Model 3D
Technik usług kelnerskich

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/Dx3aDniIt
Model 3D przedstawia wnętrze sali restauracyjnej. Rozstawione są na niej stoliki z krzesłami. Na ścianach wiszą małe kinkiety. Stoliki są przykryte białymi obrusami. W rogu pomieszczenia jest bar z ekspresem do kawy oraz przeszklona lodówka z przekąskami. Przed ladą baru ustawiony jest stół z zastawą deserową.
Z lewej strony ekranu za pomocą przycisku można wyświetlić okienko z tekstem: Technik usług kelnerskich. Zastawa deserowa. Technik usług kelnerskich zajmuje się kompleksową obsługą gościa w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie. Do jego najważniejszych obowiązków należy przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj. przygotowanie (polerowanie) sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe) udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania.
Model 3D można obracać poprzez przytrzymanie lewego przycisku myszy i poruszania myszką w wybraną stronę.
Na modelu 3D można klikać poszczególne elementy zastawy deserowej. Po kliknięciu elementu podświetla się on i wyświetlana jest jego nazwa.
Elementy modelu 3D:
Półmisek.
Pokrywa.
Talerzyk.
Filiżanka.
Dzbanek do herbaty.
Talerz.
Łyżka do zupy.
Widelec do dania głównego.
Widelec do przystawki.
Łyżeczka do deresu.