Przetwórca ryb

1
R1BY11RLd1GNr
Model 3 D
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Model 3D, licencja: CC BY-SA 3.0.

Model 3 d przedstawia trzy urządzenia. Pierwsze z nich to porcjomat ze skaningiem. Urządzenie składa się z taśmociągu, którym porcje wjeżdżają do prostokątnego skanera. Drugi jest stół do porcjowania. Posiada on trzy wysokości. Na środku widać fragment z ostrzami. Trzecie urządzenie to odskórzarka bębnowa. Urządzenie składa się z taśmociągu, którym do bębna wjeżdżają filety ze skórą. Po drugiej stronie bębna jest drugi taśmociąg. Nim wyjeżdżają filety bez skóry. Urządzenia stoją w wielkiej hali.

Elementy urządzenia:

  1. Porcjomat ze skaningiem
    Bardzo często w sklepach możesz kupić filety rybne pakowane. Zauważ, że opakowania takie zawierają podobną masę produktu. Takie pakowanie możliwe jest dzięki zastosowaniu takiego urządzenia. Urządzenie to skanuje filet rybny szacując jego masę i objętość. Wykonuje także cięcia filetów (ich podział) na kawałki o zadanej na sterowniku masie. Dzięki takim urządzeniom możliwe jest pakowanie ryb do opakowań zawierających podobną masę, co znacząco ułatwia logistykę i spedycję do sklepów detalicznych.

  2. Stół do skrobania wędzonych mrożonych filetów rybnych
    Istotnym aspektem branym pod uwagę podczas zakupów produktów spożywczych jest ich wygląd, dlatego wędzone mrożone filety z ryb poddaje się procesowi skrobania, podczas którego usuwa się elementy mięsa, które uległy przebarwieniu podczas procesu wędzenia, a także brązowe kawałki mięsa. Stanowisko do skrobania wyposażone jest w specjalne ząbkowane uchwyty, które zapobiegają przemieszczaniu się fileta podczas skrobania. Burty wokół stołu zapobiegają spadaniu filetów ze stołów. Cały stół wykonany jest z metalu dopuszczonego do kontaktu z żywnością, który jednocześnie zapewnia prosty sposób czyszczenia i dezynfekcji. Ze względu na to, że proces skrobania mrożonych filetów jest wykonywany przez człowieka, stół wyposażony jest w regulowany podest w celu zapewnienia ergonomicznej pozycji pracy pracownika.

    Bardzo często w sklepach możesz kupić filety rybne pakowane. Zauważ, że opakowania takie zawierają podobną masę produktu. Takie pakowanie możliwe jest dzięki zastosowaniu takiego urządzenia. Urządzenie to skanuje filet rybny szacując jego masę i objętość. Wykonuje także cięcia filetów (ich podział) na kawałki o zadanej na sterowniku masie. Dzięki takim urządzeniom możliwe jest pakowanie ryb do opakowań zawierających podobną masę, co znacząco ułatwia logistykę i spedycję do sklepów detalicznych.

  3. Odskórzarka bębnowa Filety rybne w sklepach można zakupić zarówno ze skórą, jak i bez skóry. W przypadku tych drugich na etapie produkcji konieczne jest oddzielenie mięsa od skóry. Do tego celu służy odskórzarka bębnowa. Filet ze skórą umieszczany jest na przenośniku taśmowym skórą do dołu po czym trafia na zmrożony bęben (o temperaturze znacznie niższej niż 0°C, który cały czas jest zmrażany). Skóra przymarza do bębna, a filet trafia na nóż, który odcina mięso od skóry. Mięso przenośnikiem taśmowym przekazywane jest na dalsze etapy produkcji, natomiast skóry są odczepiane od bębna i osobnym przenośnikiem odbierane z maszyny.