Żywienie dietetyczne w gastronomii
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404
Netografia i bibliografia
Netografia
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa czasopisma “Food forum”, poświęconego zagadnieniom zdrowego odżywiania dla dietetyków i konsumentów o wysokim poziomie świadomości żywieniowej, https://food-forum.pl/poznaj-czasopismo-food-forum [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa czasopisma “Współczesna dietetyka” opisująca różne zagadnienia z zakresu diet, zaburzeń odżywiania, stylu życia, diagnostyki, https://www.wspolczesnadietetyka.pl [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Receptura gastronomiczna, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/slownik-hasel/r/receptura-gastronomiczna [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Prawidłowe opracowanie receptur w gastronomii, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/prawidlowe-opracowanie-receptur-w-gastronomii [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Gastrona.pl Portal Gastronomiczny, Kalkulator potraw, http://kalkulator.gastrona.pl [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, opisująca różne zagadnienia z zakresu zdrowia, seksu, psychologii, urody, fit oraz prezentująca kalkulatory, https://www.poradnikzdrowie.pl [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Medonet, opisują treści związane z dietetyką, zdrowiem, żywieniem, https://www.medonet.pl [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa expondo inspiracje, Maciej Skorżepo, Receptura gastronomiczna. Co to jest i jak ją opracować?, https://www.expondo.pl/inspiracje/jak-dobrze-opracowac-recepture-gastronomiczna/ [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Państwowego Zakładu Higieny pzh.gov.pl, PDF, Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowy Program Zdrowia, Raport stanu odżywiania i sposobu żywienia, https://dieta.wum.edu.pl/sites/dieta.wum.edu.pl/files/110-000034_2_raport.html [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Gastroenerologia praktyczna, Dieta łatwostrawna - zasady i wskazania, https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a1836/Dieta-latwostrawna-----zasady-i-wskazania.html [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Mirosław Jarosz, Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/ [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Jadwiga Charzewska, Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/normy-zywienia-czlowieka-podstawa-zalecen-zdrowej-diety/ [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Katarzyna Wolnicka, Talerz zdrowego żywienia, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/ [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa DOZ.PL, Katarzyna Turek-Kawecka, Galaktozemia – przyczyny, objawy, leczenie i dieta, https://www.doz.pl/czytelnia/a16552-Galaktozemia__przyczyny_objawy_leczenie_i_dieta [dostęp 7.11.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa medonet.pl, Fenyloketonuria - przyczyny, diagnostyka, leczenie. Dieta w fenyloketonurii, https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-metaboliczne,fenyloketonuria--hiperfenyloalaninemia-,artykul,1687613.html#fenyloketonuria-objawy-i-diagnostyka [dostęp 7.11.2022].
Bibliografia
Helena Ciborowska, Artur Ciborowski, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2021.
Dietetyka kliniczna, pod red. Mariana Grzymisławskiego, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2019.
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska, Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Podręcznik do nauki technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponadgimnazjalne, WSiP, Warszawa 2021.
Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2020.
Zofia Mielczarczyk, Beata Urbańska, Gospodarka i rachunkowość w gastronomii, WSiP, Warszawa 2012.
Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2019.
Czasopisma
Dwumiesięcznik „Współczesna dietetyka”, porusza następujące zagadnienia: kompleksowe opisy przypadków - od diagnozy przez kompleksowe leczenie, praktyczne wskazówki dotyczące dietoterapii dla pacjentów cierpiących na choroby przewlekłe, nowoczesne i skuteczne metody wykorzystywane w leczeniu dietetycznym, profesjonalną analizę suplementów i produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych w leczeniu pacjentów, techniki wykorzystywane podczas rozmowy z pacjentem: pozwalające na dokonanie właściwej diagnozy oraz skutecznie motywujące, fachowe opinie i porady lekarzy specjalistów ściśle współpracujących z dietetykami. Czasopismo wydawane przez Grupę Wydawniczą SEMANTIKA Sp. z o.o., Poznań, ISSN 2449‑6219.
Magazyn „Food Forum” to czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu. Czasopismo wydawane przez Food Forum, Forum Media Polska Sp. z o.o., Poznań.
Czasopismo edukacyjne „Forum zaburzeń metabolicznych”. Czasopismo wydawane pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości i Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego przez VM Media sp. z o.o. VM Group sp.k., Grupa Via Medica, Gdańsk, ISSN 2081‑2450.