E-materiały do kształcenia zawodowego

Żywienie dietetyczne w gastronomii

HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404

Netografia i bibliografia

Netografia

  • N1 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa czasopisma “Food forum”, poświęconego zagadnieniom zdrowego odżywiania dla dietetyków i konsumentów o wysokim poziomie świadomości żywieniowej, https://food-forum.pl/poznaj-czasopismo-food-forum [dostęp 7.11.2022].

  • N2 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa czasopisma “Współczesna dietetyka” opisująca różne zagadnienia z zakresu diet, zaburzeń odżywiania, stylu życia, diagnostyki, https://www.wspolczesnadietetyka.pl [dostęp 7.11.2022].

  • N3 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Receptura gastronomiczna, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/slownik-hasel/r/receptura-gastronomiczna [dostęp 7.11.2022].

  • N4 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Prawidłowe opracowanie receptur w gastronomii, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/prawidlowe-opracowanie-receptur-w-gastronomii [dostęp 7.11.2022].

  • N5 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Gastrona.pl Portal Gastronomiczny, Kalkulator potraw, http://kalkulator.gastrona.pl [dostęp 7.11.2022].

  • N6 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, opisująca różne zagadnienia z zakresu zdrowia, seksu, psychologii, urody, fit oraz prezentująca kalkulatory, https://www.poradnikzdrowie.pl [dostęp 7.11.2022].

  • N7 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Medonet, opisują treści związane z dietetyką, zdrowiem, żywieniem, https://www.medonet.pl [dostęp 7.11.2022].

  • N8 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa expondo inspiracje, Maciej Skorżepo, Receptura gastronomiczna. Co to jest i jak ją opracować?, https://www.expondo.pl/inspiracje/jak-dobrze-opracowac-recepture-gastronomiczna/ [dostęp 7.11.2022].

  • N9 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Państwowego Zakładu Higieny pzh.gov.pl, PDF, Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf [dostęp 7.11.2022].

  • N10 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowy Program Zdrowia, Raport stanu odżywiania i sposobu żywienia, https://dieta.wum.edu.pl/sites/dieta.wum.edu.pl/files/110-000034_2_raport.html [dostęp 7.11.2022].

  • N11 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Gastroenerologia praktyczna, Dieta łatwostrawna - zasady i wskazania, https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a1836/Dieta-latwostrawna-----zasady-i-wskazania.html [dostęp 7.11.2022].

  • N12 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Mirosław Jarosz, Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/ [dostęp 7.11.2022].

  • N13 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Jadwiga Charzewska, Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/normy-zywienia-czlowieka-podstawa-zalecen-zdrowej-diety/ [dostęp 7.11.2022].

  • N14 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Katarzyna Wolnicka, Talerz zdrowego żywienia, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/ [dostęp 7.11.2022].

  • N15 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa DOZ.PL, Katarzyna Turek-Kawecka, Galaktozemia – przyczyny, objawy, leczenie i dieta, https://www.doz.pl/czytelnia/a16552-Galaktozemia__przyczyny_objawy_leczenie_i_dieta [dostęp 7.11.2022].

  • N16 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa medonet.pl, Fenyloketonuria - przyczyny, diagnostyka, leczenie. Dieta w fenyloketonurii, https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-metaboliczne,fenyloketonuria--hiperfenyloalaninemia-,artykul,1687613.html#fenyloketonuria-objawy-i-diagnostyka [dostęp 7.11.2022].

Bibliografia

  • Helena Ciborowska, Artur Ciborowski, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2021.

  • Dietetyka kliniczna, pod red. Mariana Grzymisławskiego, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2019.

  • Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska, Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Podręcznik do nauki technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponadgimnazjalne, WSiP, Warszawa 2021.

  • Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2020.

  • Zofia Mielczarczyk, Beata Urbańska, Gospodarka i rachunkowość w gastronomii, WSiP, Warszawa 2012.

  • Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2019.

Czasopisma

  • Dwumiesięcznik „Współczesna dietetyka”, porusza następujące zagadnienia: kompleksowe opisy przypadków - od diagnozy przez kompleksowe leczenie, praktyczne wskazówki dotyczące dietoterapii dla pacjentów cierpiących na choroby przewlekłe, nowoczesne i skuteczne metody wykorzystywane w leczeniu dietetycznym, profesjonalną analizę suplementów i produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych w leczeniu pacjentów, techniki wykorzystywane podczas rozmowy z pacjentem: pozwalające na dokonanie właściwej diagnozy oraz skutecznie motywujące, fachowe opinie i porady lekarzy specjalistów ściśle współpracujących z dietetykami. Czasopismo wydawane przez Grupę Wydawniczą SEMANTIKA Sp. z o.o., Poznań, ISSN 2449‑6219.

  • Magazyn „Food Forum” to czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu. Czasopismo wydawane przez Food Forum, Forum Media Polska Sp. z o.o., Poznań.

  • Czasopismo edukacyjne „Forum zaburzeń metabolicznych”. Czasopismo wydawane pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości i Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego przez VM Media sp. z o.o. VM Group sp.k., Grupa Via Medica, Gdańsk, ISSN 2081‑2450.