Netografia i bibliografia
Netografia
Instytut Rybactwa Śródlądowego: infish.com.pl (dostęp 4.02.2022)
Morski Instytut Rybacki: mir.gdynia.pl (dostęp 4.02.2022)
Związek producentów ryb: zpryb.pl (dostęp 4.02.2022)
Bibliografia
Bogdan A., Technik technologii żywności. Przetwarzanie ryb, mięczaków i skorupiaków, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006.
Bykowski P., Sikorski Z., Zimińska H., Technologia chłodniczego utrwalania morskich surowców żywnościowych, Wydawnictwo Morskie, Gdańsk 1973.
Cięglewicz W., Zarys technologii ryb, Wydawnictwa Komunikacyjne, Warszawa 1954.
Dutkiewicz M., Karnicki Z., Maszyny do obróbki ryb słodkowodnych powstałe w Morskim Instytucie Rybackim w Gdyni, t. 152, Instytut Rybactwa Śródlądowego, Olsztyn 1991.
Horubała A., Podstawy przechowalnictwa żywności, PWN, Warszawa 2001.
Kołakowski E., Kołakowska A., Postępy w technologii solenia i marynowania ryb, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin 2008.
Konarzewski J., Hałubko M., Nowakowska A., Ryby i przetwory rybne: wyciągi z norm, Wydawnictwa Normalizacyjne, Warszawa 1970.
Konarzewski J., Ligocki H., Ogulewicz J., Towaroznawstwo ryb, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1968.
Łaba S., Tokarczyk G., Bienkiewicz G, Poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb, Instytut Ochrony – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2020.
Norma PN–A–86750:1996 – Ryby i inne zwierzęta wodne – Ryby słodkowodne świeże i mrożone.
Norma PN–A–86753:1996 – Ryby i inne zwierzęta wodne – Ryby dorszowate świeże i mrożone.
Norma PN–A–86759:1994 - Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone – filety.
Norma PN–A–86760:1996 – Ryby i inne zwierzęta wodne oraz produkty z nich otrzymywane – Mięso mielone i farsz rybny, mrożone.
Norma PN–A–86770:1999 – Ryby i przetwory rybne – Terminologia
Norma PN–A–86852:1994 – Surowce i przetwory z ryb i innych zwierząt wodnych – mączka rybna.
Norma PN–A–86853:1995 – Produkty uboczne z ryb i innych zwierząt wodnych – wątroba z ryb dorszowatych.
Pyszczek A, Operator maszyn urządzeń przemysłu spożywczego. Obsługiwanie urządzeń chłodniczych i aparatury kontrolno‑pomiarowej, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007.
Sikorski Z. E., Technologia żywności pochodzenia morskiego, Wydawnictwa Naukowo‑Techniczne, Warszawa 1980.
Sikorski Z., Morskie surowce żywnościowe: dostępność, właściwości i przechowywanie chłodnicze, Wydawnictwa Naukowo‑Techniczne, Warszawa 1992.
Sikorski Z., Ryby i bezkręgowce morskie: pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie, Wydawnictwa Naukowo‑Techniczne, Warszawa 2004.
Świderski J., Towaroznawstwo produktów spożywczych, SGGW, Warszawa 1998.
Wajman M., Ogólna charakterystyka wraz z oceną użytkową nowoczesnych technik zamrażania żywności, szczególnie tzw. zamrażania szokowego w porównaniu do metod konwencjonalnych. Część I: Ogólna charakterystyka wraz z oceną użytkową nowoczesnych technik zamrażania żywności, Wydział Mechaniczny, Politechnika Gdańska, Gdańsk 2010.
Waszkiewicz‑Robak B. i inni, Towaroznawstwo produktów spożywczych, pod red. Franciszka Świderskiego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1998.