Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Wstępne przetwórstwo ryb

RYB.02. Organizacja prac rybackich w akwakulturze i rybackim użytkowaniu wód śródlądowych
– technik rybactwa śródlądowego 314208

bg‑cyan

Netografia i bibliografia

Netografia

  • Instytut Rybactwa Śródlądowego: infish.com.pl (dostęp 4.02.2022)

  • Morski Instytut Rybacki: mir.gdynia.pl (dostęp 4.02.2022)

  • Związek producentów ryb: zpryb.pl (dostęp 4.02.2022)

Bibliografia

  • Bogdan A., Technik technologii żywności. Przetwarzanie ryb, mięczaków i skorupiaków, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006.

  • Bykowski P., Sikorski Z., Zimińska H., Technologia chłodniczego utrwalania morskich surowców żywnościowych, Wydawnictwo Morskie, Gdańsk 1973.

  • Cięglewicz W., Zarys technologii ryb, Wydawnictwa Komunikacyjne, Warszawa 1954.

  • Dutkiewicz M., Karnicki Z., Maszyny do obróbki ryb słodkowodnych powstałe w Morskim Instytucie Rybackim w Gdyni, t. 152, Instytut Rybactwa Śródlądowego, Olsztyn 1991.

  • Horubała A., Podstawy przechowalnictwa żywności, PWN, Warszawa 2001.

  • Kołakowski E., Kołakowska A., Postępy w technologii solenia i marynowania ryb, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin 2008.

  • Konarzewski J., Hałubko M., Nowakowska A., Ryby i przetwory rybne: wyciągi z norm, Wydawnictwa Normalizacyjne, Warszawa 1970.

  • Konarzewski J., Ligocki H., Ogulewicz J., Towaroznawstwo ryb, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1968.

  • Łaba S., Tokarczyk G., Bienkiewicz G, Poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji podstawowej i przetwórstwa ryb, Instytut Ochrony – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2020.

  • Norma PN–A–86750:1996 – Ryby i inne zwierzęta wodne – Ryby słodkowodne świeże i mrożone.

  • Norma PN–A–86753:1996 – Ryby i inne zwierzęta wodne – Ryby dorszowate świeże i mrożone.

  • Norma PN–A–86759:1994 - Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone – filety.

  • Norma PN–A–86760:1996 – Ryby i inne zwierzęta wodne oraz produkty z nich otrzymywane – Mięso mielone i farsz rybny, mrożone.

  • Norma PN–A–86770:1999 – Ryby i przetwory rybne – Terminologia

  • Norma PN–A–86852:1994 – Surowce i przetwory z ryb i innych zwierząt wodnych – mączka rybna.

  • Norma PN–A–86853:1995 – Produkty uboczne z ryb i innych zwierząt wodnych – wątroba z ryb dorszowatych.

  • Pyszczek A, Operator maszyn urządzeń przemysłu spożywczego. Obsługiwanie urządzeń chłodniczych i aparatury kontrolno‑pomiarowej, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007.

  • Sikorski Z. E., Technologia żywności pochodzenia morskiego, Wydawnictwa Naukowo‑Techniczne, Warszawa 1980.

  • Sikorski Z., Morskie surowce żywnościowe: dostępność, właściwości i przechowywanie chłodnicze, Wydawnictwa Naukowo‑Techniczne, Warszawa 1992.

  • Sikorski Z., Ryby i bezkręgowce morskie: pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie, Wydawnictwa Naukowo‑Techniczne, Warszawa 2004.

  • Świderski J., Towaroznawstwo produktów spożywczych, SGGW, Warszawa 1998.

  • Wajman M., Ogólna charakterystyka wraz z oceną użytkową nowoczesnych technik zamrażania żywności, szczególnie tzw. zamrażania szokowego w porównaniu do metod konwencjonalnych. Część I: Ogólna charakterystyka wraz z oceną użytkową nowoczesnych technik zamrażania żywności, Wydział Mechaniczny, Politechnika Gdańska, Gdańsk 2010.

  • Waszkiewicz‑Robak B. i inni, Towaroznawstwo produktów spożywczych, pod red. Franciszka Świderskiego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1998.