E-materiały do kształcenia zawodowego

Przemiana białek, węglowodanów i tłuszczy w organizmie człowieka

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404

Netografia i bibliografia

Netografia

  • N1 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Ekologia.pl, portal o zdrowiu, stylu życia, środowisku, https://www.ekologia.pl [dostęp 30.08.2022].

  • N2 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa czasopisma “Współczesna dietetyka” opisująca różne zagadnienia z zakresu diet, zaburzeń odżywiania, stylu życia, diagnostyki, https://www.wspolczesnadietetyka.pl [dostęp 30.08.2022].

  • N3 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, opisująca różne zagadnienia z zakresu zdrowia, seksu, psychologii, urody, fit oraz prezentująca kalkulatory, https://www.poradnikzdrowie.pl [dostęp 30.08.2022].

  • N4 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Medonet, opisują treści związane z dietetyką, zdrowiem, żywieniem, https://www.medonet.pl [dostęp 30.08.2022].

  • N5 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa czasopisma “Food forum”, poświęconego zagadnieniom zdrowego odżywiania dla dietetyków i konsumentów o wysokim poziomie świadomości żywieniowej, https://food-forum.pl/poznaj-czasopismo-food-forum [dostęp 30.08.2022].

  • N6 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Receptura gastronomiczna, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/slownik-hasel/r/receptura-gastronomiczna [dostęp 30.08.2022].

  • N7 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa CKZIU Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mysłowicach, Technik żywienia i usług gastronomicznych, https://ckziu-myslowice.pl/kierunki/technik-zywienia-i-uslug-gastronomicznych-2/ [dostęp 30.08.2022].

  • N8 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa mgr Aleksandra Pichur dietetyk kliniczny, Skąd mam wiedzieć, ile kalorii potrzebuję?, https://aleksandrapichur.pl/blog/skad-mam-wiedziec-ile-kalorii-potrzebuje [dostęp 30.08.2022].

  • N9 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa mp.pl, portal dla lekarzy i pacjentów, https://www.mp.pl [dostęp 2022].

Bibliografia

  • Hanna Krauss, Fizjologia żywienia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2019.

  • Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska, Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Podręcznik do nauki technik żywienia i usług gastronomicznych. Szkoły ponadgimnazjalne, WSiP, Warszawa 2021.

  • Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2020.

  • Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Stryków 2019.

  • Nicolai Worm, Zdrowe tłuszcze, dobre białka. Rewolucja w odżywianiu. Metoda logi, Vital, Białystok 2017.

  • Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, tom 1, Jan Gawęcki (red.), PWN, Warszawa 2011.