Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Scenariusz lekcji – Obszary nadwyżek i niedoborów żywności na świecie

  • do zapamiętania:

  • strefy głodu na świecie,

  • kryteria biorące pod uwagę poziom wyżywienia,

  • na czym polegała zielona rewolucja.

  • do zrozumienia:

  • główne przyczyny głodu,

  • konsekwencje zielonej rewolucji,

  • sposoby walki z głodem na świecie.

  • posługiwanie się podręcznikiem,

  • umiejętność czytania mapy,

  • umiejętność wyciągania wniosków.

Metoda i forma pracy

  • „burza mózgów”,

  • praca z mapą świata,

  • praca z mapą stref głodu,

  • metoda problemowa.

Środki dydaktyczne

  • mapa ścienna świata,

  • mapa stref głodu,

  • podręcznik.

  • sprawdzenie listy obecności,

  • podanie tematu lekcji.

      1. Ile dziennie zjadacie kalorii? Dziewczyny na pewno wiedzą.

- ok. 2000 – 3000 kalorii

  1. Ludzie na świecie nie zawsze mają tak dobrze jak my, nie zawsze maja wystarczającą ilość pożywienia. Dlatego biorąc pod uwagę poziom wyżywienia, można wyróżnić trzy grupy krajów:

  • wyżywienia obfitego, ponad 2700 kalorii,

  • wyżywienia skromnego, ale wystarczającego 2300 – 2700 kalorii,

  • wyżywienia niedostatecznego i głodowego, poniżej 2300 kalorii.

    1. Jak sądzicie, dlaczego ludzie na świecie głodują? (mapa mentalna na tablicy)

- schemat – przyczyny głodu

  1. Spójrzcie na mapę stref głodu w książce, które obszary są głównie narażone na klęski głodu? Proszę wskazać na mapie.

- Afryka – strefa Sahelu, Afryka Środkowa, Azja Południowa, północno‑zachodnia część Ameryki Południowej.

  1. Które obszary są obszarami nadwyżek żywności?

- Ameryka Północna, Europa Zachodnia.

  1. Co np. Unia Europejska robi z nadwyżkami żywności?

- Unia Europejska wprowadza limity produkcji, aby nie produkować za dużo żywności.

  1. Oprócz głodu polegającego na braku żywności istnieje tzw. głód utajony. Na czym on polega?

- Polega on na braku pewnych składników w pożywieniu, głównie białka oraz witamin.

  1. Do czego może prowadzić brak takich składników?

- osłabienie organizmu, choroby.

  1. Zgadza się, dlatego ważna jest także walka z głodem, także tym utajonym.

  2. Zastanówcie się patrząc na przyczyny głodu, w jaki sposób można ograniczyć głód na świecie?

  • Pomoc humanitarna dla biednych krajów.

  • Lepszy nadzór nad dystrybucją żywności.

  • Otwarcie rynków krajów wysoko rozwiniętych na produkty krajów rozwijających się.

  • Nawadnianie.

  • Ofiarowanie ziarna rolnikom z terenów, gdzie żyje biedna ludność.

  • Wprowadzenie odmian wysokoplennych.

  • Stosowanie pestycydów i środków ochrony roślin.

  • Podnoszenie kwalifikacji ludności rolniczej.

  • Polityka międzynarodowa – zapobieganie wojnom, wprowadzanie systemów politycznych w państwach, gdzie brak władzy uniemożliwia dostarczanie pomocy humanitarnej.

  • Magazynowanie nadwyżek żywnościowych.

    1. Podajcie konkretne przykłady, gdzie udało się w ten sposób zmniejszyć rozmiary głodu.

  • Zielona rewolucja w Indiach.

  • Nawadnianie kropelkowe na Bliskim Wschodzie, głównie w Izraelu.

    1. Jak widać walka z głodem jest możliwa, choć nie jest prosta, a najbardziej potrzebna jest ludzka dobra wola.

Na koniec niech ktoś przypomni czym jest głód, jakie są jego przyczyny i jak mu przeciwdziałać (ktoś chętny bądź wskazany podsumowuje).

    1. Kop J., Kucharska M., Szkurłat E., 2002, Geografia społeczno‑ekonomiczna, Wydawnictwo Szkolne PWN, Warszawa

    2. Glinka L., Bujno S., 2002, Atlas geograficzny. Świat. Liceum ogólnokształcące, PPWK, Warszawa

    1. schemat – przyczyny głodu

RWMh4jZhtyU1K

Pobierz załącznik

Plik DOC o rozmiarze 33.50 KB w języku polskim