Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie przetwórca ryb można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.

R1OcRrMd3WStf
Praca przy obróbce ryb
Źródło: Nguyen Linh, Srebrne ryby w pojemniku, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie przetwórca ryb może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:

  • przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem ryb, zarówno małe, jak i działające na dużą skalę,

  • działy produkcyjne, na statkach przetwórniach lub statkach zamrażalniach,

  • magazyny rybne,

  • sklepy rybne,

  • zakłady gastronomiczne.

Ponadto może:

RbK9X8KilWjEX

Otworzyć własną firmę: możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży przetwórstwa ryb

Doskonalić umiejętności: uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących przetwórstwa ryb, np.: przetwarzanie ryb i owoców morza - produkcja bezodpadowa, warsztaty kulinarne - Ryby i owoce morza, wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów, psychologiczne aspekty sprzedaży

Kontynuować naukę w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego oraz w późniejszym czasie podjąć studia na uczelni wyższej, która prowadzi kształcenie w tym obszarze

Zdobywać dodatkowe uprawnienia: poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych, np.: technik technologii żywności, kucharz; ukończyć szkolenia dotyczące wprowadzania systemów zapewnienia jakości w produkcji żywności

Awansować: np.: na stanowisko brygadzisty, a po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników, na kierownika danego wydziału produkcyjnego

Pracować fizycznie: realizując zadania związane z wstępną obróbką oraz przetwarzaniem ryb i jadalnych bezkręgowców morskich, produkcją przetworów oraz magazynowaniem i przygotowaniem ich do dystrybucji

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie przetwórca ryb na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie przetwórca ryb na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.