Perspektywy zatrudnienia
Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:
zakłady gastronomiczne typu żywieniowego: restauracje, gospody i karczmy regionalne, wagony restauracyjne i restauracje, stołówki szkolne, przedszkolne, akademickie, szpitalne, domów opieki społecznej, domów dziecka,
zakłady gastronomiczne typu uzupełniającego: kawiarnie, cukiernie, piwiarnie, puby, bary szybkiej obsługi, aperitifowe, przekąskowe, bistra, sieciowe,
zakłady branży turystycznej i wypoczynkowej: hotele, statki rejsowe, obiekty SPA, ośrodki wypoczynkowe, pensjonaty,
punkty gastronomiczne: bufety turystyczne, żeglugowe, wagonowe, smażalnie, pierogarnie, pizzerie,
firmy oferujące organizację imprez okolicznościowych (wesela, urodziny, dyskoteki),
firmy cateringowe,
produkcyjne zakłady zajmujące się produkcją wyrobów, półproduktów kulinarnych i spożywczych,
w ochronie zdrowia (szpitale, żłobki, sanatoriach jako intendent).
Ponadto może:
Otworzyć własną firmę
możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży administracji biurowejDoskonalić umiejętności
uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach i warsztatach tematycznychKontynuować naukę
podjąć studia na uczelni wyższej, która prowadzi kształcenie w tym obszarze
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.