Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.

RetpzcT20ljCD
Źródło: Pixabay, Kelner, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:

  • zakłady gastronomiczne typu żywieniowego: restauracje, gospody i karczmy regionalne, wagony restauracyjne i restauracje, stołówki szkolne, przedszkolne, akademickie, szpitalne, domów opieki społecznej, domów dziecka,

  • zakłady gastronomiczne typu uzupełniającego: kawiarnie, cukiernie, piwiarnie, puby, bary szybkiej obsługi, aperitifowe, przekąskowe, bistra, sieciowe,

  • zakłady branży turystycznej i wypoczynkowej: hotele, statki rejsowe, obiekty SPA, ośrodki wypoczynkowe, pensjonaty,

  • punkty gastronomiczne: bufety turystyczne, żeglugowe, wagonowe, smażalnie, pierogarnie, pizzerie,

  • firmy oferujące organizację imprez okolicznościowych (wesela, urodziny, dyskoteki),

  • firmy cateringowe,

  • produkcyjne zakłady zajmujące się produkcją wyrobów, półproduktów kulinarnych i spożywczych,

  • w ochronie zdrowia (szpitale, żłobki, sanatoriach jako intendent).

Ponadto może:

RG2Nx7WkQAZHj
  1. Otworzyć własną firmę
    możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży administracji biurowej

  2. Doskonalić umiejętności
    uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach i warsztatach tematycznych

  3. Kontynuować naukę
    podjąć studia na uczelni wyższej, która prowadzi kształcenie w tym obszarze

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.

Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.