Perspektywy zatrudnienia
Aktualne zapotrzebowanie na pracowników w zawodzie technik usług kelnerskich można sprawdzić w przygotowywanej corocznie prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodach szkolnictwa branżowego na krajowym i wojewódzkim rynku pracy.
Technik usług kelnerskich może podejmować pracę w różnorodnych miejscach, takich jak:
zakłady gastronomiczne typu żywieniowego (restauracje, bary, jadłodajnie, wagony restauracyjne),
zakłady gastronomiczne typu uzupełniającego (kawiarnie, cukiernie, winiarnie, puby, bary rozrywkowe),
zakłady branży turystyczno‑wypoczynkowej (hotele, statki rejsowe, obiekty SPA),firmach oferujące organizację imprez okolicznościowych (centra bankietowe i konferencyjne, sale bankietowe).
Ponadto może:
Otworzyć własną firmę:
możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Pracować fizycznie:
realizując zadania związane z szeroko rozumianą obsługą gości.
Awansować na stanowisko kierownika sali:
po uzyskaniu doświadczenia zawodowego, kompetencji organizacyjnych oraz w zakresie zarządzania małymi zespołami pracowników.
Kształcić się:
w kierunkach związanych z gastronomią, hotelarstwem lub protokołem dyplomatycznym.
Rozszerzać kompetencje zawodowe:
poprzez kształcenie/szkolenie w zawodach pokrewnych.
Doskonalić umiejętności:
uczestnicząc w branżowych szkoleniach, konferencjach, jak również warsztatach tematycznych dotyczących: działalności usługowej zakładów gastronomicznych, technik sprzedaży oraz towaroznawstwa napojów bezalkoholowych (np. wody mineralne) i alkoholowych.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie technik usług kelnerskich na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN.
Informacje o corocznej prognozie zapotrzebowania na pracowników w zawodzie technik usług kelnerskich na krajowym i wojewódzkim rynku pracy można znaleźć na stronie internetowej MEN. Link do strony.