Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.

Plusy

  • praca samodzielna lub w zespole,

  • odpowiedzialność za zdrowie konsumenta,

  • duże zapotrzebowanie rynku pracy na operatorów maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,

  • praca z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii,

  • możliwość doskonalenia zawodowego poprzez udział w szkoleniach branżowych,

  • możliwość podejmowania własnej działalności gospodarczej.

Minusy

  • praca wymaga dużej wytrzymałości fizycznej,

  • bywa monotonna,

  • w zależności od miejsca – praca w mikroklimacie gorącym, zimnym, wilgotnym, w środowisku zapylenia,

  • praca w zamkniętych pomieszczeniach (halach produkcyjnych, magazynach) lub na otwartej przestrzeni (plac magazynowy),

  • praca zmianowa, często w godzinach nocnych,

  • praca pod presją czasu, wymagająca ciągłej koncentracji uwagi.