Plusy i minusy zawodu
Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
Plusy
praca samodzielna lub w zespole,
odpowiedzialność za zdrowie konsumenta,
duże zapotrzebowanie rynku pracy na operatorów maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,
praca z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii,
możliwość doskonalenia zawodowego poprzez udział w szkoleniach branżowych,
możliwość podejmowania własnej działalności gospodarczej.
Minusy
praca wymaga dużej wytrzymałości fizycznej,
bywa monotonna,
w zależności od miejsca – praca w mikroklimacie gorącym, zimnym, wilgotnym, w środowisku zapylenia,
praca w zamkniętych pomieszczeniach (halach produkcyjnych, magazynach) lub na otwartej przestrzeni (plac magazynowy),
praca zmianowa, często w godzinach nocnych,
praca pod presją czasu, wymagająca ciągłej koncentracji uwagi.