Plusy i minusy zawodu
Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu technik technologii żywienia. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry.
Plusy
ciągłe zapotrzebowanie na rynku pracy na specjalistów z branży spożywczej,
możliwość ciągłego doskonalenia technologii i receptur,
brak monotonii pracy,
praca zespołowa,
praca w czystych i higienicznych warunkach,
możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego i podnoszenia swoich kwalifikacji,
możliwość szybkiego awansu zawodowego,
możliwość założenia własnej firmy.
Minusy
praca z systemie zmianowym, możliwość sezonowego zwiększenia obowiązków i sezonowego wydłużenia czasu pracy,
praca w pozycji stojącej,
wysoka lub bardzo niska temperatura w miejscu pracy,
śliskie, mokre podłogi w miejscu pracy,
hałas w środowisku pracy,
konieczność przestrzegania procedur i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
Gra edukacyjna
W grze znajdują się stwierdzenia dotyczące pracy w zawodzie technik technik technologii żywności. Do wyboru są dwie odpowiedzi: prawda lub fałsz. Zaznacz właściwą odpowiedź.