Pochodne węglowodorów – podsumowanie
Pochodne węglowodorów: alkohole, kwasy karboksylowe, estry, aminy i aminokwasy to związki chemiczne, z którymi spotykamy się każdego dnia. Ocet, służący m.in. do konserwowania żywności, zawiera kwas octowy. Etanol wykorzystuje się również do produkcji napojów alkoholowych. Piękny zapach perfum zawdzięczamy estrom, a do produkcji wielu lekarstw stosuje się aminy. Białka, które są niezbędnym elementem naszej diety, są zbudowane z aminokwasów.

1. Metanol, etanol i glicerol – co powinniśmy wiedzieć o alkoholach?
Alkohole najczęściej kojarzą się z napojami alkoholowymi. Jednak trzeba pamiętać, że to przede wszystkim liczna grupa związków organicznych, która ma wiele zastosowań w różnych dziedzinach życia. Alkohole dzielimy na jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe. Przedstawicielami pierwszej grupy są metanol i etanol, do drugiej zaś należy glicerol. Przypomnijmy sobie, jakie mają właściwości.

Film dostępny pod adresem /preview/resource/RoLLlAn8CTcjo
Film przedstawia porównanie właściwości i zastosowań metanolu i etanolu. Omawiane są właściwości takie jak między innymi barwa, zapach, odczyn ich wodnych roztworów oraz toksyczność.

Film dostępny pod adresem /preview/resource/R1NojFN3wNEkV
Film omawia wybrane właściwości takie jak np. odczyni gęstość oraz niektóre zastosowania glicerolu. Prezentowany jest jego wzór strukturalny oraz kulkowy model cząsteczki.
Poniżej przedstawiono kolory uniwersalnych papierków wskaźnikowych, po zanurzeniu w roztworach wodnych różnych substancji.
Który z poniższych uniwersalnych papierków wskaźnikowych jest charakterystyczny po zanurzeniu w wodnych roztworach alkoholi?

Poniżej przedstawiono charakterystyczny piktogram ostrzegawczy, który możemy znaleźć na butelce z pewnym alkoholem.

2. Niższe i wyższe kwasy karboksylowe
W życiu codziennym z kwasami organicznymi spotykamy się bardzo często. Najbardziej znanymi kwasami karboksylowymi są kwas octowy i mrówkowy. Innymi przykładami kwasów jest popularny lek, aspiryna, oraz kwas mlekowy, który powstaje w mięśniach podczas dużego wysiłku fizycznego. W przyrodzie występują również kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas szczawiowy i wiele innych. Wyróżniamy także kwasy o długich łańcuchach węglowodorowych, tzw. kwasy tłuszczowe.
Porównanie właściwości niższych kwasów karboksylowych z wyższymi na przykładzie kwasu octowego i stearynowego | ||||
|---|---|---|---|---|
Substancja | Stan skupienia | Barwa | Zapach | Rozpuszczalność w wodzie |
Kwas octowy | ciekły | bezbarwny | charakterystyczny | dobrze się rozpuszcza |
Kwas stearynowy | stały | biały | bezwonny | nie rozpuszcza się |

W szkolnym laboratorium uczniowie wykonali doświadczenie chemiczne, zgodne z poniższym schematem, a następnie zapisali obserwacje oraz wnioski.

3. W świecie zapachów
Wiemy już, że za przyjemne zapachy, które nas otaczają, odpowiadają estry. Jakie mają właściwości i zastosowanie?

Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, które polega na otrzymaniu octanu etylu oraz zbadaniu jego zapachu oraz rozpuszczalności w wodzie.
Poniżej znajduje się opis doświadczenia, ale brakuje w nim obserwacji oraz wniosków. Uzupełnij je, wybierając odpowiednie sformułowania spośród wymienionych.
Sprzęt, szkło laboratoryjne oraz odczynniki chemiczne:
probówka;
zlewka;
pipeta;
etanol;
kwas etanowy;
stężony kwas siarkowy;
zlewka z gorącą wodą;
zlewka z zimną wodą.
Instrukcja:
Do probówki należy nalać po etanolu i kwasu etanowego.
Następnie za pomocą pipety należy ostrożnie dodać kilka kropli stężonego kwasu siarkowego.
Uwaga! Bezwzględnie tej czynności nie można wykonywać bez obecności nauczyciela.Probówkę z mieszaniną należy włożyć do zlewki z gorącą wodą i pozostawić na kilka minut.
Następnie należy przelać ciecz z probówki do zimnej wody.
4. Związki zawierające azot – aminy i aminokwasy
Oprócz atomów węgla, wodoru i tlenu, związki organiczne mogą zawierać atomy innych pierwiastków, m.in. azotu. Przykładem takich związków są aminy i aminokwasy. Aminą o najprostszej budowie jest metyloamina. Glicyna to związek chemiczny zaliczany z kolei do grupy aminokwasów.

5. Co decyduje o różnych właściwościach pochodnych węglowodorów?
Pochodne węglowodorów to związki chemiczne, które powstają poprzez zastąpienie co najmniej jednego atomu wodoru w cząsteczce węglowodoru grupą funkcyjną. To właśnie obecność różnych grup funkcyjnych wpływa na odmienne właściwości pochodnych węglowodorów.

6. Jak zapisujemy wzory alkoholi, kwasów i estrów? Jakie są zasady ich nazewnictwa?
Substancje chemiczne mają swoje niepowtarzalne nazwy oraz wzory. Jest ich bardzo dużo. To wymaga więc stosowania się do pewnych reguł. Należy je znać, a nie uczyć się wzorów czy nazw na pamięć.


Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/D15GkrOXF
7. Ważne reakcje chemiczne
W tabeli poniżej zestawiono ważne reakcje chemiczne alkoholi i kwasów karboksylowych.

8. Doświadczenia chemiczne, które warto umieć zaprojektować
Przeprowadź doświadczenie chemiczne polegające na sprawdzeniu czy kwas oleinowy i stearynowy reagują z wodą bromową.
Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, które polegało na sprawdzeniu, czy kwas oleinowy i stearynowy reagują z wodą bromową.
Problem badawczy:
Czy kwas stearynowy i oleinowy reagują z wodą bromową?
Hipoteza:
Kwas stearynowy i oleinowy, jako kwasy tłuszczowe, nie reagują z wodą bromową.
Co było potrzebne?
- dwie probówki;
- kwas oleinowy;
- kwas stearynowy;
- woda bromowa.
Instrukcja:
W jednej z probówek umieszczono niewielką ilość kwasu stearynowego, a do drugiej wlano około kwasu oleinowego. Następnie do obu probówek dodano około wody bromowej. Zawartość wstrząśnięto.
Obserwacje:
Po dodaniu wody bromowej do kwasu stearynowego, nie zaobserwowano zmian. Woda bromowa wprowadzona do probówki z kwasem oleinowym uległa odbarwieniu.
Wnioski:
Postawiona hipoteza okazała się fałszywa. Kwas oleinowy powoduje odbarwienie wody bromowej, ponieważ jako związek nienasycony reaguje z nią. Kwas stearynowy nie reaguje z wodą bromową, ponieważ jest związkiem nasyconym.

Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, w którym zbadano reaktywność kwasu octowego z propan‑1-olem w obecności stężonego kwasu siarkowego
Problem badawczy:
Czy kwas octowy reaguje z propan--olem w obecności stężonego kwasu siarkowego?
Hipoteza:
Kwas octowy reaguje z propan--olem w obecności stężonego kwasu siarkowego.
Co było potrzebne?
- probówka;
- zlewka;
- pipeta;
- kwas octowy;
- propan--ol;
- stężony kwas siarkowy;
- zlewka z gorącą wodą;
- zlewka z zimną wodą.
Instrukcja:
Do probówki wlano po kwasu octowego i poropan--olu. Następnie, za pomocą pipety, dodano ostrożnie kilka kropli stężonego kwasu siarkowego, po czym probówkę umieszczono na kilka minut w zlewce z gorącą wodą. Na koniec zawartość probówki przelano do zlewki z zimną wodą.
Obserwacje:
W wyniku reakcji kwasu octowego z propan--olem, w obecności stężonego kwasu siarkowego, powstała oleista ciecz o zapachu gruszek, która pływa po powierzchni wody.
Wnioski:
W wyniku reakcji powstał ester – octan propylu, który ma gęstość mniejszą od gęstości wody.

Przeprowadź doświadczenie chemiczne, które polega na reakcji kwasu octowego z propan--olem w obecności stężonego kwasu siarkowego.
Ćwiczenia
Poniżej przedstawiono wzory półstruktralne pewnych związków organicznych. Jakie grupy funkcyjne zawierają w swojej budowie związki o podanych wzorach? Przyporządkuj nazwy grup funkcyjnych do podanych wzorów związków organicznych.

Wzór b) – 1. grupa aminowa, 2. grupa karboksylowa i grupa aminowa, 3. grupa karboksylowa, 4. grupa hydroksylowa, 5. grupa estrowa, 6. grupa karboksylowa i grupa estrowa, 7. grupa hydroksylowa i grupa aminowa
Wzór c) – 1. grupa aminowa, 2. grupa karboksylowa i grupa aminowa, 3. grupa karboksylowa, 4. grupa hydroksylowa, 5. grupa estrowa, 6. grupa karboksylowa i grupa estrowa, 7. grupa hydroksylowa i grupa aminowa
Wzór d) – 1. grupa aminowa, 2. grupa karboksylowa i grupa aminowa, 3. grupa karboksylowa, 4. grupa hydroksylowa, 5. grupa estrowa, 6. grupa karboksylowa i grupa estrowa, 7. grupa hydroksylowa i grupa aminowa
Poniższe ilustracje powinny Ci się skojarzyć ze związkami, będącymi pochodnymi węglowodorów. Dopasuj nazwę związku chemicznego do odpowiedniej ilustracji.

Fotografia B) - 1. kwas oleinowy, 2. kwas octowy, 3. metyloamina, 4. glicyna, 5. alanina, 6. kwas stearynowy, 7. kwas mrówkowy, 8. glicerol, 9. etanol
Fotografia C) - 1. kwas oleinowy, 2. kwas octowy, 3. metyloamina, 4. glicyna, 5. alanina, 6. kwas stearynowy, 7. kwas mrówkowy, 8. glicerol, 9. etanol
Fotografia D) - 1. kwas oleinowy, 2. kwas octowy, 3. metyloamina, 4. glicyna, 5. alanina, 6. kwas stearynowy, 7. kwas mrówkowy, 8. glicerol, 9. etanol
Pochodne węglowodorów --- podsumowanie
Bibliografia
Kulawik J., Kulawik T., Litwin M., Podręcznik do chemii dla klasy ósmej szkoły podstawowej, Warszawa 2020.
Łasiński D., Sporny Ł., Strutyńska D., Wróblewski P., Podręcznik dla klasy ósmej szkoły podstawowej, Kielce 2021.