Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Podsumowanie

  1. W naturalnym ekosystemie żyją obok siebie trzy grupy organizmów, tworzące w jego obrębie poziomy troficzne: producentów, konsumentów oraz destruentów, nazywanych także reducentami.

  2. W każdym łańcuchu pokarmowym organizm poprzedzający stanowi podstawowy pokarm dla następującego po nim organizmu.
    W większości ekosystemów istnieje wiele łańcuchów pokarmowych, tworzących złożone sieci pokarmowe.

  3. Dzięki istnieniu łańcuchów oraz sieci pokarmowych materia w ekosystemie nieustannie krąży w obiegu zamkniętym.

  4. Energia, w przeciwieństwie do materii, nie krąży, ale przepływa przez ekosystem. Na każdym etapie łańcucha pokarmowego 
    następuje jej zużycie na potrzeby życiowe organizmów, a także rozproszenie i uwolnienie do środowiska, głównie w postaci ciepła.

  5. Sztuczne ekosystemy rolnicze są bardzo wydajne, ale łatwo ulegają degradacji.

  6. Z obiegiem materii w ekosystemie ściśle wiąże się krążenie pierwiastków. W ich obiegu, poza procesami biologicznymi, ważną rolę odgrywają również procesy chemiczne. Z tego powodu cykle takie nazywa się cyklami biogeochemicznymi.

classicmobile
Ćwiczenie 1
R1H5lSnXo4Ha11
Alternatywa statyczna dla ćwiczenia podsumowującego.
Źródło: LEARNETIC SA, licencja: CC BY 4.0.
static