Porównanie cech rolnictwa Danii i Węgier
Wprowadzenie
W różnych państwach istnieją inne warunki do rozwoju rolnictwa. Czy potrafisz stwierdzić, dlaczego w jednych krajach uprawia się banany, pomarańcze, palmy kokosowe, a w innych – żyto, ziemniaki lub hoduje się tylko zwierzęta? Albo dlaczego w jednym kraju w przeliczeniu na tę samą powierzchnię gruntów rolnych uzyskuje się mniejszą ilość zbóż niż w innym? Pewnie odpowiesz, że decyduje o tym klimat, żyzność gleb, dostęp do maszyn i urządzeń albo poziom nawożenia. Istnieje jeszcze wiele innych czynników. Niniejszy temat koncentruje się na wyszukaniu podobieństw i różnic w rolnictwie dwóch krajów europejskich – Danii i Węgier. Po jego przeczytaniu będziesz wiedział, w którym z tych państw rolnictwo jest na wyższym poziomie (czyli jest wydajniejsze) i dlaczego.

Jednym z duńskich spożywczych produktów eksportowych jest niebieski ser pleśniowy. A czy potrafisz wymienić przynajmniej jeden spożywczy produkt eksportowy Węgier?
czym jest rolnictwo;
jakie cechy środowiska przyrodniczego sprzyjają rozwojowi rolnictwa – uczyłeś się o tym w piątej klasie, omawiając krajobraz Wyżyny Lubelskiej;
jakie jest położenie w Europie Węgier i Danii.
Wymienisz główne zadania i funkcje rolnictwa.
Porównasz czynniki rozwoju rolnictwa w Danii i na Węgrzech.
Wskażesz podobieństwa i różnice w produkcji rolniczej Danii i Węgier.
Wykażesz, w którym z tych krajów (w Danii czy na Węgrzech) rolnictwo jest wydajniejsze.
Czym się zajmuje rolnictwo
Rolnictwo to jedna z najstarszych i podstawowych dziedzin gospodarki, której głównym celem jest wytwarzanie żywności – produktów roślinnych i zwierzęcych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia (np. mięso, warzywa, owoce) lub do przetwarzania w zakładach przemysłu spożywczego (np. mleko do produkcji serów, masła itp.). Rolnictwo wytwarza również surowce przemysłowe służące zaspokojeniu nieżywnościowych potrzeb człowieka (włókna roślinne i zwierzęce, skóry, używki itp.).
Czynniki warunkujące rozwój rolnictwa
Istnieje wiele czynników wpływających na rozwój rolnictwa. Należą do nich czynniki przyrodnicze, czyli możliwości lub bariery stwarzane przez środowisko przyrodnicze, oraz czynniki pozaprzyrodnicze wynikające z działalności człowieka.
Rolnictwo w Europie
Warunki rozwoju rolnictwa w Europie
W Europie panują na ogół korzystne warunki przyrodnicze dla rozwoju rolnictwa. Uprawie roślin sprzyjają przewaga nizin oraz umiarkowany klimat. Tereny o tych cechach obejmują szeroki pas ciągnący się od wybrzeży Atlantyku po Ural. Niekorzystnymi warunkami klimatycznymi odznaczają się obszary położone w północnej części kontynentu, gdzie klimat jest zimny i występuje wieloletnia zmarzlina, tereny wysokogórskie o dużym nachyleniu stoków i także zimnym klimacie oraz obszary leżące w południowej części kontynentu o bardzo małych opadach (np. Nizina Nadkaspijska). Do obszarów o najbardziej korzystnych warunkach przyrodniczych dla rozwoju rolnictwa należą m.in.: Nizina Węgierska, Nizina Wołoska, Wyżyna Nadwołżańska, Nizina Padańska, Rów Rodanu, Nizina Francuska, Wyżyna Bawarska, Wyżyna Czesko‑Morawska i niemal cała Ukraina.
Określ, w których regionach Europy przeważają grunty orne, uprawy trwałe, łąki i pastwiska.

Działalność rolnicza jest prowadzona na obszarze użytków rolnych, czyli terenów wykorzystywanych pod uprawę roślin lub hodowlę zwierząt.
Użytki rolne dzielą się na:
grunty orne – ziemia przeznaczona pod uprawę roślin jednosezonowych, np. zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych, rzepaku, kapusty, marchwi i innych warzyw,
uprawy trwałe – obszary zajęte pod uprawę roślin wieloletnich, np. sady z drzewami owocowymi (jabłoniami, gruszami, śliwami i in.) czy plantacje krzewów owocowych (winorośli, malin, truskawek, porzeczek);
łąki i pastwiska, czyli użytki zielone trwale porośnięte głównie trawami, które stanowią paszępaszę dla zwierząt hodowlanych; trawa z łąk jest kilka razy w roku koszona i suszona do postaci siana, a trawa z pastwisk jest konsumowana bezpośrednio przez zwierzęta.
Użytki rolne zajmowały w Europie w 2021 roku 460,2 mln ha, w tym grunty orne 272,7 mln ha (59,3%), uprawy trwałe, w tym sady i plantacje 15,4 mln ha (3,3%), a łąki i pastwiska 172,1 mln ha (37,4%). Grunty orne są rozmieszczone mniej więcej równomierne, natomiast łąki i pastwiska większy udział mają na północy Europy, gdzie stanowią ponad 50% użytków rolnych, a uprawy trwałe na południu – są to głównie plantacje winorośli, drzew oliwnych, migdałowców i drzew cytrusowych.
Galeria form rolniczego użytkowania ziemi

Udział gruntów ornych w powierzchni wybranych* krajów Europy w 2020 roku (w %)
Kraj | Powierzchnia użytków rolnych w mln ha | Udział użytków rolnych w % powierzchni kraju |
|---|---|---|
Wielka Brytania | 17,4 | 71,3 |
Ukraina | 41,3 | 71,3 |
Dania | 2,6 | 65,5 |
Irlandia | 4,5 | 65,5 |
Polska | 18,7 | 59,8 |
Rumunia | 13,4 | 59,1 |
Holandia | 1,8 | 53,9 |
Węgry | 5,3 | 53,7 |
Hiszpania | 26,2 | 52,3 |
Francja | 28,7 | 52,1 |
Niemcy | 16,6 | 47,5 |
Litwa | 2,9 | 47,0 |
Bułgaria | 5,0 | 46,5 |
Czechy | 3,5 | 45,6 |
Grecja | 6,1 | 45,5 |
Belgia | 1,4 | 45,1 |
Włochy | 12,4 | 44,0 |
Portugalia | 3,6 | 42,3 |
Białoruś | 8,5 | 40,8 |
Indeks górny *w tabeli uwzględniono kraje, w których udział użytków rolnych w powierzchni ogólnej przekracza 40%. Indeks górny koniec*w tabeli uwzględniono kraje, w których udział użytków rolnych w powierzchni ogólnej przekracza 40%.
Indeks górny Źródła: Rocznik statystyki międzynarodowej 2022, GUS Indeks górny koniecŹródła: Rocznik statystyki międzynarodowej 2022, GUSIndeks górny [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyki-miedzynarodowej-2022,10,10.html], [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyki-miedzynarodowej-2022,10,10.html; licencja CC BY‑SA 3.0].
Rocznik statystyczny rolnictwa 2022, GUS
[https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2022,6,16.html; licencja CC BY‑SA 3.0], [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2022,6,16.html]. Indeks górny koniec [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyki-miedzynarodowej-2022,10,10.html], [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyki-miedzynarodowej-2022,10,10.html; licencja CC BY‑SA 3.0].
Rocznik statystyczny rolnictwa 2022, GUS
[https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2022,6,16.html; licencja CC BY‑SA 3.0], [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2022,6,16.html].
Wymień przykłady państw w Europie o bardzo korzystnych i mało korzystnych warunkach do prowadzenia działalności rolniczej. Uzasadnij swoją odpowiedź.
Mimo na ogół korzystnych przyrodniczych warunków rozwoju rolnictwa jego rozwój, specyfika, a także wydajność jest znacznie zróżnicowana w poszczególnych częściach Europy. Wpływają na to głównie czynniki pozaprzyrodnicze, zwłaszcza poziom rozwoju gospodarczego państw, z którym związana jest intensyfikacja produkcji rolnej, w tym m.in. możliwość stosowania wysokoplennych odmian roślin czy nowoczesnych metod uprawy ziemi i chowu zwierząt. Rozwojowi rolnictwa sprzyja także prowadzona przez część krajów należących do Unii Europejskiej wspólna polityka rolna, z którą związana jest możliwość dopłat bezpośrednich do działalności rolniczej.
Najlepiej rozwinięte jest rolnictwo w Europie Zachodniej, zwłaszcza w krajach tzw. „starej” Unii Europejskiej. Gospodarka rolna ma tam charakter intensywny – przy wysokich nakładach związanych z mechanizacją i chemizacją prac polowych uzyskiwane są wysokie plonyplony. Niższy poziom rozwoju występujący w krajach Europy Wschodniej i Południowo‑Wschodniej uniemożliwia zwiększanie nakładów na rolnictwo. W związku z tym ich gospodarka rolna jest mniej wydajna.
Największe zużycie nawozów sztucznych (NPK) występuje w północnej i zachodniej części Europy, zwłaszcza w Irlandii, Belgii i Norwegii, gdzie przekracza 200 kg/ha użytków rolnych. Najmniejsze, poniżej 50 kg/ha jest charakterystyczne dla krajów wschodniej części Europy, zwłaszcza Mołdawii, Macedonii Północnej i Rosji.
W Europie w sektorze rolniczym zatrudnionych jest 17,48 mln osób, jednak liczba ta i udział w zatrudnieniu ogółem zmienia się bardzo wyraźnie w poszczególnych częściach kontynentu. Ma to bezpośredni związek z poziomem rozwoju i intensyfikacji rolnictwa.
W krajach o intensywnym, wysokotowarowym rolnictwie, charakterystycznym dla krajów Europy Zachodniej i Północnej, ludność rolnicza stanowi na ogół kilka procent ogółu zatrudnionych – w Europie Zachodniej 1,8%, a w Północnej 3,4%. Odmienne warunki występują we wschodniej i południowej części Europy, gdzie z rolnictwa utrzymuje się ponad 10% społeczeństwa.
W Europie średnia wielkość gospodarstwa rolnego wynosi 40,3 ha. Największą powierzchnię mają gospodarstwa w zachodniej i północnej części kontynentu, w których prowadzona jest intensywna, często wyspecjalizowana gospodarka rolna – przekracza ona 60 ha. Z kolei we wschodniej i południowej części Europy dominują gospodarstwa o małej powierzchni wynoszącej ok. 10 ha. Wyjątkiem od tej zasady są Ukraina, Czechy, Rosja, Białoruś i Słowacja, w których średnia powierzchnia gospodarstw przekracza 100 ha. Jest to spowodowane czynnikami historycznymi. Po II wojnie światowej w krajach tych likwidowano bowiem prywatną własność ziemi i przeprowadzono tzw. kolektywizację rolnictwa polegającą na przymusowym łączeniu gruntów należących do poszczególnych rolników w ramach spółdzielni. Duża powierzchnia gospodarstw jest pozostałością po tym okresie.
Wyjaśnij, dlaczego rolnictwo Europy Wschodniej i Południowej nie jest tak wysoko rozwinięte jak rolnictwo Europy Zachodniej i Północnej.
Warunki rozwoju rolnictwa w Danii i na Węgrzech
Dania
Dania leży w Europie Północnej pomiędzy Morzem Północnym a Morzem Bałtyckim, w środkowej i północnej części Półwyspu Jutlandzkiego oraz na 405 wyspach, z których ponad 70 jest zamieszkanych. Od południa graniczy z Niemcami, a przez cieśninę Sund sąsiaduje ze Szwecją. Jest członkiem Unii Europejskiej. Powierzchnia kraju wynosi 43,1 tys. km², a liczba ludności 5,87 mln (2022).

Dania jest krajem nizinnym o rzeźbie polodowcowej. Występują tam piaszczyste równiny oraz wzgórza polodowcowe zbudowane z glin, których wysokość przekracza 100 m n.p.m. (najwyższy punkt osiąga 173 m n.p.m.). Wybrzeża Danii są bardzo zróżnicowane. W pasie nadmorskim, głównie w zachodniej części kraju, występują wydmy, mierzeje i liczne przybrzeżne jeziora. Wschodnie wybrzeże tworzą liczne, wąskie i długie zatoki wchodzące głęboko w ląd, na północy zaś brzeg morski ma postać klifu. Wzdłuż południowo‑wschodnich wybrzeży ciągnie się pas piaszczystych płycizn przybrzeżnych, tzw. wattów, zalewanych przypływami.
Dania leży w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego, morskiego. Zimy są łagodne, a lata niezbyt gorące i wilgotne. Średnia temperatura powietrza w zimie waha się od 0°C do –1°C, w lecie 15–17°C. Roczna suma opadów wynosi od ok. 600 mm na wschodzie do ok. 800 mm na południowym zachodzie. Przeważają wiatry z kierunków zachodnich.

W zachodniej części kraju dominują wykształcone na piaskach gleby bielicowe o małej żyzności. We wschodniej części występują nieco bardziej żyzne i urodzajne gleby brunatne.
Obszary użytkowane rolniczo zajmują ponad 65% powierzchni kraju, natomiast lasy jedynie ok. 12%. Naturalna roślinność zachowana jest tylko w obszarach chronionych, głównie rezerwatach przyrody.
Węgry
Węgry to państwo położone w środkowej Europie, na Nizinie Węgierskiej, między Alpami, Karpatami i Górami Dynarskimi, bez dostępu do morza. Powierzchnia kraju wynosi 93 tys. km², a zamieszkuje go 9,73 mln mieszkańców (2022).

Węgry są krajem nizinnym. Około 60% powierzchni kraju zajmują niziny o przeciętnej wysokości 100–200 m n.p.m. Na wschód od Dunaju, na obszarze o pow. 50 tys. km², rozciąga się płaska Wielka Nizina Węgierska pokryta w znacznej części grubą warstwą lessów, na których wykształciły się bardzo żyzne czarnoziemy. Duże powierzchnie w zachodniej i północnej części kraju pokrywają gleby brunatne i płowe, a na osuszonych bagnach (np. w dorzeczu Cisy) występują gleby torfowe i murszowe. Charakterystycznymi cechami obszarów nizinnych są jary i wąwozy lessowe. W północno‑zachodniej części kraju jest położona Mała Nizina Węgierska pokryta osadami rzecznymi Dunaju i Raby. Niewysokie pasma górskie ciągną się jedynie wzdłuż zachodniej i północnej granicy kraju.
Na większości obszaru Węgier panuje klimat umiarkowany ciepły przejściowy. Średnia temperatura powietrza w chłodnej porze roku waha się od 0°C na południowym zachodzie do -3, -4°C na wschodzie. Latem temperatura powietrza wynosi od 20°C na zachodzie do 25°C na południu. Tylko w górach obniża się do 17‑18°C. Średnia roczna suma opadów, z których większość pojawia się w lecie, wynosi od 800–900 mm w górach na zachodzie do 500–600 mm na nizinach. Tylko w środkowej części Wielkiej Niziny Węgierskiej spada, niekiedy znacznie, poniżej 500 mm.

Obszary użytkowane rolniczo zajmują ok. 54% powierzchni kraju, natomiast lasy ok. 18%. W przeszłości ich powierzchnia była znacznie większa, jednak zostały wycięte. Na ich miejscu rozprzestrzeniły się trawiaste stepy (zw. pusztąpusztą) użytkowane obecnie jako grunty orne i pastwiska.
Rolnictwo Danii i Węgier
Warunki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze
Dania i Węgry charakteryzują się zróżnicowanymi przyrodniczymi i pozaprzyrodniczymi warunkami rozwoju rolnictwa. W obu krajach występuje co prawda sprzyjające rozwojowi rolnictwa równinne ukształtowanie terenu, jednak pozostałe cechy środowiska przyrodniczego sprawiają, że kraje te jednak w istotny sposób różnią się od siebie.
Dania leży w korzystnej dla uprawy rolniczej strefie klimatu umiarkowanego ciepłego morskiego, co sprawia, że panują tam łagodne zimy oraz wilgotne i stosunkowo ciepłe lata. Na Węgrzech, pozbawionych dostępu do morza, położonych w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego przejściowego o cechach kontynentalnych, klimat jest cieplejszy, ale bardziej suchy – niedobór opadów, zwłaszcza w nizinnej części kraju, stwarza ciągłe zagrożenie suszą. Tereny uprawne wymagają więc nawadniania, do czego wykorzystywane są m.in. wody dużych rzek, głównie Dunaju i Cisy, płynących przez teren kraju.
Największe różnice dotyczą jednak pokrywy glebowej. W Danii przeważają gleby piaszczyste o małej żyzności (głównie gleby bielicowe, płowe), co w znacznym stopniu utrudnia uprawę bardziej wymagających roślin, np. pszenicy. Gleby te charakteryzują się małą przydatnością rolniczą, w większości są nieurodzajne i wymagają stosowania intensywnych zabiegów agrotechnicznychzabiegów agrotechnicznych i agrochemicznychagrochemicznych oraz melioracjimelioracji poprawiających ich właściwości.
Natomiast na Węgrzech oprócz średnio żyznych gleb brunatnych występują także bardzo żyzne, zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe czarnoziemy.
Dania i Węgry najsilniej różnią się jednak pod względem pozaprzyrodniczych warunków rozwoju rolnictwa.
W Danii występują bardzo korzystne pozaprzyrodnicze warunki rozwoju rolnictwa. Kraj jest zamożny, korzysta także ze wsparcia finansowego Unii Europejskiej, do której należy od 1973 roku. Produkcja rolna jest wysoko zmechanizowana, co oznacza, że większość prac polowych wykonuje się z użyciem nowoczesnego sprzętu (ciągniki, kombajny itp.), co powoduje, że zatrudnienie w rolnictwie jest niewielkie (ok. 2% ogółu zatrudnionych). Duże nakłady finansowe na rolnictwo i bardzo dobry poziom wykształcenia rolników pozwalają na stosowanie nowoczesnych metod uprawy wspomagających rozwój roślin nawet w niesprzyjających warunkach glebowych. Prowadzona jest także uprawa wydajnych odmian zbóż. W kraju przeważają duże gospodarstwa – ich średnia powierzchnia wynosi ponad 70 ha. Większość stanowią gospodarstwa rodzinne. Należą one do największych w Unii Europejskiej, co przyczynia się do rozwoju rolnictwa intensywnegorolnictwa intensywnego, uprzemysłowionego, o dużej produkcji i wydajności. Z tego powodu duńskie rolnictwo jest jednym z najefektywniejszych w Unii Europejskiej i przeznacza znaczną większość swojej produkcji na eksporteksport do innych krajów.
Na Węgrzech warunki pozaprzyrodnicze rozwoju rolnictwa są uwarunkowane panującymi w przeszłości czynnikami polityczno‑gospodarczymi. Przeprowadzona po II wojnie światowej kolektywizacja rolnictwakolektywizacja rolnictwa sprawiła, że aż do lat 90. XX wieku gospodarstwa rolne były własnością państwa. Z reguły nie wdrażano w nich nowoczesnych rozwiązań, wskutek czego rolnictwo nie rozwijało się, a praca ludzi była mało wydajna. Dopiero pod koniec ubiegłego wieku przeprowadzono prywatyzację gruntów rolnych, co pozwoliło na unowocześnienie metod uprawy, zwiększenie wydajności rolnictwa i polepszanie jakości produktów. Do poprawy stanu rolnictwa przyczyniło się także wstąpienie w 2004 roku Węgier do Unii Europejskiej, co dało możliwość objęcia kraju unijnym systemem wsparcia i korzystania z programów pomocowych. Jednak niższy niż w Danii poziom rozwoju gospodarczego kraju nie pozwala na intensywny rozwój tego sektora gospodarki i osiągnięcie poziomu charakterystycznego dla krajów Europy Zachodniej (w tym Danii). Dziś na Węgrzech dominuje rolnictwo tradycyjne i rodzinne. Gospodarstwa rolne są mniejsze niż w Danii – ich średnia wielkość wynosi zaledwie kilkanaście hektarów. Znacznie niższy jest także poziom mechanizacji prac polowych, co sprawia, że w tym sektorze pracuje ponad 4% ogółu zatrudnionych, a więc znacznie więcej niż w Danii. Wszystkie te czynniki sprawiają, że rolnictwo węgierskie jest mniej wydajne i znacznie większą część produkcji przeznacza się na rynek wewnętrzny.
Wybrane wskaźniki ilustrujące przyrodnicze i pozaprzyrodnicze warunki rozwoju rolnictwa na obszarze Danii i Węgier
Wskaźnik | Dania | Węgry |
|---|---|---|
Powierzchnia równin | Ok. 60% | Ok. 60% |
Średnia temperatura powietrza w lecie | 15–17°C | 20‑25°C |
Średnie opady | 600‑800 mm | 400‑600 mm |
Okres wegetacyjny | Od połowy kwietnia do końca października | Od początku kwietnia do początku listopada |
Gleby | Mało i średnio żyzne | Żyzne |
Powierzchnia użytków rolnych | 2618 tys. ha (65,4% powierzchni kraju) | 5044 tys. ha (55,3% powierzchni kraju) |
PKB | 64,9 tys. USD/mieszkańca | 16,9 tys. USD/mieszkańca |
Średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego | 72,6 ha | 12 ha |
Średnie zużycie nawozów sztucznych (NPK – w kg/ha użytków rolnych) | 131,1 kg/ha użytków rolnych | 156,1 kg/ha |
Liczba ciągników | 3,2 ciągnika/ha użytków rolnych | 0,2 ciągnika/ha użytków rolnych |
Zatrudnienie w rolnictwie | 59,6 tys. (2% ogółu zatrudnionych) | 207,5 tys. (4,4% ogółu zatrudnionych) |
Indeks górny Źródło: Faostat [www.fao.org/faostat/]; licencja: CC BY‑SA 3.0. Indeks górny koniecŹródło: Faostat [www.fao.org/faostat/]; licencja: CC BY‑SA 3.0.
Powierzchnia i struktura użytków rolnych w Danii i na Węgrzech
Dania i Węgry na tle innych krajów europejskich charakteryzują się znaczną powierzchnią przeznaczoną pod uprawę rolniczą. Powierzchnia ta jest niemal dwukrotnie większa na Węgrzech niż w Danii, ale to właśnie Dania charakteryzuje się większym udziałem użytków rolnych.
W Danii użytki rolne zajmują aż 65,5% powierzchni kraju (2618 tys. ha w 2021 roku), co stanowi jeden z najwyższych wyników w skali europejskiej (wyższy jest na Ukrainie, i Wielkiej Brytanii.) Na Węgrzech użytki rolne mają nieco mniejszy udział w powierzchni kraju – 53,7% (5044 tys. ha w 2021 roku), co jednak także sytuuje je w czołówce państw europejskich.

Dania i Węgry różnią się także sposobem wykorzystania terenów rolniczych. Co prawda w obu krajach w powierzchni użytków rolnych zdecydowanie dominują grunty orne przeznaczone pod uprawę zbóż czy roślin okopowych (np. ziemniaki, buraki cukrowe), jednak ich udział w Danii jest większy niż na Węgrzech, gdzie z kolei wzrasta udział łąk i pastwisk oraz upraw trwałych, sadów i plantacji.
Struktura użytków rolnych w Danii i na Węgrzech – galeria
Kierunki produkcji rolnej w Danii i na Węgrzech
Jak już zauważono wcześniej, zarówno Dania, jak i Węgry są krajami o niewielkiej ilości użytków rolnych. W związku z tym zbiory poszczególnych roślin czy ogólna produkcja mięsa i mleka są tam mniejsze niż krajach o znacznie większej powierzchni, np. w Niemczech, we Francji czy w Hiszpanii. Mimo tego Dania jest w czołówce największych producentów żyta i mięsa wieprzowego w Europie, a Węgry – w czołówce największych producentów kukurydzy w Europie.
Rolnictwo Danii
W Danii uprawa roślin i chów zwierząt jest prowadzona na obszarze całego kraju z wyłączeniem strefy wybrzeża, która na ogół nie jest wykorzystywana rolniczo. Dominujące znaczenie ma produkcja zbóż, która jest niewspółmiernie duża w stosunku do małej żyzności gleb. Intensywne zabiegi agrotechniczneagrotechniczne i agrochemiczneagrochemiczne pozwalają jednak na uzyskiwanie bardzo wysokich plonów głównie pszenicy (75 dt/ha), kukurydzy (71 dt/ha), jęczmienia (56 dt/ha), żyta (62 dt/ha) i owsa (49 dt/ha). Spośród zbóż najwięcej produkuje się pszenicy i jęczmienia. Dużą część produkcji zbóż przeznacza się na paszę dla zwierząt. Z kolei uprawa warzyw i owoców nie odgrywa zbyt dużej roli w rolnictwie Danii. Koncentruje się ona na ogół w sąsiedztwie dużych miast, zwłaszcza na wyspach Fionii i Zelandii. Uprawia się głównie marchew i rzepę, cebulę, kapustę, jabłka, sałatę, cykorię, ogórki i pomidory a z owoców jabłka, gruszki i truskawki. Prowadzona jest także uprawa roślin oleistych, głównie rzepaku i rzepiku.
W rolnictwie Danii od produkcji roślinnej znacznie ważniejsza jest produkcja zwierzęca – chów bydła mlecznego (krów), trzody chlewnej (świń) i drobiu prowadzony jest na obszarze całego kraju. Pogłowie bydła wynosiło w 2021 roku ok. 1,5 mln sztuk, a trzody chlewnej ponad 13,2 mln sztuk. Dania jest jednym z wiodących producentów wieprzowiny i krowiego mleka. W Danii prowadzi się chów wyselekcjonowanych ras zwierząt oraz stosuje się pasze wysokiej jakości. Dzięki temu produkcja mleka, mięsa wieprzowego i drobiowego jest w Danii bardzo wydajna.
Wskaż poprawne zakończenie zdania.
Uporządkuj podane rośliny uprawne ze względu na wielkość ich produkcji w Danii, w kolejności od największej do najmniejszej.
Wskaż, czy podane stwierdzenie jest prawdziwe, czy fałszywe.
Ważnym, choć dla wielu problematycznym kierunkiem rolnictwa Danii jest chów zwierząt futerkowych. Dania przed 2020 r. była światowym liderem w produkcji futra z norek (ok. 30% rynku globalnego). Po kilkuletniej przerwie w hodowli spowodowanej zakażeniem zwierząt koronawirusem produkcja została wznowiona.


Rolnictwo w Danii – galeria zdjęć
Rolnictwo Danii wytwarza znaczną nadwyżkę żywności, trzykrotnie przewyższającą potrzeby kraju. Około 60% produkcji rolnej sprzedaje się za granicę, czyli eksportuje. Dania jest światową potęgą w produkcji i eksporcie mleka, mięsa, masła i serów. Wartość eksportu produktów rolniczych wynosiła w 2021 roku 17,8 mld USD. Największy udział w eksporcie miało mięso (zwłaszcza wieprzowina) i przetwory mięsne. Do specjałów eksportowych tego kraju należą m.in. masło i sery oraz pasztet z gęsich wątróbek.
Rolnictwo Węgier
Rolnictwo Węgier jest silniej ukierunkowane na produkcję roślinną niż duńskie. Sprzyjają temu warunki przyrodnicze, zwłaszcza klimatyczno‑glebowe, oraz ograniczone środki przeznaczane na produkcję zwierzęcą. W takich warunkach znacznie łatwiejsza jest uprawa zbóż, głównie pszenicy i kukurydzy, niż przemysłowy chówchów zwierząt. Roślinnemu kierunkowi produkcji sprzyjają także bardziej tradycyjne formy gospodarowania oraz mniejsza powierzchnia gospodarstw rolnych. Dominujące znaczenie, podobnie jak w Danii, ma produkcja zbóż, której sprzyja występowanie żyznych gleb. Mimo dobrych warunków glebowych plony zbóż są jednak nieco niższe niż w Danii – pszenica (59 dt/ha), kukurydza (60 dt/ha), jęczmień (63 dt/ha), żyto (33 dt/ha) i owies (31 dt/ha). Spośród zbóż najwięcej produkuje się kukurydzy i pszenicy. Na Węgrzech w niewielkich ilościach uprawia się także ryż (plony 35 dt/ha), który z powodu warunków klimatycznych nie jest uprawiany w Danii.
Na podstawie ilustracji interaktywnej przeanalizuj wielkość produkcji wybranych zbóż w Węgrzech, wypisz 3 zboża, których wyprodukowano najwięcej. Uzasadnij dużą produkcję wymienionych zbóż.
Wskaż nazwę owoców, których wyprodukowano na Węgrzech najwięcej w 2020 roku.
Wskaż, czy podane stwierdzenie jest prawdziwe, czy fałszywe.
Uporządkuj podane rośliny uprawne ze względu na wielkość ich produkcji na Węgrzech, w kolejności od największej do najmniejszej.
Węgierskie rolnictwo jest także silniej niż duńskie ukierunkowane na produkcję owocowo‑warzywną. Dużą powierzchnię zajmują sady, winnice oraz uprawy warzyw, głównie pomidorów i papryki. Korzystne warunki klimatyczne i glebowe sprzyjają także uprawie buraków cukrowych i słoneczników. Natomiast chów zwierząt, przede wszystkim bydła i trzody chlewnej oraz produkcja mleka i mięsa, ma mniejsze znaczenie. Pogłowie bydła wynosiło w 2021 roku ok. 0,9 mln sztuk, a trzody chlewnej ponad 2,7 mln sztuk.


Podobnie jak Dania, Węgry eksportują znaczną część swojej produkcji rolnej. Wartość eksportu produktów rolniczych wynosiła w 2021 roku 11,3 mld USD. Największy udział w eksporcie miały zboża oraz mięso i przetwory mięsne.
Rolnictwo na Węgrzech – galeria zdjęć
Wydajność rolnictwa w Danii i na Węgrzech
Wydajność rolnictwa mierzona jest najczęściej:
w przypadku produkcji roślinnej: wielkością plonów, np. zbóż,
w przypadku produkcji zwierzęcej: uzyskiem mięsa od jednej sztuki zwierzęcia (np. trzody chlewnej, bydła) i udojem mleka od jednej sztuki zwierzęcia (np. krowy).
Im większa wartość powyższych wskaźników, tym większa wydajność (intensywność) rolnictwa. Dużą wydajność można osiągnąć dzięki stosowaniu: wysokoplennych odmian roślin, odpowiednich metod pracy, mechanizacji, nawozów, melioracjimelioracji wodnych, wysokiej jakości pasz czy wyselekcjonowanych ras zwierząt. Na wykresach możesz zobaczyć przykładowe wskaźniki wydajności rolnictwa w wybranych krajach Europy, w tym w Danii i na Węgrzech.
Plon to ilość płodów rolnych uzyskana z jednostki powierzchni danej uprawy wyrażana w decytonach (dt) na hektar. Dawniej stosowaną miarą był kwintal (q) równy co do wielkości decytonie. 1 decytona [dt] = 0,1 tony [t] = 1 kwintal = 100 kg
Wydajność rolnictwa – galeria
Dane przedstawione na wykresach wskazują, że rolnictwo Danii jest znacznie bardziej wydajne niż węgierskie. Wpływa na to prowadzona w Danii intensywna gospodarka rolna. Przy wysokich nakładach związanych z mechanizacją i chemizacją prac polowych uzyskiwane są wysokie plony. Niższy poziom rozwoju rolnictwa węgierskiego i niedobór środków na jego rozwój i intensyfikację produkcji roślinnej sprawia, że gospodarka rolna ma na Węgrzech mniejszą wydajność.
Wyjaśnij, dlaczego rolnictwo Węgier nie jest tak wysoko rozwinięte jak rolnictwo Danii.
Podsumowanie
W Danii warunki rozwoju rolnictwa są korzystne. Rolnictwo ma charakter intensywny. Uprawia się tam głównie zboża. Duże znaczenie ma również hodowla bydła i trzody chlewnej, produkcja mięsa, mleka i ich przetworów.
Rolnictwo Węgier nie jest tak dobrze rozwinięte jak w Danii m.in. ze względu na niedawne wprowadzenie prywatnej własności gospodarstw rolnych, mniejsze nakłady na rolnictwo i związany z tym niższy stopień mechanizacji i chemizacji. Na Węgrzech uprawia się głównie zboża, a także buraki cukrowe, słoneczniki i winorośl.
Słownik
utrzymywanie zwierząt gospodarskich w celu pozyskania mleka, mięsa, włosia itd.; chów może być hodowlą, kiedy zwierzęta w gospodarstwie rolnym rozmnażają się, uzyskuje się krzyżówki, nowe rasy itd.
sprzedaż towarów za granicę
proces łączenia gruntów należących do indywidualnych rolników w gospodarstwa będące własnością grupową (spółdzielczą)
zabiegi mające na celu polepszenie żyzności gleby, polegające głównie na osuszaniu i nawadnianiu gruntów
pokarm dla zwierząt
zbiory przeliczone przez jednostkę powierzchni, wyrażone najczęściej w dt/ha; podawanie wielkości plonów umożliwia porównanie wydajności rolnictwa w krajach o różnej powierzchni
pozbawiony lasów obszar stepowy porośnięty trawą; w różnych regionach świata taki obszar nazywany jest prerią, pampą czy pampasami
system produkcji rolniczej ukierunkowany na maksymalną wielkość plonów oraz zysk osiągane w warunkach dużego nakładu pracy lub środków finansowych; charakteryzuje je powszechne zastosowanie wysoko wydajnych maszyn, technik uprawy i hodowli, nawozów mineralnych i środków ochrony roślin
nawożenie mineralne gleb stosowane w celu zwiększenia stężenia niezbędnych roślinom składników pokarmowych
działania prowadzone z użyciem sprzętu rolniczego mające na celu poprawę właściwości fizycznych gleby (struktury, napowietrzenia itp.)
Ćwiczenia
Zaznacz, którego kraju dotyczą podane określenia.
Przyporządkuj informacje dotyczące rolnictwa do Danii lub Węgier.
Wyjaśnij, dlaczego kukurydzę i winorośl uprawia się na większą skalę na Węgrzech, a nie w Danii.
https://pixabay.com/pl/photos/s%C5%82onecznik‑pole‑charakter‑lato‑4415997/
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pregermination_maize_2014_05_15_10_38_33_7932.jpg
https://pxhere.com/pl/photo/596068
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Citrus#/media/File:Agrumes_Citrons_Cl_J_Weber02_(23379729280).jpg
Zaznacz, czy podane stwierdzenie jest prawdziwe, czy fałszywe.
Przeanalizuj wykresy ilustrujące wybrane cechy rolnictwa Danii i Węgier. Oceń, w którym kraju rolnictwo jest bardziej wydajne. Odpowiedź uzasadnij.
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli oraz własnej wiedzy, oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.
Kraj | Zbiory kukurydzy [tys. t] | Plony kukurydzy [dt/ha] | Pogłowie bydła [tys. szt.] | Pogłowie trzody chlewnej [tys. szt.] |
|---|---|---|---|---|
Dania | 35,5 | 84,5 | 1540 | 12 781 |
Węgry | 7930,6 | 89,4 | 870 | 2870 |
Uzupełnij tekst, zaznaczając właściwe określenia.
Notatnik
Bibliografia
Fierla I. (red.), 2011, Geografia ekonomiczna Unii Europejskiej, Warszawa: PWE.
Kuciński K. (red.), 2013, Geografia ekonomiczna, Warszawa: Wolters Kluwer Business.















