Wprowadzenie

W różnych państwach istnieją inne warunki do rozwoju rolnictwa. Czy potrafisz stwierdzić, dlaczego w jednych krajach uprawia się banany, pomarańcze, palmy kokosowe, a w innych – żyto, ziemniaki lub hoduje się tylko zwierzęta? Albo dlaczego w jednym kraju w przeliczeniu na tę samą powierzchnię gruntów rolnych uzyskuje się mniejszą ilość zbóż niż w innym? Pewnie odpowiesz, że decyduje o tym klimat, żyzność gleb, dostęp do maszyn i urządzeń albo poziom nawożenia. Istnieje jeszcze wiele innych czynników. Niniejszy temat koncentruje się na wyszukaniu podobieństw i różnic w rolnictwie dwóch krajów europejskich – Danii i Węgier. Po jego przeczytaniu będziesz wiedział, w którym z tych państw rolnictwo jest na wyższym poziomie (czyli jest wydajniejsze) i dlaczego.

RMeCRQa0xomIq
Duński ser pleśniowy (niebieski)
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/photos/du%C5%84ski-ser-ple%C5%9Bniowy-niebieska-ple%C5%9B%C5%84-3553/, domena publiczna.

Jednym z duńskich spożywczych produktów eksportowych jest niebieski ser pleśniowy. A czy potrafisz wymienić przynajmniej jeden spożywczy produkt eksportowy Węgier?

Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • czym jest rolnictwo;

  • jakie cechy środowiska przyrodniczego sprzyjają rozwojowi rolnictwa – uczyłeś się o tym w piątej klasie, omawiając krajobraz Wyżyny Lubelskiej;

  • jakie jest położenie w Europie Węgier i Danii.

Twoje cele
  • Wymienisz główne zadania i funkcje rolnictwa.

  • Porównasz czynniki rozwoju rolnictwa w Danii i na Węgrzech.

  • Wskażesz podobieństwa i różnice w produkcji rolniczej Danii i Węgier.

  • Wykażesz, w którym z tych krajów (w Danii czy na Węgrzech) rolnictwo jest wydajniejsze.

Czym się zajmuje rolnictwo

Rolnictwo to jedna z najstarszych i podstawowych dziedzin gospodarki, której głównym celem jest wytwarzanie żywności – produktów roślinnych i zwierzęcych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia (np. mięso, warzywa, owoce) lub do przetwarzania w zakładach przemysłu spożywczego (np. mleko do produkcji serów, masła itp.). Rolnictwo wytwarza również surowce przemysłowe służące zaspokojeniu nieżywnościowych potrzeb człowieka (włókna roślinne i zwierzęce, skóry, używki itp.).

Czynniki warunkujące rozwój rolnictwa

Istnieje wiele czynników wpływających na rozwój rolnictwa. Należą do nich czynniki przyrodnicze, czyli możliwości lub bariery stwarzane przez środowisko przyrodnicze, oraz czynniki pozaprzyrodnicze wynikające z działalności człowieka.

R1JjIjCgOlFPJ1
Ilustracja interaktywna przedstawiająca schemat warunków rozwoju rolnictwa. Wymieniono warunki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze. Do przyrodniczych zaliczamy klimat, ukształtowanie powierzchni, wody, gleby. Do pozaprzyrodniczych politykę rolną państwa; własność i wielkość gospodarstw rolnych; wykształcenie i zatrudnienie rolników; metody uprawy roślin, hodowli i chowu zwierząt. Dodatkowo na ilustracji na każdym z wymienionych elementów umieszczono punkt interaktywny. Po kliknięciu pojawia się okno z dodatkowymi informacjami. Treść poszczególnych punktów: Warunki przyrodnicze - Rolnictwo jest w dużym stopniu uzależnione od warunków przyrodniczych, przede wszystkim od klimatu, ukształtowania powierzchni, warunków wodnych oraz gleb. Generalnie im niższy jest ogólny poziom rozwoju państw, tym większą rolę w rozwoju rolnictwa odgrywają czynniki naturalne. Klimat - Czynnikiem, który najsilniej wpływa na rozwój rolnictwa, zwłaszcza produkcji roślinnej, jest klimat, zwłaszcza dwa jego składniki – opady atmosferyczne i temperatura powietrza określające łącznie długość okresu wegetacyjnego, czyli tej części roku, podczas której roślinność może się rozwijać ze względu na dostateczną ilość wilgoci i ciepła. Różne rośliny uprawne wymagają różnych warunków wilgotnościowych czy termicznych, dlatego klimat ma tak duże znaczenie dla możliwości rozwoju rolnictwa. Na obszarach, gdzie w ciągu roku temperatura nie spada poniżej 15°C i są odpowiednie warunki wilgotnościowe, może odbywać się nieprzerwana uprawa roślin. Z kolei jeżeli na danym obszarze cały czas panują temperatury ujemne, uprawa roślin jest niemożliwa. Ukształtowanie powierzchni - Ukształtowanie terenu decyduje przede wszystkim o możliwości prowadzenia prac polowych, m.in. użycia maszyn rolniczych na terenach uprawnych. Korzystne warunki stwarzają obszary równinne bądź lekko faliste. Niekorzystne dla rozwoju rolnictwa są obszary o dużym nachyleniu stoków sprzyjające zmywaniu gleb przez opady oraz obszary z dużą liczbą wąwozów i głęboko wciętych dolin. W terenach tych praca maszyn rolniczych na stromych stokach jest bardzo utrudniona, co stanowi problem w mechanizacji robót polowych. Wody - Oprócz ciepła rośliny potrzebują odpowiedniej ilości wilgoci, dla rolnictwa niekorzystny jest jednak zarówno niedobór, jak i nadmiar wody. Uprawa nie jest możliwa, jeśli na danym obszarze jest zbyt sucho, wtedy bowiem rośliny więdną i wysychają, a także na terenach zbyt wilgotnych, ponieważ przy nadmiernym podtopieniu gniją. Możliwości rozwoju rolnictwa zależą także od indywidualnych wymagań wodnych poszczególnych gatunków uprawnych. Niektóre gatunki, np. rośliny włókniste, mają małe zapotrzebowanie na wodę, mogą być więc uprawiane na terenach z pewnym jej niedoborem. Natomiast np. uprawy ryżu i bawełny wymagają ciągłej obecności wody w glebie w okresie wzrostu i plonowania. Niekorzystne dla rolnictwa warunki występują więc w klimatach zimnych (polarnym, subpolarnym, górskim) oraz gorących i suchych, natomiast sprzyjające np. w wilgotnym klimacie śródziemnomorskim i umiarkowanym ciepłym. Gleby - Gleba jest podłożem, na którym rosną rośliny, czerpią z niej składniki pokarmowe oraz wodę. Od właściwości gleby zależy, jakie rośliny na danym obszarze można uprawiać. Najlepsze warunki rozwoju rolnictwa występują na obszarze żyznych gleb, czyli gleb, które nie są kwaśne, mają dużą zawartość próchnicy i składników mineralnych, dobrze uwilgotnionych. Możliwości uprawy zależą także od indywidualnych wymagań glebowych poszczególnych gatunków uprawnych. Do roślin tolerujących obniżoną żyzność gleb należą np. proso i sorgo, częściowo także żyto i owies. Z kolei dużej żyzności gleb wymaga np. pszenica i burak cukrowy. Najbardziej sprzyjające warunki glebowe panują w pasie umiarkowanie ciepłym, będącym najintensywniej zagospodarowanym i użytkowanym rolniczo obszarem na świecie. Warunki pozaprzyrodnicze rozwoju rolnictwa - Chociaż podstawą rozwoju rolnictwa są warunki przyrodnicze, ich właściwe wykorzystanie zależy od różnorodnych warunków pozaprzyrodniczych – politycznych, gospodarczych, społecznych czy nawet technicznych i technologicznych. Szczególnie ważny jest w tym względzie ogólny poziom rozwoju społeczno-gospodarczego, w tym zwłaszcza poziom rozwoju przemysłu spożywczego, chemicznego i maszynowego. Od tych gałęzi przemysłu zależy bowiem produkcja niezbędnych dla rozwoju rolnictwa artykułów (urządzenia i maszyny, nawozy, środki ochrony roślin itp.), jak również możliwość przetwarzania produktów rolnych. Polityka rolna państwa - Jednym z ważnych czynników rozwoju rolnictwa jest polityka rolna państwa. Od państwa zależy np. ustalanie cen na towary rolnicze czy też prowadzenie tzw. skupów interwencyjnych, czyli odkupywanie przez państwo płodów rolnych, w celu podniesienia ich ceny na rynku. Jest to ważne działanie w sytuacji kryzysu gospodarczego. W ramach polityki rolnej tworzone są także instytucje wspierające rozwój rolnictwa (np. ośrodki doradztwa rolniczego) oraz realizowana jest pomoc finansowa dla rolników. Niekiedy także wprowadzana jest państwowa kontrola nad obrotem gruntami rolnymi i ograniczenia sprzedaży ziemi rolnej firmom zagranicznym. Realizację określonych celów polityki rolnej państwa ułatwia odpowiednia struktura agrarna, czyli własność i wielkość gospodarstw rolnych. Własność i wielkość gospodarstw rolnych (struktura agrarna) - Gospodarstwa rolne o dużej powierzchni mają większe szanse na produkowanie artykułów rolnych na sprzedaż, a nie tylko na potrzeby indywidualnych rolników. W ten sposób mogą wchodzić na rynki krajowe i międzynarodowe. Ponadto posiadanie dużego gospodarstwa zmniejsza koszty produkcji, umożliwia także jej specjalizację. Właściciele dużych gospodarstw mają z reguły większe możliwości inwestowania w nowoczesne technologie rolnicze czy zakup nowoczesnych, ale często drogich maszyn. Są one zatem bardziej wydajne i konkurencyjne niż małe gospodarstwa. Z kolei małe gospodarstwa mogą być bardziej zróżnicowane i bardziej elastyczne w dostosowywaniu się do zmian na rynku. Rozwojowi rolnictwa sprzyjają bardziej gospodarstwa prywatne (indywidualne) niż państwowe. Zależność rozwoju rolnictwa od struktury agrarnej widać wyraźnie na przykładzie krajów Europy Środkowej i Wschodniej, w których przed 1989 rokiem istniała państwowa własność ziemi i funkcjonowały państwowe gospodarstwa rolne, które zostały później sprywatyzowane. W ich miejsce powstały duże, nawet kilkusethektarowe gospodarstwa. W krajach, w których państwowych gospodarstw rolnych nie było lub było ich niewiele i gdzie podstawą funkcjonowania sektora rolnego są gospodarstwa indywidualne, rodzinne o małej powierzchni wynoszącej kilka hektarów, działalność rolnicza nie przynosi na ogół dużych zysków, ich właściciele nie mają bowiem wystarczających środków, aby zainwestować w rozbudowę czy mechanizację. Wykształcenie i zatrudnienie rolników - Odpowiednie wykształcenie kierunkowe rolników (np. szkoły rolnicze, kursy rolnicze) wpływa pozytywnie na efektywność ich pracy. Uzyskują oni wysokie plony o dobrej jakości, ponieważ wiedzą, jakich metod i środków należy używać, mają też umiejętność wykorzystania nowoczesnych osiągnięć nauki i techniki w celu podniesienia kultury rolnej. W dobie mechanizacji i postępu technicznego w krajach wysoko rozwiniętych nie potrzeba wielu osób do pracy w rolnictwie. W niektórych krajach występuje przeludnienie w rolnictwie, co oznacza, że w sektorze tym pracuje zdecydowanie więcej osób niż rzeczywiście potrzeba. W związku z tym ich praca nie jest efektywna i część osób mogłaby znaleźć zatrudnienie w innych sektorach gospodarki narodowej. Metody uprawy roślin, hodowli i chowu zwierząt - Dla rozwoju rolnictwa duże znaczenie mają różne zabiegi agrotechniczne i agrochemiczne, wykonywane w celu utrzymywania ziemi w dobrym stanie. Należą do nich m.in.: - stosowanie nowoczesnych metod upraw i hodowli – płodozmian, nawadnianie i odwadnianie (osuszanie terenu), - poszukiwanie i stosowanie bardziej wydajnych odmian, np. zbóż lepiej dostosowanych do lokalnego klimatu i bardziej uodpornionych na różne zagrożenia (np. choroby, szkodniki), - wykorzystywanie sprzętu rolniczego – mechanizacja rolnictwa, - wykorzystywanie środków ochrony roślin oraz odpowiednie nawożenie. Dzięki odpowiednio dobranym działaniom można prowadzić uprawy roślin oraz produkcję zwierzęcą na terenach o mniej korzystnych warunkach przyrodniczych, a produkcja rolna charakteryzuje się większą efektywnością. W wielu krajach świata jako podstawową miarę rozwoju rolnictwa przyjmuje się mechanizację, określaną na podstawie liczby ciągników i kombajnów, a także chemizację rolnictwa, ocenianą na podstawie zużycia nawozów sztucznych i środków ochrony roślin w przeliczeniu na powierzchnię użytków rolnych.
Warunki rozwoju rolnictwa
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Rolnictwo w Europie

Warunki rozwoju rolnictwa w Europie

W Europie panują na ogół korzystne warunki przyrodnicze dla rozwoju rolnictwa. Uprawie roślin sprzyjają przewaga nizin oraz umiarkowany klimat. Tereny o tych cechach obejmują szeroki pas ciągnący się od wybrzeży Atlantyku po Ural. Niekorzystnymi warunkami klimatycznymi odznaczają się obszary położone w północnej części kontynentu, gdzie klimat jest zimny i występuje wieloletnia zmarzlina, tereny wysokogórskie o dużym nachyleniu stoków i także zimnym klimacie oraz obszary leżące w południowej części kontynentu o bardzo małych opadach (np. Nizina Nadkaspijska). Do obszarów o najbardziej korzystnych warunkach przyrodniczych dla rozwoju rolnictwa należą m.in.: Nizina Węgierska, Nizina Wołoska, Wyżyna Nadwołżańska, Nizina Padańska, Rów Rodanu, Nizina Francuska, Wyżyna Bawarska, Wyżyna Czesko‑Morawska i niemal cała Ukraina.

Polecenie 1

Określ, w których regionach Europy przeważają grunty orne, uprawy trwałe, łąki i pastwiska.

RwrZYiHEm3S30
Źródło: Opracowanie: Gromar Sp. z o.o. na podstawie: Przyłuski L., Bischoff K. i in., (2016), Atlas geograficzny: Gimnazjum, Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, licencja: CC BY-SA 3.0.
RiK7qAocJqDZ7
Zaznacz, który z poniższych obszarów jest najbardziej korzystny dla rozwoju rolnictwa.
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Działalność rolnicza jest prowadzona na obszarze użytków rolnych, czyli terenów wykorzystywanych pod uprawę roślin lub hodowlę zwierząt.

Użytki rolne dzielą się na:

  • grunty orne – ziemia przeznaczona pod uprawę roślin jednosezonowych, np. zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych, rzepaku, kapusty, marchwi i innych warzyw,

  • uprawy trwałe – obszary zajęte pod uprawę roślin wieloletnich, np. sady z drzewami owocowymi (jabłoniami, gruszami, śliwami i in.) czy plantacje krzewów owocowych (winorośli, malin, truskawek, porzeczek);

  • łąki i pastwiska, czyli użytki zielone trwale porośnięte głównie trawami, które stanowią paszępaszapaszę dla zwierząt hodowlanych; trawa z łąk jest kilka razy w roku koszona i suszona do postaci siana, a trawa z pastwisk jest konsumowana bezpośrednio przez zwierzęta.

Użytki rolne zajmowały w Europie w 2021 roku 460,2 mln ha, w tym grunty orne 272,7 mln ha (59,3%), uprawy trwałe, w tym sady i plantacje 15,4 mln ha (3,3%), a łąki i pastwiska 172,1 mln ha (37,4%). Grunty orne są rozmieszczone mniej więcej równomierne, natomiast łąki i pastwiska większy udział mają na północy Europy, gdzie stanowią ponad 50% użytków rolnych, a uprawy trwałe na południu – są to głównie plantacje winorośli, drzew oliwnych, migdałowców i drzew cytrusowych.

Galeria form rolniczego użytkowania ziemi

RFcMMMAqpvaIo1
Struktura użytków rolnych w poszczególnych częściach Europy w 2021 roku (w %)
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.

Udział gruntów ornych w powierzchni wybranych* krajów Europy w 2020 roku (w %)

Kraj

Powierzchnia użytków rolnych w mln ha

Udział użytków rolnych w % powierzchni kraju

Wielka Brytania

17,4

71,3

Ukraina

41,3

71,3

Dania

2,6

65,5

Irlandia

4,5

65,5

Polska

18,7

59,8

Rumunia

13,4

59,1

Holandia

1,8

53,9

Węgry

5,3

53,7

Hiszpania

26,2

52,3

Francja

28,7

52,1

Niemcy

16,6

47,5

Litwa

2,9

47,0

Bułgaria

5,0

46,5

Czechy

3,5

45,6

Grecja

6,1

45,5

Belgia

1,4

45,1

Włochy

12,4

44,0

Portugalia

3,6

42,3

Białoruś

8,5

40,8

Indeks górny *w tabeli uwzględniono kraje, w których udział użytków rolnych w powierzchni ogólnej przekracza 40%. Indeks górny koniec
Indeks górny Źródła: Rocznik statystyki międzynarodowej 2022, GUS Indeks górny koniecIndeks górny  [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyki-miedzynarodowej-2022,10,10.html], [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyki-miedzynarodowej-2022,10,10.html; licencja CC BY‑SA 3.0].
Rocznik statystyczny rolnictwa 2022, GUS
[https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2022,6,16.html; licencja CC BY‑SA 3.0], [https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2022,6,16.html]. Indeks górny koniec

1
Polecenie 2

Wymień przykłady państw w Europie o bardzo korzystnych i mało korzystnych warunkach do prowadzenia działalności rolniczej. Uzasadnij swoją odpowiedź.

R1A8go7qmvIN2
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Mimo na ogół korzystnych przyrodniczych warunków rozwoju rolnictwa jego rozwój, specyfika, a także wydajność jest znacznie zróżnicowana w poszczególnych częściach Europy. Wpływają na to głównie czynniki pozaprzyrodnicze, zwłaszcza poziom rozwoju gospodarczego państw, z którym związana jest intensyfikacja produkcji rolnej, w tym m.in. możliwość stosowania wysokoplennych odmian roślin czy nowoczesnych metod uprawy ziemi i chowu zwierząt. Rozwojowi rolnictwa sprzyja także prowadzona przez część krajów należących do Unii Europejskiej wspólna polityka rolna, z którą związana jest możliwość dopłat bezpośrednich do działalności rolniczej.

Najlepiej rozwinięte jest rolnictwo w Europie Zachodniej, zwłaszcza w krajach tzw. „starej” Unii Europejskiej. Gospodarka rolna ma tam charakter intensywny – przy wysokich nakładach związanych z mechanizacją i chemizacją prac polowych uzyskiwane są wysokie plonyplonyplony. Niższy poziom rozwoju występujący w krajach Europy Wschodniej i Południowo‑Wschodniej uniemożliwia zwiększanie nakładów na rolnictwo. W związku z tym ich gospodarka rolna jest mniej wydajna.

RUe3RceXqtUS21
Wykres słupkowy prezentujący produkt krajowy brutto (PKB – w tysiącach dolarów na osobę). Europa 32,0; Wschodnia Europa 12,7; Północna Europa 52,9; Południowa Europa 28,2; Zachodnia Europa 52,3.
Produkt krajowy brutto (PKB – w tys. USD/osobę)
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.

Największe zużycie nawozów sztucznych (NPK) występuje w północnej i zachodniej części Europy, zwłaszcza w Irlandii, Belgii i Norwegii, gdzie przekracza 200 kg/ha użytków rolnych. Najmniejsze, poniżej 50 kg/ha jest charakterystyczne dla krajów wschodniej części Europy, zwłaszcza Mołdawii, Macedonii Północnej i Rosji.

RKKNAx3rwskiS1
Wykres słupkowy prezentujący średnie zużycie nawozów sztucznych (NPK – w kilogramach na hektar). Europa 75,2; Wschodnia Europa 54,5; Północna Europa 148,6; Południowa Europa 101,8; Zachodnia Europa 124,5.
Średnie zużycie nawozów sztucznych (NPK – w kg/ha)
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/ , licencja: CC BY-SA 3.0.

W Europie w sektorze rolniczym zatrudnionych jest 17,48 mln osób, jednak liczba ta i udział w zatrudnieniu ogółem zmienia się bardzo wyraźnie w poszczególnych częściach kontynentu. Ma to bezpośredni związek z poziomem rozwoju i intensyfikacji rolnictwa.

RUeZl1FJj2fVt1
Wykres słupkowy prezentujący zatrudnienie w rolnictwie w poszczególnych częściach Europy w dwa tysiące dwudziestym pierwszym roku (w milionach osób). Europa ogółem 17,476; Europa Wschodnia 11,107; Europa Północna 0,934; Europa Południowa 3,676; Europa Zachodnia 1,758.
Zatrudnienie w rolnictwie w poszczególnych częściach Europy w 2021 roku (w milionach osób)
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
RXKgI0GZ9DZUp1
Wykres słupkowy prezentujący udział zatrudnienia w rolnictwie w zatrudnieniu ogółem w poszczególnych częściach Europy w dwa tysiące dwudziestym pierwszym roku (w procentach). Europa ogółem 7,8; Europa Wschodnia 11,9; Europa Północna 3,4; Europa Południowa 10,9; Europa Zachodnia 1,8.
Udział zatrudnienia w rolnictwie w zatrudnieniu ogółem w poszczególnych częściach Europy w 2021 roku (w %)
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.

W krajach o intensywnym, wysokotowarowym rolnictwie, charakterystycznym dla krajów Europy Zachodniej i Północnej, ludność rolnicza stanowi na ogół kilka procent ogółu zatrudnionych – w Europie Zachodniej 1,8%, a w Północnej 3,4%. Odmienne warunki występują we wschodniej i południowej części Europy, gdzie z rolnictwa utrzymuje się ponad 10% społeczeństwa.

W Europie średnia wielkość gospodarstwa rolnego wynosi 40,3 ha. Największą powierzchnię mają gospodarstwa w zachodniej i północnej części kontynentu, w których prowadzona jest intensywna, często wyspecjalizowana gospodarka rolna – przekracza ona 60 ha. Z kolei we wschodniej i południowej części Europy dominują gospodarstwa o małej powierzchni wynoszącej ok. 10 ha. Wyjątkiem od tej zasady są Ukraina, Czechy, Rosja, Białoruś i Słowacja, w których średnia powierzchnia gospodarstw przekracza 100 ha. Jest to spowodowane czynnikami historycznymi. Po II wojnie światowej w krajach tych likwidowano bowiem prywatną własność ziemi i przeprowadzono tzw. kolektywizację rolnictwa polegającą na przymusowym łączeniu gruntów należących do poszczególnych rolników w ramach spółdzielni. Duża powierzchnia gospodarstw jest pozostałością po tym okresie.

1
Polecenie 3

Wyjaśnij, dlaczego rolnictwo Europy Wschodniej i Południowej nie jest tak wysoko rozwinięte jak rolnictwo Europy Zachodniej i Północnej.

R1ZZerefhkzpf
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Warunki rozwoju rolnictwa w Danii i na Węgrzech

Dania

Dania leży w Europie Północnej pomiędzy Morzem Północnym a Morzem Bałtyckim, w środkowej i północnej części Półwyspu Jutlandzkiego oraz na 405 wyspach, z których ponad 70 jest zamieszkanych. Od południa graniczy z Niemcami, a przez cieśninę Sund sąsiaduje ze Szwecją. Jest członkiem Unii Europejskiej. Powierzchnia kraju wynosi 43,1 tys. km², a liczba ludności 5,87 mln (2022).

R1LFaSCdqxha2
Mapa przeglądowa Danii
Źródło: Nowa Era, licencja: CC BY-SA 3.0.

Dania jest krajem nizinnym o rzeźbie polodowcowej. Występują tam piaszczyste równiny oraz wzgórza polodowcowe zbudowane z glin, których wysokość przekracza 100 m n.p.m. (najwyższy punkt osiąga 173 m n.p.m.). Wybrzeża Danii są bardzo zróżnicowane. W pasie nadmorskim, głównie w zachodniej części kraju, występują wydmy, mierzeje i liczne przybrzeżne jeziora. Wschodnie wybrzeże tworzą liczne, wąskie i długie zatoki wchodzące głęboko w ląd, na północy zaś brzeg morski ma postać klifu. Wzdłuż południowo‑wschodnich wybrzeży ciągnie się pas piaszczystych płycizn przybrzeżnych, tzw. wattów, zalewanych przypływami.

Dania leży w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego, morskiego. Zimy są łagodne, a lata niezbyt gorące i wilgotne. Średnia temperatura powietrza w zimie waha się od 0°C do –1°C, w lecie 15–17°C. Roczna suma opadów wynosi od ok. 600 mm na wschodzie do ok. 800 mm na południowym zachodzie. Przeważają wiatry z kierunków zachodnich.

R6k0rG5tZqmjX
Klimatogram dla Kopenhagi
Źródło: dostępny w internecie: https://pl.climate-data.org/europa/dania/region-sto%c5%82eczny/kopenhaga-23/#climate-graph , licencja: CC BY-SA 3.0.

W zachodniej części kraju dominują wykształcone na piaskach gleby bielicowe o małej żyzności. We wschodniej części występują nieco bardziej żyzne i urodzajne gleby brunatne.

Obszary użytkowane rolniczo zajmują ponad 65% powierzchni kraju, natomiast lasy  jedynie ok. 12%. Naturalna roślinność zachowana jest tylko w obszarach chronionych, głównie rezerwatach przyrody.

Węgry

Węgry to państwo położone w środkowej Europie, na Nizinie Węgierskiej, między Alpami, Karpatami i Górami Dynarskimi, bez dostępu do morza. Powierzchnia kraju wynosi 93 tys. km², a zamieszkuje go 9,73 mln mieszkańców (2022).

RaeK7z4dx1tUy
Mapa przeglądowa Węgier
Źródło: Nowa Era, licencja: CC BY-SA 3.0.

Węgry są krajem nizinnym. Około 60% powierzchni kraju zajmują niziny o przeciętnej wysokości 100–200 m n.p.m. Na wschód od Dunaju, na obszarze o pow. 50 tys. km², rozciąga się płaska Wielka Nizina Węgierska pokryta w znacznej części grubą warstwą lessów, na których wykształciły się bardzo żyzne czarnoziemy. Duże powierzchnie w zachodniej i północnej części kraju pokrywają gleby brunatne i płowe, a na osuszonych bagnach (np. w dorzeczu Cisy) występują gleby torfowe i murszowe. Charakterystycznymi cechami obszarów nizinnych są jary i wąwozy lessowe. W północno‑zachodniej części kraju jest położona Mała Nizina Węgierska pokryta osadami rzecznymi Dunaju i Raby. Niewysokie pasma górskie ciągną się jedynie wzdłuż zachodniej i północnej granicy kraju.

Na większości obszaru Węgier panuje klimat umiarkowany ciepły przejściowy. Średnia temperatura powietrza w chłodnej porze roku waha się od 0°C na południowym zachodzie do -3, -4°C na wschodzie. Latem temperatura powietrza wynosi od 20°C na zachodzie do 25°C na południu. Tylko w górach obniża się do 17‑18°C. Średnia roczna suma opadów, z których większość pojawia się w lecie, wynosi od 800–900 mm w górach na zachodzie do 500–600 mm na nizinach. Tylko w środkowej części Wielkiej Niziny Węgierskiej spada, niekiedy znacznie, poniżej 500 mm.

R6iB0jmStXUuj
Klimatogram dla Budapesztu
Źródło: dostępny w internecie: https://pl.climate-data.org/europa/wegry/budapeszt/budapeszt-1218/#climate-graph, licencja: CC BY-SA 3.0.

Obszary użytkowane rolniczo zajmują ok. 54% powierzchni kraju, natomiast lasy ok. 18%. W przeszłości ich powierzchnia była znacznie większa, jednak zostały wycięte. Na ich miejscu rozprzestrzeniły się trawiaste stepy (zw. pusztąpusztapusztą) użytkowane obecnie jako grunty orne i pastwiska.

Rolnictwo Danii i Węgier

Warunki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze

Dania i Węgry charakteryzują się zróżnicowanymi przyrodniczymi i pozaprzyrodniczymi warunkami rozwoju rolnictwa. W obu krajach występuje co prawda sprzyjające rozwojowi rolnictwa równinne ukształtowanie terenu, jednak pozostałe cechy środowiska przyrodniczego sprawiają, że kraje te jednak w istotny sposób różnią się od siebie.

Dania leży w korzystnej dla uprawy rolniczej strefie klimatu umiarkowanego ciepłego morskiego, co sprawia, że panują tam łagodne zimy oraz wilgotne i stosunkowo ciepłe lata. Na Węgrzech, pozbawionych dostępu do morza, położonych w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego przejściowego o cechach kontynentalnych, klimat jest cieplejszy, ale bardziej suchy – niedobór opadów, zwłaszcza w nizinnej części kraju, stwarza ciągłe zagrożenie suszą. Tereny uprawne wymagają więc nawadniania, do czego wykorzystywane są m.in. wody dużych rzek, głównie Dunaju i Cisy, płynących przez teren kraju.

Największe różnice dotyczą jednak pokrywy glebowej. W Danii przeważają gleby piaszczyste o małej żyzności (głównie gleby bielicowe, płowe), co w znacznym stopniu utrudnia uprawę bardziej wymagających roślin, np. pszenicy. Gleby te charakteryzują się małą przydatnością rolniczą, w większości są nieurodzajne i wymagają stosowania intensywnych zabiegów agrotechnicznychzabiegi agrotechnicznezabiegów agrotechnicznychagrochemicznychzabiegi agrochemiczneagrochemicznych oraz melioracjimelioracjamelioracji poprawiających ich właściwości.

Natomiast na Węgrzech oprócz średnio żyznych gleb brunatnych występują także bardzo żyzne, zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe czarnoziemy.

Dania i Węgry najsilniej różnią się jednak pod względem pozaprzyrodniczych warunków rozwoju rolnictwa.

W Danii występują bardzo korzystne pozaprzyrodnicze warunki rozwoju rolnictwa. Kraj jest zamożny, korzysta także ze wsparcia finansowego Unii Europejskiej, do której należy od 1973 roku. Produkcja rolna jest wysoko zmechanizowana, co oznacza, że większość prac polowych wykonuje się z użyciem nowoczesnego sprzętu (ciągniki, kombajny itp.), co powoduje, że zatrudnienie w rolnictwie jest niewielkie (ok. 2% ogółu zatrudnionych). Duże nakłady finansowe na rolnictwo i bardzo dobry poziom wykształcenia rolników pozwalają na stosowanie nowoczesnych metod uprawy wspomagających rozwój roślin nawet w niesprzyjających warunkach glebowych.  Prowadzona jest także uprawa wydajnych odmian zbóż. W kraju przeważają duże gospodarstwa – ich średnia powierzchnia wynosi ponad 70 ha. Większość stanowią gospodarstwa rodzinne. Należą one do największych w Unii Europejskiej, co przyczynia się do rozwoju rolnictwa intensywnegorolnictwo intensywnerolnictwa intensywnego, uprzemysłowionego, o dużej produkcji i wydajności. Z tego powodu duńskie rolnictwo jest jednym z najefektywniejszych w Unii Europejskiej i przeznacza znaczną większość swojej produkcji na eksporteksporteksport do innych krajów.

Na Węgrzech warunki pozaprzyrodnicze rozwoju rolnictwa są uwarunkowane panującymi w przeszłości czynnikami polityczno‑gospodarczymi. Przeprowadzona po II wojnie światowej kolektywizacja rolnictwakolektywizacja rolnictwakolektywizacja rolnictwa sprawiła, że aż do lat 90. XX wieku gospodarstwa rolne były własnością państwa. Z reguły nie wdrażano w nich nowoczesnych rozwiązań, wskutek czego rolnictwo nie rozwijało się, a praca ludzi była mało wydajna. Dopiero pod koniec ubiegłego wieku przeprowadzono prywatyzację gruntów rolnych, co pozwoliło na unowocześnienie metod uprawy, zwiększenie wydajności rolnictwa i polepszanie jakości produktów. Do poprawy stanu rolnictwa przyczyniło się także wstąpienie w 2004 roku Węgier do Unii Europejskiej, co dało możliwość objęcia kraju unijnym systemem wsparcia i korzystania z programów pomocowych. Jednak niższy niż w Danii poziom rozwoju gospodarczego kraju nie pozwala na intensywny rozwój tego sektora gospodarki i osiągnięcie poziomu charakterystycznego dla krajów Europy Zachodniej (w tym Danii). Dziś na Węgrzech dominuje rolnictwo tradycyjne i rodzinne. Gospodarstwa rolne są mniejsze niż w Danii – ich średnia wielkość wynosi zaledwie kilkanaście hektarów. Znacznie niższy jest także poziom mechanizacji prac polowych, co sprawia, że w tym sektorze pracuje ponad 4% ogółu zatrudnionych, a więc znacznie więcej niż w Danii. Wszystkie te czynniki sprawiają, że rolnictwo węgierskie jest mniej wydajne i znacznie większą część produkcji przeznacza się na rynek wewnętrzny.

Wybrane wskaźniki ilustrujące przyrodnicze i pozaprzyrodnicze warunki rozwoju rolnictwa na obszarze Danii i Węgier

Wskaźnik

Dania

Węgry

Powierzchnia równin

Ok. 60%

Ok. 60%

Średnia temperatura powietrza w lecie

15–17°C

20‑25°C

Średnie opady

600‑800 mm

400‑600 mm

Okres wegetacyjny

Od połowy kwietnia do końca października

Od początku kwietnia do początku listopada

Gleby

Mało i średnio żyzne

Żyzne

Powierzchnia użytków rolnych

2618 tys. ha (65,4% powierzchni kraju)

5044 tys. ha (55,3% powierzchni kraju)

PKB

64,9 tys. USD/mieszkańca

16,9 tys. USD/mieszkańca

Średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego

72,6 ha

12 ha

Średnie zużycie nawozów sztucznych (NPK – w kg/ha użytków rolnych)

131,1 kg/ha użytków rolnych

156,1 kg/ha

Liczba ciągników

3,2 ciągnika/ha użytków rolnych

0,2 ciągnika/ha użytków rolnych

Zatrudnienie w rolnictwie

59,6 tys. (2% ogółu zatrudnionych)

207,5 tys. (4,4% ogółu zatrudnionych)

Indeks górny Źródło: Faostat [www.fao.org/faostat/]; licencja: CC BY‑SA 3.0. Indeks górny koniec

Powierzchnia i struktura użytków rolnych w Danii i na Węgrzech

Dania i Węgry na tle innych krajów europejskich charakteryzują się znaczną powierzchnią przeznaczoną pod uprawę rolniczą. Powierzchnia ta jest niemal dwukrotnie większa na Węgrzech niż w Danii, ale to właśnie Dania charakteryzuje się większym udziałem użytków rolnych.

W Danii użytki rolne zajmują aż 65,5% powierzchni kraju (2618 tys. ha w 2021 roku), co stanowi jeden z najwyższych wyników w skali europejskiej (wyższy jest na Ukrainie, i Wielkiej Brytanii.) Na Węgrzech użytki rolne mają nieco mniejszy udział w powierzchni kraju – 53,7% (5044 tys. ha w 2021 roku), co jednak także sytuuje je w czołówce państw europejskich.

R1Uv6xxxgEueH1
Udział użytków rolnych w powierzchni wybranych krajów Europy w 2021 roku (w %)
Źródło: dostępny w internecie: Rocznik statystyki międzynarodowej GUS 2022, licencja: CC BY-SA 3.0.

Dania i Węgry różnią się także sposobem wykorzystania terenów rolniczych. Co prawda w obu krajach w powierzchni użytków rolnych zdecydowanie dominują grunty orne przeznaczone pod uprawę zbóż czy roślin okopowych (np. ziemniaki, buraki cukrowe), jednak ich udział w Danii jest większy niż na Węgrzech, gdzie z kolei wzrasta udział łąk i pastwisk oraz upraw trwałych, sadów i plantacji.

Struktura użytków rolnych w Danii i na Węgrzech – galeria

Kierunki produkcji rolnej w Danii i na Węgrzech

Jak już zauważono wcześniej, zarówno Dania, jak i Węgry są krajami o niewielkiej ilości użytków rolnych. W związku z tym zbiory poszczególnych roślin czy ogólna produkcja mięsa i mleka są tam mniejsze niż krajach o znacznie większej powierzchni, np. w Niemczech, we Francji czy w Hiszpanii. Mimo tego Dania jest w czołówce największych producentów żyta i mięsa wieprzowego w Europie, a Węgry – w czołówce największych producentów kukurydzy w Europie.

Rolnictwo Danii

W Danii uprawa roślin i chów zwierząt jest prowadzona na obszarze całego kraju z wyłączeniem strefy wybrzeża, która na ogół nie jest wykorzystywana rolniczo. Dominujące znaczenie ma produkcja zbóż, która jest niewspółmiernie duża w stosunku do małej żyzności gleb. Intensywne zabiegi agrotechnicznezabiegi agrotechniczneagrotechniczneagrochemicznezabiegi agrochemiczneagrochemiczne pozwalają jednak na uzyskiwanie bardzo wysokich plonów głównie pszenicy (75  dt/ha), kukurydzy (71  dt/ha), jęczmienia (56  dt/ha), żyta (62  dt/ha) i owsa (49  dt/ha). Spośród zbóż najwięcej produkuje się pszenicy i jęczmienia. Dużą część produkcji zbóż przeznacza się na paszę dla zwierząt. Z kolei uprawa warzyw i owoców nie odgrywa zbyt dużej roli w rolnictwie Danii. Koncentruje się ona na ogół w sąsiedztwie dużych miast, zwłaszcza na wyspach Fionii i Zelandii. Uprawia się głównie marchew i rzepę, cebulę, kapustę, jabłka, sałatę, cykorię, ogórki i pomidory a z owoców jabłka, gruszki i truskawki. Prowadzona jest także uprawa roślin oleistych, głównie rzepaku i rzepiku.

W rolnictwie Danii od produkcji roślinnej znacznie ważniejsza jest produkcja zwierzęca – chów bydła mlecznego (krów), trzody chlewnej (świń) i drobiu prowadzony jest na obszarze całego kraju. Pogłowie bydła wynosiło w 2021 roku ok. 1,5 mln sztuk, a trzody chlewnej ponad 13,2 mln sztuk. Dania jest jednym z wiodących producentów wieprzowiny i krowiego mleka. W Danii prowadzi się chów wyselekcjonowanych ras zwierząt oraz stosuje się pasze wysokiej jakości. Dzięki temu produkcja mleka, mięsa wieprzowego i drobiowego jest w Danii bardzo wydajna.

R1TMMoD9hrKgi1
Mapa warstwowa przedstawiająca rolnictwo Danii. Na mapie podpisano sąsiadów Danii oraz większe zbiorniki wodne. Po lewej stronie legenda wraz z warstwami do wyboru. Na mapie przedstawiono obszary: uprawa zbóż i hodowla zwierząt. Ten obszar występuję na większości terenu Danii. Uprawa warzyw i owoców. Cztery małe obszary, jeden z nich znajduje się we wschodniej części Półwyspu Jutlandzkiego w rejonie miasta Aarhus, drugi na wyspie Fionii w rejonie miasta Odense, a dwa pozostałe na wyspie Zelandii. Uprawa zbóż, ziemniaków i buraków cukrowych, Te obszary występują na całej wyspie Lolland oraz Møn, również w północnej części Zelandii i jej mniejszym obszarze w zachodniej części, w zachodniej i środkowej części wyspy Fionii oraz na bardzo małym obszarze w południowo wschodniej części Półwyspu Jutlandzkiego Łąki i pastwiska; Te obszary występują w środkowej części na Wyspie Fionii oraz wzdłuż środkowej części Półwyspu Jutlandzkiego. Lasy, występują obszarowo na całym terenie kraju. Obszary niewykorzystywane rolniczo. Występują wzdłuż wybrzeża w północnej części Półwyspu Jutlandzkiego oraz jeden niewielki obszar znajdujący się w wschodniej części Zelandii. Jęczmień. Mała ikona w postaci jęczmienia występująca na Półwyspie Jutlandzkim w południowej i środkowo wschodniej części. Pszenica. Mała ikona w postaci pszenica występująca na Półwyspie Jutlandzkim w północno zachodniej części kraju. Żyto. Mała ikona w postaci żyta występująca na Półwyspie Jutlandzkim w środkowo wschodniej części oraz w południowej części Fionii. Bydło. Mała ikona w postaci bydła. Występuje głównie w południowej części kraju, jedna z ikonek również znajduje się środkowo zachodniej części Półwyspu Jutlandzkiego. Trzoda chlewna. Mała ikona w postaci trzody chlewnej występująca na Półwyspie Jutlandzkim z wyłączeniem południowej części, we północno wschodniej części Wyspy Fionii oraz w Zelandii w południowo zachodniej i środkowej części wyspy. Dodatkowo umieszczono cztery punkty interaktywne, po kliknięciu pojawiają się okna z danymi na wykresach, odpowiednio dla: Produkcji zbóż. Wykres słupkowy prezentujący produkcję zbóż w tysiącach ton. Zboża ogółem 8640; Pszenica 4047; Jęczmień 3462; Żyto 672; Owies 331; Pszenżyto 49; Kukurydza 45. Produkcji ziemniaków, buraków cukrowych i warzyw. Wykres słupkowy prezentujący produkcję ziemniaków, buraków cukrowych i warzyw w tysiącach ton. Buraki cukrowe 2573; Ziemniaki 2375; Marchew i rzepa 94; Cebula 45; Kapusta 43; Pozostałe warzywa 70. Produkcji owoców. Wykres słupkowy prezentujący produkcję owoców w tysiącach ton. Jabłka 31; Gruszki 7; Truskawki 6; Wiśnie 1; Porzeczki 1; Pozostałe owoce 2. Produkcji mięsa, mleka i jaj. Wykres słupkowy prezentujący produkcję mleka, mięsa i jaj w tysiącach ton. Mleko krowie 5644; Mięso wołowe 123; Mięso wieprzowe 1723; Mięso drobiowe 163; Jaja 93.
Rolnictwo Danii w 2020 roku
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 4

Wskaż poprawne zakończenie zdania.

RssrRxfiW0FpE
W Danii w produkcji odzwierzęcej dominuje
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 5

Uporządkuj podane rośliny uprawne ze względu na wielkość ich produkcji w Danii, w kolejności od największej do najmniejszej.

RyNLYKjY3fRsb
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 6

Wskaż, czy podane stwierdzenie jest prawdziwe, czy fałszywe.

R1REF3nqVQVFI
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Ważnym, choć dla wielu problematycznym kierunkiem rolnictwa Danii jest chów zwierząt futerkowych. Dania przed 2020 r. była światowym liderem w produkcji futra z norek (ok. 30% rynku globalnego). Po kilkuletniej przerwie w hodowli spowodowanej zakażeniem zwierząt koronawirusem produkcja została wznowiona.

RSDTHDBt9bZ2D1
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1MvLVoM7htW01
Wykres słupkowy przedstawiający główne produkty rolnicze wytwarzane w Danii w tysiącach ton. Mleko 5611; pszenica 4047; jęczmień 3462; buraki cukrowe 2573; ziemniaki 2375; mięso wieprzowe 1724; żyto 672; nasiona rzepaku lub rzepiku 651; owies 331; mięso z kurczaków 163.
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.

Rolnictwo w Danii – galeria zdjęć

Rolnictwo Danii wytwarza znaczną nadwyżkę żywności, trzykrotnie przewyższającą potrzeby kraju. Około 60% produkcji rolnej sprzedaje się za granicę, czyli eksportuje. Dania jest światową potęgą w produkcji i eksporcie mleka, mięsa, masła i serów. Wartość eksportu produktów rolniczych wynosiła w 2021 roku 17,8 mld USD. Największy udział w eksporcie miało mięso (zwłaszcza wieprzowina) i przetwory mięsne. Do specjałów eksportowych tego kraju należą m.in. masło i sery oraz pasztet z gęsich wątróbek.

R1XU3R3rdOCsS
Wykres kołowy przedstawiający strukturę eksportu produktów rolniczych w Danii w dwa tysiące dwudziestym pierwszym roku w procentach. Mięso i przetwory mięsne 56%; nabiał 31%; owoce i warzywa 7%; zboża 5%; okopowe 1%.
Struktura eksportu produktów rolniczych w Danii w 2021 roku (w %)
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.

Rolnictwo Węgier

Rolnictwo Węgier jest silniej ukierunkowane na produkcję roślinną niż duńskie. Sprzyjają temu warunki przyrodnicze, zwłaszcza klimatyczno‑glebowe, oraz ograniczone środki przeznaczane na produkcję zwierzęcą. W takich warunkach znacznie łatwiejsza jest uprawa zbóż, głównie pszenicy i kukurydzy, niż przemysłowy chówchówchów zwierząt. Roślinnemu kierunkowi produkcji sprzyjają także bardziej tradycyjne formy gospodarowania oraz mniejsza powierzchnia gospodarstw rolnych. Dominujące znaczenie, podobnie jak w Danii, ma produkcja zbóż, której sprzyja występowanie żyznych gleb. Mimo dobrych warunków glebowych plony zbóż są jednak nieco niższe niż w Danii – pszenica (59 dt/ha), kukurydza (60 dt/ha), jęczmień (63 dt/ha), żyto (33 dt/ha) i owies (31 dt/ha). Spośród zbóż najwięcej produkuje się kukurydzy i pszenicy. Na Węgrzech w niewielkich ilościach uprawia się także ryż (plony 35 dt/ha), który z powodu warunków klimatycznych nie jest uprawiany w Danii.

RwNvBmNh34lxu1
Mapa warstwowa przedstawiająca rolnictwo Węgier. Na mapie zaznaczono stolicę państwa oraz inne większe miasta. Podpisano sąsiadów kraju, oznaczono większe rzeki i zbiorniki wodne. Po prawej stronie legenda wraz z warstwami do wyboru. Na mapie przedstawiono obszary: uprawa zbóż i hodowla zwierząt. Obszar zajmujący większość państwa głównie w wschodniej i zachodniej części kraju. Uprawa warzyw i owoców. Obszar głównie znajdujący się wzdłuż środkowej części kraju, nie wielkie obszary za zachodzie i we północno wschodniej części państwa. Uprawa zbóż, ziemniaków i buraków cukrowych. Obszar znajdujący się głównie we wschodniej części oraz w mniejszym stopniu w zachodniej części kraju. Łąki i pastwiska. Niewielkie obszary głównie w północno zachodniej części, również znajdują się wzdłuż środkowej części kraju oraz mały obszar w zachodniej części. Lasy. Obszary występujące głównie na zachodzie kraju, ale również w północno wschodniej części. Winorośl. Mała ikonka winorośli. Uprawy znajdują się głównie w północno wschodniej części, ale również jedna w zachodniej i południowej. Pszenica. Mała ikonka pszenicy, cztery znajdują się środkowo wschodniej części, jedna w południowo zachodniej i w północno zachodniej części kraju. Słoneczniki. Mała ikonka słonecznika. Występuje tylko jedna uprawa tej rośliny we wschodniej części kraju. Kukurydza. Mała ikonka kukurydzy. Uprawy występują w południowo wschodniej, północno wschodniej oraz w południowo zachodniej części kraju. Bydło. Mała ikonka bydła. Występuje tylko jedna hodowla bydła w północno wschodniej części kraju. Trzoda chlewna. Mała ikonka trzody chlewnej. Występuje na południu oraz w północno wschodniej części kraju. Dodatkowo umieszczono cztery punkty interaktywne, po kliknięciu pojawiają się okna z danymi na wykresach odpowiednio dla: Produkcji zbóż. Wykres słupkowy prezentujący produkcję zbóż w tysiącach ton. Kukurydza 6425; Pszenica 5290; Jęczmień 1711; Pszenżyto 277; Sorgo 95; Żyto 85; Owies 77; Ryż 10; Pozostałe zboża 11. Produkcji ziemniaków, buraków cukrowych i warzyw. Wykres słupkowy prezentujący produkcję ziemniaków, buraków cukrowych i warzyw w tysiącach ton. Buraki 678; Ziemniaki 240; Pomidory 172; Marchew i rzepa 96; Papryka 93; Groch 87; Pozostałe warzywa 257. Produkcji owoców. Wykres słupkowy prezentujący produkcję owoców w tysiącach ton. Jabłka 515; Winogrona 438; Arbuzy 124; Wiśnie 60; Śliwki 33; Gruszki 21; Pozostałe owoce 76. Produkcji mięsa, mleka i jaj. Wykres słupkowy prezentujący produkcję mleka, mięsa i jaj w tysiącach ton. Mleko krowie 2085; Mięso wołowe 30; Mięso wieprzowe 474; Mięso drobiowe 458; Jaja 139.
Rolnictwo Węgier
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 7

Na podstawie ilustracji interaktywnej przeanalizuj wielkość produkcji wybranych zbóż w Węgrzech, wypisz 3 zboża, których wyprodukowano najwięcej. Uzasadnij dużą produkcję wymienionych zbóż.

RqatYwYA6WMGW
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 8

Wskaż nazwę owoców, których wyprodukowano na Węgrzech najwięcej w 2020 roku.

R1Dx3tXU4uCI4
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 9

Wskaż, czy podane stwierdzenie jest prawdziwe, czy fałszywe.

R3jt2urKeYGNu
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 10

Uporządkuj podane rośliny uprawne ze względu na wielkość ich produkcji na Węgrzech, w kolejności od największej do najmniejszej.

R1AdpXIM9XrQE
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Węgierskie rolnictwo jest także silniej niż duńskie ukierunkowane na produkcję owocowo‑warzywną. Dużą powierzchnię zajmują sady, winnice oraz uprawy warzyw, głównie pomidorów i papryki. Korzystne warunki klimatyczne i glebowe sprzyjają także uprawie buraków cukrowych i słoneczników. Natomiast chów zwierząt, przede wszystkim bydła i trzody chlewnej oraz produkcja mleka i mięsa, ma mniejsze znaczenie. Pogłowie bydła wynosiło w 2021 roku ok. 0,9 mln sztuk, a trzody chlewnej ponad 2,7 mln sztuk.

RC648NbkglSz21
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1bd2ZU1iIMzJ1
Wykres słupkowy przedstawiający główne produkty rolnicze wytwarzane na Węgrzech w tysiącach ton. Kukurydza 6425; pszenica 5290; mleko 2080; ziarna słonecznika 1758; jęczmień 1712; nasiona rzepaku lub rzepiku 734; burak cukrowy 678; jabłka 515; mięso wieprzowe 474; winogrona 438.
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.

Podobnie jak Dania, Węgry eksportują znaczną część swojej produkcji rolnej. Wartość eksportu produktów rolniczych wynosiła w 2021 roku 11,3 mld USD. Największy udział w eksporcie miały zboża oraz mięso i przetwory mięsne.

RN6LtMoHcu3zy
Wykres kołowy – struktura eksportu produktów rolnych na Węgrzech (w procentach). Zboża 37%; mięso i przetwory mięsne 32%; owoce i warzywa 23%; nabiał 8%; okopowe 0%.
Struktura eksportu produktów rolnych na Węgrzech (w %)
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.

Rolnictwo na Węgrzech – galeria zdjęć

Wydajność rolnictwa w Danii i na Węgrzech

Wydajność rolnictwa mierzona jest najczęściej:

  • w przypadku produkcji roślinnej: wielkością plonów, np. zbóż,

  • w przypadku produkcji zwierzęcej: uzyskiem mięsa od jednej sztuki zwierzęcia (np. trzody chlewnej, bydła) i udojem mleka od jednej sztuki zwierzęcia (np. krowy).

Im większa wartość powyższych wskaźników, tym większa wydajność (intensywność) rolnictwa. Dużą wydajność można osiągnąć dzięki stosowaniu: wysokoplennych odmian roślin, odpowiednich metod pracy, mechanizacji, nawozów, melioracjimelioracjamelioracji wodnych, wysokiej jakości pasz czy wyselekcjonowanych ras zwierząt. Na wykresach możesz zobaczyć przykładowe wskaźniki wydajności rolnictwa w wybranych krajach Europy, w tym w Danii i na Węgrzech.

Plon to ilość płodów rolnych uzyskana z jednostki powierzchni danej uprawy wyrażana w decytonach (dt) na hektar. Dawniej stosowaną miarą był kwintal (q) równy co do wielkości decytonie. 1 decytona [dt] = 0,1 tony [t] = 1 kwintal = 100 kg

Wydajność rolnictwa – galeria

Dane przedstawione na wykresach wskazują, że rolnictwo Danii jest znacznie bardziej wydajne niż węgierskie. Wpływa na to prowadzona w Danii intensywna gospodarka rolna. Przy wysokich nakładach związanych z mechanizacją i chemizacją prac polowych uzyskiwane są wysokie plony. Niższy poziom rozwoju rolnictwa węgierskiego i niedobór środków na jego rozwój i intensyfikację produkcji roślinnej sprawia, że gospodarka rolna ma na Węgrzech mniejszą wydajność.

Praca domowa

Wyjaśnij, dlaczego rolnictwo Węgier nie jest tak wysoko rozwinięte jak rolnictwo Danii.

RJXKpzpLuFQq0
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pokaż podpowiedź

Podsumowanie

  • W Danii warunki rozwoju rolnictwa są korzystne. Rolnictwo ma charakter intensywny. Uprawia się tam głównie zboża. Duże znaczenie ma również hodowla bydła i trzody chlewnej, produkcja mięsa, mleka i ich przetworów.

  • Rolnictwo Węgier nie jest tak dobrze rozwinięte jak w Danii m.in. ze względu na niedawne wprowadzenie prywatnej własności gospodarstw rolnych, mniejsze nakłady na rolnictwo i związany z tym niższy stopień mechanizacji i chemizacji. Na Węgrzech uprawia się głównie zboża, a także buraki cukrowe, słoneczniki i winorośl.

Słownik

chów
chów

utrzymywanie zwierząt gospodarskich w celu pozyskania mleka, mięsa, włosia itd.; chów może być hodowlą, kiedy zwierzęta w gospodarstwie rolnym rozmnażają się, uzyskuje się krzyżówki, nowe rasy itd.

eksport
eksport

sprzedaż towarów za granicę

kolektywizacja rolnictwa
kolektywizacja rolnictwa

proces łączenia gruntów należących do indywidualnych rolników w gospodarstwa będące własnością grupową (spółdzielczą)

melioracja
melioracja

zabiegi mające na celu polepszenie żyzności gleby, polegające głównie na osuszaniu i nawadnianiu gruntów

pasza
pasza

pokarm dla zwierząt

plony
plony

zbiory przeliczone przez jednostkę powierzchni, wyrażone najczęściej w dt/ha; podawanie wielkości plonów umożliwia porównanie wydajności rolnictwa w krajach o różnej powierzchni

puszta
puszta

pozbawiony lasów obszar stepowy porośnięty trawą; w różnych regionach świata taki obszar nazywany jest prerią, pampą czy pampasami

rolnictwo intensywne
rolnictwo intensywne

system produkcji rolniczej ukierunkowany na maksymalną wielkość plonów oraz zysk osiągane w warunkach dużego nakładu pracy lub środków finansowych; charakteryzuje je powszechne zastosowanie wysoko wydajnych maszyn, technik uprawy i hodowli, nawozów mineralnych i środków ochrony roślin

zabiegi agrochemiczne
zabiegi agrochemiczne

nawożenie mineralne gleb stosowane w celu zwiększenia stężenia niezbędnych roślinom składników pokarmowych

zabiegi agrotechniczne
zabiegi agrotechniczne

działania prowadzone z użyciem sprzętu rolniczego mające na celu poprawę właściwości fizycznych gleby (struktury, napowietrzenia itp.)

Ćwiczenia

1
Ćwiczenie 1

Zaznacz, którego kraju dotyczą podane określenia.

Rs2hgdZUJTvNd
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2

Przyporządkuj informacje dotyczące rolnictwa do Danii lub Węgier.

RmMFCxAtfXki1
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 3

Wyjaśnij, dlaczego kukurydzę i  winorośl uprawia się na większą skalę na Węgrzech, a nie w Danii.

RA6sNrO2lRAWM
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Podpowiedźlimewhite
RAiLHDvmFIZs8
Ćwiczenie 4
Zaznacz rośliny, których uprawa ma duże znaczenie dla rolnictwa Węgier.
Źródła: https://www.maxpixel.net/Paprika‑Hungary‑Vegetables‑Yellow‑Food‑Market‑1578802
https://pixabay.com/pl/photos/s%C5%82onecznik‑pole‑charakter‑lato‑4415997/
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pregermination_maize_2014_05_15_10_38_33_7932.jpg
https://pxhere.com/pl/photo/596068
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Citrus#/media/File:Agrumes_Citrons_Cl_J_Weber02_(23379729280).jpg
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R10V856xhUNwd1
Ćwiczenie 4
Zaznacz rośliny, których uprawa ma duże znaczenie dla rolnictwa Węgier. Możliwe odpowiedzi: 1. , 2. , 3. , 4.
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 5

Zaznacz, czy podane stwierdzenie jest prawdziwe, czy fałszywe.

RCFihFfrPT5nC
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
21
Ćwiczenie 6

Przeanalizuj wykresy ilustrujące wybrane cechy rolnictwa Danii i Węgier. Oceń, w którym kraju rolnictwo jest bardziej wydajne. Odpowiedź uzasadnij.

RTK407PZZl0JY
Wykres przedstawiający powierzchnię użytków rolnych Danii i na Węgrzech w tysiącach hektarów. Użytki rolne ogółem: Dania: 2618,0; Węgry: 5043,7. Grunty orne: Dania: 2357,0; Węgry: 4139,7. Uprawy trwałe: Dania: 27,0; Węgry: 149,5; Łąki i pastwiska: Dania: 234,0; Węgry: 754,5.
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1IhZbVz3aGVS
Wykres przedstawiający produkcję zbóż w Danii i na Węgrzech w tysiącach ton. Jęczmień: Dania: 3462,2; Węgry: 1711,6. Kukurydza: Dania: 45,3; Węgry: 6424,6. Owies: Dania: 331,1; Węgry: 76,7. Pszenica: Dania: 4047,1; Węgry: 5290,1. Pszenżyto: Dania: 49,0; Węgry: 277,4. Żyto: Dania: 672,5; Węgry: 85,0.
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
R13W3VQC9kW32
Wykres przedstawiający produkcję zbóż w Danii i na Węgrzech w decytonach na hektar. Jęczmień: Dania: 55,7; Węgry: 63,7. Kukurydza: Dania: 70,7; Węgry: 60,9. Owies: Dania: 48,6; Węgry: 30,6. Pszenica: Dania: 75,3; Węgry: 59,3. Pszenżyto: Dania: 71,0; Węgry: 44,8. Żyto: Dania: 62,1; Węgry: 33,1.
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
RprEsl7Cunq5Z
Wykres przedstawiający produkcję owoców, warzyw, ziemniaków i buraków cukrowych w Danii i na Węgrzech w tysiącach ton. Owoce: Dania: 48; Węgry: 1268. Ziemniaki: Dania: 2375; Węgry: 240. Buraki cukrowe: Dania: 2573; Węgry: 678. Warzywa: Dania: 252; Węgry: 705.
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1QdJeJ3fnDGN
Wykres przedstawiający produkcję owoców, warzyw, ziemniaków i buraków cukrowych w Danii i na Węgrzech w decytonach na hektar. Owoce: Dania: 111; Węgry: 95. Ziemniaki: Dania: 423; Węgry: 273. Buraki cukrowe: Dania: 775; Węgry: 564. Warzywa: Dania: 237; Węgry: 209.
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
RtOjgORscRXqM
Wykres przedstawiający pogłowie zwierząt hodowlanych w Danii i na Węgrzech w tysiącach. Bydło: Dania: 1480; Węgry: 910. Trzoda chlewna: Dania: 13152; Węgry: 2726. Owce: Dania: 0; Węgry: 887.
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
RibaVOaUvwvNo
Wykres przedstawiający przeciętny roczny ubój od jednej krowy w Danii i na Węgrzech w kilogramach. Dania: 10028; Węgry: 8913.
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1A6OpNis4Qwe
Wykres przedstawiający przeciętny roczny uzysk mięsa od jednej sztuki zwierząt w Danii i na Węgrzech w kilogramach. Trzoda chlewna: Dania: 92; Węgry: 96. Bydło: Dania: 272; Węgry: 262.
Źródło: Faostat, dostępny w internecie: www.fao.org/faostat/, licencja: CC BY-SA 3.0.
RtmtSE56FYDIt
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Podpowiedźlimewhite
3
Ćwiczenie 7

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli oraz własnej wiedzy, oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.

Kraj

Zbiory kukurydzy

[tys. t]

Plony kukurydzy

[dt/ha]

Pogłowie bydła

[tys. szt.]

Pogłowie trzody chlewnej

[tys. szt.]

Dania

35,5

84,5

1540

12 781

Węgry

7930,6

89,4

870

2870

RE2nBLqtnLAmI
Łączenie par. . Uprawa kukurydzy na Węgrzech odgrywa znacznie mniejszą rolę niż w Danii.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Do różnic w zbiorach kukurydzy w obu krajach przyczyniają się warunki przyrodnicze.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Mimo różnic w zbiorach, w obu krajach odnotowuje się podobne plony kukurydzy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Na Węgrzech hodowla zwierząt odgrywa mniejszą rolę niż uprawa roślin z uwagi na korzystniejsze warunki glebowe niż w Danii.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: Rocznik Statystyki Rolnictwa GUS, 2020, dane za 2018 r, licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Ćwiczenie 8

Uzupełnij tekst, zaznaczając właściwe określenia.

R1Y31ihTUoMwu
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Notatnik

RooVpn5QR247S
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Bibliografia

Fierla I. (red.), 2011, Geografia ekonomiczna Unii Europejskiej, Warszawa: PWE.

Kuciński K. (red.), 2013, Geografia ekonomiczna, Warszawa: Wolters Kluwer Business.