Potrzeby pokarmowe człowieka
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka niezbędny jest pokarm. Składniki pożywienia powinny dostarczać energii i związków, które umożliwiają funkcje życiowe oraz są konieczne do zachowania zdrowia. Im bardziej urozmaicone są posiłki, tym więcej cennych składników otrzymuje organizm.

Co oznacza, że człowiek jest cudzożywny?
Jaki jest cel odżywiania?
Omówisz znaczenie białek, węglowodanów (cukrów), tłuszczów, witamin, wody i soli mineralnych oraz ich źródła w diecie człowieka.
Przeprowadzisz doświadczenia pozwalające wykryć białka, skrobię i tłuszcze w produktach spożywczych.
Przeanalizujesz skutki niedoboru niektórych witamin i składników mineralnych w organizmie oraz skutki niewłaściwej suplementacji witamin i składników mineralnych.
Uzasadnisz, dlaczego należy systematycznie spożywać owoce i warzywa, oraz przedstawisz funkcję błonnika pokarmowego.
Organizm potrzebuje wielu różnorodnych substancji, aby mógł spełniać wszystkie funkcje życiowe i utrzymać lub zwiększać swoją masę. Najważniejsze są związki organiczne: białka, węglowodany, tłuszcze i witaminy, oraz związki nieorganiczne: woda i sole mineralne.

1. Białka
Pobierane z pokarmem białka wykorzystywane są:
do budowy organizmu;
do odbudowy zużytych elementów komórek;
do budowy enzymów, przyspieszających przebieg reakcji chemicznych, i hormonów, regulujących pracę wszystkich narządów;
do budowy nowych komórek, dzięki czemu możliwy jest wzrost i rozwój organizmu;
jako źródło energii w czasie głodu.
Funkcje białek | Znaczenie białek w organizmie |
|---|---|
budulcowa | keratyna, kolagen – składniki skóry |
składniki błon komórkowych, włosów, paznokci, kości | |
enzymatyczna | pepsyna – trawienie białka |
pozostałe enzymy trawienne – trawienie innych składników pokarmu | |
motoryczna | aktyna, miozyna – składniki komórek mięśniowych |
odpornościowa | przeciwciała – zwalczanie bakterii i wirusów |
transportująca | hemoglobina – przenoszenie tlenu i dwutlenku węgla |
regulująca | wazopresyna – hormon regulujący ciśnienie krwi |
insulina – zwiększanie transportu cukru z krwi do komórek | |
receptorowa | rodopsyna – reagowanie na światło |
inne białka receptorowe – odbieranie pozostałych bodźców |

W przewodzie pokarmowym białka roślinne i zwierzęce są rozkładane do aminokwasów, z których organizm zgodnie z zapotrzebowaniem buduje swoje własne białka. Część spośród 20 aminokwasów wchodzących w skład tych białek wytwarzana jest przez organizm z produktów rozkładu białek, węglowodanów i tłuszczów. Są to aminokwasy endogenneaminokwasy endogenne. Pozostałe aminokwasy organizm człowieka musi pobrać z pokarmu, ponieważ nie potrafi sam ich wytworzyć – są to aminokwasy egzogenneaminokwasy egzogenne.
Białka mające w swym składzie wszystkie potrzebne aminokwasy są obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w mleku i jego przetworach, mięsie, rybach. Określa się je jako pełnowartościowe. Nasiona roślin strączkowych charakteryzują się wysoką zawartością białek roślinnych, nazywanych niepełnowartościowymi. W przypadku spożywania jedynie pokarmów pochodzenia roślinnego (dieta wegańska) tylko kombinacja wybranych produktów roślinnych jest w stanie zaopatrzyć organizm we wszystkie niezbędne aminokwasy. Rezygnacja ze spożywania mięsa, przy jednoczesnym nieprawidłowym komponowaniu posiłków z produktów roślinnych, może doprowadzić do niedoboru niektórych z tych aminokwasów. Bez nich zaś nie powstaną w organizmie określone białka, co może doprowadzić m.in. do zahamowania wzrostu, zaniku mięśni i innych tkanek, anemii, odwapnienia kości.
Dzienne zapotrzebowanie na białko osoby dorosłej wynosi ok. 1 g na 1 kg masy ciała. U osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, kobiet w ciąży oraz dzieci i młodzieży w okresie wzrostu i dojrzewania zapotrzebowanie na białko zwiększa się dwukrotnie.
Wykrywanie obecności białek w produktach spożywczych.
Problem badawczy: W których produktach spożywczych występują białka?
kwas azotowy(V)
zakraplacz
biały ser, chleb, mięso, fasola, białko jaja kurzego
5 małych talerzyków
Próba kontrolna
Białko jaja kurzego potraktowane kwasem azotowym(V)
Próba badawcza
Biały ser, chleb, mięso i fasola potraktowane kwasem azotowym(V)
Sprawdź wynik reakcji kwasu azotowego(V) z białkiem jaja.
Nanieś na pozostałe produkty po kropli kwasu azotowego(V) i obserwuj ich zabarwienie.

Film dostępny pod adresem /preview/resource/R1EKRnLJf6LPP
Film przedstawia wykrywanie białka w produktach spożywczych.
2. Węglowodany (cukry)
Źródłem węglowodanów (cukrów) są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, w mniejszym stopniu zwierzęcego. Spożywając je, dostarczamy organizmowi głównie:
wielocukrów, takich jak skrobiaskrobia – roślinny cukier zapasowy, glikogenglikogen – zwierzęcy cukier zapasowy;
dwucukrów, takich jak sacharoza – cukier zawarty w owocach, zbożach, dostępny też w formie cukru krystalicznego jako spożywczy środek słodzący; laktoza – cukier zawarty w mleku i jego przetworach;
cukrów prostych, takich jak fruktoza – cukier owocowy.
Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu człowieka. Wielocukry i dwucukry są rozkładane w przewodzie pokarmowym przez enzymy trawienne do cukrów prostych. Wśród nich najważniejszą rolę odgrywa glukoza – stanowi ona główne źródło energii wykorzystywanej do pracy komórek. Po posiłku stężenie glukozy we krwi wzrasta, a w miarę postępu trawienia utrzymuje się na względnie wyrównanym poziomie. Zapewnia to uczucie sytości.

Glukoza obecna m.in. w słodyczach, cukrze słodowym oraz dżemach nie wymaga trawienia i szybko dostaje się do krwi. Glukoza będąca produktem trawienia skrobi, zawartej np. w pieczywie razowym, uwalniana jest do krwi stopniowo i długo utrzymuje się na stałym poziomie. Gdy poziom tego cukru we krwi spada, pojawia się potrzeba jedzenia. Po spożyciu słodyczy głód jest odczuwalny już po krótkim czasie, co może prowadzić do przyjmowania dodatkowych porcji jedzenia i w efekcie do otyłości.
Jeśli cukry proste nie zostaną wykorzystane jako źródło energii, ich nadmiar zostaje częściowo zmagazynowany w wątrobie i mięśniach w postaci cukru zapasowego – glikogenu. Reszta przekształca się w tłuszcz i w tej postaci gromadzona jest w podskórnej tkance tłuszczowej lub wokół narządów.
Najpopularniejszym źródłem wielocukrów pochodzenia roślinnego są ziemniaki i zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza, ryż. Mąka użyta do wyrobu pieczywa i makaronów oraz ryż występują również w formie oczyszczonej – wówczas produkty te są pozyskiwane z ziaren pozbawionych okrywy owocowo‑nasiennej. Taką mąkę lub ryż określa się jako białe. Oczyszczanie mąki i ryżu pozbawia je witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza oraz błonnikabłonnika. Błonnik w dużych ilościach występuje właśnie w ziarnach zbóż, a także w owocach i warzywach. Zawiera on celulozę (wielocukier budujący ściany komórkowe roślin), która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Składnik ten nie ma wartości odżywczych i nie dostarcza energii. Ma jednak duże znaczenie zdrowotne, ponieważ przyspiesza perystaltykę jelitperystaltykę jelit i przesuwanie treści pokarmowej w jelicie. Dzięki temu zapobiega zaparciom i nowotworomnowotworom jelita grubego. Poza tym pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości oraz obniża poziom cholesterolucholesterolu. Z tego powodu należy spożywać pieczywo, ryż i makarony pełnoziarniste, a owoce ze skórką, która jest szczególnie bogata w błonnik.
Rodzaj oraz ilość spożywanych węglowodanów ma istotny wpływ na zdrowie. Ich nadmiar może prowadzić do próchnicy zębów, otyłości i cukrzycy. Dbając o właściwą kondycję organizmu, należy ograniczyć spożycie słodyczy i cukru do słodzenia, które zawierają sacharozę. Młodzież i dorośli powinni spożywać ok.
3–4 g węglowodanów/ kg masy ciała na dobę (ilość zależy od aktywności) oraz
30–50 g błonnika.
Zjedzenie dwóch średniej wielkości mandarynek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik.
Wykrywanie obecności skrobi w produktach spożywczych.
Problem badawczy: W których produktach spożywczych występuje skrobia?
jodyna
zakraplacz
mąka ziemniaczana, plasterek surowego ziemniaka, ogórka i jabłka, kawałek białego sera, plasterek banana, parówka
7 małych talerzyków
Próba kontrolna
Mąka ziemniaczana potraktowana jodyną.
Próba badawcza
Plasterek surowego ziemniaka, ogórka i jabłka, ser biały, plasterek banana i parówka potraktowane jodyną.
Sprawdź wynik reakcji jodyny ze skrobią. Dodaj do mąki ziemniaczanej (substancji, o której wiemy na pewno, że składa się głównie ze skrobi) kroplę jodyny. W wyniku reakcji ze skrobią brązowa jodyna zmienia kolor na granatowy.
Nanieś na pozostałe produkty po kropli jodyny i obserwuj jej zabarwienie.

Odczynnikiem używanym do wykrywania skrobi w laboratorium jest płyn Lugola, który podobnie jak jodyna ma brązowy kolor i barwi się na granatowo w obecności skrobi. Jodyna i płyn Lugola to roztwory jodu – pierwszy w alkoholu, drugi w wodzie.
Ustalenie, jak w kontakcie z wodą zachowują się otręby.
Problem badawczy: Jak woda wpływa na otręby?
woda o temperaturze ok. 37 °C
po 50 ml otrębów żytnich, pszennych i owsianych
3 zlewki o pojemności 200 ml
3 naczynia na wodę o pojemności 50 ml
Wsyp każdy rodzaj otrębów do oddzielnych zlewek. Zaznacz flamastrem poziom, do którego sięgają.
Zalej równocześnie otręby jednakową ilością (50 ml) ciepłej wody.
Odstaw zlewki na 20 minut.
Po tym czasie zaznacz poziom, do którego sięgają otręby.
Zaobserwuj, w której zlewce poziom otrębów po upływie czasu jest najwyższy.
3. Tłuszcze
Tłuszcze są magazynowane w organizmie w komórkach tłuszczowych tworzących tkankę tłuszczową. Są związkami wysokoenergetycznymi: dostarczają ponad dwa razy więcej energii niż węglowodany, dlatego stanowią rezerwę energetyczną organizmu, wykorzystywaną przede wszystkim podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Dieta obfitująca w tłuszcze prowadzi do przyrostu masy ciała, co może skutkować nadwagą lub otyłością.
Funkcje tłuszczów:
są składnikiem błon biologicznych oraz hormonów (m.in. hormonów płciowych);
umożliwiają przyswajanie witamin A, D, E i K;
zgromadzone w podskórnej tkance tłuszczowej tworzą warstwę izolacyjną;
pokrywając niewielką warstwą niektóre narządy wewnętrzne (np. nerki), chronią je przed wstrząsami i urazami.

W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że w skład cząsteczki tłuszczu wchodzą glicerolglicerol i trzy cząsteczki kwasów tłuszczowychkwasów tłuszczowych. O wartości odżywczej tłuszczu decyduje zawartość kwasów tłuszczowych. Najkorzystniejsze dla zdrowia są kwasy tłuszczowe określane jako nienasycone, których bogatym źródłem są zwłaszcza ryby morskie i rośliny. Kwasy tłuszczowe nienasycone obniżają poziom cholesterolu we krwi i tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycymiażdżycy.
Do ważniejszych z nienasyconych kwasów tłuszczowych należą nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega‑6, obecne w olejach roślinnych, oraz omega‑3, których podstawowe źródło stanowią ryby. Kwasy te wspomagają rozwój układu nerwowego, dlatego są ważnym składnikiem diety małych dzieci. Przyspieszają też gojenie się ran i obniżają ciśnienie krwi.
Tłuszcze zwierzęce, pochodzące np. z wieprzowiny, baraniny czy wołowiny, zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą podwyższać poziom cholesterolu. Trzeba pamiętać, że cholesterol pełni w organizmie także funkcje pożyteczne – jest składnikiem osłonek wypustek nerwowych, żółci, witaminy DIndeks dolny 33 i niektórych hormonów. Nadmiar tego związku zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Zagrożeniem dla zdrowia są kwasy tłuszczowe trans, zawarte w utwardzanych tłuszczach (np. margarynie), wykorzystywanych do smażenia i pieczenia. Kwasy te również powodują rozwój miażdżycy. Nawet dobre dla zdrowia oleje roślinne, jeśli są poddawane zbyt długiej lub wielokrotnej obróbce termicznej, uwalniają szkodliwe kwasy tłuszczowe. Z tego powodu z codziennej diety należy wyeliminować jedzenie typu fast food (frytki, hamburgery), chipsy oraz potrawy smażone i zastąpić je produktami gotowanymi lub przyrządzanymi na parze.
Więcej informacji o miażdżycy znajdziesz w e‑materiale pt. Profilaktyka chorób układu krążeniaProfilaktyka chorób układu krążenia.
Zapotrzebowanie na tłuszcze dorosłego człowieka wynosi ok. 1 g na 1 kg masy ciała. Ilość ta jest mniejsza u dzieci i osób starszych, a większa u ludzi wykonujących ciężką pracę fizyczną.
Wykrywanie obecności tłuszczów w produktach spożywczych.
Problem badawczy: Które produkty zawierają tłuszcze?
krążki bibuły lub serwetki papierowe
tłuczek do ziemniaków lub młotek
olej roślinny, pestki słonecznika, orzechy włoskie, siemię lniane
zakraplacz
Próba kontrolna
Olej roślinny naniesiony na bibułę
Próba badawcza
Rozgniecione pestki słonecznika, orzechy włoskie, siemię lniane
Sprawdź, czy tłuszcz zostawia na bibule tłustą plamę, która nie wysycha. Nanieś na bibułę kroplę oleju i zaobserwuj powstałą plamę.
Pomiędzy krążki bibuły włóż oddzielnie pestki słonecznika, siemię lniane, kawałek orzecha bez łupiny. Rozgnieć je tak, by nie uszkodzić bibuły.
Po 2–3 min wyrzuć rozgniecione próbki, zaobserwuj wygląd krążków bibuły i porównaj je z bibułą zwilżoną olejem.
Produkty spożywcze (100 g) | Białko | Węglowodany | Tłuszcze | Błonnik |
soja | 35,9 | 15,8 | 18,3 | 15,7 |
ser parmezan | 35,6 | 25,8 | ||
ser ementaler | 28,7 | 0,2 | 29,7 | 4,6 |
chuda wieprzowina | 21,8 | 2,4 | ||
tuńczyk | 21,5 | 15,5 | ||
wołowina | 20,6 | 8,1 | ||
indyk | 20,6 | 6,9 | ||
pstrąg | 19,5 | 2,7 | ||
kurczak | 18 | 18,8 | ||
serek homogenizowany | 16,8 | 13 | 4,2 | |
twaróg półtłusty | 13,5 | 4 | 0,2 | |
makaron pełnoziarnisty | 12,6 | 59,9 | 3,6 | 3,5 |
kasza gryczana | 12,6 | 70,1 | 3,1 | 5,9 |
jaja kurze | 12,5 | 1 | 10,5 | |
śliwki suszone | 4,9 | 70,8 | 0,9 | 16 |
pieczarki | 2,7 | 0,7 | 0,3 | 1,9 |
szpinak | 2,5 | 0,6 | 0,3 | 1,8 |
4. Witaminy
WitaminyWitaminy należą do związków regulujących, niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Niektóre mogą powstawać w organizmie – należą do nich witaminy z grupy B i K, produkowane przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Witaminy D i A wytwarzane są w organizmie z tzw. prowitamin – witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych, a witamina A przekształcana jest z karotenu zawartego w warzywach i owocach o pomarańczowej barwie. Pozostałe witaminy należą do związków, których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem.
Dla zdrowia niebezpieczne są zarówno niedobory witamin (hipowitaminozy), jak i ich nadmiar (hiperwitaminozy). Niedobór witamin może być przyczyną zaburzeń wzrostu, rozwoju i odnowy komórek, obniżenia odporności oraz upośledzenia pracy układu nerwowego. Nadmiar niektórych witamin może prowadzić do uszkodzenia narządów (np. zbyt duże ilości witaminy A oraz D mogą uszkodzić wątrobę).
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą być magazynowane, dlatego nie trzeba ich codziennie dostarczać organizmowi. Natomiast witaminy rozpuszczalne w wodzie wydalane są wraz z moczem, więc ich obecność w codziennej diecie jest niezbędna.
Witamina | Występowanie | Znaczenie | Skutki niedoboru |
A | tran, masło, mleko, wątroba, marchew, dynia, pomidory, szpinak | Odpowiada za prawidłowe widzenie, utrzymanie skóry w dobrej kondycji, prawidłowy wzrost i rozwój, wspomaga odporność organizmu. | zaburzenia widzenia o zmierzchu (tzw. kurza ślepota), schorzenia skóry, zaburzenia wzrostu i rozwoju |
DIndeks dolny 33 | tran, mleko, ryby morskie, wątroba | Odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, gdyż ma wpływ na wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego do krwi. | krzywica u dzieci, kruchość i łamliwość kości; u osób starszych osteoporoza |
E | oleje roślinne, warzywa liściaste, orzechy, mleko, sery, jaja | Opóźnia procesy starzenia się, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i rozrodczego. | zaburzenia pracy mięśni, niedokrwistość |
K | kalafior, warzywa liściaste (szpinak, sałata) | Zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. | wydłużony czas krzepnięcia krwi |
Witamina | Występowanie | Znaczenie | Skutki niedoboru |
C (kwas askorbinowy) | kiszona kapusta, cebula, porzeczki, papryka, owoce dzikiej róży, natka pietruszki | Wspomaga odporność organizmu, wzmacnia dziąsła i zęby, uszczelnia naczynia krwionośne. | krwawienie dziąseł, wypadanie zębów, obniżenie odporności, trudne gojenie się ran |
BIndeks dolny 66 | wątroba, drożdże, orzechy, kasza gryczana, pieczywo pełnoziarniste | Wzmacnia odporność, zwiększa wchłanianie magnezu w przewodzie pokarmowym, wspomaga pracę układu nerwowego, uczestniczy w procesach przemiany aminokwasów. | zaburzenia przemiany białek, stany zapalne skóry |
BIndeks dolny 99 (kwas foliowy) | zielone warzywa, drożdże, rośliny strączkowe | Zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu, pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych. | zaburzenia rozwoju płodu, anemia, zaburzenia pracy układu nerwowego |
BIndeks dolny 1212 | wątroba, ryby, mleko, sery | Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. | anemia, zaburzenia pracy układu nerwowego |
5. Woda i sole mineralne
Do związków nieorganicznych spożywanych przez człowieka, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, należą także woda i sole mineralne.
Woda stanowi ok. 60 % masy ciała człowieka, a jej ilość maleje wraz z wiekiem.
Funkcje wody:
jest głównym składnikiem komórek i narządów; dla przykładu: mięśnie zawierają ok. 75 % wody, mózg 70–80 %, a kości 20 %;
jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem związków chemicznych oraz substratem i produktem reakcji zachodzących w komórkach;
uczestniczy w procesach termoregulacji;
transportuje składniki pokarmowe;
odprowadza produkty przemiany materii.
Parametr | Ilość [l] |
|---|---|
Dzienne zapotrzebowanie na wodę | 2,5 |
Woda dostarczana | |
Woda dostarczana z pokarmem | 1 |
Woda dostarczana pod postacią wypijanych płynów | 1,5 |
Woda wytwarzana w organizmie w wyniku przemian metabolicznych zachodzących w komórkach | 0,3 |
Woda wydalana | |
Woda wydalana z moczem | 1,5 |
Woda wydalana z kałem | 0,1 |
Woda wydalana z potem | 0,45 |
Woda wydalana z oddychaniem | 0,45 |
Sole mineralne występują w bardzo małych ilościach i są stale wydalane z potem i moczem oraz usuwane z kałem. Z tego powodu związki te należy ciągle uzupełniać. W przypadku niedoboru niektórych z nich organizm sięga do zapasów zgromadzonych we własnych narządach – może np. pobierać wapń z kości i zębów.

Pierwiastki, które występują w organizmie w dużych ilościach, noszą nazwę makroelementów, natomiast te, które występują w ilościach śladowych, to mikroelementy.
Najbardziej bogate w sole mineralne są warzywa, owoce, mleko i jego przetwory oraz pieczywo pełnoziarniste. Zawierają one liczne pierwiastki, z których 30 jest niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.
Funkcje soli mineralnych:
budulcowa, np. wapń w zębach i kościach, żelazo w hemoglobinie;
regulacyjna – jako składniki hormonów (np. jod w tarczycy);
uczestniczą w przewodzeniu impulsów nerwowych (sód, potas);
regulują ilość płynów w organizmie (sód, potas).
Pierwiastek | Występowanie | Znaczenie | Skutki niedoboru |
Makroelementy | |||
wapń | mleko i jego przetwory | Podstawowy składnik kości i zębów, uczestniczy w pracy mięśni i procesach krzepnięcia krwi. | zaburzenia pracy serca i mięśni, kruchość i łamliwość kości, krzywica, wypadanie zębów |
magnez | razowe pieczywo, banany, orzechy, fasola, sezam, groch, zielone warzywa liściaste | Wspomaga pracę układu nerwowego, ułatwia przyswajanie witaminy C, poprawia kondycję układu nerwowego. | zaburzenia pracy serca, skurcze mięśni, migreny |
fosfor | zielone warzywa, ryby, ziarna zbóż, mleko | Składnik zębów, kości, ATP. | krzywica, próchnica, zaburzenia wytwarzania ATP |
Mikroelementy | |||
żelazo | mięso, zielone warzywa liściaste, kasze, sezam | Składnik hemoglobiny. | anemia, zaburzenia pracy serca |
fluor | herbata, ryby morskie, ciemne pieczywo, woda wodociągowa (fluorowana) | Wzmacnia kości i zęby. | krzywica, próchnica |
Zanim wymiana towarowa pomiędzy różnymi regionami nie stała się regularna, mieszkańcy obszarów położonych w dużej odległości od morza cierpieli na niedobór jodu, w który bogate są ryby morskie. Na przykład u mieszkańców pogórza w Polsce częstym objawem braku tego pierwiastka była powiększona tarczyca (wole).
Podsumowanie
Składnikami pokarmowymi są związki organiczne: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, oraz związki nieorganiczne: woda i sole mineralne.
Białka pełnią funkcję budulcową, enzymatyczną, motoryczną, odpornościową, transportującą, regulującą i receptorową.
Węglowodany regulują poziom sytości i głodu.
Tłuszcze pełnią funkcję budulcową, ochronną, regulacyjną i termoregulacyjną.
Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie organizmów. Zarówno ich niedobór, jak i nadmiar, mogą prowadzić do groźnych chorób.
Woda jest głównym składnikiem komórek i narządów. Jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem i bierze udział w reakcjach zachodzących w organizmie. Pełni także funkcję termoregulacyjną i transportową.
Sole mineralne pełnią funkcje budulcowe i regulacyjne. Ponadto uczestniczą w przewodzeniu impulsów nerwowych i regulują ilość płynów w organizmie.
Do wykrywania białek w produktach spożywczych służy kwas azotowy(V). Pod jego wpływem białka barwią się na żółto.
Do wykrywania skrobi w produktach spożywczych służy jodyna. Pod jej wpływem skrobia barwi się na granatowo.
Aby wykryć tłuszcze w produktach spożywczych, można dotknąć wybranymi produktami bibuły i obserwować tłuste plamy.
Niedobory witamin mogą prowadzić do zaburzeń wzrostu, rozwoju i odnowy komórek, obniżenia odporności oraz upośledzenia pracy układu nerwowego. Nadmiar niektórych witamin może prowadzić do uszkodzenia narządów.
Niedobory soli mineralnych mogą skutkować zaburzeniami pracy mięśni i serca, łamliwością kości, próchnicą i wypadaniem zębów, krzywicą, migrenami, anemią.
Owoce i warzywa są podstawą zdrowej diety, ponieważ zawierają wiele witamin, przeciwutleniaczy i są niskokaloryczne. Ponadto zawierają błonnik, który poprawia pracę jelit.
Praca domowa
Słownik
aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i musi je przyjmować z pokarmem w postaci gotowej do wykorzystania
aminokwasy, które organizm wytwarza z dostarczonych mu składników pokarmowych
ogół substancji – składników budulcowych ścian komórkowych roślin, nietrawionych w przewodzie pokarmowym człowieka; zawiera m.in. celulozę; reguluje procesy trawienne
składnik błon komórkowych i osłonek mielinowych nerwów; powstają z niego niektóre hormony; może odkładać się w naczyniach krwionośnych i wywoływać miażdżycę
związek organiczny, który może przyłączyć kwasy tłuszczowe i wraz z nimi utworzyć cząsteczkę tłuszczu; jego popularna nazwa to gliceryna
wielocukier zapasowy zwierząt; jest gromadzony w wątrobie i mięśniach
związki organiczne, w skład których wchodzą m.in. łańcuchy węglowodorów; w reakcji z glicerolem tworzą tłuszcze; w komórkach pełnią funkcję energetyczną i zapasową
choroba prowadząca do zwężenia lub zamknięcia światła naczyń krwionośnych
tkanka rozrastająca się w sposób niekontrolowany
ruchy jelit wywołujące przesuwanie się ich zawartości
wielocukier zapasowy gromadzony przez rośliny
związki organiczne, które pełnią w organizmie funkcję regulacyjną
Zadania
Zaznacz prawidłowe dokończenie zdania.
Białka zawarte w nasionach fasoli
- nie mogą być przyswajane, ponieważ człowiek nie ma odpowiednich enzymów do ich strawienia.
- nie mają wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów egzogennych.
- podczas gotowania ulegają rozkładowi do poszczególnych pierwiastków.
- zawierają tylko niewielkie ilości makroelementów.
Zaznacz poprawne zakończenia zdania.
Warzywa i owoce powinny być składnikiem wszystkich posiłków, ponieważ
- zawarty w nich błonnik ułatwia przesuwanie treści pokarmowej.
- dostarczają niezbędnych organizmowi witamin i soli mineralnych.
- wzbogacają organizm w nasycone kwasy tłuszczowe.
- zawierają niektóre aminokwasy egzogenne.
Uzupełnij luki w tekście, wpisując brakujące wyrazy.
Podstawowym źródłem energii w organizmie jest ............... Nadmiar cukrów odkładany jest w wątrobie w postaci ................... Białka pochodzenia zwierzęcego określane są jako .....................................
Uzupełnij zdania, przeciągając nazwy pierwiastków we właściwe miejsca.
węgiel, magnez, wapń, żelazo
Podstawowy składnik kości i zębów - ..............
Wspomaga pracę układu nerwowego - ..............
Jest składnikiem hemoglobiny - ..............
Buduje wszystkie żywe organizmy - ..............