Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Poznajemy zasady prawidłowego odżywiania

1. Cele lekcji

a) Wiadomości

Uczeń:

  • zna artykuły spożywcze bogate w witaminy,

  • wie, dlaczego potrzebne są regularne i urozmaicone posiłki,

  • zna zasady prawidłowego odżywiania.

b) Umiejętności

Uczeń:

  • wypowiada się w mowie i piśmie pełnymi zdaniami,

  • umie zabezpieczyć pokarmy przed zanieczyszczeniem i zepsuciem,

  • potrafi wykorzystać zasady prawidłowego odżywiania w praktyce,

  • rozwiązuje proste zadania tekstowe różnymi sposobami.

c) Postawy

Uczeń jest świadomy konieczności sprawdzania na artykułach spożywczych terminu przydatności do spożycia.

2. Metoda i forma pracy

Metody: słowna (rozmowa), oglądowa (pokaz, obserwacja), problemowa (działanie praktyczne, wycieczka).

Praca indywidualna, zbiorowa i grupowa.

3. Środki dydaktyczne

Artykuły spożywcze, talerze, sztućce, serwetki, deska do krojenia.

4. Przebieg lekcji

a) Faza przygotowawcza

Wycieczka do samoobsługowego sklepu spożywczego:

  • przypomnienie o kulturalnym zachowaniu się w sklepie i stosowaniu zwrotów grzecznościowych,

  • oglądanie produktów na półkach,

  • przyglądanie się pracy ekspedientek,

  • zakup produktów potrzebnych do przygotowania śniadania.

b) Faza realizacyjna

  1. Omówienie wycieczki.

  2. Wystawka artykułów spożywczych kupionych przez dzieci:

chleb, bułki, jogurt, mleko, twarożek, ser żółty, wędlina

  1. Rozmowa na temat zgromadzonych produktów.

  2. Omówienie witamin występujących w poszczególnych produktach.

  3. Wypowiedzi uczniów na temat zasad prawidłowego odżywiana i komponowania posiłków:

  • zwrócenie uwagi na to, że nie wolno wychodzić z domu bez zjedzonego śniadania,

  • zaznaczanie na zegarach pór posiłków.

  1. Omówienie zasad przechowywania artykułów spożywczych.

  2. Sprawdzanie terminu przydatności do spożycia produktów zgromadzonych na wystawce.

  3. Rozwiązywanie zadań tekstowych:

  • Mama kupiła 3 bułki i 5 rogali. Ile pieczywa kupiła mama? Przedstawienie rozwiązania zadania na grafie.

  • Mirek miał 12 lizaków, 7 lizaków dał bratu. Ile lizaków zostało Mirkowi? Przedstawienie rozwiązania zadania na grafie.

c) Faza podsumowująca

  1. Przygotowywanie śniadania – praca w zespołach kilkuosobowych:

  • nakrycie stołu, ułożenie talerzy, przygotowanie kanapek,

  • prawidłowe i bezpieczne posługiwanie się nożem,

  • degustacja kanapek,

  • tworzenie miłej atmosfery przy jedzeniu.

  1. Ocena pracy uczniów.

5. Bibliografia

  1. Dziabaszewski W., Nasze środowisko. Klasa 2, WSiP, Warszawa 1998.

  2. Konieczna A., Wasilewska K., Integralny plan pracy dydaktyczno‑wychowawczej dla klasy 2, semestr 1, WSiP, Warszawa 1999.

  3. Lenkiewicz B., Semadeni Z., Matematyka 1. Zeszyt ćwiczeń dla klasy drugiej szkoły podstawowej, WSiP, Warszawa 1994.

6. Załączniki

brak

7. Czas trwania lekcji

2 x 45 minut

8. Uwagi do scenariusza

Scenariusz zajęć przeznaczony jest dla uczniów klasy drugiej szkoły podstawowej.

R1BFCQTY3epJG

Pobierz załącznik

Plik PDF o rozmiarze 99.04 KB w języku polskim
R11lokpQqUMvE

Pobierz załącznik

Plik DOC o rozmiarze 19.00 KB w języku polskim