Poznajemy zasady prawidłowego odżywiania
Poznajemy zasady prawidłowego odżywiania
1. Cele lekcji
a) Wiadomości
Uczeń:
zna artykuły spożywcze bogate w witaminy,
wie, dlaczego potrzebne są regularne i urozmaicone posiłki,
zna zasady prawidłowego odżywiania.
b) Umiejętności
Uczeń:
wypowiada się w mowie i piśmie pełnymi zdaniami,
umie zabezpieczyć pokarmy przed zanieczyszczeniem i zepsuciem,
potrafi wykorzystać zasady prawidłowego odżywiania w praktyce,
rozwiązuje proste zadania tekstowe różnymi sposobami.
c) Postawy
Uczeń jest świadomy konieczności sprawdzania na artykułach spożywczych terminu przydatności do spożycia.
2. Metoda i forma pracy
Metody: słowna (rozmowa), oglądowa (pokaz, obserwacja), problemowa (działanie praktyczne, wycieczka).
Praca indywidualna, zbiorowa i grupowa.
3. Środki dydaktyczne
Artykuły spożywcze, talerze, sztućce, serwetki, deska do krojenia.
4. Przebieg lekcji
a) Faza przygotowawcza
Wycieczka do samoobsługowego sklepu spożywczego:
przypomnienie o kulturalnym zachowaniu się w sklepie i stosowaniu zwrotów grzecznościowych,
oglądanie produktów na półkach,
przyglądanie się pracy ekspedientek,
zakup produktów potrzebnych do przygotowania śniadania.
b) Faza realizacyjna
Omówienie wycieczki.
Wystawka artykułów spożywczych kupionych przez dzieci:
chleb, bułki, jogurt, mleko, twarożek, ser żółty, wędlina
Rozmowa na temat zgromadzonych produktów.
Omówienie witamin występujących w poszczególnych produktach.
Wypowiedzi uczniów na temat zasad prawidłowego odżywiana i komponowania posiłków:
zwrócenie uwagi na to, że nie wolno wychodzić z domu bez zjedzonego śniadania,
zaznaczanie na zegarach pór posiłków.
Omówienie zasad przechowywania artykułów spożywczych.
Sprawdzanie terminu przydatności do spożycia produktów zgromadzonych na wystawce.
Rozwiązywanie zadań tekstowych:
Mama kupiła 3 bułki i 5 rogali. Ile pieczywa kupiła mama? Przedstawienie rozwiązania zadania na grafie.
Mirek miał 12 lizaków, 7 lizaków dał bratu. Ile lizaków zostało Mirkowi? Przedstawienie rozwiązania zadania na grafie.
c) Faza podsumowująca
Przygotowywanie śniadania – praca w zespołach kilkuosobowych:
nakrycie stołu, ułożenie talerzy, przygotowanie kanapek,
prawidłowe i bezpieczne posługiwanie się nożem,
degustacja kanapek,
tworzenie miłej atmosfery przy jedzeniu.
Ocena pracy uczniów.
5. Bibliografia
Dziabaszewski W., Nasze środowisko. Klasa 2, WSiP, Warszawa 1998.
Konieczna A., Wasilewska K., Integralny plan pracy dydaktyczno‑wychowawczej dla klasy 2, semestr 1, WSiP, Warszawa 1999.
Lenkiewicz B., Semadeni Z., Matematyka 1. Zeszyt ćwiczeń dla klasy drugiej szkoły podstawowej, WSiP, Warszawa 1994.
6. Załączniki
brak
7. Czas trwania lekcji
2 x 45 minut
8. Uwagi do scenariusza
Scenariusz zajęć przeznaczony jest dla uczniów klasy drugiej szkoły podstawowej.