Predyspozycje i przeciwwskazania
Zawód technik usług kelnerskich wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.
W zawodzie technik usług kelnerskich preferowane są następujące predyspozycje:
Wymagania fizyczne:
dobra prezencja, przyjemna aparycja,
dobra dykcja, słuch i pamięć,
sprawność i dobra kondycja fizyczna,
koordynacja wzrokowo‑ruchowa,
gotowość do pracy w szybkim tempie,
gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych,
dobry stan zdrowia,
odporność na zmęczenie,
odporność na pracę w ciągłym ruchu,
sprawność układu kostno‑stawowego.
Sprawność sensomotoryczna:
sprawność manualna,
spostrzegawczość,
podzielność i koncentracja uwagi,
łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej.
Zdolności i umiejętności:
umiejętność współpracy i współdziałania w grupie,
optymizm,
znajomość języków obcych,
umiejętność obsługi komputera,
gotowość do ciągłej nauki,
umiejętność szybkiego nawiązywania kontaktu.
Cechy osobowości:
odpowiedzialność,
uczciwość,
asertywność,
kreatywność
odporność psychiczna,
życzliwość,
dbałość o wygląd,
opanowanie,
dyskrecja,
empatia,
wysoka kultura osobista,
spostrzegawczość.
Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie technik usług kelnerskich mogą być:
płaskostopie i żylaki kończyn dolnych,
nadmierne pocenie się rąk,
zawroty głowy,
alergie,
astma,
epilepsja,
wady wzroku (zaburzenia ostrości widzenia, niedowidzenie, astygmatyzm),
wady kręgosłupa,
choroby stawów,
lęk wysokości.