Zawód technik usług kelnerskich wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.

W zawodzie technik usług kelnerskich preferowane są następujące predyspozycje:

R13P8bGKyGwb8

Wymagania fizyczne:

  • dobra prezencja, przyjemna aparycja,

  • dobra dykcja, słuch i pamięć,

  • sprawność i dobra kondycja fizyczna,

  • koordynacja wzrokowo‑ruchowa,

  • gotowość do pracy w szybkim tempie,

  • gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych,

  • dobry stan zdrowia,

  • odporność na zmęczenie,

  • odporność na pracę w ciągłym ruchu,

  • sprawność układu kostno‑stawowego.

Sprawność sensomotoryczna:

  • sprawność manualna,

  • spostrzegawczość,

  • podzielność i koncentracja uwagi,

  • łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej.

Zdolności i umiejętności:

  • umiejętność współpracy i współdziałania w grupie,

  • optymizm,

  • znajomość języków obcych,

  • umiejętność obsługi komputera,

  • gotowość do ciągłej nauki,

  • umiejętność szybkiego nawiązywania kontaktu.

Cechy osobowości:

  • odpowiedzialność,

  • uczciwość,

  • asertywność,

  • kreatywność

  • odporność psychiczna,

  • życzliwość,

  • dbałość o wygląd,

  • opanowanie,

  • dyskrecja,

  • empatia,

  • wysoka kultura osobista,

  • spostrzegawczość.

Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie technik usług kelnerskich mogą być:

  • płaskostopie i żylaki kończyn dolnych,

  • nadmierne pocenie się rąk,

  • zawroty głowy,

  • alergie,

  • astma,

  • epilepsja,

  • wady wzroku (zaburzenia ostrości widzenia, niedowidzenie, astygmatyzm),

  • wady kręgosłupa,

  • choroby stawów,

  • lęk wysokości.