bg‑yellow

Czym jest twarda woda?

Twarda woda to taka, która w swoim składzie zawiera głównie dobrze rozpuszczalne w wodzie sole wapnia, magnezu (np. wodorowęglan wapnia i magnezu, chlorek wapnia, czy siarczan(VI) magnezu), czasem również żelaza, manganu i innych metali wielowartościowych, które dostały się do wody na skutek rozpuszczenia soli, zawartych w glebie i skałach, przez wody opadowe.

Obecność jonów generujących twardość w wodzie użytkowanej w gospodarstwie domowym może prowadzić do zwiększenia zużycia środków chemii gospodarczej oraz niszczenia sprzętów gospodarstwa domowego, a w przemyśle może nawet prowadzić do strat energetycznych.

bg‑yellow

Jakie są rodzaje twardości wody?

Ze względu na zawartość soli w wodzie można wyróżnić trzy rodzaje twardości wodytwardość wodytwardości wody (T): twardość przemijającątwardość węglanowatwardość przemijającą (Tw), twardość trwałątwardość niewęglanowatwardość trwałą (Ts) oraz twardość ogólnątwardość ogólnatwardość ogólną (To).

Twardość przemijająca to twardość wywołana obecnością wodorowęglanów wapnia i magnezu, z kolei twardość trwała jest spowodowana zawartością w wodzie głównie siarczanów(VI) i chlorków magnezu i wapnia (w mniejszym stopniu azotanów, krzemianów i innych rozpuszczalnych soli wapnia, magnezu i innych metali). Natomiast twardość ogólna jest sumą twardości węglanowej i niewęglanowej.

Twardość przemijająca nosi właśnie taką nazwę, ponieważ jest usuwana z wody w czasie gotowania. Woda zatem mięknie, co jest korzystne np. w kontekście prania, ale z drugiej strony w trakcie tego procesu tworzy się kamień kotłowy.

CaHCO32 temperatura CaCO3+CO2+H2O
MgHCO32 temperatura MgCO3+CO2+H2O
MgHCO32 temperaturaMgOH2+2 CO2

Twardość trwałą można usunąć przez strącenie w postaci osadu trudno rozpuszczalnej soli:

3 CaSO4+2 Na3PO4Ca3PO42+3 Na2SO4
3 Ca2++2 PO43-Ca3PO42

lub

CaSO4+Na2CO3CaCO3+Na2SO4
Ca2++CO32-CaCO3

Tak w uproszczeniu działają środki zmiękczające wodę.

Ciekawostka

Duża zawartość soli mineralnych w wodzie skutkuje wytrącaniem się kamienia kotłowegokamień kotłowykamienia kotłowego, który powstaje w wyniku ogrzewania twardej wody i powoduje niszczenie instalacji przemysłowych (np. kotłów cieplnych, pogarszając ich przewodnictwo cieplne i prowadząc do strat energetycznych) oraz sprzętów gospodarstwa domowego (np. czajników, grzałek w pralkach). Najprostszym domowym sposobem na pozbycie się kamienia kotłowego, który osadził się w czajniku na skutek wielokrotnego gotowania w nim twardej wody, jest zagotowanie wody w tym czajniku z pewną ilością kwasu spożywczego (np. kwasu octowego, cytrynowego). Wówczas następuje reakcja roztwarzania tego kamienia w kwasie, co prezentuje poniższa reakcja:

CaCO3+2 H3O+Ca2++H2O+CO2
bg‑yellow

W jaki sposób wyraża się twardość wody?

Do określania zawartości soli w wodzie, czyli stopnia jej twardości, służy jednostka nazywana stopniem twardości wody. Ze względu na przyjęcie m. in odmiennych standardów w wielu krajach, twardość wody wyrażana jest zatem w:

  • stopniach amerykańskich (mg CaCO3dm3 lub ppm);

  • stopniach niemieckich (°dH, lub dGH);

  • stopniach angielskich lub Clarka (°e);

  • stopniach francuskich (°f lub °fH);

  • milivalach (miligramorównoważnikachgramorównoważnikmiligramorównoważnikach) jonów wapnia i magnezu na 1 dm3 (mvaldm3);

  • milimolach na decymetr sześcienny (mmoldm3).

W Polsce twardość wody podaje się w jednostce międzynarodowej (mmoldm3) lub w milivalach składnika na 1 dm3 wody. Natomiast w literaturze technicznej twardość wody podawana jest zazwyczaj w stopniach niemieckich lub francuskich.

Ważne!

Twardości wody nie określa się tylko względem wapnia. Tak naprawdę, dla uproszczenia, zawartość magnezu przelicza się na wapń, dlatego jednostka międzynarodowa określa zawartość węglanu wapnia w dm3 wody.

Twardość wód naturalnych mieści się w granicach od 8 do 30 °n. Najczęściej woda użytkowa, która występuje w kranach, ma około do 10 °n. Za to twardość wody pitnej, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, powinna mieścić się w przedziale od 60 do 500 mmol CaCO3dm3. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, żeby woda przeznaczona do picia posiadała twardość ogólną zawartą w granicach: 1 do 10 mvaldm3 (50 do 500 mg CaCO3dm3).

bg‑gray1

Tabela przedstawiająca klasyfikację twardości wody w różnych skalach 1

1
Ważne!

Rodzaj wody

Jednostka fizyczna
mvaldm3

Jednostka międzynarodowa
mmoldm3

Jednostka amerykańska
mg CaCO3dm3
ppm

Stopnie niemieckie
°n

Stopnie angielskie
°e

Stopnie francuskie
°f

Bardzo miękka

0 - 1,78

0 - 0,89

0 - 89

0 - 5

0 - 6,23

0 - 8,9

Miękka

1,78 - 3,57

0,89 - 1,79

89 - 179

5 - 10

6,23 - 12,5

8,9 - 17,9

O średniej twardości

3,57 - 5,35

1,79 - 2,68

179 - 268

10 - 15

12,5 - 18,73

17,9 - 26,8

O znacznej twardości

5,35 - 7,13

2,68 - 3,57

268 - 357

15 - 20

18,73 - 24,96

26,8 - 35,7

Twarda

7,13 - 10,7

3,57 - 5,35

357 - 535

20 - 30

24,96 - 37,45

35,7 - 53,5

Bardzo twarda

>10,7

>5,35

>535

>30

>37,45

>53,5

Jak przeliczać różne jednostki twardości wody?

Jednostki przeliczane

°dH (lub °n)

°e

°f

mg CaCO3dm3
ppm

mvaldm3

mmoldm3

Stopnie niemieckie
1°dH (lub °n) =

1

1,253

1,78

17,8

0,357

0,1783

Stopnie angielskie
1°e=

0,789

1

1,43

14,3

0,285

0,142

Stopnie francuskie
1°f=

0,56

0,702

1

10

0,2

0,1

Jednostka amerykańska
1mg CaCO3dm3=

0,056

0,07

0,1

1

0,02

0,01

Jednostka fizyczna
1mvaldm3=

2,8

3,51

5

50

1

0,5

Jednostka międzynarodowa
1mmoldm3=

5,6

7,02

10

100

2

1

Indeks dolny Źródło: http://www.mpwik.org/?page_id=174 (dostęp: 19.04.2020 r.) wg polskiej normy (PN – 71/C‑04554) Indeks dolny koniec

Przykład 1

Przelicz twardość wody o wartości 15,0 mvaldm3 na twardość wyrażoną w jednostkach mg CaCO3dm3. Określ rodzaj wody.

W powyższej tabeli sprawdź, jaka wartość twardości wody wyrażonej w jednostkach mg CaCO3dm3 odpowiada 1 mvaldm3.

1 mvaldm3  50 mg CaCO3dm3

Na podstawie tych informacji ułóż proporcję.

1 mvaldm3  50 mg CaCO3dm3
15 mvaldm3  x
x=15 mvaldm3·50 mg CaCO3dm31 mvaldm3=750 mg CaCO3dm3

Podane wartości wskazują na wodę o bardzo dużej twardości.

Ćwiczenie 1

Przelicz twardość wody o wartości 12,0 °dH na twardość wyrażoną w jednostce międzynarodowej. Określ rodzaj wody.

R10TaYGHeTa03
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
RB3LJnPZdIE8x
(Uzupełnij).

Słownik

twardość wody
twardość wody

cecha wody, na którą wpływa obecność soli mineralnych

twardość węglanowa
twardość węglanowa

taka twardość wody, która jest spowodowana obecnością wodorowęglanów wapnia i magnezu; nazywana inaczej „twardością przemijającą”

twardość niewęglanowa
twardość niewęglanowa

taka twardość wody, która jest spowodowana obecnością soli, tj. chlorków, siarczanów(VI) (magnezu i wapnia), ale również w mniejszym stopniu azotanów, krzemianów oraz innych soli wapnia, magnezu i innych metali; nazywana inaczej „twardością trwałą”

twardość ogólna
twardość ogólna

suma twardości niewęglanowej i węglanowej

gramorównoważnik
gramorównoważnik

(ekwiwalent stechiometryczny) jednostka masy używana w chemii (niezalecana przez IUPAC), wyrażana jako val, wal, eq, ekw. W celu obliczenia gramorównoważnika chemicznego dla pierwiastka lub związku chemicznego, należy podzielić masę mola substancji przez odpowiednią wartościowość:

R=Mw
  • R – gramorównoważnik chemiczny g;

  • M – masa 1 mola substancji g;

  • w – wartościowość.

kamień kotłowy
kamień kotłowy

warstwa osadu węglanów wapnia i magnezu oraz wodorotlenku magnezu, powstała w wyniku termicznego rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, zawartych w twardej wodzie

Bibliografia

Minczewski J., Marczenko Z., Chemia analityczna. Chemiczne metody analizy ilościowej 2, Warszawa 2009.

Woda Oligoceńska, woda z kranu czy woda z filtra?, online: http://smacznawoda.pl/woda_oligocenska.php?menu=6&lp=5 (dostęp: 26.04.2021).