Przeczytaj
Czym jest twarda woda?
Twarda woda to taka, która w swoim składzie zawiera głównie dobrze rozpuszczalne w wodzie sole wapnia, magnezu (np. wodorowęglan wapnia i magnezu, chlorek wapnia, czy siarczan() magnezu), czasem również żelaza, manganu i innych metali wielowartościowych, które dostały się do wody na skutek rozpuszczenia soli, zawartych w glebie i skałach, przez wody opadowe.
Obecność jonów generujących twardość w wodzie użytkowanej w gospodarstwie domowym może prowadzić do zwiększenia zużycia środków chemii gospodarczej oraz niszczenia sprzętów gospodarstwa domowego, a w przemyśle może nawet prowadzić do strat energetycznych.
Jakie są rodzaje twardości wody?
Ze względu na zawartość soli w wodzie można wyróżnić trzy rodzaje twardości wodytwardości wody (): twardość przemijającątwardość przemijającą (), twardość trwałątwardość trwałą () oraz twardość ogólnątwardość ogólną ().
Twardość przemijająca to twardość wywołana obecnością wodorowęglanów wapnia i magnezu, z kolei twardość trwała jest spowodowana zawartością w wodzie głównie siarczanów() i chlorków magnezu i wapnia (w mniejszym stopniu azotanów, krzemianów i innych rozpuszczalnych soli wapnia, magnezu i innych metali). Natomiast twardość ogólna jest sumą twardości węglanowej i niewęglanowej.
Twardość przemijająca nosi właśnie taką nazwę, ponieważ jest usuwana z wody w czasie gotowania. Woda zatem mięknie, co jest korzystne np. w kontekście prania, ale z drugiej strony w trakcie tego procesu tworzy się kamień kotłowy.
Twardość trwałą można usunąć przez strącenie w postaci osadu trudno rozpuszczalnej soli:
lub
Tak w uproszczeniu działają środki zmiękczające wodę.
Duża zawartość soli mineralnych w wodzie skutkuje wytrącaniem się kamienia kotłowegokamienia kotłowego, który powstaje w wyniku ogrzewania twardej wody i powoduje niszczenie instalacji przemysłowych (np. kotłów cieplnych, pogarszając ich przewodnictwo cieplne i prowadząc do strat energetycznych) oraz sprzętów gospodarstwa domowego (np. czajników, grzałek w pralkach). Najprostszym domowym sposobem na pozbycie się kamienia kotłowego, który osadził się w czajniku na skutek wielokrotnego gotowania w nim twardej wody, jest zagotowanie wody w tym czajniku z pewną ilością kwasu spożywczego (np. kwasu octowego, cytrynowego). Wówczas następuje reakcja roztwarzania tego kamienia w kwasie, co prezentuje poniższa reakcja:
W jaki sposób wyraża się twardość wody?
Do określania zawartości soli w wodzie, czyli stopnia jej twardości, służy jednostka nazywana stopniem twardości wody. Ze względu na przyjęcie m. in odmiennych standardów w wielu krajach, twardość wody wyrażana jest zatem w:
stopniach amerykańskich ( lub );
stopniach niemieckich (, lub );
stopniach angielskich lub Clarka ();
stopniach francuskich ( lub );
milivalach (miligramorównoważnikachmiligramorównoważnikach) jonów wapnia i magnezu na ();
milimolach na decymetr sześcienny ().
W Polsce twardość wody podaje się w jednostce międzynarodowej () lub w milivalach składnika na wody. Natomiast w literaturze technicznej twardość wody podawana jest zazwyczaj w stopniach niemieckich lub francuskich.
Twardości wody nie określa się tylko względem wapnia. Tak naprawdę, dla uproszczenia, zawartość magnezu przelicza się na wapń, dlatego jednostka międzynarodowa określa zawartość węglanu wapnia w wody.
Twardość wód naturalnych mieści się w granicach od do . Najczęściej woda użytkowa, która występuje w kranach, ma około do . Za to twardość wody pitnej, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia listopada roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, powinna mieścić się w przedziale od do . Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, żeby woda przeznaczona do picia posiadała twardość ogólną zawartą w granicach: do ( do ).
Tabela przedstawiająca klasyfikację twardości wody w różnych skalach 1
Rodzaj wody | Jednostka fizyczna | Jednostka międzynarodowa | Jednostka amerykańska | Stopnie niemieckie | Stopnie angielskie | Stopnie francuskie |
---|---|---|---|---|---|---|
Bardzo miękka |
|
|
|
|
|
|
Miękka |
|
|
|
|
|
|
O średniej twardości |
|
|
|
|
|
|
O znacznej twardości |
|
|
|
|
|
|
Twarda |
|
|
|
|
|
|
Bardzo twarda |
Jak przeliczać różne jednostki twardości wody?
Jednostki przeliczane | (lub ) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Stopnie niemieckie | ||||||
Stopnie angielskie | ||||||
Stopnie francuskie | ||||||
Jednostka amerykańska | ||||||
Jednostka fizyczna | ||||||
Jednostka międzynarodowa |
Indeks dolny Źródło: http://www.mpwik.org/?page_id=174 (dostęp: 19.04.2020 r.) wg polskiej normy (PN – 71/C‑04554) Indeks dolny koniecŹródło: http://www.mpwik.org/?page_id=174 (dostęp: 19.04.2020 r.) wg polskiej normy (PN – 71/C‑04554)
Przelicz twardość wody o wartości na twardość wyrażoną w jednostkach . Określ rodzaj wody.
W powyższej tabeli sprawdź, jaka wartość twardości wody wyrażonej w jednostkach odpowiada .
Na podstawie tych informacji ułóż proporcję.
Podane wartości wskazują na wodę o bardzo dużej twardości.
Przelicz twardość wody o wartości na twardość wyrażoną w jednostce międzynarodowej. Określ rodzaj wody.
Słownik
cecha wody, na którą wpływa obecność soli mineralnych
taka twardość wody, która jest spowodowana obecnością wodorowęglanów wapnia i magnezu; nazywana inaczej „twardością przemijającą”
taka twardość wody, która jest spowodowana obecnością soli, tj. chlorków, siarczanów() (magnezu i wapnia), ale również w mniejszym stopniu azotanów, krzemianów oraz innych soli wapnia, magnezu i innych metali; nazywana inaczej „twardością trwałą”
suma twardości niewęglanowej i węglanowej
(ekwiwalent stechiometryczny) jednostka masy używana w chemii (niezalecana przez IUPAC), wyrażana jako , , , . W celu obliczenia gramorównoważnika chemicznego dla pierwiastka lub związku chemicznego, należy podzielić masę mola substancji przez odpowiednią wartościowość:
– gramorównoważnik chemiczny ;
– masa mola substancji ;
– wartościowość.
warstwa osadu węglanów wapnia i magnezu oraz wodorotlenku magnezu, powstała w wyniku termicznego rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, zawartych w twardej wodzie
Bibliografia
Minczewski J., Marczenko Z., Chemia analityczna. Chemiczne metody analizy ilościowej 2, Warszawa 2009.
Woda Oligoceńska, woda z kranu czy woda z filtra?, online: http://smacznawoda.pl/woda_oligocenska.php?menu=6&lp=5 (dostęp: 26.04.2021).