Warto przeczytać

Ciecze składają się z cząsteczek pozostających w ciągłym ruchu. Cząsteczki cieczy oddziałują na siebie siłami przyciągającymi, ale mogą swobodnie przemieszczać się w obrębie cieczy. Ciecz łatwo zmienia kształt, przyjmuje kształt naczynia. Trudno natomiast zmienić jej objętość przez ściskanie. Jednak objętość cieczy zmienia się sama, gdy zmienia się jej temperaturatemperaturatemperatura. Temperatura jest miarą średniej energii kinetycznej cząsteczek. Gdy temperatura zwiększa się, cząsteczki poruszają się coraz szybciej (Rys. 1.). To powoduje, że zwiększają się odległości między nimi i wzrasta objętość cieczy.

RZMqbRoGHrHCu
Rys. 1. Gdy temperatura zwiększa się, cząsteczki poruszają się coraz szybciej. To powoduje, że zwiększają się odległości między nimi i wzrasta objętość cieczy.
Źródło: Politechnika Warszawska Wydział Fizyki, licencja: CC BY 4.0.

Można to porównać do grupy dzieci w przedszkolu. Gdy dzieci siedzą spokojnie na dywanie, zajmują niewielką część sali. Ale gdy zaczną biegać, nie zmieszczą się już na starym miejscu, będą zajmować znacznie większą przestrzeń.

Zależność objętości cieczy od temperatury nazywamy rozszerzalnością cieplną cieczy. Rozszerzalność każdej cieczy charakteryzuje współczynnik rozszerzalności objętościowej. Jest on zdefiniowany jako względna zmiana objętości cieczy Δ VV0 podczas zmiany temperatury o 1 K:

α=ΔVV0Δt

gdzie V0 to objętość początkowa, Δ V – zmiana objętości, Δ t – zmiana temperatury.

Jeśli przedstawimy Δ V jako różnicę między objętością końcową i początkową:

Δ V=V-V0

otrzymamy związek:

V-V0= α V0 Δ t

Objętość końcowa wyraża się wzorem:

V=V0(1+ α Δ t)

Jednostką współczynnika rozszerzalności objętościowej jest odwrotność jednostki temperatury w układzie SI, czyli KIndeks górny -1. Wartości współczynników rozszerzalności objętościowej cieczy są większe niż dla ciał stałych, ale mniejsze niż dla gazów. Tabela 1 pokazuje kilka przykładowych wartości współczynników rozszerzalności objętościowej cieczy.

Tabela 1. Wartości współczynników rozszerzalności objętościowej

Ciecz

Współczynnik rozszerzalności objętościowej α [KIndeks górny -1]

alkohol

1100 · 10Indeks górny -6

rtęć

180 · 10Indeks górny -6

gliceryna

500 · 10Indeks górny -6

woda (w temperaturze 20°C)

210 · 10Indeks górny -6

benzyna

950 · 10Indeks górny -6

Gęstość jest równa stosunkowi masy do objętości:

d =mV

Skoro wraz z temperaturątemperaturatemperaturą zmienia się objętość cieczy, to zmianie ulega także gęstość. Oznaczmy przez d0 początkową gęstość cieczy, a początkową objętość przez V0:

d 0=mV0

Gdy temperatura wzrośnie o  Δ t, gęstość cieczy będzie równa:

d =mV=mV0(1+ α Δ t)= d 0(1+ α Δ t)

Gęstość maleje ze wzrostem temperatury.

Zależność gęstości cieczy od temperatury jest powodem występowania tak zwanych prądów konwekcyjnych. Na przykład, gdy podgrzewamy wodę w garnku, najpierw wzrasta temperatura warstw wody znajdujących się blisko dna. Zwiększa się objętość ogrzanej wody, a zmniejsza gęstość, co powoduje wypływanie gorącej wody z dna na powierzchnię. Na jej miejsce napływa chłodna woda z góry. Powstają prądy ciepłej wody skierowane do góry i chłodnej wody skierowane w dół. Nazywamy je prądami konwekcyjnymi. Zjawisko konwekcjikonwekcjakonwekcji przyczynia się do wyrównywania temperatur w całej objętości płynu.

Anomalna rozszerzalność wody.

Dla większości cieczy objętość rośnie, a gęstość maleje ze wzrostem temperatury.

Jednak woda stanowi wyjątek. Gdy temperatura wody zmniejsza się od 100°C do 4°C, objętość maleje, a gęstość zwiększa się tak, jak innych substancji. Poniżej temperatury 4°C cząsteczki wody tworzą struktury zajmujące więcej miejsca niż pojedyncze cząsteczki. W rezultacie, gdy temperatura zmniejsza się poniżej 4°C, objętość wody zwiększa się. Najmniejszą objętość i największą gęstość ma woda o temperaturze 4°C (Rys. 2.).

RKC0iUIjDXeXu
Rys. 2. Zależność gęstości wody od temperatury
Źródło: Politechnika Warszawska Wydział Fizyki, licencja: CC BY 4.0.

Termometr cieczowy.

Rozszerzalność cieplna cieczy znalazła zastosowanie w konstrukcji termometru cieczowego. Składa się on z pojemniczka z cieczą połączonego z bardzo wąską rurką, tak zwaną kapilarą, za którą znajduje się podziałka (Rys. 3.). Cieczą jest zwykle zabarwiony alkohol lub rtęć (rtęć jest w tej chwili bardzo rzadko stosowana ze względu na toksyczność jej pary). Gdy ciecz rozszerza się pod wpływem wzrostu temperatury słupek cieczy podnosi się, wskazując na skali temperaturę.

R1qvaz8ZYJeXA
Rys. 3. Termometr cieczowy.
Źródło: Fornax, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thermometer1.svg [dostęp 1.06.2022 r.], licencja: CC BY-SA 3.0.

Średnica kapilary zależy od tego, jak dokładny ma być termometr. Im cieńsza rurka, tym większa zmiana wysokości słupka cieczy przy tej samej zmianie objętości. Na przykład, dla termometru zaokiennego wystarczy, aby dokładność termometru wynosiła 1°C. Łatwo odczytamy temperaturę, gdy przy wzroście temperatury o 1°C słupek podniesie się o 1 mm.

Obliczmy, jaka powinna być średnica kapilary dla termometru z alkoholem o takiej dokładności. Skorzystamy ze wzoru na przyrost objętości:

Δ V= α V0 Δ t

Z drugiej strony przyrost objętości Δ V jest równy iloczynowi pola przekroju poprzecznego rurki S i przyrostu wysokości słupka cieczy Δ h:

Δ V=S Δ h

Przyrównując prawe strony obu równań, otrzymamy:

S Δ h= α V0 Δ t

Skąd

S= α V0 Δ t Δ h

Załóżmy, że objętość alkoholu w zbiorniczku wynosi 1 cmIndeks górny 3. Współczynnik rozszerzalności objętościowej alkoholu wynosi 0,0011 KIndeks górny -1. Zmiana wysokości słupka cieczy ma wynosić 1 mm przy zmianie temperatury o 1 K, czyli Δ h = 0,1 cm, Δt = 1 K. Wstawiając dane liczbowe otrzymujemy wartość pola przekroju poprzecznego kapilary:

S=0,0011K11cm31K0,1cm=0,011cm2

Promień kapilary obliczamy ze wzoru:

S=πr2r=Sπ=0,011cm23,14=0,06cm

Średnica wynosi 2r = 0,12 cm = 1,2 mm.

Uwaga. Zaniedbaliśmy w tych rachunkach rozszerzalność cieplną szkła, ponieważ współczynnik rozszerzalności objętościowej szkła jest około 1800 razy mniejszy niż współczynnik rozszerzalności alkoholu.

Słowniczek

Konwekcja
Konwekcja

(ang.: convection) – proces przekazywania ciepła związany z makroskopowym ruchem materii w płynach, czyli w gazach lub cieczach. Ruch ten pojawia się wtedy, gdy temperatura dolnych warstw płynu jest wyższa niż warstw górnych. Różnica temperatur powoduje różnicę gęstości płynu. Na skutek siły wyporu gorący płyn o mniejszej gęstości wznosi się ku górze, natomiast chłodny płyn o większej gęstości opada na dół za sprawą siły grawitacji. Prąd gazu lub cieczy o wysokiej temperaturze unosi ze sobą energię cieplną, którą przekazuje otoczeniu na większych wysokościach.

Temperatura
Temperatura

(ang.: temperature) – miara średniej energii kinetycznej cząsteczek ciała.