bg‑pink

Metody rozdziału mieszanin

Aby ustalić skład próbki mieszaniny, należy rozdzielić ją na składniki i dokonać identyfikacji zawartych w niej substancji. Metody służące do rozdzielania mieszanin opierają się na różnicach we właściwościach fizykochemicznych ich składników.

W tym materiale omówimy wybrane metody rozdziału zarówno mieszanin jednorodnych, jak i niejednorodnych.

bg‑gray1

Destylacja

Destylacja to metoda służąca zwykle do rozdziału mieszaniny cieczy różniących się od siebie temperaturami wrzenia (lotnością).

Mieszanina cieczy jest ogrzewana. Podczas wzrostu temperatury układu, bardziej lotny składnik mieszaniny zaczyna parować, czyli przechodzi w stan gazowy i w takiej postaci trafia do chłodnicy. W chłodnicy następuje skroplenie odparowanego składnika i jest on odbierany do osobnego naczynia jako tzw. frakcja. Sytuacja powtarza się dla każdego składnika, przy wyższej charakterystycznej dla niego temperaturze wrzenia.

RHNfPvl7X3N35
Schemat aparatury do destylacji.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray1

Chromatografia

Chromatografia pozwala na rozdział substancji różniących się ruchliwością w danym ośrodku.

W chromatografii rozdzielane substancje przenoszone są wraz z eluentemeluenteluentem, czyli. tzw. fazą ruchomą (rozpuszczalnikiem lub mieszaniną rozpuszczalników) wzdłuż fazy nieruchomej, którą w zależności od rodzaju chromatografii może stanowić bibuła, płytka lub kolumna chromatograficzna.

R1CGAyC27nKmS1
Etapy chromatografii cienkowarstwowej
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray1

Ekstrakcja

EkstrakcjaekstrakcjaEkstrakcja to proces rozdzielenia mieszanin ciał stałych i ciekłych, wykorzystujący różnicę rozpuszczalności składników w danym rozpuszczalniku bądź rozpuszczalnikach.

Metoda ta polega na wymywaniu specjalnie dobranym rozpuszczalnikiem (ekstrahentem) rozdzielanych składników z mieszaniny stałej lub ciekłej, dzięki procesowi dyfuzji. W układzie ciecz‑ciecz, ekstrakcja prowadzona jest z wykorzystaniem niemieszających się rozpuszczalników. Rozpuszczalnikiem pierwotnym jest roztwór danej mieszaniny, natomiast ekstrahentem jest rozpuszczalnik, w którym jeden ze składników mieszaniny jest lepiej rozpuszczalny. Ekstrakcja to samorzutny proces rozprzestrzeniania się cząsteczek, wykorzystujący różne powinowactwo rozdzielanych składników do ekstrahenta. Zjawisko dyfuzji przebiega do momentu osiągnięcia stanu równowagi termodynamicznej przez dany układ.

RVjRSsJMtbvX0
Schemat aparatury do ekstrakcji.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Czym jest ekstrakcja kawy?

Ekstrakcja kawy to proces, w którym zawarte w kawie substancje (tłuszcze, cukry, olejki, kofeina) przechodzą ze zmielonej kawy do wody, tworząc napar w postaci kawy. Inaczej mówiąc, ekstrakcja kawy to proces, podczas którego ze zmielonej kawy wypłukujemy wszystkie związki chemiczne odpowiedzialne za jej aromat i smak, które później mamy w filiżance. Czas ekstrakcji kawy znacząco wpływa na ilość kofeiny znajdującą się w naszej filiżance. Im dłużej trwa ekstrakcja, tym dłużej kofeina jest „uwalniana” ze zmielonej kawy, a co za tym idzie, jest jej więcej w naszym napoju.

R15BjqIsjb4Xb
Parzenie kawy niektórzy nazywają sztuką, ale na pewno obecne są przy tym procesy chemiczne.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
bg‑gray1

Wirowanie

Wirowanie to metoda separacji cząsteczek wykorzystująca siłę odśrodkową. W wyniku wirowania na dnie probówki powstaje osad.

Roztwór, który chcemy poddać rozdziałowi przenosimy do naczyń. W zależności od zastosowanego urządzenia mogą to być probówki okrągłodenne, probówki Eppendorfa (tzw. eppendorfki) lub probówki typu falcon. Eppendorfki oraz probówki falcon różnią się jedynie sposobem zamknięcia oraz pojemnością. W obu przypadkach są to zakręcane, podłużne, plastikowe probówki zakończone stożkiem. Eppendorfki mają płaski korek połączony z probówką oraz charakteryzują sie małą pojemnością (do 2 cmIndeks górny 3). Natomiast, probówki falcon są zakręcane i mają dużo większą pojemność (do 50 cmIndeks górny 3). Odpowiednie probówki umieszczamy w wirówce laboratoryjnej. Ważne jest, by liczba probówek była parzysta oraz by ich ułożenie w wirówce było naprzeciwko siebie, co związane jest z odpowiednim wyważeniem aparatu. Wytwarzana przez wirówkę siła odśrodkowa powoduje opadanie osadu na dno probówki. Jeżeli umieścimy w wirówce nieparzystą liczbę probówek – może dojść do rozlania cieczy. Siła odśrodkowa nie byłaby wtedy równomiernie rozłożona, przez co probówki mogłyby wypaść z wirówki.

Po wirowaniu zlewamy ciecz znad osadu lub odciągamy ciecz za pomocą pipetki plastikowej, a następnie dodajemy czysty roztwór i ponownie wirujemy. Czynność powtarzamy aż do uzyskania osadu bez zanieczyszczeń.

R39QV9wW4BAUo
Schemat aparatury do wirowania.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑pink

Podsumowanie

RQn6VQb6AFWme1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Metody rozdziału mieszanin
    • Elementy należące do kategorii Metody rozdziału mieszanin
    • Nazwa kategorii: jednorodnych
      • Elementy należące do kategorii jednorodnych
      • Nazwa kategorii: odparowanie
      • Nazwa kategorii: destylacja
      • Nazwa kategorii: wymiana jonowa
      • Nazwa kategorii: krystalizacja
      • Nazwa kategorii: adsorpcja
      • Nazwa kategorii: chromatografia
      • Nazwa kategorii: ekstrakcja
      • Nazwa kategorii: desturacja
      • Koniec elementów należących do kategorii jednorodnych
    • Nazwa kategorii: niejednorodnych
      • Elementy należące do kategorii niejednorodnych
      • Nazwa kategorii: sączenie (filtracja)
      • Nazwa kategorii: sedymentacja
      • Nazwa kategorii: dekantacja
      • Nazwa kategorii: sublimacja i resublimacja
      • Nazwa kategorii: elektroforeza
      • Nazwa kategorii: magnetyczne rozdzielanie
      • Nazwa kategorii: flotacja
      • Nazwa kategorii: przesiewanie
      • Nazwa kategorii: rozdzielanie grawitacyjne
      • Koniec elementów należących do kategorii niejednorodnych
      Koniec elementów należących do kategorii Metody rozdziału mieszanin
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

eluent
eluent

faza ruchoma wymywająca substancje zaadsorbowane na fazie stałej podczas chromatografii

układ dyspersyjny
układ dyspersyjny

układ rozproszony, układ wielofazowy, w którym cząstki jednej z faz (tzw. fazy rozproszonej) są równomiernie rozproszone w drugiej fazie (tzw. fazie rozpraszającej)

desaturacja
desaturacja

to wydzielanie gazu z roztworu nasyconego, może być wywołane podwyższeniem temperatury

ekstrakcja
ekstrakcja

rozdzielenie składników mieszaniny z wykorzystaniem różnic rozpuszczalności tych substancji w dwóch rozpuszczalnikach, które się nie mieszają ze sobą

chromatografia
chromatografia

metoda rozdziału mieszanin wykorzystująca różnice szybkości przemieszczania się składników mieszaniny podczas jej przepływu przez fazę nieruchomą

flotacja
flotacja

metoda rozdziału składników mieszaniny, różniących się zwilżalnością, czyli zdolnością do hydratacji; jest to metoda rozdziału ciał stałych, cząsteczki trudnozwilżalne unoszą się na powierzchni rozpuszczalnika tworząc pianę, która jest następnie zbierana

elektroforeza
elektroforeza

metoda rozdziału mieszaniny w polu elektrycznym; fazą ruchomą jest mieszanina związków osadzona na fazie nieruchomej, np. żelu krzemionkowym, pod wpływem przyłożonego pola elektrycznego, cząsteczki danego związku zaczynają migrować (przesuwać się) w fazie nieruchomej

Bibliografia

Minczewski J., Marczenko Z., Chemia analityczna. T. 2. Chemiczne metody analizy ilościowej, Warszawa 2001.

Szmal Z. S., Lipiec T., Chemia analityczna z elementami analizy instrumentalnej, Warszawa 1997.

Vogel A., Preparatyka organiczna<c/ite>, Warszawa 1984.