Przeczytaj
Metody rozdziału mieszanin
Aby ustalić skład próbki mieszaniny, należy rozdzielić ją na składniki i dokonać identyfikacji zawartych w niej substancji. Metody służące do rozdzielania mieszanin opierają się na różnicach we właściwościach fizykochemicznych ich składników.
W tym materiale omówimy wybrane metody rozdziału zarówno mieszanin jednorodnych, jak i niejednorodnych.
Destylacja
Destylacja to metoda służąca zwykle do rozdziału mieszaniny cieczy różniących się od siebie temperaturami wrzenia (lotnością).
Mieszanina cieczy jest ogrzewana. Podczas wzrostu temperatury układu, bardziej lotny składnik mieszaniny zaczyna parować, czyli przechodzi w stan gazowy i w takiej postaci trafia do chłodnicy. W chłodnicy następuje skroplenie odparowanego składnika i jest on odbierany do osobnego naczynia jako tzw. frakcja. Sytuacja powtarza się dla każdego składnika, przy wyższej charakterystycznej dla niego temperaturze wrzenia.

Chromatografia
Chromatografia pozwala na rozdział substancji różniących się ruchliwością w danym ośrodku.
W chromatografii rozdzielane substancje przenoszone są wraz z eluentemeluentem, czyli. tzw. fazą ruchomą (rozpuszczalnikiem lub mieszaniną rozpuszczalników) wzdłuż fazy nieruchomej, którą w zależności od rodzaju chromatografii może stanowić bibuła, płytka lub kolumna chromatograficzna.

Ekstrakcja
EkstrakcjaEkstrakcja to proces rozdzielenia mieszanin ciał stałych i ciekłych, wykorzystujący różnicę rozpuszczalności składników w danym rozpuszczalniku bądź rozpuszczalnikach.
Metoda ta polega na wymywaniu specjalnie dobranym rozpuszczalnikiem (ekstrahentem) rozdzielanych składników z mieszaniny stałej lub ciekłej, dzięki procesowi dyfuzji. W układzie ciecz‑ciecz, ekstrakcja prowadzona jest z wykorzystaniem niemieszających się rozpuszczalników. Rozpuszczalnikiem pierwotnym jest roztwór danej mieszaniny, natomiast ekstrahentem jest rozpuszczalnik, w którym jeden ze składników mieszaniny jest lepiej rozpuszczalny. Ekstrakcja to samorzutny proces rozprzestrzeniania się cząsteczek, wykorzystujący różne powinowactwo rozdzielanych składników do ekstrahenta. Zjawisko dyfuzji przebiega do momentu osiągnięcia stanu równowagi termodynamicznej przez dany układ.

Czym jest ekstrakcja kawy?
Ekstrakcja kawy to proces, w którym zawarte w kawie substancje (tłuszcze, cukry, olejki, kofeina) przechodzą ze zmielonej kawy do wody, tworząc napar w postaci kawy. Inaczej mówiąc, ekstrakcja kawy to proces, podczas którego ze zmielonej kawy wypłukujemy wszystkie związki chemiczne odpowiedzialne za jej aromat i smak, które później mamy w filiżance. Czas ekstrakcji kawy znacząco wpływa na ilość kofeiny znajdującą się w naszej filiżance. Im dłużej trwa ekstrakcja, tym dłużej kofeina jest „uwalniana” ze zmielonej kawy, a co za tym idzie, jest jej więcej w naszym napoju.

Wirowanie
Wirowanie to metoda separacji cząsteczek wykorzystująca siłę odśrodkową. W wyniku wirowania na dnie probówki powstaje osad.
Roztwór, który chcemy poddać rozdziałowi przenosimy do naczyń. W zależności od zastosowanego urządzenia mogą to być probówki okrągłodenne, probówki Eppendorfa (tzw. eppendorfki) lub probówki typu falcon. Eppendorfki oraz probówki falcon różnią się jedynie sposobem zamknięcia oraz pojemnością. W obu przypadkach są to zakręcane, podłużne, plastikowe probówki zakończone stożkiem. Eppendorfki mają płaski korek połączony z probówką oraz charakteryzują sie małą pojemnością (do 2 cmIndeks górny 33). Natomiast, probówki falcon są zakręcane i mają dużo większą pojemność (do 50 cmIndeks górny 33). Odpowiednie probówki umieszczamy w wirówce laboratoryjnej. Ważne jest, by liczba probówek była parzysta oraz by ich ułożenie w wirówce było naprzeciwko siebie, co związane jest z odpowiednim wyważeniem aparatu. Wytwarzana przez wirówkę siła odśrodkowa powoduje opadanie osadu na dno probówki. Jeżeli umieścimy w wirówce nieparzystą liczbę probówek – może dojść do rozlania cieczy. Siła odśrodkowa nie byłaby wtedy równomiernie rozłożona, przez co probówki mogłyby wypaść z wirówki.
Po wirowaniu zlewamy ciecz znad osadu lub odciągamy ciecz za pomocą pipetki plastikowej, a następnie dodajemy czysty roztwór i ponownie wirujemy. Czynność powtarzamy aż do uzyskania osadu bez zanieczyszczeń.

Podsumowanie
- Nazwa kategorii: Metody rozdziału mieszanin
- Nazwa kategorii: jednorodnych
- Nazwa kategorii: odparowanie
- Nazwa kategorii: destylacja
- Nazwa kategorii: wymiana jonowa
- Nazwa kategorii: krystalizacja
- Nazwa kategorii: adsorpcja
- Nazwa kategorii: chromatografia
- Nazwa kategorii: ekstrakcja
- Nazwa kategorii: desturacja Koniec elementów należących do kategorii jednorodnych
- Nazwa kategorii: niejednorodnych
- Nazwa kategorii: sączenie (filtracja)
- Nazwa kategorii: sedymentacja
- Nazwa kategorii: dekantacja
- Nazwa kategorii: sublimacja i resublimacja
- Nazwa kategorii: elektroforeza
- Nazwa kategorii: magnetyczne rozdzielanie
- Nazwa kategorii: flotacja
- Nazwa kategorii: przesiewanie
- Nazwa kategorii: rozdzielanie grawitacyjne Koniec elementów należących do kategorii niejednorodnych
- Elementy należące do kategorii Metody rozdziału mieszanin
- Elementy należące do kategorii jednorodnych
- Elementy należące do kategorii niejednorodnych
Słownik
faza ruchoma wymywająca substancje zaadsorbowane na fazie stałej podczas chromatografii
układ rozproszony, układ wielofazowy, w którym cząstki jednej z faz (tzw. fazy rozproszonej) są równomiernie rozproszone w drugiej fazie (tzw. fazie rozpraszającej)
to wydzielanie gazu z roztworu nasyconego, może być wywołane podwyższeniem temperatury
rozdzielenie składników mieszaniny z wykorzystaniem różnic rozpuszczalności tych substancji w dwóch rozpuszczalnikach, które się nie mieszają ze sobą
metoda rozdziału mieszanin wykorzystująca różnice szybkości przemieszczania się składników mieszaniny podczas jej przepływu przez fazę nieruchomą
metoda rozdziału składników mieszaniny, różniących się zwilżalnością, czyli zdolnością do hydratacji; jest to metoda rozdziału ciał stałych, cząsteczki trudnozwilżalne unoszą się na powierzchni rozpuszczalnika tworząc pianę, która jest następnie zbierana
metoda rozdziału mieszaniny w polu elektrycznym; fazą ruchomą jest mieszanina związków osadzona na fazie nieruchomej, np. żelu krzemionkowym, pod wpływem przyłożonego pola elektrycznego, cząsteczki danego związku zaczynają migrować (przesuwać się) w fazie nieruchomej
Bibliografia
Minczewski J., Marczenko Z., Chemia analityczna. T. 2. Chemiczne metody analizy ilościowej, Warszawa 2001.
Szmal Z. S., Lipiec T., Chemia analityczna z elementami analizy instrumentalnej, Warszawa 1997.
Vogel A., Preparatyka organiczna<c/ite>, Warszawa 1984.