Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Struktury przestrzenne białek

BiałkabiałkaBiałka to wielocząsteczkowe związki naturalne występujące w organizmach. Mogą one powstawać z 20 różnych aminokwasówaminokwasyaminokwasów zwanych aminokwasami białkowymi. Aminokwasy w białkach są połączone wiązaniem peptydowymwiązanie peptydowewiązaniem peptydowym (wiązaniem amidowym). Wiązanie to tworzy się pomiędzy grupą karboksylową jednego i grupą aminową drugiego aminokwasu. Cząsteczki białek mają różnorodną i bardzo skomplikowaną budowę. Zarówno budowa, jak i właściwości białek zależą od wchodzących w ich skład aminokwasów.

Wyróżnia się cztery rodzaje struktury białek: pierwszorzędową, drugorzędową, trzeciorzędową i czwartorzędową.

RoME5TDfWCGqZ1
Grafika przedstawia cztery struktury białek pierwszo-, drugo-, trzecio- oraz czwartorzędową. Strukturę pierwszorzędową tworzy łańcuch polipeptydowy, w którym to reszty aminokwasów połączone są za pomocą wiązań peptydowych, zatem jest pojedyncza liniowa struktura, w której nie występują inne oddziaływania stabilizujące makro kształt cząsteczki białka. Na schemacie strukturę tę przedstawiono w postaci małych kuleczek reprezentujących reszty aminokwasowe, które to są ze sobą połączone, tworząc łańcuch zaczynający się od N-końca, w którym wyróżniono grupę NH2, a kończący się na C-końcu grupy COO- pochodzącej od ostatniego aminokwasu w łańcuchu polipeptydowym. Struktura drugorzędowa opisuje przestrzenne ułożenie reszt aminokwasowych łańcucha polipeptydowego w określony sposób dzięki tworzeniu wiązań oraz oddziaływań stabilizujących strukturę przestrzenną białka. Prowadzi to do wyróżnienia alfa-helisy i beta-harmonijki zaliczanych do struktur drugorzędowych. Są stabilizowane są przez wiązania wodorowe, które tworzą się między atomami tlenu grup C wiązanie podwójne O i atomami wodoru grup N H aminokwasów w danym łańcuchu polipeptydowym. Helisa zbudowana jest z łańcucha peptydowego, to znaczy, łańcucha, który stanowią aminokwasy połączone ze sobą za pomocą wiązań peptydowych oraz stabilizowana przez wiązania wodorowe występujące z reguły pomiędzy atomami wodoru grup N H oraz atomami tlenu. Wiązanie wodorowe utworzone jest co około cztery aminokwasy w łańcuchu, co prowadzi do powstania helisy, skręconego kształtu, który to przypomina sprężynę. Obok przedstawiono schematycznie strukturę beta harmonijki, zwanej również beta kartką. Łańcuch polipeptydowy jest zgięty tak, że fragmenty przed zgięciem i za zgięciem są do siebie równoległe i mają kształt harmonijki lub przypominający dwa zygzaki. Na ilustracji zaznaczono atomy tlenu, wodoru, azotu i węgla tworzące wiązania peptydowe w łańcuchu oraz reszty aminokwasów symbolizowane literą R. Grupy N H oraz grupy karboksylowe budujące równoległe fragmenty łączą się za sobą za pomocą wiązań wodorowych, w których to biorą udział atomy wodoru i tlenu. Struktura przypomina pozginaną w harmonijkę kartkę, jak sugeruje nazwa struktury. Struktura trzeciorzędowa określa wzajemne położenie struktur drugorzędowych. Stabilizowana jest wiązaniami dwusiarczkowymi, wodorowymi, oddziaływaniami hydrofobowymi i jonowymi oraz siłami van der Waalsa. Symbolizowana jest tutaj przez poskręcane łańcuchy, wśród nich beta-harmonijki, alfa-helisy. Struktura czwartorzędowa określa wzajemne położenie łańcuchów polipeptydowych oraz grup prostetycznych i stabilizowana jest przez oddziaływania hydrofobowe i van der Waalsa oraz oddziaływania jonowe i składa się z kilku dużych podjednostek, które łączą się w większe aglomeracje i oddziałują ze sobą. 1.
Struktura pierwszorzędowa – kolejność aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym. W strukturze tej występują jedynie wiązania peptydowe., 2.
Aminokwas, 3.
Wiązanie peptydowe, 4.
Struktura drugorzędowa opisuje przestrzenne ułożenie reszt aminokwasowych łańcucha polipeptydowego. Rodzajami struktur drugorzędowych są alfa-helisa i beta-harmonijka. Struktury te stabilizowane są przez wiązania wodorowe, które tworzą się między grupami –CO– i –NH– różnych aminokwasów tego samego łańcucha., 5.
Wiązanie wodorowe, 6.
Wiązanie wodorowe, 7.
Struktura trzeciorzędowa określa wzajemne położenie struktur drugorzędowych. Stabilizowana jest wiązaniami dwusiarczkowymi, wodorowymi, oddziaływaniami hydrofobowymi i jonowymi oraz siłami van der Waalsa., 8.
Wiązanie dwusiarczkowe, 9.
Struktura czwartorzędowa określa wzajemne położenie kilku różnych łańcuchów polipeptydowych oraz grup prostetycznych. Stabilizowana jest przez oddziaływania hydrofobowe i van der Waalsa oraz oddziaływania jonowe., 10.
Białko składające się z czterech podjednostek
Cztery poziomy struktury białek.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑lime

Struktura pierwszorzędowa

Struktura pierwszorzędowa opisuje kolejność (sekwencję aminokwasów), w której reszty aminokwasowe są połączone ze sobą wiązaniami peptydowymi. Sekwencję tę wyznacza dziedziczna informacja genetyczna, zawarta w kolejności nukleotydów w DNA lub RNA, która jest odczytywana i wyrażana podczas ekspresji genów. Biosynteza białekbiosynteza białkaBiosynteza białek polega więc na tłumaczeniu kolejności nukleotydów na kolejność aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym, a proces ten nazywa się translacją.

Struktura pierwszorzędowa ma zasadnicze znaczenie w kształtowaniu struktur o wyższej rzędowości, jest w niej bowiem zawarta informacja o rozmieszczeniu w przestrzeni wszystkich atomów cząsteczki danego białka – czyli o jego stereochemii. Struktura drugo- i trzeciorzędowa białka zależy od natury szkieletu i łańcuchów bocznych (grup R) aminokwasów budujących dany polipeptyd.

RuHZ81JP3L9aO1
Fragment białka z zaznaczonym na niebiesko wiązaniem peptydowym.
Źródło: Doxepine, Wikimedia Commons, domena publiczna.
bg‑lime

Struktura drugorzędowa

Struktura drugorzędowa, opisująca przestrzenne ułożenie reszt aminokwasowych łańcucha polipeptydowego, odnosi się do tych fragmentów cząsteczki białka, w  których grupy CONH szkieletu aminokwasów uczestniczą w tworzeniu wiązań wodorowychwiązanie wodorowewiązań wodorowych. Powoduje to zwijanie i fałdowanie się łańcucha polipeptydowego, wpływające na kształt cząsteczki całego białka.

Jedną ze struktur drugorzędowych jest alfa‑helisa, będąca spiralą, w której wiązania wodorowe łączą co czwarty aminokwas. Skok spirali w  alfa‑helisie wynosi 0,54 nm i zawiera 3,6 reszty aminokwasowej, a średnica spirali jest równa 0,50 nm.

Innym rodzajem struktury drugorzędowej jest beta‑harmonijka, określana także strukturą pofałdowanej kartki. Wiązania wodorowe powstają pomiędzy znajdującymi się obok siebie rejonami jednego łańcucha polipeptydowego (lub różnych łańcuchów polipeptydowych). Łańcuchy polipeptydowe mogą być ułożone w tym samym kierunku (równolegle) lub w kierunku przeciwnym (antyrównolegle). Struktura beta‑harmonijki jest zazwyczaj przedstawiana w postaci płaskiej strzałki skierowanej w stronę końca karboksylowego łańcucha polipeptydowego.

R1PdGKSf4Vezn1
Wiązania wodorowe utrzymują strukturę drugorzędową, mogącą mieć postać alfa‑helisy (u góry) lub beta‑harmonijki (u dołu), zwanej także strukturą pofałdowanej kartki.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o, licencja: CC BY 3.0.

Budowa drugorzędowa białka jest uwarunkowana dwoma najważniejszymi założeniami:

  1. Wiązanie peptydowe CONH ma częściowo charakter wiązania podwójnego, co powoduje, że wszystkie atomy wiązania peptydowego znajdują się w jednej płaszczyźnie i nie mogą ulegać rotacji wokół niego, natomiast wokół pozostałych wiązań łańcucha polipeptydowego może zachodzić swobodna rotacja.

  2. Zarówno grupy CO, jak i NH są zdolne do tworzenia między sobą wiązań wodorowych (pierwsza jest akceptorem, druga donorem atomu wodoru), a powstawanie takich wiązań jest energetycznie korzystne.

bg‑lime

Struktura trzeciorzędowa

Struktura trzeciorzędowa białka określa wzajemny układ w przestrzeni elementów struktury drugorzędowej. Jest ona warunkowana przez wiązania chemiczne i oddziaływania międzycząsteczkowe pomiędzy łańcuchami bocznymi aminokwasów, takie jak: oddziaływania jonowewiązanie jonowe (elektrowalencyjne)oddziaływania jonowehydrofoboweoddziaływania hydrofobowehydrofobowe, siły van der Waalsasiły van der Waalsasiły van der Waalsa i wiązania wodorowe. Dodatkowo kształt białka jest stabilizowany wiązaniami kowalencyjnymi, zwanymi mostkami dwusiarczkowymimostek dwusiarczkowymostkami dwusiarczkowymi. Powstają one pomiędzy dwoma aminokwasami – cysteinami, które zawierają w swoich łańcuchach bocznych grupy tiolowe (SH). Podczas zwijania się białka siarka jednej cysteiny wiąże się z siarką pochodzącą z drugiej cysteiny (SS), spinając ze sobą oba fragmenty białka. Obecność wszystkich tych wiązań w polipeptydzie decyduje o odpowiednim kształcie i specyficznej aktywności biologicznej białka.

1
Wiązania dwusiarczkowe (mostki dwusiarczkowe)

Wiązania dwusiarczkowe (mostki dwusiarczkowe) to najsilniejsze wiązania między resztami aminokwasów, nadające trwałość strukturze trzeciorzędowej. Powstają między dwoma atomami siarki (SS) w wyniku utlenienia dwóch reszt cysteinowych, zawierających grupę tiolową (SH). Cysteina jest jednak jednym z najrzadziej występujących aminokwasów, więc obecność mostków dwusiarczkowych może co najwyżej wspomagać zwijanie się białek.

Oddziaływania jonowe

Oddziaływania jonowe występują między łańcuchami bocznymi aminokwasów zasadowych (lizyna, histydyna, arginina) a grupami karboksylowymi COOH aminokwasów kwasowych (kwas asparaginowy, kwas glutaminowy). Grupy aminowe NH2, NHR, NR'R lub guanidynowe HN=CNH22 aminokwasów zasadowych w roztworze przyjmują zjonizowaną formę NH3+, oddziałując z jonami COO-.

Oddziaływania hydrofobowe

Cząsteczka białka przyjmuje taki kształt, by grupy hydrofobowe aminokwasów alifatycznychaminokwasy alifatyczneaminokwasów alifatycznych (walina, cysteina, melatonina, glicyna, alanina, izoleucyna, leucyna, prolina) lub aromatycznychaminokwasy aromatycznearomatycznych (tryptofan, fenyloalanina, tyrozyna) znalazły się jak najdalej od otaczających białko cząsteczek wody. Oddziaływania hydrofobowe stanowią jeden z najsilniejszych mechanizmów odpowiedzialnych za zwijanie białka. Łańcuch aminokwasów musi mieć dostateczną liczbę aminokwasów hydrofobowych, by móc stać się białkiem globularnym.

Siły van der Waalsa

Siły van der Waalsa to oddziaływania związane z kwantową naturą powłok elektronowych atomów lub cząsteczek obojętnych elektrycznie. Wzbudzenia tymczasowo przenoszące elektrony ze stanu podstawowego do stanów wzbudzonych powodują pojawienie się „resztkowych” oddziaływań elektrycznych między odległymi atomami. W atomach indukują się wówczas dipoledipol elektrycznydipole, które oddziałują ze sobą. Dzięki siłom van der Waalsa zachodzić mogą procesy enzymatyczne – enzymy zawierają tzw. kieszenie, które stanowią „pułapkę” dla polaryzowalnychpolaryzowalnośćpolaryzowalnych grup (np. fragmentów łańcuchów węglowych), a jednoczenie nie przyciągają cząsteczek polarnychpolarnośćpolarnych (np. woda).

Wiązania wodorowe

Oprócz tego, że są odpowiedzialne za istnienie struktury podwójnej helisy DNA, wiązania wodorowe odgrywają kluczową rolę w powstawaniu i stabilizacji struktur przestrzennych białek.

Więcej informacji znajdziesz w e‑materiale pt. Wiązania chemiczne i grupy funkcyjne istotne dla procesów życiowychPTX10DgduWiązania chemiczne i grupy funkcyjne istotne dla procesów życiowych.

1
Ważne!

Wiązania, które stabilizują strukturę trzeciorzędową, są generalnie słabe, dlatego większość białek jest wrażliwa na zmiany temperatury. W warunkach ustrojowych podniesienie temperatury powyżej 40 do 45°C prowadzi do zniszczenia struktury trzeciorzędowej. Zachodzi wówczas proces denaturacjidenaturacjadenaturacji. Denaturacja powoduje zmianę właściwości biologicznych (np. utratę aktywności enzymatycznej) i fizykochemicznych białek (zmniejszenie rozpuszczalności i wytrącenie z roztworu, zmianę lepkości oraz skręcalności optycznej, rozpad na podjednostki).

bg‑lime

Struktura czwartorzędowa

Niektóre białka, mające cząsteczki złożone z dwóch lub więcej oddzielnych łańcuchów polipeptydowych, przyjmują strukturę czwartorzędową. Odpowiednie dopasowanie się poszczególnych łańcuchów (podjednostek polipeptydowych) jest możliwe dzięki występowaniu tych samych rodzajów wiązań, które warunkują strukturę trzeciorzędową białka. Utworzona w ten sposób funkcjonalna makrocząsteczka może składać się z takich samych bądź różnych podjednostek.

Przykładem białka wytwarzającego strukturę czwartorzędową jest hemoglobina, składająca się z czterech łańcuchów polipeptydowych: dwóch łańcuchów α i dwóch łańcuchów β. Każdy z nich jest połączony z hememhemhemem, stanowiącym grupę prostetycznągrupa prostetycznagrupę prostetyczną hemoglobiny.

R1Dvvc4HWkDW31
Model hemoglobiny z zaznaczoną na zieloną grupą prostetyczną (hemem) w każdym z czterech łańcuchów polipeptydowych. Struktura czwartorzędowa.
Źródło: Zephyris, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑lime

Rola chaperonów w zwijaniu się białek

Chaperony (ang. chaperone – opiekun), czyli białka opiekuńcze to białka biorące udział w nadawaniu właściwej struktury przestrzennej innym białkom lub kompleksom białek. Są odpowiedzialne za zwijanie się innych białek do konformacjikonformacjakonformacji, która jest najbardziej korzystna energetycznie.

R17h8u6PpnEln1
Ilustracja przedstawiająca oddziaływania determinujące kształt struktury białka. Fragment białka, który reprezentowany jest przez helikalny łańcuch peptydowy, który to jest miejscami poskręcany, a poszczególne jego fragmenty w miejscach zwijania łączą wiązania lub stabilizują oddziaływania. Pierwsze stanowi oddziaływanie hydrofobowe, które to występuje pomiędzy dwiema grupami Grafika przedstawia schemat działania białek opiekuńczych. Na pierwszej z ilustracji widoczna jest część chaperonu o kształcie złożonym z dwóch owali połączonych kanałem. W górnej części kanału widoczne są: luźny łańcuch w postaci nici i druga część chaperonu, o kształcie półsfery, a także strzałka skierowana od łańcucha do wnętrza kanału chaperonu. Niesfałdowane cząsteczki polipeptydów wiążą się odwracalnie z cylindrycznym chaperonem. Obok znajduje się ilustracja, w której łańcuch w postaci pozwijanej nici znajduje się we wnętrzu kanału chaperonu i przykryty jest sferyczną częścią chaperonu. Fragment kanału wypełniony łańcuchem jest poszerzony, o lekko wrzecionowatym kształcie. Chaperon zamyka kanał. Reakcja zachodzi z udziałem energii pochodzącej z hydrolizy ATP. Na ostatniej ilustracji wszystkie 3 elementy są ponownie rozłączone, ale łańcuch jest w dalszym ciągu pozwijany. Zarówno łańcuch jak i chaperon znajdują się poza kanałem. Od kanału w kierunku na zewnątrz narysowano strzałki, które to sugerują. W wyniku stopniowego uwalniania polipeptydu zachodzi prawidłowe formowanie się struktury białka.
Schemat działania chaperonów (białek opiekuńczych).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Przykładem białek o funkcji chaperonowej są krystaliny, które będąc obecne w soczewce oka pomagają innym białkom uzyskać prawidłową strukturę przestrzenną. Mutacja w genie krystaliny, prowadząca do utraty jej aktywności, wywołuje zaćmę (kataraktę), która objawia się nieostrym widzeniem, a nawet jego całkowitą utratą. Stan ten wywołany jest gromadzeniem się w soczewce nieprawidłowo zwiniętych białek, prowadząc do jej zmętnienia. Zaćmę leczy się operacyjnie poprzez zastąpienie zmętnionej soczewki jej sztucznym odpowiednikiem, co na stałe prowadzi do przywrócenia ostrości widzenia.

RVPHaObm215MS
Zmętnione soczewki oczu dziecka w przebiegu zaćmy dziedzicznej.
Źródło: Centers for Disease Control and Prevention, United States Department of Health and Human Services, Wikimedia Commons, domena publiczna.
Dla zainteresowanych

Więcej na ten temat przeczytasz w e‑materiale Fałdowanie białek w komórce i jego znaczenie.

Słownik

aminokwasy
aminokwasy

związki organiczne powszechnie występujące w organizmach żywych, zawierające w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową (COOH) i co najmniej jedną grupę aminową (NH2); tworzą peptydy i białka

aminokwasy alifatyczne
aminokwasy alifatyczne

aminokwasy hydrofobowe zawierające łańcuch alifatyczny, w którym atomy węgla są połączone ze sobą w otwarte, proste (liniowe) lub rozgałęzione łańcuchy; do tej grupy należą: walina, cysteina, melatonina, glicyna, alanina, izoleucyna, leucyna, prolina

aminokwasy aromatyczne
aminokwasy aromatyczne

aminokwasy hydrofobowe, których łańcuch podstawnika zawiera pierścienie sześciowęglowe; do tej grupy należą: tryptofan, fenyloalanina, tyrozyna

białka
białka

związki wielkocząsteczkowe zbudowane z reszt aminokwasowych połączonych wiązaniem peptydowym; występują we wszystkich żywych organizmach

biosynteza białka
biosynteza białka

zachodzący w żywych organizmach enzymatyczny proces łączenia aminokwasów w łańcuchy polipeptydowe o specyficznej sekwencji aminokwasów, uwarunkowany genetycznie

denaturacja
denaturacja

zaburzenie struktury cząsteczek białkowych wynikające z rozerwania wiązań chemicznych (wodorowych, jonowych, mostków dwusiarczkowych) stabilizujących ich strukturę drugo-, trzecio- i czwartorzędową; struktura pierwszorzędowa nie ulega zmianie; denaturacja białka zachodzi pod wpływem różnych czynników fizycznych (temperatura, ciśnienie, ultradźwięki) i chemicznych

dipol elektryczny
dipol elektryczny

układ dwóch jednakowych co do wartości, lecz przeciwnego znaku ładunków elektrycznych (+q-q) znajdujących się w małej odległości od siebie

grupa prostetyczna
grupa prostetyczna

niebiałkowy składnik wielu białek, zwłaszcza enzymatycznych, niezbędny do aktywności biologicznej białek; grupy prostetyczne występujące w enzymach są zwane koenzymami

hem
hem

połączenie chemiczne żelaza występującego na II stopniu utlenienia Fe2+ z jedną z porfiryn (protoporfiryna IX); barwna grupa prostetyczna hemoglobiny i mioglobiny

konformacja
konformacja

każde z nieskończonej liczby możliwych w przestrzeni rozmieszczeń atomów (lub grup atomów) w cząsteczce związku chemicznego

mostek dwusiarczkowy
mostek dwusiarczkowy

wiązanie powstające między dwoma atomami siarki (SS); w białkach wiązania dwusiarczkowe powstają między atomami siarki dwóch reszt cysteinowych, dając cystynę; biorą one udział w tworzeniu i stabilizowaniu struktury trzeciorzędowej białka

oddziaływania hydrofobowe
oddziaływania hydrofobowe

łączenie się grup hydrofobowych w celu ochrony cząsteczek przed oddziaływaniem na nie wody; występują w białkach o trzeciorzędowej i czwartorzędowej strukturze

peptydy
peptydy

(gr. péptō – trawię) związki organiczne zbudowane z reszt aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym

polarność
polarność

występowanie w cząsteczce chemicznej elektrycznego momentu dipolowego, tj. nierównomiernego rozłożenia atomów o różnych elektroujemnościach

polaryzowalność
polaryzowalność

zdolność wiązań chemicznych do polaryzacji wymuszonej, tzn. odkształcania się pod wpływem zewnętrznego pola elektrycznego i tworzenia dipoli elektrycznych

siły van der Waalsa
siły van der Waalsa

słabe dwuciałowe oddziaływania związane z kwantową naturą powłok elektronowych elektrycznie obojętnych atomów lub cząsteczek; wzbudzenie atomów przez chwilowe przenoszenie elektronów powoduje powstanie oddziaływań elektrycznych między odległymi atomami

struktura białek
struktura białek

budowa chemiczna i przestrzenna białek; wyróżnia się zwykle: strukturę pierwszorzędową, drugorzędową, trzeciorzędową i czwartorzędową

wiązanie jonowe (elektrowalencyjne)
wiązanie jonowe (elektrowalencyjne)

wiązanie cząsteczkowe; tworzy się wskutek elektrostatycznego przyciągania się układów o różnoimiennych ładunkach elektrycznych; powstaje między dwoma atomami, z których jeden – atom A – łatwo oddaje, a drugi – atom B – łatwo przyłącza elektrony (odznacza się dużą elektroujemnością); elektron z powłoki walencyjnej atomu A przechodzi wówczas na powłokę walencyjną atomu B, w wyniku czego powstaje kation A+ i anion B-

wiązanie peptydowe
wiązanie peptydowe

wiązanie amidowe między grupą alfa‑karboksylową jednego aminokwasu a grupą alfa‑aminową drugiego; występuje w peptydach, białkach

wiązanie wodorowe
wiązanie wodorowe

rodzaj oddziaływania międzycząsteczkowego lub wewnątrzcząsteczkowego za pośrednictwem atomu wodoru; w wiązaniach wodorowych atom wodoru tworzy mostek łączący dwa elektroujemne atomy XHY; z jednym z nich (X) połączony jest wiązaniem kowalencyjnym, a z drugim – siłami elektrostatycznymi