Przeczytaj
Wzrost roślin
Wzrost roślin polega na zwiększaniu się ich rozmiarów. Zachodzi poprzez podziały komórek i ich powiększanie, a ich podziały odbywają się w tkankach twórczych (merystemach wierzchołkowym, interkalarnych i bocznych). Z kolei wydłużanie się komórek następuje w strefie wzrostu, czyli tzw. strefie elongacji.
Cykl rozwojowy roślin
Animacja przedstawiająca kiełkujące rośliny, wbijające się spośród suchych liści pokrywających glebę. Jest ona tłem dla kolejnych informacji pojawiających się w miarę upływu czasu i wzrostu roślin ukazanych w animacji.
Cykl rozwojowy rośliny to okres, który możemy najkrócej opisać jako drogę od, w którym wyróżniamy dwa stadia: wegetatywne i generatywne.
Stadium generatywne rozpoczyna proces kwitnienia, po który roślina wytwarza owoce i nasiona.
Cykl rozwojowy roślin kończy się okresem starzenia i obumierania.
Na procesy wzrostu i rozwoju rośliny mają wpływ czynniki środowiskowe – egzogenne (światło, temperatura woda) oraz endogenne (fitohormony i regulatory wzrostu).
Czynniki egzogenne
Czynniki egzogenne to takie, których roślina sama nie jest w stanie wytworzyć i na które nie ma wpływu:
temperatura;
Zakres temperatur, w którym dana roślina wzrasta najlepiej, nazywamy optimum temperaturowym. W naszej strefie klimatycznej takie optimum termiczne dla roślin zawiera się w przedziale – . Temperatura wpływa na przebieg reakcji fizjologicznych, zachodzących w roślinie, co związane jest z okresem wegetacyjnym. Okres wegetacyjny to ta część roku, gdy roślinność może się rozwijać dzięki zapewnionej odpowiedniej temperaturze i wilgotności. W Polsce jest to okres ze średnią dobową temperaturą powietrza powyżej tzw. temperatury minimalnejtemperatury minimalnej, która wynosi . Część warzyw wieloletnich wytrzymuje spadki temperatury nawet do , ale rośliny ciepłolubne, np. ogórek, pomidor, papryka, melon, fasola, dynia, cukinia, przemarzają w temperaturze . Od temperatury minimalnej może również zależeć rozwój określonych organów (np. owoce ogórka nie wytworzą się w temperaturze poniżej ).
Okres wegetacyjny trwa w naszym klimacie od ostatnich przymrozków wiosennych do pierwszych jesiennych. Najwcześniej rozpoczyna się na południowym zachodzie, a najpóźniej w Suwałkach i w górach – tam też najwcześniej się kończy. Najdłużej trwa w pasie biegnącym wzdłuż wybrzeża Bałtyku, doliną Odry, Niziną Śląską i Kotlinami Podkarpackimi. W wyniku tych różnic, długość okresu wegetacyjnego waha się od mniej niż dni na Mazurach do ponad dni na Dolnym Śląsku, a w górach wynosi zaledwie - dni.
Są rośliny, które do zakwitnięcia czy wykiełkowania wymagają wręcz okresu silnego wychłodzenia, sięgającego od do . Zjawisko takie nazywane jest wernalizacją lub jaryzacją. Rośliny te bez przejścia przez okres chłodu rozwijają się tylko wegetatywnie, spadek temperatury powoduje ich przejście w fazę generatywną, dlatego też zboża ozime (np. odmiany ozime jęczmienia, pszenicy, pszenżyta, rzepaku, rzepiku czy żyta) wysiewa się jesienią – nasiona przez okres zimy podlegają jaryzacji. Również tzw. rośliny dwuletnierośliny dwuletnie (np. pietruszka, marchew, burak) zakwitają dopiero w drugim okresie wegetacyjnym, po zadziałaniu na jednoroczne pędy obniżonych temperatur.
nasłonecznienienasłonecznienie;
Kolejnym, kluczowym w życiu roślin, czynnikiem egzogennym jest światło, które dostarcza energii niezbędnej roślinom do przeprowadzenia podstawowego procesu życiowego, jakim jest fotosynteza. Dzięki niej z tlenku węgla() i wody powstają związki organiczne oraz tlen. Powstała w wyniku fotosyntezy glukoza, wykorzystywana jest przez rośliny do dalszych przemian roślin, prowadzących do ich wzrostu. Na tę cechę wpływa także bezpośrednio światło, ale i przyczynia się do rozwoju i różnicowania roślin – takie zjawisko nosi nazwę fotomorfogenezyfotomorfogenezy. Obecność światła lub jego brak wpływa na dojrzewanie i kiełkowanie nasion, zielenienie roślin, kwitnienie, wytwarzanie owoców oraz starzenie. Na tej podstawie wyróżniono:
dostępność wody i soli mineralnych (mikro– i makroelementów).
Ostatnim ważnym czynnikiem egzogennym jest woda oraz rozpuszczone w niej sole mineralne. Rośliny potrzebują jej nie tylko do wytwarzania wielu kluczowych substancji (jest środowiskiem i substratem wielu reakcji), ale także do transportu tych substancji wewnątrz organizmu. Woda pomaga roślinom pozbywać się szkodliwego nadmiaru ciepła poprzez procesy transpiracjitranspiracji i parowania.
Ze względu na zapotrzebowanie roślin na wodę, wyróżniamy:
hydrofity – rośliny wodne;
R1Fpgmtw8Hl6P higrofity – rośliny zajmujące siedliska o dużej wilgotności – zarówno gleby, jak i powietrza; typowe higrofity występują w dolnych piętrach lasów tropikalnych;
Rq2fta5V4llI1 mezofity – rośliny występujące na średnio i zmiennowilgotnych siedliskach (np. pola uprawne, łąki, lasy);
RK65HaCf9oBF4 Tropofity – rośliny klimatu zmiennego o różnych mechanizmach, dostosowujących do cyklicznych zmian pór roku;
RXblFYoKdBFQl Helofity – rośliny błotne/ bagienne – rośliny stref klimatycznych, w których występują okresy niesprzyjające wegetacji roślin (np. zima). W tym czasie części nadziemne roślin obumierają, a przetrwaniu podlegają kłącza znajdujące się w błocie;
R1KpTdSab86yh Kserofity, rośliny sucholubne, rośliny kserofilne – rośliny przystosowane fizjologicznie i anatomicznie do życia w suchych miejscach, takich jak: step, pustynia, półpustynia, wydmy, piaski, skały.
R1P8GfvEXxSPM
Średnia suma roczna opadów w Polsce wynosi ok. , gdzie najwięcej deszczu spada na terenach Pasa Wyżyn i Kotlin oraz na wybrzeżu Morza Bałtyckiego, najmniej zaś w Centralnej części Polski. Wzrost roślin zależy nie tylko od ilości opadów, ale także od ich rozłożenia w czasie oraz intensywności każdego z nich. W rolnictwie zbyt mała ilość opadów wpływa na obniżenie jakości warzyw, ale niekorzystny jest także ich nadmiar, który zmniejsza ilość składników odżywczych oraz zwiększa podatność na porażenie przez choroby.
Rośliny czerpią z gleby wodę oraz wszystkie mineralne składniki odżywcze, niezbędne do życia. Dostępność i rozpuszczalność składników mineralnych w roztworze glebowym w największym stopniu zależy od odczynu ziemi.
Najważniejsze makroelementy
Najważniejsze mikroelementy
zaburzający wpływ na wzrost i rozwój roślin może mieć kontakt z owadami, których funkcje życiowe (np. żerowanie czy składanie jaj) mogą prowadzić do uszkodzeń, deformacji fragmentów roślin, powodować ich choroby, przedwczesne opadanie liści i ograniczenie przyrostów. W naszej strefie klimatycznej często można spotkać następujące gatunki:
Czynniki endogenne
To czynniki wytwarzane przez samą roślinę, czyli hormony roślinne (fitohormony). Fitohormony produkowane są w małych ilościach w różnych częściach rośliny. Najważniejszymi fitohormonami są:
auksyny;
Wytwarzane są w stożkach wzrostu pędów i korzeni. Wpływają na szybkość wydłużania się komórek roślinnych, stymulują otwieranie się pąków kwiatowych i liściowych oraz powstawanie bocznych korzeni. Dokonano również odkrycia ich wpływu na niektóre metaboliczne procesy, m.in. na syntezę białek kwasu rybonukleinowego i aktywność niektórych enzymów. Auksyny wpływają na komórki poprzez stymulowanie metabolizmu składników ściany komórkowej. Pierwszym poznanym fitohormonem była auksyna o nazwie kwas indolilooctowy (IAA).
cytokininy;
To regulatory wzrostu i rozwoju roślin. Pobudzają procesy fizjologiczne, takie jak: cytokineza, organogeneza, kiełkowanie, kwitnienie oraz wzrost pędu głównego bez hamowania pędów bocznych. Cytokininy są wbudowywane w strukturę transportującego kwasu rybonukleinowego (tRNA), co przyspiesza syntezę białek i kwasów nukleinowych. Pierwszą odkrytą cytokininą była zeatyna, odpowiedzialna za opóźnianie procesu starzenia się tkanek roślinnych.
gibereliny;
To grupa ponad 100 podobnych związków chemicznych z grupy diterpenów. Fitohormony z grupy giberelin produkowane są w merystemach wierzchołkowych korzeni, łodyg, a także w młodych liściach i nasionach. Są odpowiedzialne m.in. za stymulowanie wzrostu pędu głównego i hamowanie wzrostu pędów bocznych, przerywanie spoczynku zimowego pąków roślin drzewiastych oraz stymulowanie podziałów komórkowych w tkance przyrannej (kalusie). Gibereliny, otrzymywane na drodze sztucznej produkcji, są powszechnie wykorzystywane w ogrodnictwie i sadownictwie jako substancje przyspieszające kiełkowanie nasion.
kwas abscysynowy (ABA);
ABA działa hamująco na wzrost roślin (przez blokowanie: podziałów komórkowych na stożkach wzrostu, formowania się polisomów, syntezy matrycowych RNA i białek) i cały cykl rozwojowy. Dzięki jego aktywności dochodzi do opadania liści i owoców, a podczas suszy do zamykania aparatów szparkowych. Wprowadza nasiona i pąki w stan spoczynku.
etylen.
Jest hormonem roślinnym, który występuje w postaci gazowej. Powstaje w owocach w trakcie dojrzewania roślin, a prekursorem jego biosyntezy jest aminokwas – metionina. Jego działanie polega na przyspieszaniu procesu dojrzewania owoców (owoc dojrzewający i wytwarzający etylen może stymulować dojrzewanie u innych owoców), opadania liści i starzeniu się roślin. Wpływa na syntezę enzymów, barwników, proces oddychania, poziom regulatorów wzrostu, stymuluje kiełkowanie nasion, wzrost pędów i rozwój roślin cebulowych oraz skraca czas spoczynku pąków.
Wszystkie czynniki muszą ze sobą współgrać, aby roślina rozwijała się prawidłowo. Przy niedoborach lub nadmiarze któregoś z nich, mogą pojawić się zakłócenia w obrębie całego organizmu roślinnego.
Słownik
klimat panujący na małej przestrzeni, różniący się od panującego w otoczeniu
wielkość fizyczna, która określa średnią moc promieniowania słonecznego, przypadającą na jednostkę powierzchni poziomej
temperatura, poniżej której zahamowany zostaje wzrost roślin
roślina potrzebująca do odbycia cyklu rozwojowego dwóch okresów wegetacyjnych; podczas pierwszego roku tworzy się jedynie krótki pęd z rozetą liści asymilujących oraz organy spichrzowe, a w drugim roku wykształcają się pędy kwiatowe i nasiona, po czym roślina zamiera
zmiany zachodzące w roślinie pod wpływem światła jako bodźca
czynne parowanie wody z nadziemnych części roślin przez aparaty szparkowe, skórkę i przetchlinki
stan napięcia ściany komórkowej w wyniku działania na nią ciśnienia hydrostatycznego wewnątrz komórki (jędrności tkanek roślinnych oraz możliwość zachowania ich kształtu i sztywności)
Bibliografia
Berg L., Eldra S., Martin D., Biologia, Warszawa 2011.
Chmura K., Chylińska E., Dmowski Z., Nowak L., Rola czynnika wodnego w kształtowaniu plonu wybranych roślin polowych, „Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich” 2009, nr 9, s. 33–44.
Szweykowska A., Fizjologia Roślin, Poznań 1997.
Regulatory wzrostu i rozwoju roślin – kierunki badań w Polsce i na świecie, online: https://www.researchgate.net/profile/Kinga_Matysiak/publication/242629503_REGULATORY_WZROSTU_I_ROZWOJU_ROSLIN_-_KIERUNKI_BADAN_W_POLSCE_I_NA_SWIECIE/links/02e7e5296e5cd06b70000000.pdf, dostęp: 08.31.2021.
Wypych S., Bokwa A., Klimat i rolnictwo. Poziom zaawansowany. Rośliny uprawne, Kraków, online: https://open.uj.edu.pl/mod/page/view.php?id=1098, dostęp: 08.31.2021.