Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Wzrost roślin

Wzrost roślin polega na zwiększaniu się ich rozmiarów. Zachodzi poprzez podziały komórek i ich powiększanie, a ich podziały odbywają się w tkankach twórczych (merystemach wierzchołkowym, interkalarnych i bocznych). Z kolei wydłużanie się komórek następuje w strefie wzrostu, czyli tzw. strefie elongacji.

RH21zHF7OH6VQ
Merystem wierzchołkowy korzenia
1 – merystem
2 – kolumella
3 – komórki czapeczki
4 – martwe komórki
5 – strefa wydłużania
Źródło: SuperManu, based on File:Root tip.JPG by Clematis, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 2.5.
bg‑azure

Cykl rozwojowy roślin

1

Animacja przedstawiająca kiełkujące rośliny, wbijające się spośród suchych liści pokrywających glebę. Jest ona tłem dla kolejnych informacji pojawiających się w miarę upływu czasu i wzrostu roślin ukazanych w animacji.

  1. Cykl rozwojowy rośliny to okres, który możemy najkrócej opisać jako drogę od, w którym wyróżniamy dwa stadia: wegetatywne i generatywne.

  2. Stadium generatywne rozpoczyna proces kwitnienia, po który roślina wytwarza owoce i nasiona.

  3. Cykl rozwojowy roślin kończy się okresem starzenia i obumierania.

  4. Na procesy wzrostu i rozwoju rośliny mają wpływ czynniki środowiskowe – egzogenne (światło, temperatura woda) oraz endogenne (fitohormony i regulatory wzrostu).

bg‑azure

Czynniki egzogenne

Czynniki egzogenne to takie, których roślina sama nie jest w stanie wytworzyć i na które nie ma wpływu:

  • temperatura;

Zakres temperatur, w którym dana roślina wzrasta najlepiej, nazywamy optimum temperaturowym. W naszej strefie klimatycznej takie optimum termiczne dla roślin zawiera się w przedziale 20°C30°C. Temperatura wpływa na przebieg reakcji fizjologicznych, zachodzących w roślinie, co związane jest z okresem wegetacyjnym. Okres wegetacyjny to ta część roku, gdy roślinność może się rozwijać dzięki zapewnionej odpowiedniej temperaturze i wilgotności. W Polsce jest to okres ze średnią dobową temperaturą powietrza powyżej tzw. temperatury minimalnejtemperatura minimalnatemperatury minimalnej, która wynosi 5°C. Część warzyw wieloletnich wytrzymuje spadki temperatury nawet do -20°C, ale rośliny ciepłolubne, np. ogórek, pomidor, papryka, melon, fasola, dynia, cukinia, przemarzają w temperaturze 0°C. Od temperatury minimalnej może również zależeć rozwój określonych organów (np. owoce ogórka nie wytworzą się w temperaturze poniżej 12°C).

Okres wegetacyjny trwa w naszym klimacie od ostatnich przymrozków wiosennych do pierwszych jesiennych. Najwcześniej rozpoczyna się na południowym zachodzie, a najpóźniej w Suwałkach i w górach – tam też najwcześniej się kończy. Najdłużej trwa w pasie biegnącym wzdłuż wybrzeża Bałtyku, doliną Odry, Niziną Śląską i Kotlinami Podkarpackimi. W wyniku tych różnic, długość okresu wegetacyjnego waha się od mniej niż 190 dni na Mazurach do ponad 220 dni na Dolnym Śląsku, a w górach wynosi zaledwie 100-150 dni.

RiNzD4ebkK5zP
Okresy wegetacyjne w Polsce
Źródło: Pedros.lol - based on maps from Integrated Spatial Information System for Agricultural Production (ISISAP), Department of Agrometeorology and Applied Informatics, 1998 partially based on: W. Wiszniewski, W. Chełkowski, Charakterystyka klimatu i regionalizacja klimatologiczna Polski, Warszawa 1975, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Są rośliny, które do zakwitnięcia czy wykiełkowania wymagają wręcz okresu silnego wychłodzenia, sięgającego od 0°C do 10°C. Zjawisko takie nazywane jest wernalizacją lub jaryzacją. Rośliny te bez przejścia przez okres chłodu rozwijają się tylko wegetatywnie, spadek temperatury powoduje ich przejście w fazę generatywną, dlatego też zboża ozime (np. odmiany ozime jęczmienia, pszenicy, pszenżyta, rzepaku, rzepiku czy żyta) wysiewa się jesienią – nasiona przez okres zimy podlegają jaryzacji. Również tzw. rośliny dwuletnieroślina dwuletniarośliny dwuletnie (np. pietruszka, marchew, burak) zakwitają dopiero w drugim okresie wegetacyjnym, po zadziałaniu na jednoroczne pędy obniżonych temperatur.

Kolejnym, kluczowym w życiu roślin, czynnikiem egzogennym jest światło, które dostarcza energii niezbędnej roślinom do przeprowadzenia podstawowego procesu życiowego, jakim jest fotosynteza. Dzięki niej z tlenku węgla(IV) i wody powstają związki organiczne oraz tlen. Powstała w wyniku fotosyntezy glukoza, wykorzystywana jest przez rośliny do dalszych przemian roślin, prowadzących do ich wzrostu. Na tę cechę wpływa także bezpośrednio światło, ale i przyczynia się do rozwoju i różnicowania roślin – takie zjawisko nosi nazwę fotomorfogenezyfotomorfogenezafotomorfogenezy. Obecność światła lub jego brak wpływa na dojrzewanie i kiełkowanie nasion, zielenienie roślin, kwitnienie, wytwarzanie owoców oraz starzenie. Na tej podstawie wyróżniono:

R1UDGkTYhTiBa
Rośliny dnia krótkiego. Zdjęcie przedstawiające fragment rośliny strączkowej. Na jasnozielonych szerokich strąkach obecny jest delikatny meszek. Kwitnące przy 12-16 godzinach nieprzerwanej ciemności w ciągu doby, jak soja. Rośliny dnia długiego. Zdjęcie przedstawiające jasnozielone liście sałaty. Kwitnące, gdy w ciągu dnia jest co najmniej 12 godzin światła – np. sałata masłowa, rzodkiewka, groch, kapusta pekińska, szpinak. Rośliny niewrażliwe na ten czynnik. Zdjęcie przedstawiające ogórek gruntowy. Zielona skórka pokryta jest ciemnozielonymi drobnymi wybrzuszeniami, np. ogórek, pomidor, fasola, bób, kalafior czy brokuł.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
RlV4Yrp62aCzE
Mapa nasłonecznienia poziomej powierzchni Polski
Źródło: SolarGIS © 2011 GeoModel Solar s.r.o., dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.
  • dostępność wody i soli mineralnych (mikro– i makroelementów).

Ostatnim ważnym czynnikiem egzogennym jest woda oraz rozpuszczone w niej sole mineralne. Rośliny potrzebują jej nie tylko do wytwarzania wielu kluczowych substancji (jest środowiskiem i substratem wielu reakcji), ale także do transportu tych substancji wewnątrz organizmu. Woda pomaga roślinom pozbywać się szkodliwego nadmiaru ciepła poprzez procesy transpiracjitranspiracjatranspiracji i  parowania.

Ciekawostka

Ze względu na zapotrzebowanie roślin na wodę, wyróżniamy:

  • hydrofity – rośliny wodne;

    R1Fpgmtw8Hl6P
    Unoszące się na wodzie kwiaty i liście grzybieni białych
    Źródło: dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

  • higrofity – rośliny zajmujące siedliska o dużej wilgotności – zarówno gleby, jak i powietrza; typowe higrofity występują w dolnych piętrach lasów tropikalnych;

    Rq2fta5V4llI1
    Szczawik zajęczy
    Źródło: dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, domena publiczna.

  • mezofity – rośliny występujące na średnio i zmiennowilgotnych siedliskach (np. pola uprawne, łąki, lasy);

    RK65HaCf9oBF4
    Groszek
    Źródło: Sannse z angielskojęzycznej Wikipedii, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

  • Tropofity – rośliny klimatu zmiennego o różnych mechanizmach, dostosowujących do cyklicznych zmian pór roku;

    RXblFYoKdBFQl
    Borówka bagienna
    Źródło: B.gliwa, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 2.5.

  • Helofity – rośliny błotne/ bagienne – rośliny stref klimatycznych, w których występują okresy niesprzyjające wegetacji roślin (np. zima). W tym czasie części nadziemne roślin obumierają, a przetrwaniu podlegają kłącza znajdujące się w błocie;

    R1KpTdSab86yh
    Jeżogłówka gałęzista
    Źródło: By James Lindsey, Ecology of Commanster, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

  • Kserofity, rośliny sucholubne, rośliny kserofilne – rośliny przystosowane fizjologicznie i anatomicznie do życia w suchych miejscach, takich jak: step, pustynia, półpustynia, wydmy, piaski, skały.

    R1P8GfvEXxSPM
    Colletia exserta, przedstawiciel sklerofitów
    Źródło: Forest & Kim Starr, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY 3.0.

Średnia suma roczna opadów w Polsce wynosi ok. 600 mm, gdzie najwięcej deszczu spada na terenach Pasa Wyżyn i Kotlin oraz na wybrzeżu Morza Bałtyckiego, najmniej zaś w Centralnej części Polski. Wzrost roślin zależy nie tylko od ilości opadów, ale także od ich rozłożenia w czasie oraz intensywności każdego z nich. W rolnictwie zbyt mała ilość opadów wpływa na obniżenie jakości warzyw, ale niekorzystny jest także ich nadmiar, który zmniejsza ilość składników odżywczych oraz zwiększa podatność na porażenie przez choroby.

RLDhp7h7vDo6C
Przeciętne sumy opadu w Polsce w <math aria‑label="dwa tysiące dziewiętnastym">2019 roku..
Źródło: GroMar Sp. z o. o. na podstawie „Rocznik Meteorologiczny 2019” Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej – Państwowy Instytut Badawczy, licencja: CC BY-SA 3.0.

Rośliny czerpią z gleby wodę oraz wszystkie mineralne składniki odżywcze, niezbędne do życia. Dostępność i rozpuszczalność składników mineralnych w roztworze glebowym w największym stopniu zależy od odczynu ziemi.

Najważniejsze makroelementy

R1NvsabIatHvj
Azot Pobierany w postaci jonów NO3-NH4+. Wchodzi w skład białek, kwasów nukleinowych i chlorofilu, więc stanowi niezbędny składnik, służący roślinom w fazie wzrostu. Objawami niedoboru azotu u roślin jest zahamowanie ich wzrostu – liście stają się wąskie i nikłe, dochodzi do ich chlorozy (żółknięcia) oraz drewnienia tkanek łodygi., Fosfor Pobierany w postaci jonów H2PO4- (w środowisku kwasowym) lub HPO42- (w środowisku zasadowym). Jest składnikiem kwasów nukleinowych, fosfolipidów, które budują błony komórkowe, koenzymy i przenośniki energii (ATP). Objawami niedoboru jest zahamowanie wzrostu rośliny. Liście i łodygi zmieniają kolor na purpurowo-fioletowy, a kwitnienie, owocowanie i wytwarzanie nasion zostaje spowolnione lub wręcz zanika., Siarka Pobierana jest przez rośliny w postaci jonów SO42-, które stanowią budulec aminokwasów i witamin. Niedobór siarki prowadzi do żółknięcia i utraty turgoru liści oraz zabarwienia żyłek liściowych na czerwono., Wapń Pobierany w postaci jonów Ca2+. Buduje blaszki ściany komórkowej i bierze udział w przepuszczalności błon komórkowych oraz jest aktywatorem enzymów. Niedobór w fazie wegetatywnej prowadzi do zahamowania wzrostu, deformacji młodych liści oraz zasychanie wierzchołków i pąków kwiatowych., Potas Pobierany w postaci jonów K+. Jest odpowiedzialny za utrzymywanie turgoru komórki, otwieranie i zamykanie aparatów szparkowych. Przy jego niedoborach dochodzi do zasychania liści i zahamowania wzrostu korzeni i pędów., Magnez Pobierany w postaci jonów Mg2+. Jest kofaktorem enzymów, uczestniczących w fotosyntezie i oddychaniu komórkowym, oraz jest składnikiem chlorofilu. Jego niedobór prowadzi do chlorozy i więdnięcia liści, ale również hamuje wzrost korzeni.

Najważniejsze mikroelementy

RAddIWhUS352O
Żelazo Pobierany w postaci jonów Fe2+. Jako składnik enzymów, uczestniczy w procesie fotosyntezy oraz wiązaniu azotu cząsteczkowego. Jego niedobór prowadzi do chlorozy młodych liści oraz zaburzenia wzrostu rośliny., Miedź Pobierana w postaci jonów Cu2+ jako niezbędny składnik do syntezy chlorofilu. Objawem niedoborów jest deformacja i usychanie liście oraz zaburzenie w kwitnieniu i owocowaniu., Mangan Pobierany jest w postaci jonów Mn2+, niezbędny roślinom jako kofaktor enzymów, które biorą udział w fotosyntezie, oraz do metabolizmu azotowego. Jego niedobory prowadzą do chlorozy i opadania liści. Braki manganu w fazie wegetatywnej blokują u roślin wytwarzanie korzeni bocznych oraz hamują wzrost wydłużeniowy., Nikiel Pobierany przez rośliny w postaci jonów Ni2+. Jest budulcem enzymów, biorących udział w metabolizmie azotu, a widocznymi objawami jego niedoboru jest nekroza liści.
  • zaburzający wpływ na wzrost i rozwój roślin może mieć kontakt z owadami, których funkcje życiowe (np. żerowanie czy składanie jaj) mogą prowadzić do uszkodzeń, deformacji fragmentów roślin, powodować ich choroby, przedwczesne opadanie liści i ograniczenie przyrostów. W naszej strefie klimatycznej często można spotkać następujące gatunki:

R1brR9rrrroXF
Mszyce. Ich obecność prowadzi do deformowania liści, które są pokrywane przez owady lepką mazią. Najczęściej można je zauważyć na czubkach pędów i na spodniej stronie liści. Zdjęcie przedstawiające mszyce. Małe owady o miękkim, delikatnym ciele, mające baryłkowaty odwłok z zaznaczoną wyraźnie segmentacją. Mają kolor jasnozielony, miejscami białawy. Na zdjęciu trzy osobniki we wczesnym stadium rozwoju i jeden dorosły, siedzące na na łodydze rośliny. Przędziorki Powodują żółknięcie liści, co jest skutkiem nakłuwania ich przez owady i wysysania soków. Zdjęcie przedstawiające przędziorka. Ma on owalne ciało koloru czerwono-brunatnego z wyraźnymi, pojedynczymi włoskami. Pajęczak żeruje na liściu., Wciornastki Najczęściej żerują wzdłuż głównych nerwów liści oraz na pąkach kwiatowych, prowadząc do ich porażenia – kwiaty nie otwierają się lub karłowacieją i są zniekształcone. Zdjęcie przedstawiające liczne wciornastki znajdujące się na białym kwiatku. Mają podłużne, czarne odwłoki. Zamieszkują wszystkie kontynenty, włącznie z Antarktydą. Opuchlaki Największe szkody powodują jego larwy żerujące w korzeniach, czego efektem jest gwałtowne więdnięcie całej rośliny. Bardzo często korzenie są obcięte, przez co cała część nadziemna rośliny odpada. Opuchlaki atakują m.in. lilie, żurawki, truskawki. Zdjęcie przedstawiające opuchlaka, to jest małego chrząszcza. Jego czarny odwłok jest nakrapiany białymi punktami oraz pokryty drobnymi łuskami i włosami. ma długie okazałe czułki. Nicienie pasożytnicze Przyczyniają się do skręcania, żółknięcia i opadania liści. Część podziemna rośliny gnije lub na korzeniach tworzą się wyrośla. Zdjęcie przedstawiające nicienia. Pasożyt o podłużnym kształcie ciała. Tutaj zdjęcie najprawdopodobniej mikroskopowe małego osobnika.
Źródło: 1. By Shipher Wu (photograph) and Gee-way Lin (aphid provision), National Taiwan University - PLoS Biology, February 2010 direct link to the image description, CC BY 2.5, commons.wikimedia.org, 2. By Gilles San Martin - originally posted to Flickr as Tetranychus urticae with silk threads, CC BY-SA 2.0, commons.wikimedia.org, 3. By xpda - Own work, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org, 4. By Reptar - Praca własna, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org, 5. By Vyzhdova V - Own work, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org.
bg‑azure

Czynniki endogenne

To czynniki wytwarzane przez samą roślinę, czyli hormony roślinne (fitohormony). Fitohormony produkowane są w małych ilościach w różnych częściach rośliny. Najważniejszymi fitohormonami są:

  • auksyny;

Wytwarzane są w stożkach wzrostu pędów i korzeni. Wpływają na szybkość wydłużania się komórek roślinnych, stymulują otwieranie się pąków kwiatowych i liściowych oraz powstawanie bocznych korzeni. Dokonano również odkrycia ich wpływu na niektóre metaboliczne procesy, m.in. na syntezę białek kwasu rybonukleinowego i aktywność niektórych enzymów. Auksyny wpływają na komórki poprzez stymulowanie metabolizmu składników ściany komórkowej. Pierwszym poznanym fitohormonem była auksyna o nazwie kwas indolilooctowy (IAA).

R1VAHQOhv7zSN
Kwas indolilooctowy
Źródło: dostępny w internecie: www.wikipedia.org, domena publiczna.
R18Ivy0J7Hs3h
Arabidopsis thaliana o niezaburzonym metabolizmie (po lewej) oraz mutant z zaburzoną transdukcją sygnału auksyn (po prawej)
Źródło: William M. Gray - Gray WM (2004) Hormonal Regulation of Plant Growth and Development. PLoS Biol 2(9): e311. doi:10.1371/journal.pbio.0020311, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY 2.5.
  • cytokininy;

To regulatory wzrostu i rozwoju roślin. Pobudzają procesy fizjologiczne, takie jak: cytokineza, organogeneza, kiełkowanie, kwitnienie oraz wzrost pędu głównego bez hamowania pędów bocznych. Cytokininy są wbudowywane w strukturę transportującego kwasu rybonukleinowego (tRNA), co przyspiesza syntezę białek i kwasów nukleinowych. Pierwszą odkrytą cytokininą była zeatyna, odpowiedzialna za opóźnianie procesu starzenia się tkanek roślinnych.

R3MZj0OJ17YN2
Zeatyna
Źródło: dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, domena publiczna.
  • gibereliny;

To grupa ponad 100 podobnych związków chemicznych z grupy diterpenów. Fitohormony z grupy giberelin produkowane są w merystemach wierzchołkowych korzeni, łodyg, a także w młodych liściach i nasionach. Są odpowiedzialne m.in. za stymulowanie wzrostu pędu głównego i hamowanie wzrostu pędów bocznych, przerywanie spoczynku zimowego pąków roślin drzewiastych oraz stymulowanie podziałów komórkowych w tkance przyrannej (kalusie). Gibereliny, otrzymywane na drodze sztucznej produkcji, są powszechnie wykorzystywane w ogrodnictwie i sadownictwie jako substancje przyspieszające kiełkowanie nasion.

R6ELcmI4sOKpE
Kwas giberelinowy
Źródło: dostępny w internecie: www.wikipedia.org, domena publiczna.
  • kwas abscysynowy (ABA);

ABA działa hamująco na wzrost roślin (przez blokowanie: podziałów komórkowych na stożkach wzrostu, formowania się polisomów, syntezy matrycowych RNA i białek) i cały cykl rozwojowy. Dzięki jego aktywności dochodzi do opadania liści i owoców, a podczas suszy do zamykania aparatów szparkowych. Wprowadza nasiona i pąki w stan spoczynku.

R1baYe4yS3aih
Kwas abscysynowy
Źródło: dostępny w internecie: www.wikipedia.org, domena publiczna.
  • etylen.

Jest hormonem roślinnym, który występuje w postaci gazowej. Powstaje w owocach w trakcie dojrzewania roślin, a prekursorem jego biosyntezy jest aminokwas – metionina. Jego działanie polega na przyspieszaniu procesu dojrzewania owoców (owoc dojrzewający i wytwarzający etylen może stymulować dojrzewanie u innych owoców), opadania liści i starzeniu się roślin. Wpływa na syntezę enzymów, barwników, proces oddychania, poziom regulatorów wzrostu, stymuluje kiełkowanie nasion, wzrost pędów i rozwój roślin cebulowych oraz skraca czas spoczynku pąków.

R1agwo3xU4Ozs
Etylen
Źródło: dostępny w internecie: www.wikipedia.org, domena publiczna.
RUEIHiowF9qsY
Eten przyspiesza dojrzewanie owoców (jest hormonem roślinnym).
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Wszystkie czynniki muszą ze sobą współgrać, aby roślina rozwijała się prawidłowo. Przy niedoborach lub nadmiarze któregoś z nich, mogą pojawić się zakłócenia w obrębie całego organizmu roślinnego.

Słownik

mikroklimat
mikroklimat

klimat panujący na małej przestrzeni, różniący się od panującego w otoczeniu

nasłonecznienie
nasłonecznienie

wielkość fizyczna, która określa średnią moc promieniowania słonecznego, przypadającą na jednostkę powierzchni poziomej

temperatura minimalna
temperatura minimalna

temperatura, poniżej której zahamowany zostaje wzrost roślin

roślina dwuletnia
roślina dwuletnia

roślina potrzebująca do odbycia cyklu rozwojowego dwóch okresów wegetacyjnych; podczas pierwszego roku tworzy się jedynie krótki pęd z rozetą liści asymilujących oraz organy spichrzowe, a w drugim roku wykształcają się pędy kwiatowe i nasiona, po czym roślina zamiera

fotomorfogeneza
fotomorfogeneza

zmiany zachodzące w roślinie pod wpływem światła jako bodźca

transpiracja
transpiracja

czynne parowanie wody z nadziemnych części roślin przez aparaty szparkowe, skórkę i przetchlinki

turgor
turgor

stan napięcia ściany komórkowej w wyniku działania na nią ciśnienia hydrostatycznego wewnątrz komórki (jędrności tkanek roślinnych oraz możliwość zachowania ich kształtu i sztywności)

Bibliografia

Berg L., Eldra S., Martin D., Biologia, Warszawa 2011.

Chmura K., Chylińska E., Dmowski Z., Nowak L., Rola czynnika wodnego w kształtowaniu plonu wybranych roślin polowych, „Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich” 2009, nr 9, s. 33–44.

Szweykowska A., Fizjologia Roślin, Poznań 1997.

Regulatory wzrostu i rozwoju roślin – kierunki badań w Polsce i na świecie, online: https://www.researchgate.net/profile/Kinga_Matysiak/publication/242629503_REGULATORY_WZROSTU_I_ROZWOJU_ROSLIN_-_KIERUNKI_BADAN_W_POLSCE_I_NA_SWIECIE/links/02e7e5296e5cd06b70000000.pdf, dostęp: 08.31.2021.

Wypych S., Bokwa A., Klimat i rolnictwo. Poziom zaawansowany. Rośliny uprawne, Kraków, online: https://open.uj.edu.pl/mod/page/view.php?id=1098, dostęp: 08.31.2021.