Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑blue

W jaki sposób woda przepływa od korzeni do liści?

Do prawidłowego wzrostu i rozwoju rośliny potrzebują światła, dwutlenku węgla, wody i rozpuszczonych w niej składników mineralnych. Woda wraz z solami mineralnymi pobierana jest z gleby za pomocą korzeniakorzeńkorzenia. Powierzchnia chłonna tego organu jest dodatkowo zwiększana przez włośniki, czyli cienkościenne uwypuklenia ryzodermyryzodermaryzodermy. Pobieranie wody odbywa się na zasadzie osmozy. Proces ten możliwy jest dzięki różnicy wartości potencjału wodypotencjał wodypotencjału wody w glebie i komórkach korzenia. Rośliny wykorzystują pobraną przez korzenie wodę, która transportowana jest do jej nadziemnych części. Woda zawsze przemieszcza się z miejsc o wyższym potencjale do miejsc o potencjale niższym.

ReBraFMSIF25G
U ulistnionych roślin transport wody od korzenia do ich górnych części pędu zachodzi przede wszystkim w wyniku tak zwanej siły ssącej liści, powstającej podczas parowania wody z nadziemnych części roślin (głównie liści) w procesie zwanym transpiracją.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Siła ssąca liści powstaje w wyniku różnicy potencjału wody, który jest większy w roślinie i mniejszy w atmosferze. Wielkość siły ssącej liści zależy od kilku czynników. Najważniejszym z nich jest wilgotność względna atmosfery, czyli aktualne stężenie pary wodnej nad rośliną, wyrażone w procentach.

Ważne!

Wilgotność względna powietrza jest miarą potencjału wody w atmosferze.

R66hXfTPuFIHu1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Czynniki wpływające [br]na intensywność transpiracji
    • Elementy należące do kategorii Czynniki wpływające [br]na intensywność transpiracji
    • Nazwa kategorii: Czynniki wewnętrzne
      • Elementy należące do kategorii Czynniki wewnętrzne
      • Nazwa kategorii: wielkość systemu[br] korzeniowego
      • Nazwa kategorii: liczba [br]i rozmieszczenie [br]aparatów [br]szparkowych
      • Nazwa kategorii: powierzchnia liści
      • Nazwa kategorii: przetchlinki
      • Nazwa kategorii: kutykula
      • Koniec elementów należących do kategorii Czynniki wewnętrzne
    • Nazwa kategorii: Czynniki zewnętrzne
      • Elementy należące do kategorii Czynniki zewnętrzne
      • Nazwa kategorii: temperatura
      • Nazwa kategorii: wiatr
      • Nazwa kategorii: ilość wody [br]w glebie
      • Nazwa kategorii: natężenie światła
      • Nazwa kategorii: ciśnienie
      • Nazwa kategorii: wilgotność [br]względna [br]powietrza
      • Koniec elementów należących do kategorii Czynniki zewnętrzne
      Koniec elementów należących do kategorii Czynniki wpływające [br]na intensywność transpiracji
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑blue

Czynniki zewnętrzne wpływające na transpirację

bg‑cyan

Wilgotność i temperatura

Wraz ze zmianą temperatury powietrza zmienia się również wilgotność względna. Powodem tego jest fakt, że przy obniżeniu temperatury spada maksymalna ilość pary wodnej, którą może przyjąć powietrze. Na przykład przy spadku temperatury z 20°C do 18°C przy wilgotności względnej powietrza wynoszącej 50% następuje wzrost wilgotności względnej o 7%. Przekłada się to na potencjał wody w atmosferze i ostatecznie na parowanie wody z roślin. W związku z tym, przy obniżeniu temperatury spada maksymalna ilość pary wodnej, którą może przyjąć powietrze.

R1Ra2v7WLpGVM
Zależność między nasyceniem atmosfery parą wodną a temperaturą powietrza.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑cyan

Ciśnienie

Intensywność transpiracji jest odwrotnie proporcjonalna do wzrostu ciśnienia atmosferycznego. Wysokie ciśnienie atmosferyczne wywierane na blaszkę liściową utrudnia parowanie wody z jej powierzchni.

R1avWVc6V5p8d
Zależność intensywności transpiracji od ciśnienia atmosferycznego.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W stanie nasycenia atmosfery parą wodną wraz ze wzrostem ciśnienia zwiększa się potencjał wody w atmosferze. W konsekwencji zmniejsza się parowanie wody.

bg‑cyan

Wiatr

Ważnym czynnikiem zewnętrznym powodującym wzmożoną transpirację jest wiatr. Usuwa on parę wodną z liści, w wyniku czego zmniejsza się wokół nich wilgotność powietrza. Z kolei im mniejsza wilgotność, tym większa intensywność transpiracji.

bg‑cyan

Natężenie światła

Wzrost intensywności transpiracji obserwuje się również wraz ze wzrostem natężenia światła, co bezpośrednio wpływa na otwieranie szparek i nagrzewanie się liści.

bg‑cyan

Dostępność wody

Istotnym czynnikiem wpływającym na intensywność transpiracji jest zawartość wody w glebie. Niedostatek wody obniża transpirację, gdyż mała zawartość wody w liściach skutkuje zamykaniem się aparatów szparkowych. Z kolei duża zawartość dostępnej dla roślin wody powoduje wzrost intensywności transpiracji.

1
bg‑blue

Czynniki wewnętrzne wpływające na transpirację

W normalnych warunkach parowanie wody z powierzchni liści zachodzi przede wszystkim przez aparaty szparkowe (transpiracja szparkowa), a także w mniejszym stopniu przez kutykulękutykulakutykulę (transpiracja kutykularna), czyli cienką warstwę na powierzchni komórek epidermy, w której skład wchodzi kutynakutynakutyna lub kutankutankutan.

RwODghFiFH5An1
Schemat budowy liścia rośliny dwuliściennej.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑cyan

Liczba i rozmieszczenie aparatów szparkowych

Transpiracja szparkowa stanowi ok. 90% ogólnego parowania wody z roślin. Najprostsze aparaty szparkowe to struktury zbudowane z dwóch komórek, nazywanych komórkami szparkowymi. Rolą aparatów szparkowych jest kontrola wymiany gazowej między rośliną a atmosferą i ochrona przed nadmierną utratą wody, poprzez otwieranie i zamykanie się tych struktur. Mechanizm ten zależy od turgoru komórek szparkowychturgor komórek szparkowychturgoru komórek szparkowych: jego obniżenie podczas suszy prowadzi do zamknięcia aparatów szparkowych i ograniczenia transpiracji. Dodatkowo otwieranie aparatów szparkowych kontrolowane jest przez światło: jego stały dostęp powoduje ich otwarcie i tym samym zwiększa intensywność transpiracji.

Intensywność transpiracji wzrasta wraz z liczbą aparatów szparkowych, a także zależy od ich rozmieszczenia. U roślin jednoliściennych, których obie strony liścia są tak samo oświetlone, aparaty szparkowe rozmieszczone są równomiernie po obu jego stronach. Natomiast u roślin dwuliściennych klimatu umiarkowanego, mających szerokie liście ustawione prostopadle do promieni słonecznych, aparaty szparkowe umieszczone są z reguły na spodzie liścia – takie ułożenie zapobiega nadmiernemu parowaniu wody.

bg‑cyan

Powierzchnia liścia

Kolejny istotny czynnik mający wpływ na transpirację to wielkość powierzchni liścia. Im jest ona większa, tym większa jest powierzchnia parowania kutykularnego i tym więcej znajduje się na niej aparatów szparkowych. Zarówno powierzchnia liści, jak i liczba aparatów szparkowych są charakterystyczne dla danego gatunku roślin.

bg‑cyan

Kutykula

Przed nadmierną, niekontrolowaną utratą wody w wyniku transpiracji rośliny chronione są przez kutykulę. Nie występuje ona jedynie w miejscach, gdzie znajdują się aparaty szparkowe. Udział procentowy parowania wody w wyniku transpiracji kutykularnej jest niewielki. 

bg‑cyan

Wielkość systemu korzeniowego

Na intensywność transpiracji ma również wpływ system korzeniowy. Jego wielkość i rozmieszczenie w glebie są charakterystyczne dla danego gatunku. Efektywność pobierania wody jest różna w poszczególnych odcinkach korzenia. Najbardziej chłonną strefę stanowi strefa włośnikowa. U roślin, u których jest ona znacznie rozbudowana, obserwuje się intensywniejszą transpirację.

bg‑cyan

Przetchlinki

W łodygach zdrewniałych pokrytych korkiem (u drzew i krzewów) transpiracja odbywa się poprzez przetchlinki. W przeciwieństwie do aparatów szparkowych otwory te nie zmieniają swojej średnicy i są stale otwarte. 

Rsa5N3ImUmRvH
Przetchlinki widoczne na pędzie brzozy. Betula.
Źródło: Amy Washuta, Flickr, licencja: CC BY 2.0.
bg‑gray1
Ważne!

Dzięki transpiracji powstaje siła ssąca liści, która odpowiada za przewodzenie wody ku górze przez tkankę roślinną zwaną drewnem (ksylemem). Transpiracja umożliwia również wymianę gazową, a także obniża temperaturę rośliny, szczególnie w liściach, co chroni ją przed przegrzaniem. Związane jest to z absorbowaniem dużej ilości ciepła podczas przechodzenia wody ze stanu ciekłego w gazowy – para wodna unosi ciepło ze sobą.

Słownik

korzeń
korzeń

organ roślinny przytwierdzający rośliny do podłoża; jego główna rola polega na pobieraniu wody i soli mineralnych; pełnić może także inne funkcje, np. spichrzową

kutan
kutan

biopolimer wodorowęglanowy będący składnikiem kutykuli niektórych roślin

kutykula
kutykula

cienka warstwa utworzona z kutyny i wosków; pokrywa ściany komórek epidermy, chroniąc roślinę przed wnikaniem drobnoustrojów i nadmiernym parowaniem wody z powierzchni organów, na których występuje

kutyna
kutyna

substancja składająca się z polimerów kwasów tłuszczowych; chroni roślinę przed nadmierną utratą wody oraz patogenami; wchodzi w skład kutykuli/jest głównym składnikiem kutykuli

potencjał wody
potencjał wody

wyrażany w paskalach (Pa); ilość energii swobodnej (inaczej zdolność do wykonania pracy użytecznej lub aktywność wody) wnoszonej do układu przez każdy mol wody; pod normalnym ciśnieniem czysta woda oraz komórki, które są w pełni nasycone wodą, mają potencjał wody równy zero

przetchlinki
przetchlinki

otwory w korku, martwej tkance okrywającej niektóre łodygi i korzenie

ryzoderma
ryzoderma

skórka korzenia; tkanka okrywająca korzenie; jej funkcja polega na pobieraniu wody i soli mineralnych oraz częściowej wymianie gazowej; uczestniczy również w wymianie gazowej

turgor komórek szparkowych
turgor komórek szparkowych

stan nasycenia wodą komórek szparkowych w wyniku ciśnienia hydrostatycznego