Przeczytaj
Przypomnij sobie z poprzednich lekcji, jak wygląda podział roślin uprawnych.
Przeanalizuj poniższe zdjęcia. Następnie wyszukaj w internecie fotografie innych roślin zaliczanych do poszczególnych grup. Mogą one przedstawiać zarówno całe rośliny, jak i ich części (np. owoce). Zrób w ten sposób quiz dla swojego kolegi/swojej koleżanki. Użyj dostępnych aplikacji.
Zapoznaj się z poniższymi treściami. Czy potrafisz wskazać inne niż wymienione, rośliny zaliczane do poszczególnych, wskazanych niżej grup?
Zboża
Zboża to grupa roślin uprawnych. Cechują się wysoką zawartością skrobi. Wykorzystuje się je do celów konsumpcyjnych, pastewnych i przemysłowych. Należą do wszystkich grup roślin: alimentacyjnychalimentacyjnych, przemysłowychprzemysłowych i pastewnychpastewnych.
Rośliny okopowe
Rośliny okopowe to rośliny które gromadzą w swoim korzeniu lub bulwie substancje zapasowe takie jak: dwucukry i cukry proste.
Rośliny strączkowe
Rośliny uprawiane głównie jako rośliny pastewne i jadalne. Cechują się dużymi nasionami, są drugim najważniejszym źródłem pożywienia dla ludzi.
Owoce i warzywa
Są to rośliny jednoroczne dwu letnie lub byliny. Są często spożywane w stanie surowym i stanowią jeden z głównych pokarmów dla człowieka.
Przyprawy
Są składnikiem potraw. Stosuje się je w niewielkiej ilości podczas gotowania, poprawiają walory smakowe i zapachowe dań. Nie mają istotnego znaczenia odżywczego, lecz same w sobie są wartościowe same w sobie gdyż posiadają niezwykłe właściwości wpływające na człowieka.
Używki
Rośliny wykorzystywane w inny sposób niż spożycie. Z roślin tych pozyskuje się produkty cenne dla społeczeństwa. Nie posiadają większej ilości substancji odżywczych, pobudzają organizm.
Rośliny oleiste
Należą do grupy roślin przemysłowych. Uprawiane głównie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.
Rośliny włókniste
Z roślin włóknistych pozyskuje się naturalne włókna do produkcji tkanin, szczotek, papieru filcu itd. Część roślin należących do tej grupy dostarcza również innych cennych produktów np. tłuszczów.
Rośliny cukrodajne
Rośliny z których pozyskuje się cukier. Rośliny te wymagają dużego nakładu pracy i żyznych gleb.
Porównaj kłosy wybranych zbóż.
Pochodzenie wybranych roślin uprawnych
Wyróżnia się czternaście regionów na świecie, które są „ojczyznami” roślin uprawianych przez człowieka:
Azja Wschodnia,
Azja Południowo‑Wschodnia,
Azja Południowa,
Azja Centralna,
Azja Południowo‑Zachodnia,
Australia,
Europa (na północ od regionu Morza Śródziemnego),
Rejon śródziemnomorski,
Afryka Subsaharyjska,
Obszar obecnych Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej,
Ameryka Środkowa (kontynentalna)
Karaiby,
Rejon Andów,
Wschodnia i centralna część Ameryki Południowej.
Porównaj rozmieszczenie pierwotnych „ojczyzn” wybranych roślin.
Słownik
grupa roślin uprawnych stanowiąca podstawę wyżywienia ludności; dostarcza kalorii, białka oraz stanowi urozmaicenie diety w witaminy i sole mineralne
grupa roślin uprawnych, które są stosowane jako pasza dla zwierząt; często pokrywają się z roślinami alimentacyjnymi
grupa roślin uprawnych, które są przetwarzane jako surowce dla przemysłu, np.: spożywczego, chemicznego czy lekkiego