Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Przypomnij sobie z poprzednich lekcji, jak wygląda podział roślin uprawnych.

RGSj74qkawvXq
(Uzupełnij).
Polecenie 2

Przeanalizuj poniższe zdjęcia. Następnie wyszukaj w internecie fotografie innych roślin zaliczanych do poszczególnych grup. Mogą one przedstawiać zarówno całe rośliny, jak i ich części (np. owoce). Zrób w ten sposób quiz dla swojego kolegi/swojej koleżanki. Użyj dostępnych aplikacji.

Zapoznaj się z poniższymi treściami. Czy potrafisz wskazać inne niż wymienione, rośliny zaliczane do poszczególnych, wskazanych niżej grup?

bg‑green

Zboża

Zboża to grupa roślin uprawnych. Cechują się wysoką zawartością skrobi. Wykorzystuje się je do celów konsumpcyjnych, pastewnych i przemysłowych. Należą do wszystkich grup roślin: alimentacyjnychrośliny alimentacyjnealimentacyjnych, przemysłowychrośliny przemysłoweprzemysłowychpastewnychrośliny pastewnepastewnych.

bg‑green

Rośliny okopowe

Rośliny okopowe to rośliny które gromadzą w swoim korzeniu lub bulwie substancje zapasowe takie jak: dwucukry i cukry proste.

bg‑green

Rośliny strączkowe

Rośliny uprawiane głównie jako rośliny pastewne i jadalne. Cechują się dużymi nasionami, są drugim najważniejszym źródłem pożywienia dla ludzi.

bg‑green

Owoce i warzywa

Są to rośliny jednoroczne dwu letnie lub byliny. Są często spożywane w stanie surowym i stanowią jeden z głównych pokarmów dla człowieka.

bg‑green

Przyprawy

Są składnikiem potraw. Stosuje się je w niewielkiej ilości podczas gotowania, poprawiają walory smakowe i zapachowe dań. Nie mają istotnego znaczenia odżywczego, lecz same w sobie są wartościowe same w sobie gdyż posiadają niezwykłe właściwości wpływające na człowieka.

bg‑green

Używki

Rośliny wykorzystywane w inny sposób niż spożycie. Z roślin tych pozyskuje się produkty cenne dla społeczeństwa. Nie posiadają większej ilości substancji odżywczych, pobudzają organizm.

bg‑green

Rośliny oleiste

Należą do grupy roślin przemysłowych. Uprawiane głównie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.

bg‑green

Rośliny włókniste

Z roślin włóknistych pozyskuje się naturalne włókna do produkcji tkanin, szczotek, papieru filcu itd. Część roślin należących do tej grupy dostarcza również innych cennych produktów np. tłuszczów.

bg‑green

Rośliny cukrodajne

Rośliny z których pozyskuje się cukier. Rośliny te wymagają dużego nakładu pracy i żyznych gleb.

Polecenie 3

Porównaj kłosy wybranych zbóż.

R16HjXSvRoNbk
RpuU3BKzGk6B7
(Uzupełnij).
Polecenie 3
RUWSi1lzOaCNj
(Uzupełnij).
bg‑green

Pochodzenie wybranych roślin uprawnych

Wyróżnia się czternaście regionów na świecie, które są „ojczyznami” roślin uprawianych przez człowieka:

  • Azja Wschodnia,

  • Azja Południowo‑Wschodnia,

  • Azja Południowa,

  • Azja Centralna,

  • Azja Południowo‑Zachodnia,

  • Australia,

  • Europa (na północ od regionu Morza Śródziemnego),

  • Rejon śródziemnomorski,

  • Afryka Subsaharyjska,

  • Obszar obecnych Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej,

  • Ameryka Środkowa (kontynentalna)

  • Karaiby,

  • Rejon Andów,

  • Wschodnia i centralna część Ameryki Południowej.

1
Polecenie 4

Porównaj rozmieszczenie pierwotnych „ojczyzn” wybranych roślin.

R17H7Lv5ht5G2
Pochodzenie wybranych roślin użytkowych
Źródło: opracowanie własne na podstawie Grzebisz W., Szramka H., Wielka Encyklopedia Geografii Świata, Tom XI, Rolnictwo i leśnictwo, Wyd. Kurpisz, Poznań 1998, s. 102.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o.

Słownik

rośliny alimentacyjne
rośliny alimentacyjne

grupa roślin uprawnych stanowiąca podstawę wyżywienia ludności; dostarcza kalorii, białka oraz stanowi urozmaicenie diety w witaminy i sole mineralne

rośliny pastewne
rośliny pastewne

grupa roślin uprawnych, które są stosowane jako pasza dla zwierząt; często pokrywają się z roślinami alimentacyjnymi

rośliny przemysłowe
rośliny przemysłowe

grupa roślin uprawnych, które są przetwarzane jako surowce dla przemysłu, np.: spożywczego, chemicznego czy lekkiego