Chów zwierząt jest powszechnie rozumiany jako planowa i kontrolowana działalność człowieka (z zapewnieniem zwierzętom właściwych warunków) w celu wykorzystania ich cech użytkowych, dla zaspokojenia różnych potrzeb. Chów obejmuje zabiegi takie jak: żywienie, pielęgnacja i utrzymywanie zwierząt w dobrym zdrowiu. Celem chowu jest określone wykorzystanie gospodarcze danego zwierzęcia, np. chów zwierząt dla mleka, mięsa lub wykorzystanie do pracy (jako siłę pociągową). Hodowla zwierząt jest to zespół zabiegów zmierzających do poprawienia cech dziedzicznych zwierząt gospodarskich – przede wszystkim w celu doskonalenia ich cech użytkowych.

W Polsce chów prowadzony jest przede wszystkim w kierunku mleczarskim (głównie chów bydła), kierunku mięsnym (np. chów trzody chlewnej, drobiu oraz bydła), w minimalnym stopniu w kierunku rekreacyjno‑sportowym. Poza tym gatunki zwierząt hodowlanych mogą dostarczać: wełny, skór, futer (hodowla zwierząt futerkowych), pierza, włókien zwierzęcych, kości i jedwabiu (hodowla jedwabnika). W wielu rejonach Polski w stawach hodowlanych odbywa się także hodowla ryb, np. karpia, pstrąga, szczupaka, suma czy sandacza.

W Polsce wyróżnia się dwa podstawowe sposoby chowu zwierząt:

  • chów ekstensywny – występujący głównie w biedniejszych regionach Polski, słabo rozwiniętych lub o niewielkiej gęstości zaludnienia (prowadzony jest on głównie z przeznaczaniem na własne potrzeby);

  • chów intensywny – występujący głównie w regionach wysoko rozwiniętych i gęsto zaludnionych (często w pobliżu wielkich miast).

W naszym kraju notuje się wzrastającą przewagę produkcji zwierzęcej nad produkcją roślinną. Jest to skutkiem intensywności chowu zwierząt oraz większego zainteresowania rolników chowem bydła. Wprawdzie zmniejsza się liczba gospodarstw hodowlanych, ale za to zwiększeniu ulega średnia liczebność stad.

Bydło

RUDHVQ3zsWsfR
Krowy mleczne rasy czarno-białej (cb)
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
Pogłowie i obsada bydła w Polsce w latach 1990–2020

Rok

1990

2000

2005

2010

2015

2016

2017

2018

2019

2020

PogłowiepogłowiePogłowie (w mln sztuk)

10,1

6,1

5,5

5,7

5,96

5,94

6,04

6,18

6,26

6,28

Obsada (w szt./100 ha UR)

53,5

33,0

34,5

39,2

39,6

41,5

41,3

42,2

42,6

b.d.

Indeks dolny Źródło danych: GUS. Indeks dolny koniec

Chów bydła w Polsce jest prowadzony w trzech głównych kierunkach:

  • mlecznym,

  • mięsno‑mlecznym,

  • mięsnym.

Największe znaczenie w chowie bydła ma:

  • jego rasa: typowo polskie rasy bydła (np. czarno‑białego bydła) wypierane są na rzecz obcych, lepszych, bardziej wydajnych ras (np. bardziej mlecznych),

  • charakter chowu: jednokierunkowy lub dwukierunkowy.

Ri3l1TUqCaHhw
Chów bydła w Polsce w 2010 r.
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, źródło danych: BDL GUS, dostępne w internecie: zpe.gov.pl, licencja: CC BY 3.0.
RxCiGWt75Ac3q
Liczba sztuk bydła na 100 ha użytków rolnych w 2020 r.
Źródło: dostępny w internecie: stat.gov.pl.

Największe pogłowie zwierząt na 100 ha użytków rolnych znajduje się w województwach podlaskim i wielkopolskim. Najmniejsze w województwach dolnośląskim i lubelskim.

W Polsce wschodniej i północno‑wschodniej hodowli sprzyjają duże obszary pastwisk i uprawy roślin pastewnych, a w centralnej i zachodniej – intensywne uprawy zbóż, roślin pastewnych oraz odpady roślin przemysłowych (odpady przemysłu olejarskiego, liście buraka cukrowego, wysłodki).

W wielkości produkcji mleka w 2020 roku występowały duże różnice przestrzenne. Największą produkcję zanotowano w województwie mazowieckim (3 087, 4 tys. litrów), podlaskim (2 867 tys. litrów) oraz wielkopolskim (2 274, 7 tys. litrów). Najmniejsza produkcja mleka była w województwach lubuskim (101, 3 tys. litrów), zachodniopomorskim (199 702 tys. litrów) i dolnośląskim (194, 6 tys. litrów). Ogółem w 2020 roku w Polsce wyprodukowano 14 399, 9 tys. litrów mleka.

Bydło dostarcza również mięsa wołowego i cielęcego. Najwięcej mięsa wołowego dostarczyły w 2020 roku województwa: wielkopolskie (230 ,6 tys. t), mazowieckie (179, 9 tys. t) oraz łódzkie (138,0 tys. t). Mięsa cielęcego dostarczyły województwa: mazowieckie (20,7 tys. t), podlaskie (14,4 tys. t) i lubelskie (0,46 tys. t). Najmniej mięsa wołowego pochodzi z województw: lubuskiego, zachodniopomorskiego i podkarpackiego, a mięsa cielęcego: lubuskiego, dolnośląskiego i opolskiego. Ogółem w Polsce w 2020 roku wyprodukowano  1 092 tys. t mięsa wołowego i 9,2 tys. t mięsa cielęcego.

Trzoda chlewna

RzWW9PjpRS0vx
Świnia hodowlana rasy wielkiej białej polskiej (wbp)
Źródło: dostępny w internecie: pxhere.com, domena publiczna.
Pogłowie i obsada trzody chlewnej w Polsce w latach 1990–2020

Rok

1990

2000

2005

2010

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Pogłowie (w mln sztuk)

19,5

17,1

18,1

14,9

10,6

11,1

11,9

11,0

11,2

11,7

Obsada (w szt./100 ha UR)

103,6

93,0

113,9

101,8

72,8

77,3

81,4

75,2

76,4

b.d.

Indeks dolny Źródło danych: GUS. Indeks dolny koniec

R1dyKaUXPZu3c
Chów trzody chlewnej w 2010 r.
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, źródło danych: BDL GUS, dostępne w internecie: zpe.gov.pl, licencja: CC BY 3.0.
R1AHuFJjQmQMY
Liczba sztuk trzody chlewnej na 100 ha użytków rolnych w 2020 r.
Źródło: dostępny w internecie: stat.gov.pl.

Duże pogłowie trzody chlewnej wynika głównie z dominacji w naszym kraju zbożowo‑ziemniaczanej produkcji roślinnej, z łatwości i szybkości uzyskania produktu finalnego oraz ze względu na tradycję spożywania wieprzowiny i upodobania kulinarne Polaków. Występuje głównie tam, gdzie funkcjonują nowoczesne, wyspecjalizowane gospodarstwa rolne.

Największy chów trzody chlewnej obejmuje obszary w zachodniej Polsce (w pasie pomiędzy Wrocławiem a Gdańskiem i Olsztynem), ponieważ funkcjonują tam od wielu lat najnowocześniejsze, wyspecjalizowane gospodarstwa. Najmniejsze pogłowie i obsada występuje na terenach o niesprzyjających warunkach przyrodniczych, w których dominują małe gospodarstwa rolne.

Największe pogłowie zwierząt na 100 ha użytków rolnych znajduje się w województwach wielkopolskim i łódzkim, a najmniejsze w województwach: zachodnio‑pomorskim, dolnośląskim, lubuskim i lubelskim.

Trzoda chlewna dostarcza nam mięsa wieprzowego. Największa produkcja żywca rzeźnego wieprzowego w 2020 r. była w województwie: wielkopolskim (552,2 tys. t), kujawsko‑pomorskim (209,5 tys. t) i łódzkim (293,0 tys. t). Najmniejsza produkcja pochodzi z województw: dolnośląskiego (18,1 tys. t), lubuskiego (25,5 tys. t) oraz podkarpackiego (38,1 tys. t). Ogółem w Polsce w 2020 roku wyprodukowano 2 375,9 tys. t mięsa rzeźnego wieprzowego.

Owce

RcnQ02VfJ8UIz
Owca mleczna
Źródło: dostępny w internecie: pxhere.com, domena publiczna.
Pogłowie i obsada owiec w Polsce w latach 1990–2020

Rok

1990

2000

2005

2010

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Pogłowie (w mln sztuk)

4,16

0,36

0,32

0,26

0,22

0,24

0,27

0,27

0,27

0,28

Obsada (w szt./100 ha UR)

22,1

2,0

2,0

1,8

1,5

1,7

1,8

1,8

1,8

b.d.

Indeks dolny Źródło danych: GUS. Indeks dolny koniec

R1aHY0ugfgnIG
Chów owiec w 2010 r.
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, źródło danych: BDL GUS, dostępne w internecie: zpe.gov.pl, licencja: CC BY 3.0.
R1CDej8jhwFub
Liczba owiec na 100 ha użytków rolnych w 2020 r.
Źródło: dostępny w internecie: stat.gov.pl.

Najwięcej gospodarstw specjalizujących się w hodowli owiec znajduje się na terenach o słabszych glebach i dużym odsetku łąk i pastwisk, na obszarach o wieloletnich tradycjach hodowli owiec. Obecnie produkcja wełny i mięsa owczego ma małe znaczenie w wartości globalnej produkcji zwierzęcej. Załamanie chowu owiec nastąpiło w latach 90. XX wieku z powodu nieopłacalności produkcji i trudności ze zbytem mięsa oraz owczej wełny.

Największe pogłowie owiec w 2020 r. na 100 ha użytków rolnych występowało w województwie: podkarpackim i śląskim. Najmniejsze pogłowie owiec występowało w województwie: opolskim i mazowieckim.

Głównym powodem hodowli owiec jest produkcja mięsa baraniego i wełny owczej. W mniejszym stopniu produkcja mleka owczego, skór i futer.

Największa produkcja żywca rzeźnego baraniego w 2020 r. była w województwie: lubelskim (498 t), podlaskim (396 t), pomorskim (363 t). Najmniejsza produkcja wystąpiła w województwie: lubuskim (27 t), opolskim (34 t),  i zachodniopomorskim (53 t ). Ogółem w Polsce w 2020 roku wyprodukowano 3208 t żywca rzeźnego baraniego.

W związku z możliwością otrzymania wełny z włókien sztucznych oraz lepszej jakościowo i tańszej wełny z Australii i Nowej Zelandii produkcja w Polsce wyraźnie spadła (ostatnio zaczyna lekko wzrastać). Największa produkcja wełny owczej pochodzi z województw: małopolskiego (153,9 tys. kg), śląskiego (67,6 tys. kg), podlaskiego (67,1 tys. kg), podkarpackiego (66,1 tys. kg) i lubelskiego (60,6 tys. kg). Najmniejsza – opolskiego (8,7 tys.kg), zachodniopomorskiego (14,4 tys. kg), świętokrzyskiego (16,5 tys. kg) oraz warmińsko‑mazurskiego (26,1 tys. kg). Ogólnie w 2016 r. wyprodukowano w Polsce 774,0 tys. kg wełny owczej.

Kozy

RPBC79t5kHhLS
Koza
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
Pogłowie i obsada kóz w Polsce w latach 1990–2020

Rok

1990

2000

2005

2010

2015

2016

2020

Pogłowie (w tys. sztuk)

b.d.

190

141

122

81,7

41,9

44,2

Obsada (w szt./100 ha UR)

b.d.

1,0

0,9

0,8

0,6

0,3

b.d.

Indeks dolny Źródło danych: GUS. Indeks dolny koniec

Hodowlę kóz prowadzi się głównie ze względu na ich mleko i mięso. Zwierzęta te są łatwe w hodowli i mało wybredne pod względem karmy.

Najwięcej kóz hoduje się w czystych ekologicznie obszarach Polski, głównie w Małopolsce, w rejonach podgórskich i górskich (województwa: małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie i lubelskie).

W 2016 roku w Polsce wyprodukowano 19 t mięsa rzeźnego koziego – najwięcej w województwie małopolskim, wielkopolskim, podkarpackim i lubelskim. Najmniej w województwie opolskim, lubuskim i podlaskim.

Konie

R2FFiVN8Ksi3B
Konie na pastwisku
Źródło: dostępny w internecie: piqsels.com, domena publiczna.
Pogłowie koni w Polsce w latach 1990–2020

Rok

1990

2000

2005

2010

2015

2016

2020

Pogłowie (w tys. sztuk)

941

550

312

291

207

186

185

Indeks dolny Źródło danych: GUS. Indeks dolny koniec

Najwięcej koni hoduje się w województwach wschodniej i centralnej Polski, m.in z powodu tradycji hodowli, dobrej bazy paszowej, małych powierzchni gospodarstw (aby można było konia wszędzie zastąpić traktorem). Najmniej koni jest w województwach północnej i zachodniej Polski, które są stosunkowo silnie zmechanizowane.

Największe pogłowie koni występuje w województwie: mazowieckim, lubelskim, wielkopolskim, małopolskim i podlaskim; najmniejsze – w opolskim, lubuskim, zachodniopomorskim, świętokrzyskim.

Obecnie wiele koni hoduje się dla celów sportowych i rekreacyjnych. Polska odgrywa istotną rolę w światowym handlu końmi rasowymi – arabskimi. Konie hoduje się także jako siłę pociągową i dla mięsa. W 2016 roku w Polsce wyprodukowano 23 227 t żywca rzeźnego koniny. Najwięcej pochodzi z województw: mazowieckiego, podkarpackiego, podlaskiego, małopolskiego i śląskiego.

Drób

R1Tlezlqc0ao3
Kura domowa
Źródło: dostępny w internecie: pixbay.com, domena publiczna.

Polska należy obecnie do czołówki producentów mięsa drobiowego w Unii Europejskiej.

Pogłowie kury domowej w Polsce w latach 1990–2020

Rok

1990

2000

2005

2010

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Pogłowie (w tys. sztuk) ogółem

71 512

54 554

125 073

142 460

153 209

148 864

176 710

201 295

201 046

205 774

Indeks dolny Źródło danych: GUS. Indeks dolny koniec

REYTez2z2qmxY
Chów kur w 2010 r.
Źródło: Wydawnictwo Edukacyjne Wiking, źródło danych: BDL GUS, dostępne w internecie: zpe.gov.pl, licencja: CC BY 3.0.
R1SQ2owO6ROUs
Liczba kur na 100 ha użytków rolnych w 2020 r.
Źródło: dostępny w internecie: stat.gov.pl.

W Polsce hodowla drobiu to głównie kury trzymane w systemie chowu klatkowego. Jednak szybko rośnie ekologiczny chów z wolnego wybiegu oraz chów ściółkowy. Największa obsada kur na 100 ha użytków rolnych w Polsce w 2020 r. występowała w województwie: mazowieckim, wielkopolskim, śląskim i zachodnio - pomorskim. Wzrost znaczenia w ostatnich latach obserwuje się w chowie nie tylko kur, ale także indyków. Największe pogłowie indyków notuje się w województwie: warmińsko‑mazurskim, wielkopolskim, mazowieckim i lubuskim. Oprócz tego hoduje się kurczaki, kaczki, gęsi. Drób jest hodowany głównie dla mięsa drobiowego i jaj.

W 2020 roku wyprodukowano w Polsce 3 748 730 t żywca rzeźnego drobiowego, najwięcej w województwie: mazowieckim (1 361 645 t), wielkopolskim (648 793 t), warmińsko‑mazurskim (277 369 t). Najmniej w województwie: podkarpackim (22 872 t), świętokrzyskim (48 386 t), małopolskim (49 157 t).

W Polsce w 2020 roku wyprodukowano  11 739 921 tys. sztuk jaj kurzych. Najwięcej w województwie: wielkopolskim ( 4 552 648 tys. szt.), mazowieckim ( 1 975 806 tys. szt.), łódzkie ( 607 207 tys. szt.), a najmniej: w  warmińsko‑mazurskim (134 199 tys. szt.), opolskim (232 878 tys. szt.) i zachodnio‑pomorskim ( 277 396 tys. szt.)

Pszczoły

RERhuNXFVoBYT
Pszczoła
Źródło: dostępny w internecie: pxhere.com, domena publiczna.
Liczba uli w Polsce w latach 1990–2016

Rok

1990

2000

2005

2010

2015

2016

Liczba uli (w tys. sztuk)

1 650

1 300

1 250

1 450

1 548

1 561

Indeks dolny Źródło danych: GUS. Indeks dolny koniec

Hodowla pszczół dostarcza przede wszystkim miodu. W Polsce w 2016 roku wyprodukowano go 18 893 tys. kg. Najwięcej w województwach: wielkopolskim, lubelskim, warmińsko‑mazurskim i małopolskim. Obecny wzrost liczby uli w Polsce wynika z coraz większej popularności produktów pochodzenia pszczelego. Niestety, ze względu na nieprzemyślaną gospodarkę rolną, czyli głównie przez powszechne stosowanie środków ochrony roślin, chów pszczół jest wysoce zagrożony.

Pozostałe zwierzęta

Od dawna w Polsce hoduje się również zwierzęta futerkowe, np. króliki, lisy, norki, jenoty, szynszyle, gronostaje, nutrie, wydry, fretki, tchórzofretki. Dostarczają one głównie futer i skór, a rzadziej mięsa (wyjątkiem są tutaj króliki chowane przede wszystkim dla mięsa).

R16YsEE69D3Ob
Króliki hodowlane
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Hodowla ryb dostarcza wartościowego mięsa z punktu widzenia zdrowia człowieka (zawierającego m.in. kwasy tłuszczowe omega‑3). W Polsce tradycje hodowli ryb związane są głównie z karpiem, który corocznie trafia na nasze wigilijne stoły. W stawach hoduje się też m.in. pstrągi, szczupaki, sumy, sandacze.

R1RO3zSRpaWWw
Ryby w stawie hodowlanym
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Jedwabniki morwowe wytwarzają kokony, z których można wyprodukować jedwab naturalny. Hodowla polega na uprawie drzew i krzewów morwy.

Indeks dolny Źródło danych statystycznych wykorzystanych w materiale: GUS, Zwierzęta gospodarskie w 2017 r., GUS, Warszawa 2018, dostępne w internecie: stat.gov.pl. Indeks dolny koniec

Słownik

pogłowie
pogłowie

ogół zwierząt, zazwyczaj jednego rodzaju, gatunku, rasy, płci lub wieku, występujących na określonym terenie i w określonym czasie
Indeks dolny Źródło: Encyklopedia PWN Indeks dolny koniec