Przeczytaj
Roślinożerność jest oddziaływaniem antagonistycznymantagonistycznym. Zwierzęta roślinożerne zjadają całą roślinę lub jej części.
W zależności od części rośliny, którą zjada zwierzę, wyróżnia się:
zwierzęta odżywiające się glonami, np. kraby, szczętki, ślimaki wodne, jeżowce, papugoryby, pokolcowate, flamingi;
zwierzęta odżywiające się owocami, np. wari, orangutany;
zwierzęta odżywiające się liściami, np. żyrafy, koale, goryle, gąsienice, chrząszcze, rośliniarki, okapi, słonie, leniwce, hoacyny, iguany, protoskrzydłe, ślimaki;
zwierzęta odżywiające się nektarem, np. ostronogi nektarowe, kolibry;
zwierzęta odżywiające się nasionami, np. łuskacze;
zwierzęta odżywiające się trawą, np. konie, kangury, kapibary, bydło domowe, hipopotamy, gęsi, pandy, koniki polne, antylopy;
zwierzęta odżywiające się pyłkiem kwiatowym, np. pszczoły, niektóre osy;
zwierzęta odżywiające się sokiem mlecznym, np. mszyce;
zwierzęta odżywiające się drewnem, np. termity.
Czy wszystkie rośliny są bierne?
Wiele roślin wykształciło mechanizmy obronne chroniące je przed roślinożercami. Wyróżniamy trzy rodzaje tych mechanizmów:
obrona chemiczna – wydzielanie różnych związków chemicznych o działaniu trującym lub odstraszającym zwierzęta;
obrona mechaniczna – wykształcanie włosków parzących, ciernicierni lub kolcówkolców, które mają zniechęcić roślinożercę do zjedzenia rośliny;
obrona bierna (mimetyzmmimetyzm) – upodabnianie się roślin do gatunków trujących lub niesmacznych dla roślinożercy bądź do otoczenia.
Przykład: strategie obronne akacji
Ważnym elementem diety żyrafy (Giraffa) są liście akacji (Acacia). Roślina wykształciła jednak ciernie jako formę obrony mechanicznej. W konsekwencji u żyrafy w trakcie ewolucji nastąpił rozwój języka, którym zwierzę potrafi zrywać liście mimo obecności cierni. W zgodzie z prawidłami ewolucji akacja wzmocniła więc swoje systemy obronne, wykształcając mechanizmy obrony chemicznej. Kiedy żyrafa zaczyna skubać liście, roślina szybko transportuje do nich substancje toksyczne i liście stają się niejadalne. Jednocześnie podgryzana akacja wydziela etylen, który jest sygnałem dla rosnących w pobliżu innych osobników tego samego gatunku, by również rozpoczęły obronę chemiczną. Jak w takiej sytuacji zachowuje się żyrafa? Skubie tylko trochę liści z jednego drzewa, a następnie przechodzi do innej kępy drzew, do której jeszcze nie dotarł sygnał w postaci etylenu. W ten sposób żyrafa może się najeść, a akacja – przetrwać.
Dodatkowo niektóre gatunki akacji współpracują z mrówkami (Formicidae), udzielając im schronienia oraz karmiąc specyficznym nektarem pozbawionym cukru. Mrówkom żyjącym w symbiozie z akacjami ten rodzaj pokarmu odpowiada, ponieważ nie mają enzymu trawiącego sacharozę. Jaka jest natomiast korzyść dla rośliny? Mrówki stanowią jej „najemną armię”, która z powodzeniem atakuje roślinożerców chcących się posilić liśćmi akacji.
Słownik
związki organiczne, często toksyczne, nadające roślinom gorzki smak
wzajemne zwalczanie się, rywalizacja
przekształcone liście, chronią roślinę przed zjedzeniem i utratą wody; mają własną wiązkę przewodzącą i są wzmocnione np. drewnem
związki organiczne, często toksyczne, nadają roślinom charakterystyczny zapach, smak i barwę
twarde, ostro zakończone wyrostki na łodygach, owocach lub liściach roślin, mające za zadanie ochronę przed roślinożercami; nie zawierają wiązki przewodzącej i są zbudowane wyłącznie ze sklerenchymy
upodabnianie się barwą lub kształtem do otoczenia, forma ochrony
związek zaliczany do alkaloidów, mający dla wielu zwierząt silne właściwości toksyczne
wytwory komórek skórki, występujące na różnych nadziemnych organach rośliny; spotyka się włoski roślinne gruczołowe wytwarzające substancje o charakterze wydzielin i wydalin (u chmielu, rosiczki), włoski roślinne włókniste, np. na łupinach nasion bawełny, włoski roślinne parzące wydzielające jady (u pokrzyw) i olejki eteryczne (u mięty)
naturalne garbniki roślinne, związki zapachowe