Roślinożerność jest oddziaływaniem antagonistycznymantagonizmantagonistycznym. Zwierzęta roślinożerne zjadają całą roślinę lub jej części.

W zależności od części rośliny, którą zjada zwierzę, wyróżnia się:

  • zwierzęta odżywiające się glonami, np. kraby, szczętki, ślimaki wodne, jeżowce, papugoryby, pokolcowate, flamingi;

  • zwierzęta odżywiające się owocami, np. wari, orangutany;

  • zwierzęta odżywiające się liściami, np. żyrafy, koale, goryle, gąsienice, chrząszcze, rośliniarki, okapi, słonie, leniwce, hoacyny, iguany, protoskrzydłe, ślimaki;

  • zwierzęta odżywiające się nektarem, np. ostronogi nektarowe, kolibry;

  • zwierzęta odżywiające się nasionami, np. łuskacze;

  • zwierzęta odżywiające się trawą, np. konie, kangury, kapibary, bydło domowe, hipopotamy, gęsi, pandy, koniki polne, antylopy;

  • zwierzęta odżywiające się pyłkiem kwiatowym, np. pszczoły, niektóre osy;

  • zwierzęta odżywiające się sokiem mlecznym, np. mszyce;

  • zwierzęta odżywiające się drewnem, np. termity.

bg‑lime

Czy wszystkie rośliny są bierne?

Wiele roślin wykształciło mechanizmy obronne chroniące je przed roślinożercami. Wyróżniamy trzy rodzaje tych mechanizmów:

  • obrona chemiczna – wydzielanie różnych związków chemicznych o działaniu trującym lub odstraszającym zwierzęta;

  • obrona mechaniczna – wykształcanie włosków parzących, ciernicierniecierni lub kolcówkolcekolców, które mają zniechęcić roślinożercę do zjedzenia rośliny;

  • obrona bierna (mimetyzmmimetyzmmimetyzm) – upodabnianie się roślin do gatunków trujących lub niesmacznych dla roślinożercy bądź do otoczenia.

Obrona chemiczna

Wiele gatunków roślin produkuje substancje, które odstraszają roślinożerców.

Trujące owoce

Trujące toksyny mogą być obecne w całej roślinie lub tylko w niektórych jej częściach. Bardzo często trujące są tylko owoce.

Przykłady

Owoce kaliny koralowej (Viburnum opulus) zawierają toksyczne saponiny, a psianka czarna (Solanum nigrum) gromadzi w owocach trującą solaninę.

Całe pędy konwalii majowej (Convallaria majalis) lub naparstnicy purpurowej (Digitalis purpurea) zawierają glikozydyglikozydyglikozydy.

Tropikalna kulczyba wronie oko (Strychnos toxifera) w nasionach gromadzi strychninęstrychninastrychninę, bardzo toksyczny alkaloidalkaloidyalkaloid.

Nieprzyjemny smak lub zapach

Inna strategia obronna polega na wytwarzaniu substancji, które nadają roślinie nieprzyjemny smak lub zapach.

Przykład

Taki mechanizm można zaobserwować u mięty polnej (Mentha arvensis). Olejek obecny w jej liściach działa na zwierzęta odstraszająco.

ROTPMItwJhcdl
Liście mięty polnej (Mentha arvensis) odstraszają roślinożerców aromatycznym olejkiem.
Źródło: Ivar Leidus, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Taniny

Cierpki, nieprzyjemny smak roślin warunkowany jest także obecnością związków zwanych taninamitaninytaninami.

Przykłady

Występują one w korze dębów, sosen, kasztanowców oraz w pędach szałwii i dziurawca.

W liściach i owocach orzecha włoskiego (Juglans regias) oraz w wielu niedojrzałych owocach innych roślin.

REgj7pS16RNXH
Taniny obecne w liściach i owocach orzecha włoskiego (Juglans regias) nadają im cierpki smak.
Źródło: Rasbak, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Szczawiany wapnia

U ssaków powodują mikrouszkodzenia tkanek miękkich gardła i języka oraz wywołują problemy trawienne.

Cebula (Allium) i czosnek (Allium) odkładają w komórkach kryształy szczawianu wapnia wywołujące przykre dolegliwości u ssaków.

Obrona mechaniczna

Obrona mechaniczna polega na wytwarzaniu grubej warstwy tkanki sklerenchymatycznej, która utrudnia zgryzanie liści i łodyg lub na wykształceniu cierni czy kolców.

Ciernie

Przekształcone w ciernie liście albo pędy boczne skutecznie bronią rośliny przed zjedzeniem. Kolce są wytworem epidermy lub położonych pod nią tkanek.

R1Ygw0GO2zST5
Ciernie kaktusa zapewniają tak skuteczną ochronę, że kaktusy sadzi się jako żywe ogrodzenia.
Źródło: André Karwath, wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 2.5.
RwZUGx7fnEPCV
Cierń śliwy tarniny (Prunus spinosa) to przekształcony pęd boczny.
Źródło: I.Sáček, senior, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
RBOgSKlm6pDXK
Kolce chronią starsze pędy krzewów różanych przed zjedzeniem.
Źródło: John Desjarlais, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 2.0.

Włoski parzące

Wykształcając gruczołowe włoskiwłoskiwłoski parzące, roślina odstrasza roślinożercę.

Przykłady

Ten typ obrony wykorzystuje np. pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica). Jej sok zawiera acetylocholinę, histaminę i kwas mrówkowy, które działają drażniąco.

R17zBARchk7EP
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) odstrasza zwierzęta parzącymi włoskami.
Źródło: Niepokój Zbigniew, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

Inna roślina stosująca taką strategię to barszcz Sosnowskiego (Heracleum sosnovskyi). Jego pęd pokryty jest włoskami uwalniającymi furanokumarynę, która powoduje oparzenia chemiczne tkanek miękkich zwierząt. Włoski z tą substancją unoszą się również w powietrzu, w bezpośrednim sąsiedztwie rośliny.

Ważne! Gatunek jest niebezpieczny dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt hodowlanych.

Ronw64kJ74QME
Roślina powoduje tak poważne oparzenia, że wszystkie stanowiska barszczu Sosnowskiego (Heracleum sosnovskyi) należy zgłaszać w celu usunięcia.
Źródło: Krzysztof Ziarnek, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.
Obrona bierna

U roślin obrona bierna polega na upodabnianiu się całej lub części rośliny do otoczenia lub gatunków unikanych przez roślinożerców. Zjawisko takie to mimetyzm. Jasnota biała (Lamium album) upodabnia się wyglądem do parzącej pokrzywy. Sukulenty z rodzaju Lithops upodabniają się do kamieni.

Niektóre męczennice (Passiflora) bronią się przed żarłocznymi gąsienicami. Męczennica Passiflora auriculata ma wyrostki na liściach imitujące złożone przez owady jaja. Zapobiega to złożeniu na nich prawdziwych jaj. Inne gatunki męczennic próbują zmylić owady szukające pożywienia przez ciągłe zmiany kształtu swoich liści.

R1JcoMnCkEdWc
Jasnota biała (Lamium album) do złudzenia przypomina pokrzywę.
Źródło: Coyau, wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1EsT8OczpDtD
Liście męczennicy (Passiflora auriculata) z naroślami imitującymi złożone jaja owadów.
Źródło: John Ocampo, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.
R1T1vqyNcxNut
Litopsy (Lithops) to sukulenty do złudzenia przypominające kamienie.
Źródło: Flickr, licencja: CC BY 2.0.
bg‑lime

Przykład: strategie obronne akacji

Ważnym elementem diety żyrafy (Giraffa) są liście akacji (Acacia). Roślina wykształciła jednak ciernie jako formę obrony mechanicznej. W konsekwencji u żyrafy w trakcie ewolucji nastąpił rozwój języka, którym zwierzę potrafi zrywać liście mimo obecności cierni. W zgodzie z prawidłami ewolucji akacja wzmocniła więc swoje systemy obronne, wykształcając mechanizmy obrony chemicznej. Kiedy żyrafa zaczyna skubać liście, roślina szybko transportuje do nich substancje toksyczne i liście stają się niejadalne. Jednocześnie podgryzana akacja wydziela etylen, który jest sygnałem dla rosnących w pobliżu innych osobników tego samego gatunku, by również rozpoczęły obronę chemiczną. Jak w takiej sytuacji zachowuje się żyrafa? Skubie tylko trochę liści z jednego drzewa, a następnie przechodzi do innej kępy drzew, do której jeszcze nie dotarł sygnał w postaci etylenu. W ten sposób żyrafa może się najeść, a akacja – przetrwać.

Dodatkowo niektóre gatunki akacji współpracują z mrówkami (Formicidae), udzielając im schronienia oraz karmiąc specyficznym nektarem pozbawionym cukru. Mrówkom żyjącym w symbiozie z akacjami ten rodzaj pokarmu odpowiada, ponieważ nie mają enzymu trawiącego sacharozę. Jaka jest natomiast korzyść dla rośliny? Mrówki stanowią jej „najemną armię”, która z powodzeniem atakuje roślinożerców chcących się posilić liśćmi akacji.

R6vGrawx87OGh
Żyrafa pasąca się przy kępie akacji.
Źródło: Kamshoroge, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

Słownik

alkaloidy
alkaloidy

związki organiczne, często toksyczne, nadające roślinom gorzki smak

antagonizm
antagonizm

wzajemne zwalczanie się, rywalizacja

ciernie
ciernie

przekształcone liście, chronią roślinę przed zjedzeniem i utratą wody; mają własną wiązkę przewodzącą i są wzmocnione np. drewnem

glikozydy
glikozydy

związki organiczne, często toksyczne, nadają roślinom charakterystyczny zapach, smak i barwę

kolce
kolce

twarde, ostro zakończone wyrostki na łodygach, owocach lub liściach roślin, mające za zadanie ochronę przed roślinożercami; nie zawierają wiązki przewodzącej i są zbudowane wyłącznie ze sklerenchymy

mimetyzm
mimetyzm

upodabnianie się barwą lub kształtem do otoczenia, forma ochrony

strychnina
strychnina

związek zaliczany do alkaloidów, mający dla wielu zwierząt silne właściwości toksyczne

włoski
włoski

wytwory komórek skórki, występujące na różnych nadziemnych organach rośliny; spotyka się włoski roślinne gruczołowe wytwarzające substancje o charakterze wydzielin i wydalin (u chmielu, rosiczki), włoski roślinne włókniste, np. na łupinach nasion bawełny, włoski roślinne parzące wydzielające jady (u pokrzyw) i olejki eteryczne (u mięty)

taniny
taniny

naturalne garbniki roślinne, związki zapachowe