Przeczytaj
Podział lipidów (tłuszczowców) ze względu na budowę
Wyróżniamy trzy główne grupy lipidów: tłuszcze proste, tłuszcze złożone oraz związki tłuszczopodobne. Klasyfikację tę ilustruje poniższa mapa pojęć.
Tłuszcze proste
Tłuszcze proste są estrami alkoholi i kwasów tłuszczowych. Ze względu na rodzaj alkoholu wyróżnia się tłuszcze właściwe zawierające glicerol oraz woski zbudowane z długołańcuchowych alkoholi jednowodorotlenowych.
Tłuszcze właściwe
Tłuszcze właściwe zbudowane są z glicerolu oraz połączonych z nim wiązaniami estrowymiwiązaniami estrowymi wyższych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się tłuszcze właściwe proste, w których grupy −OH glicerolu zestryfikowane są kwasami tłuszczowymi, oraz tłuszcze właściwe złożone zawierające dodatkowo np. cukry – glikolipidy czy kwas fosforowy(V) - fosfolipidy.
Wśród tłuszczów właściwych wyróżnia się:
- monoglicerydy – zawierające dwie wolne grupy hydroksylowe;
- diglicerydy – zawierające jedną wolną grupę hydroksylową;
- triglicerydy – niemające wolnych grup hydroksylowych.
Rodzaj kwasów tłuszczowych decyduje o właściwościach tłuszczu: kwasy nasycone występujące głównie w tłuszczach zwierzęcych nadają im charakter stały, natomiast kwasy nienasycone występujące głównie w tłuszczach roślinnych i nadają im konsystencję płynną (oleje).
Woski
Woski to tłuszcze proste będące estrami kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych alkoholi jednowodorotlenowych.
Tłuszcze złożone
Fosfolipidy
Fosfolipidy to tłuszcze złożone zawierające w cząsteczce resztę fosforanową. Najczęściej spotykane fosfolipidy zbudowane są z glicerolu, którego dwie grupy hydroksylowe zestryfikowane są kwasem tłuszczowym, trzecia natomiast kwasem ortofosforowym. Związki zawierające azot, takie jak cholina, mogą estryfikować wolną grupę −OH reszty fosforanowej, w wyniku czego powstają lecytyny (fosfolipidy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego zwierząt).
Glikolipidy
Glikolipidy to lipidy zbudowane z kwasu tłuszczowego lub sfingozynysfingozyny, do których przyłączone są reszty cukrowe.
Sfingolipidy
Sfingolipidy to grupa lipidów, których cząsteczka zbudowana jest z łańcucha sfingozyny. Do tego łańcucha przyłączone mogą być etanoloamina, cholina lub seryna oraz reszty kwasów tłuszczowych.
Związki tłuszczopodobne
Do związków tłuszczopodobnych zaliczamy m.in. kartenoidy i steroidy.
Karotenoidy
Karotenoidy to barwniki pochodzenia roślinnego, występujące również u zwierząt, grzybów i niektórych bakterii. Wyróżnia się czerwone karoteny (np. beta‑karoten w korzeniu marchwi i likopen w owocach pomidora) i żółte ksantofile (np. luteina w kwiatach słonecznika i zeaksantyna w kukurydzy).
Steroidy
Steroidy (sterydy) to substancje tłuszczopodobne, do których należą m.in. sterole i ich pochodne (np. cholesterol, fitosterol, ergosterol), hormony płciowe (testosteron, estrogeny, progesteron), hormony kory nadnerczy (kortyzol, dehydrokortykosteron), hormony bezkręgowców (ekdyzon) oraz kwasy żółciowe (np. kwas cholowy).
Ergokalcyferol (witamina DIndeks dolny 22) występuje naturalnie u grzybów i protistów. Powstaje w wyniku przekształcenia ergosterolu pod wpływem promieniowania UV; u zwierząt z 7‑dehydrocholesterolu pod wpływem promieniowania UV powstaje cholekalcyferol – witamina DIndeks dolny 33.
Słownik
struktura tworzona przez spontanicznie agregujące fosfolipidy, składająca się z dwóch warstw tych cząsteczek z fragmentami hydrofobowymi skierowanymi do wnętrza dwuwarstwy, a hydrofilowymi na zewnątrz
właściwość substancji polegająca na zdolności jej cząsteczek (lub ich części) do oddziaływania z rozpuszczalnikami polarnymi, głównie z wodą, bądź grupami polarnymi innych związków chemicznych, a także cecha makroskopowa materiałów obrazująca ich zdolność do zwilżania wodą
właściwość substancji polegająca na niezdolności jej cząsteczek (lub ich części) do oddziaływania z rozpuszczalnikami polarnymi, głównie z wodą, bądź grupami polarnymi innych cząsteczek, a także cecha makroskopowa materiałów obrazująca ich brak zdolności do zwilżania przez wodę
pęcherzyk tworzony przez spontanicznie agregujące fosfolipidy w środowisku wodnym. Zbudowany z dwuwarstwy fosfolipidów, których fragmenty hydrofobowe skierowane są do wnętrza dwuwarstwy, a hydrofilowe na zewnątrz. Wypełniony jest roztworem wodnym
(łac. mica – okruszyna) struktura powstająca przez charakterystyczne ułożenie wielu cząsteczek lipidów; łańcuchy hydrofobowe cząsteczek lipidów skierowane są do środka struktury a grupy hydrofilowe tych cząsteczek na zewnątrz; małe micele przyjmują postać kuli, większe mają kształt elipsoidalny
aminoalkohol o 18 atomach węgla zawierający jedno wiązanie podwójne
wiązanie chemiczne powstałe w wyniku reakcji alkoholi z kwasami organicznymi lub nieorganicznymi