Przeczytaj
Lodowiec powstaje w wyniku nagromadzenia się dużych ilości śniegu na lądzie i przeobrażenia ich w masy lodu. Są one w powolnym, ale stałym ruchu. Lodowiec formuje się powyżej granicy wieloletniego śniegu, czyli tam, gdzie w ciągu roku więcej śniegu przybywa niż ubywa. Umowną linię, powyżej której opad śniegu w ciągu roku jest wyższy niż jego ubytek w wyniku topnienia i parowania (a więc powyżej której panują warunki sprzyjające powstaniu lodowców), nazywamy granicą wieloletniego śniegu. Do innych czynników warunkujących powstawanie lodowców należą: rzeźba terenu sprzyjająca gromadzeniu się śniegu, niska temperatura powietrza.
Nie należy mylić lodowca górskiego z lądolodem. Lądolód to obszerna pokrywa lodowa zapełniająca znaczną cześć lądu lub kontynent.
Tereny znajdujące się powyżej granicy wieloletniego śniegu są zasilane zimą przez opady śniegu, których wysokość w ciągu roku jest wyższa niż jego ubytek w wyniku topnienia i parowania. Dzięki temu pokrywa śnieżna zwiększa swoją grubość i jednocześnie ulega zagęszczeniu pod własnym ciężarem. Towarzyszące temu wielokrotne topnienie i zamarzanie prowadzi do zmiany struktury śniegu w ziarnisty lód, czyli firnfirn. Następujące naprzemiennie procesy topnienia i zamarzania prowadzą do usunięcia większości powietrza spomiędzy ziaren lodu, w wyniku czego powstaje lód firnowylód firnowy. Pod wpływem ciężaru dolna warstwa lodu przekształca się w zbudowany z dużych brył lód lodowcowylód lodowcowy.
Obszar, na którym zachodzi ten proces, nazywamy polem firnowym. Tworzy się najczęściej w górnych odcinkach dolin lub u podnóża szczytów górskich. Pod ciśnieniem wyższych warstw lód staje się częściowo plastyczny i zaczyna spływać poniżej granicy wieloletniego śniegu w postaci jęzorów lodowcowych. Pole firnowe i wypływający z niego jęzor określamy jako lodowiec górski.
W osłoniętych od słońca i wiatru miejscach mogą utrzymywać się przez długi czas śnieżniki. Są to izolowane, nieruchome nagromadzenia śniegu, firnu i lodu. Od lodowców różnią się stabilnością położenia oraz zwykle nieukończonym cyklem przemian śniegu w lód lodowcowy.
Lodowce górskie osiągają stosunkowo małe rozmiary. Składają się z pola firnowego i jęzora lodowcowego. Przemieszczanie się lodu, uwarunkowane nachyleniem i rzeźbą podłoża, odbywa się w jednym kierunku – od źródła (pola firnowego) do końca jęzora lodowcowego.
Lodowce górskie, w zależności od ukształtowania powierzchni terenu oraz od ilości opadów, przyjmują odmienne kształty i mają różne rozmiary. Na tej podstawie wyróżnia się następujące typy lodowców górskich:
alpejski - lodowiec górski; ma jedno duże pole firnowe i jeden długi jęzor lodowcowy. Ten typ występuje w Alpach (Grosser Aletschgletscher, Mer de Glace), Andach, Kaukazie, Nowej Zelandii oraz Alasce;
RNOoe38DMd8of himalajski - ma wiele pól firnowych i wiele wypływających z nich jęzorów, które mogą się łączyć i rozłączać. Ten typ lodowca górskiego występuje w Himalajach, Karakorum, Pamirze, Alasce (Lodowiec Beringa);
RcqLdgxOxBwGb piedmontowy - powstaje na przedpolu gór w wyniku połączenia kilku jęzorów lodowcowych wypływających z odrębnych pól firnowych. Ten typ występuje w Alasce (Stewarta, Agassiza, Libbeya, Tyndalla, Gujot‑Malaspina), Grenlandii (Elephant Foot Glacier);
Rr3H8VN8zeUfP fieldowy (norweski) - ma kształt rozległego pola firnowego ze spływającymi od niego, szerokimi, ale stosunkowo krótkimi jęzorami. Tworzy się na rozległych, płaskich wierzchowinachwierzchowinach. Lodowce tego typu występują na wyspach Arktyki, w Islandii, na Svalbardzie, Ziemi Baffina, w Norwegii, Patagonii, Górach Skandynawskich.
Największe lodowce górskie na Ziemi znajdują się w Alasce. Powierzchnia Lodowca Beringa wynosi ok. 5 175 km² (długość ponad 190 km), a Lodowca Malaspina 2 200 km² (długość 113 km). W Europie największy jest Lodowiec Aletsch w Alpach Berneńskich, o powierzchni 87 km² i długości ok. 25 km. Do lodowców górskich posiadających najdłuższe jęzory należą ponadto: Lodowiec Fedczenki w Pamirze (ponad 70 km długości) oraz Siachen w Karakorum (ok. 75 km).
Słownik
forma przejściowa między śniegiem a lodem firnowym, gęstość firnu wynosi 0,4–0,8 g/cm³, powstaje w wyniku topnienia i zamarzania śniegu oraz akumulacji nowych warstw śniegu
forma przejściowa między firnem a lodem lodowcowym, gęstość lodu firnowego waha się od 0,8 do 0,9 g/cm³, powstaje w wyniku topnienia i zamarzania śniegu, tworzą go kryształy lodu, które są spojone masą lodową
lód o budowie ziarnistej, powstały w wyniku przejścia śniegu w firn, lód firnowy i finalnie w lód lodowcowy poprzez topnienie i zamarzanie śniegu oraz jego sukcesywną akumulację
najwyższa, zwykle nieco spłaszczona część góry lub wyżyny