Przeczytaj
Komensalizm i pasożytnictwo to odmienne zależności ekologiczne występujące w ekosystemieekosystemie pomiędzy dwoma organizmami różnych gatunków. Komensalizm zaliczany jest do interakcji pozytywnych, określanych jako oddziaływania nieantagonistyczneoddziaływania nieantagonistyczne. Pasożytnictwo jest interakcją negatywną, należącą do oddziaływań antagonistycznychoddziaływań antagonistycznych.
Korzyść czy szkoda?
Komensalizm to zależność ekologiczna pomiędzy dwoma organizmami, w której tylko jeden z nich odnosi korzyści – dla drugiego interakcja ta jest obojętna. Korzystający nazywany jest komensalem, a organizm nieodnoszący korzyści i nieponoszący strat – gospodarzemgospodarzem. Więcej informacji na temat tego typu oddziaływania międzygatunkowego oraz o jego znaczeniu w ekosystemie znajdziesz w materiale: Komensalizm.
Pasożytnictwo to zależność ekologiczna pomiędzy dwoma organizmami, w której jeden z nich odnosi korzyści – i ten nazywany jest pasożytempasożytem – a drugi straty. Organizm ten nazywany jest żywicielemżywicielem.

Czasami trudno odróżnić komensalizm i pasożytnictwo – granica między tymi oddziaływaniami bywa niewyraźna.
Zależności w świecie roślin
Przykładem takiej niepewnej granicy w świecie roślin jest zależność między bluszczem pospolitym (Hedera helix) a drzewiastymi formami różnych gatunków roślin. Bluszcz jest zimozielonym pnączempnączem, występującym powszechnie w Polsce i Europie. W interakcji z drzewami jest komensalem, który wykorzystuje pnie i gałęzie drzew jako podpory, dzięki którym jego pędy zyskują lepszy dostęp do światła.

Oddziaływania w świecie zwierząt
Przykładem niejasnej granicy między komensalizmem a pasożytnictwem w świecie zwierząt jest zależność między nużeńcem psim (Demodex canis) a psem. Nużeniec jest mikroskopijnym roztoczem, który bytuje i żeruje w gruczołach łojowych i mieszkach włosowych sierści psa. W tej interakcji zazwyczaj jest komensalem.
Komensalizm i pasożytnictwo u człowieka
Przewód pokarmowy człowieka jest środowiskiem życia wielu mikroorganizmów, które tworzą w nim mikroflorę jelitowąmikroflorę jelitową. Bakterie i grzyby wchodzące w jej skład pozostają z organizmem człowieka w zależnościach nieantagonistycznych, takich jak: symbiozasymbioza (mutualizm obligatoryjny), protokoopercjaprotokoopercja (mutualizm fakultatywny) i komensalizm.

Bakterie jelitowe produkują na drodze fermentacji kwas mlekowy. Obecność tego związku chemicznego w środowisku jelitowym przyczynia się do utrzymania odpowiedniego pH. Lekko kwaśny odczyn treści jelitowej ogranicza obecność i rozmnażanie się mikroorganizmów chorobotwórczych.
W procesach fermentacji powstaje także kwas masłowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne, wzmacniające barierę jelitową, odżywcze i regenerujące komórki nabłonkowe jelit. Kwas masłowy hamuje ponadto rozwój komórek nowotworowych i indukuje ich apoptozęapoptozę.
Mikroflora jelitowa wydziela również enzymy trawienne zdolne do rozkładu substancji, które są trudnostrawialne i niestawialne dla organizmu człowieka, wspierając pobieranie substancji odżywczych. Syntetyzuje witaminy: K, BIndeks dolny 11, BIndeks dolny 66, BIndeks dolny 1212 i kwas foliowy, które wykorzystywane są w procesach metabolicznych gospodarza.
Obecność mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym poprawia również wchłanianie soli mineralnych, głównie sodu, potasu, wapnia i magnezu. Ponadto sama obecność bakterii jelitowych ogranicza występowanie mikroorganizmów chorobotwórczych ze względu na silną konkurencję międzygatunkową o dostęp do pokarmu.
Stan, w którym flora jelitowa jest prawidłowa, to eubiozaeubioza. Jej zaburzenia, określane jako dysbiozadysbioza, związane są ze zmianą składu ilościowego i jakościowego tworzących ją mikroorganizmów.
Dysbioza jest przykładem niewyraźnej granicy między komensalizmem a pasożytnictwem u człowieka. W skład mikroflory jelitowej wchodzą organizmy będące komensalami w stanie eubiozy, np. grzyb – bielnik biały (Candida albicans). Dysbioza oznacza zmniejszenie się liczebności i zagęszczenia mikoorganizmów pozostających w zależnościach mutualistycznych i może spowodować, że dotychczasowy komensal stanie się pasożytem. Brak silnej konkurencji międzygatunkowej sprawia, że mikroorganizmy pozostające w zależności komensalizmu z organizmem człowieka intensywnie się namnażają. Zwiększona liczebność i zagęszczenie dotychczasowego komensala może doprowadzić do rozwoju choroby: komensal staje się pasożytem, dla którego organizm człowieka jest żywicielem.

Zaburzenia składu mikroflory jelitowej najczęściej wynikają z nadużywania antybiotyków o szerokim spektrum działania, stosowania leków immunosupresyjnych czy długotrwałego przyjmowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych. W celu przywrócenia równowagi w składzie mikroflory jelitowej stosuje się probiotyki, czyli preparaty zawierające szczepy bakterii niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Proces odbudowywania mikroflory jelitowej przez suplementację probiotyków określa się probioząprobiozą. Profilaktycznie zaleca się również wzbogacanie diety o prebiotyki, czyli substancje przyjmowane z pożywieniem, które wspomagają rozwój potrzebnych mikroorganizmów, np. błonnik.
Słownik
(gr. apó – od, ptôsis – padanie) programowana śmierć komórki w organizmie wielokomórkowym; proces biologiczny prowadzący do usunięcia komórek zużytych, starych, uszkodzonych lub zainfekowanych patogenami, na miejsce których pojawiają się nowe komórki
(gr. dys – rozdzielenie, oddzielenie, przeczenie, brak czegoś, bios – życie) brak równowagi w składzie mikrobioty jelitowej
(gr. oíkos – mieszkanie, gospodarstwo, środowisko, sýstēma – zestawienie, połączenie) złożony układ ekologiczny charakterystyczny dla określonego typu środowiska zasiedlonego przez właściwy mu zespół organizmów żywych; równowaga funkcjonowania tego układu oparta jest na szeregu czynników wynikających ze wzajemnego oddziaływania na siebie organizmów żywych (czynniki biotyczne) oraz z interakcji zachodzących między organizmami a fizykochemicznymi, nieożywionymi, czynnikami środowiska (czynniki abiotyczne)
(gr. eu – dobrze, bios – życie) stan prawidłowo zrównoważonej i urozmaiconej mikrobioty, zapewniającej homeostazę
organizm, którego ciało wykorzystywane jest jako środowisko życia przez inny organizm; zależność ta może być dla niego korzystna (symbioza, protokooperacja), niekorzystna (pasożytnictwo) lub obojętna (komensalizm)
zbiór mikroorganizmów – bakterii, grzybów i protistów, zasiedlających przewód pokarmowy człowieka i innych zwierząt, odgrywający rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu
interakcje między organizmami różnych gatunków niekorzystne przynajmniej dla jednej ze stron
interakcje między organizmami różnych gatunków, w których żadna ze stron nie ponosi szkody
organizm prowadzący pasożytniczy tryb życia, wykorzystujący organizm żywiciela jako środowisko życia i źródło substancji pokarmowych
forma życiowa roślin wykorzystująca różne podpory, aby dotrzeć do miejsc najlepiej oświetlonych
(gr. pro – dla, bios – życie) zwiększanie populacji pożytecznych drobnoustrojów mikrobioty przewodu pokarmowego na skutek suplementacji probiotykiem
rodzaj oddziaływania nieantagonistycznego, w którym obydwie populacje odnoszą korzyści, ale nie są od siebie zależne
(gr. sym – współ, bios – życie) rodzaj oddziaływania nieantagonistycznego, w którym obydwie populacje odnoszą korzyści, a jednocześnie nie są w stanie funkcjonować bez tej współpracy
organizm wykorzystywany przez pasożyta jako środowisko życia i źródło substancji pokarmowych

