bg‑azure

Biotechnologia molekularna

Biotechnologia jest nauką interdyscyplinarną, która łączy wiedzę oraz umiejętności z zakresu biologii (często mikrobiologii), chemii, fizyki, informatyki i nauk inżynieryjnych. Umożliwia wykorzystanie organizmów, ich części lub metabolitów w celach diagnostycznych i produkcyjnych.

Biotechnologia molekularna jest dyscypliną naukową, która korzysta z dorobku wielu dziedzin: genetyki, mikrobiologii, biochemii, informatyki oraz nauk inżynieryjnych. Opiera się na wykorzystaniu biokatalizatorów i enzymów modyfikowanych na drodze inżynierii genetycznej i biologii molekularnej, analizuje molekularne podłoże funkcjonowania organelli komórkowych i całych komórek oraz zajmuje się modyfikacjami genetycznymi komórek, w celu nadania im określonych właściwości.

Więcej o biotechnologii molekularnej w e‑materiałach:

bg‑azure

Historia biotechnologii molekularnej

R1ONs6IxMgahH
Oś czasu. 1950 Zespół Parke–Davis (firma farmaceutyczna Pfizer) otrzymał pierwszy syntetyczny antybiotyk – chloramfenikol (nazwa handlowa: Chloromycetin). 1953 James Dewey Watson i Francis Harry Compton Crick na podstawie badań wykonanych przez Rosalind Franklin i Maurice’a Wilkinsa opracowali model struktury DNA i zaproponowali mechanizm powielania informacji genetycznej. 1955 Arthur Kornberg wyizolował po raz pierwszy polimerazę DNA, enzym katalizujący syntezę DNA. 1955 Jonas Salk opracował pierwszą szczepionkę przeciw polio; po raz pierwszy do wytworzenia szczepionki zastosował ssacze komórki (komórki nerki małpy). 1957 Francis Harry Compton Crick zaproponował podstawowy dogmat biologii molekularnej: „DNA syntetyzuje RNA, a RNA syntetyzuje białka”. 1961 Marshall Warren Nirenberg, Har Gobind Khorana Severo Ochoa de Albornoz rozszyfrowali kod genetyczny: trzy nukleotydy DNA tworzą kodon, który odpowiada jednemu aminokwasowi. 1962 Osamu Shimomura odkrywa białko zielonej fluorescencji (GFP) w meduzie Aequorea victoria. 1969 Ralph Franz Hirschmann zsyntetyzował po raz pierwszy enzym (rybonukleazę). 1970 Hamilton Smith i Kent Wilcox wyizolowali pierwszy enzym restrykcyjny, za pomocą którego możliwe jest cięcie cząsteczki DNA w ściśle określonych miejscach. 1970 Howard Temin i David Baltimore odkryli odwrotną transkryptazę. 1970 Torbjörn Oskar Caspersson i Lore Zech opracowali pierwszą metodę prążkowego barwienia chromosomów. 1972 Paul Berg stworzył pierwszą zrekombinowaną cząsteczkę DNA z wykorzystaniem enzymu restrykcyjnego i ligazy. 1973 Stanley Norman Cohen i Herbert Wayne “Herb” Boye stworzyli pierwszy organizm zawierający zrekombinowane DNA. 1975 Georges Köhler i César Milstein wyprodukowali pierwsze w historii przeciwciała monoklonalne. 1978 David Goeddel z zespołem wyprodukowali po raz pierwszy rekombinowaną ludzką insulinę. 1979 John D. Baxter z zespołem zsyntetyzowali po raz pierwszy ludzki hormon wzrostu. 1982 Genentech i Eli Lilly opracowali pierwszy lek biotechnologiczny, ludzką insulinę produkowaną w genetycznie modyfikowanych bakteriach; lek został zatwierdzony przez Agencję Żywności i Leków. 1983 Kary Mullis z zespołem wynaleźli technikę PCR, czyli reakcję łańcuchową polimerazy, pozwalającą na wielokrotną replikację fragmentu DNA. 1983 Andrew Murray i Jack Szostak stworzyli pierwszy sztuczny chromosom drożdżowy (YAC). 1984 Alec Jeffreys wynalazł profilowanie DNA. 1986 Maurice Hilleman stworzył pierwszą rekombinowaną szczepionkę na wirusowe zapalenie wątroby typu B. 1986 Peter Schultz opisał jak połączyć przeciwciała z enzymami (abzymy) w celach terapeutycznych. 1988 Mycogen i Ciba Seeds stworzyli kukurydzę Bt, zawierającą gen pochodzący od bakterii Bacillus thuringiensis odpowiedzialny za produkcję toksycznego dla szkodników białka. 1990 Narodowy Instytut Badań Człowieka (NHGRI) rozpoczyna Projekt Poznania Ludzkiego Genomu. 1997 Ian Wilmut odniósł sukces w klonowaniu dorosłego zwierzęcia, sklonowaną owcę nazwał Dolly. 1997 John J. Harrington, Gil Van Bokkelen, Robert W. Mays, Karen Gustashaw i Huntington F. Willard stworzyli pierwszy sztuczny chromosom ludzki (HAC). 1998 James Alexander Thomson wprowadził pierwszą linię ludzkich embrionalnych komórek macierzystych. 1998 Craig Venter założył spółkę Celera Genomics, która za cel obrała zsekwencjonowanie całego genomu człowieka, używając metody ,,shotgun”. 1999 Zhiyuan Gong stworzył pierwsze genetycznie modyfikowane zwierzę domowe, TK-1 (GloFish), danio pręgowane, którego ciało wykazuje właściwości fluorecencyjne. 2001 Projekt Poznania Ludzkiego Genomu i Celera Genomics ogłosili na łamach ,,Nature” i ,,Science” zsekwencjonowanie ludzkiego genomu. 2001 Nicholas Lydon i Brian Druker opracowali Gleevec (imatynib), substancję stosowaną w terapii celowanej do leczenia nowotworów krwi. 2006 Merck & Co. wyprodukowali Gardasil, pierwszą profilaktyczną szczepionkę przeciwnowotworową przeciwko wirusowi brodawczaka ludzkiego (HPV), infekcji związanej z rakiem szyjki macicy i gardła. 2010 Donald E. Ingber stworzył tzw. płuco na chipie (ang. lung on a chip) stymulujące pracę płuc, na którym badana jest toksyczność leków. 2012 Vitor Pinheiro i Philipp Holliger stworzyli XNA (ang. xeno nucleic acids), który podobnie jak DNA, jest w stanie przechowywać informację genetyczną i ewoluować poprzez dobór naturalny. 2012 Jennifer Doudna i Emmanuelle Charpentier opracowały metodę CRISPR/Cas umożliwiającą manipulacje genomem danego organizmu
Historia biotechnologii molekularnej.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Cele biotechnologii molekularnej

R1Da90xKphVFj1
Pierwszym lekiem wytworzonym metodami inżynierii genetycznej była insulina. Obecnie w tym celu wykorzystywane są pałeczki okrężnicy, którym wszczepia się gen ludzkiej insuliny. Hodowle bakteryjne syntetyzują ludzką insulinę, która jest następnie oczyszczana i wykorzystywana do produkcji leków.
Źródło: Y_tambe, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Biotechnologia molekularna należy do trzech – obok informatyki i telekomunikacji – najbardziej perspektywicznych dziedzin przemysłu XXI wieku. Biotechnologia molekularna jest szeroką dyscypliną, w której procesy biologiczne, organizmy, komórki lub składniki komórkowe są wykorzystywane do wytwarzania lub modyfikowania produktów bądź procesów w określonych celach. Metody i produkty opracowane przez biotechnologów są wykorzystywane w badaniach naukowych, rolnictwie, przemyśle i medycynie. Najpowszechniejsze obszary zastosowania biotechnologii  molekularnej stanowią medycyna i przemysł, w tym produkcja żywności i leków, a także ochrona środowiska.

Biotechnologia molekularna w medycynie

Biotechnologia molekularna wykorzystywana jest w leczeniu chorób genetycznych, neurodegeneracyjnych, zakaźnych i nowotworowych. Umożliwia odnajdywanie przyczyn choroby na poziomie molekularnym, m.in. poprzez wykrywanie mutacji genetycznych. Wspomaga również rozwój nowoczesnych metod terapii, m.in. związanych ze starzeniem się społeczeństwa, terapii regeneracyjnych lub terapii genowych (zwłaszcza chorób nieuleczalnych lub źle rokujących, tj.: nowotworów, zakażeń wirusowych i genetycznych chorób dziedzicznych). Ponadto bierze udział w profilaktyce chorób – wytwarzaniu nowoczesnych szczepionek opartych na działaniu białka, a nie całego patogenu (brak ryzyka wywołania choroby u osoby zaszczepionej) oraz produktów i usług opartych na zaawansowanych technikach analizy danych na potrzeby ochrony zdrowia. Celem biotechnologii molekularnej jest również hodowla komórek, tkanek i narządów z komórek macierzystych pobranych od pacjenta, dzięki czemu omija się ryzyko odrzucenia przeszczepu. W ten sposób można stworzyć: skórę, naczynia krwionośne, tkankę chrzęstną, tchawicę oraz pęcherz moczowy.

Biotechnologia molekularna w farmacji

Biotechnologia molekularna służy głównie do projektowania nowych leków. Bierze udział w produkcji biofarmaceutyków, czyli białek wytwarzanych w ciele organizmów zmodyfikowanych genetycznie, a następnie wykorzystywanych do leczenia chorób człowieka. Zajmuje się również ulepszaniem właściwości antybiotyków, które muszą być dostosowywane do szybko powstających i rozprzestrzeniających się drobnoustrojów stających się opornych na dotychczasowe leki.

Biotechnologia molekularna w rolnictwie

Biotechnologia molekularna wykorzystywana jest w produkcji żywności. Umożliwia rozwój upraw o ulepszonych profilach żywieniowych oraz produkcję żywności wolnej od alergenów. Ogranicza stosowanie czynników chemicznych oraz obniża koszty związane z przetwórstwem. Dąży do wprowadzenia na szeroką skalę upraw roślin transgenicznych, bardziej odpornych na choroby i czynniki zewnętrzne. Biotechnologia molekularna bierze również udział w hodowli zwierząt transgenicznych (królików, kóz i krów). Dzięki metodom pozyskiwania mnogiej owulacji i przenoszenia zarodków można je selekcjonować i wybierać organizmy o najlepszych cechach użytkowych. Ma to na celu m.in.: uzyskanie większych przyrostów masy ciała zwierząt hodowlanych, zwiększenie produkcji mleka oraz wzrost jego jakości, a także poprawę naturalnej odporności zwierząt na choroby.

Biotechnologia molekularna w przemyśle

Biotechnologia molekularna umożliwia pozyskiwanie czynników, które wspomagają produkcję żywności, np. enzymów. Dzięki metodom biotechnologii molekularnej można również bezpiecznie dla konsumentów przedłużać trwałość produktów. Poza produkcją żywności biotechnologia molekularna znajduje szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, m.in. przy wytwarzaniu detergentów, leków, kosmetyków, biopaliw czy papieru. Substancje wytwarzane przez mikroorganizmy transformowane genetycznie eliminują użycie środków chemicznych, które szkodzą środowisku. Produkcja z ich udziałem jest przy tym bardziej wydajna i tańsza od tradycyjnych metod produkcji, często też przekłada się na uzyskanie produktów lepszej jakości. Biotechnologia molekularna pozwala również zmniejszyć koszty związane z obróbką odpadów, na przykład poprzez stosowanie biodegradowalnych materiałów do pakowania produktów.

Biotechnologia molekularna w ochronie środowiska

Biotechnologia molekularna wykorzystuje enzymy, mikroorganizmy i hodowle komórkowe do przetwarzania odpadów, biomasy, oczyszczania ścieków, gazów, uzdatniania wody oraz remediacji gruntów. Bioremediacja gruntów i znajdujących się w nich wód gruntowych polega na wykorzystaniu żywych mikroorganizmów, głównie bakterii glebowych, do katalizowania rozkładu lub transformacji różnego rodzaju zanieczyszczeń, przeważnie naftowych, w formy mniej szkodliwe.

Rozwój biotechnologii molekularnej stwarza szansę poprawy życia zdrowotnego i ekonomicznego człowieka. Jednak postępy badań naukowych oraz prac wdrożeniowych wymagają akceptacji społeczeństwa.

Genomika

Genomika to nauka zajmująca się badaniem całego genomu danego organizmu w celu:

  • poznania wszystkich jego genów (genomu);

  • identyfikacji produktów ekspresji tych genów, czyli białek i RNA;

  • poznania mechanizmów regulacji genetycznej.

RxEZdX6FlVvrC1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Genomika
    • Elementy należące do kategorii Genomika
    • Nazwa kategorii: Genomika funkcjonalna
      • Elementy należące do kategorii Genomika funkcjonalna
      • Nazwa kategorii: Funkcje genów
      • Nazwa kategorii: Funkcje sekwencji niekodujących
      • Koniec elementów należących do kategorii Genomika funkcjonalna
    • Nazwa kategorii: Genomika strukturalna
      • Elementy należące do kategorii Genomika strukturalna
      • Nazwa kategorii: Mapowanie genomów
      • Nazwa kategorii: Sekwencjonowanie genomów
      • Koniec elementów należących do kategorii Genomika strukturalna
    • Nazwa kategorii: Genomika porównawcza
      • Elementy należące do kategorii Genomika porównawcza
      • Nazwa kategorii: Pokrewieństwa ewolucyjne organizmów
      • Koniec elementów należących do kategorii Genomika porównawcza
    • Nazwa kategorii: Metagenomika
      • Elementy należące do kategorii Metagenomika
      • Nazwa kategorii: Analiza zespołów mikroorganizmów
      • Koniec elementów należących do kategorii Metagenomika
      Koniec elementów należących do kategorii Genomika
Kierunki badawcze genomiki.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Proteomika

Proteomika to nauka badająca wszystkie białka danej komórki lub organizmu (czyli proteom) w celu ich zidentyfikowania, poznania ich roli, struktury trójwymiarowej, wzajemnych relacji i rozmieszczenia w cytozolu i organellach komórkowych. Niezwykle istotne jest także scharakteryzowanie białek w chorych komórkach, ponieważ wiedzę tę można wykorzystać w medycynie, np. poznanie kształtu białka charakterystycznego dla danego typu nowotworu pozwoli na zaprojektowanie lekarstwa, które będzie mogło wiązać się z miejscami aktywnymi tego białka, unieszkodliwiając je. Do 2023 r. wyprodukowano ok. 500 różnych leków nakierowanych na konkretne białka. Szacuje się, że potrzebnych będzie 10–20 tys. takich leków.

bg‑azure

Perspektywy biotechnologii molekularnej

Perspektywy rozwoju biotechnologii molekularnej są bardzo szerokie. Przewiduje się, że w przyszłości posłuży ona do:

  • rozwoju terapii genowych polegających na wszczepianiu do komórek obcych kwasów nukleinowych,

  • terapii chorób, które obecnie określa się jako choroby nieuleczalne,

  • tworzenia bardziej skutecznych i mniej szkodliwych biofarmaceutyków,

  • wykorzystania hodowli komórek macierzystych w leczeniu chorób serca, udaru mózgu czy stwardnienia rozsianego, a nawet do produkcji narządów wszczepianych chorym,

  • wytwarzania na szeroką skalę biomateriałów (biodegradowalnych tworzyw) oraz biopaliw z odnawialnych surowców (takich jak etanol, biodiesel, biogaz czy też sama biomasa),

  • zmniejszenia problemu głodu na świecie poprzez zwiększenie ilości i jakości plonów.

Słownik

abzymy
abzymy

(ang. antibody – przeciwciało, enzyme – enzym) przeciwciała mające właściwości katalityczne

genomika
genomika

dziedzina nauki badająca całe genomy, a nie tylko pojedyncze geny

kDa
kDa

kilodalton, 1000 daltonów; jednostka masy

koniugacja
koniugacja

mechanizm wymiany DNA między komórkami bakterii; podczas koniugacji materiał genetyczny jest przekazywany poprzez pile płciowe (fimbrie)

metabolom
metabolom

zbiór metabolitów znajdujących się w organizmie, tkance, komórce lub przedziale komórkowym 

metabolomika
metabolomika

dziedzina nauki badająca zmiany zachodzące w profilu metabolicznym

odwrotna transkryptaza
odwrotna transkryptaza

enzym tworzący nić DNA na podstawie nici RNA, właściwie polimeraza DNA zależna od RNA

polimeraza DNA
polimeraza DNA

enzym tworzący nową nić DNA na podstawie już istniejącego wzorca, np. innej nici DNA

proteomika
proteomika

dziedzina nauki badająca całość białek obecnych w komórce i wytwarzanych przez nią

restryktaza (enzym restrykcyjny)
restryktaza (enzym restrykcyjny)

enzym przecinający nić DNA w ściśle określonym miejscu właściwym dla danego enzymu

transdukcja
transdukcja

wprowadzenie nowego genu do komórki przez bakteriofagi lub inne wirusy

transpozony
transpozony

ruchome elementy DNA, odcinki DNA złożone z kilkuset do kilku tysięcy nukleotydów, zmieniające swoje miejsce w genomie; mogą wywołać zmiany w strukturze genomu polegające na duplikacji, inwersji lub delecji