Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

W populacji danego gatunku występuje wiele osobników. Różnice między nimi dotyczą cech fenotypowych o mierzalnym i obserwowalnym charakterze. Należą do nich m.in. wzrost lub wielkość, masa ciała, umaszczenie i kolor oczu. Zmiany dotyczące danej cechy fenotypowej mogą mieć charakter trwały (ciągły), bądź przejściowy (nieciągły), a także ulegać modyfikacjom na różnych etapach życia organizmu. Zmienność fenotypowa określana jest jako całkowita zmienność biologiczna danej cechy w obrębie populacji.

Zmienność fenotypowa to efekt składowy zmienności genetycznej oraz zmienności środowiskowej.

Więcej na ten temat w e‑materiałach:

  • Zmienność środowiskowa;

  • Genetyczne uwarunkowania zmienności ciągłej i nieciągłej.

bg‑turquoise

Zmienność genetyczna

Zmienność genetyczna ma decydujące znaczenie dla procesów ewolucyjnych: modyfikacje powstałe w jej wyniku są przekazywane kolejnym pokoleniom. Wyróżnia się dwa typy zmienności genetycznej: zmienność rekombinacyjną oraz zmienność mutacyjną.

Zmienność rekombinacyjna wynika z powstawania nowych kombinacji alleli, które już istnieją. Warunkują ją:

  • przypadkowe rozejście się chromosomów do komórek potomnych podczas podziału komórki;

  • zjawisko crossing‑over.crossing‑overcrossing‑over..

Zmienność mutacyjna wynika z nagłych, trwałych zmian materiału genetycznego, czyli z mutacji.

Zarówno zmienność rekombinacyjna, jak i mutacyjna mają charakter bezkierunkowy. Mogą prowadzić do powstania nowych kombinacji genów oraz cech fenotypowych.  Zmienność genetyczna jest nieprzewidywalna: jej efekty z jednej strony przyczyniają się do zwiększenia szans na przetrwanie, z drugiej – wpływają na rozwój chorób lub ograniczoną zdolność do reprodukcji.

Zmienność genetyczna to źródło różnorodności genetycznej populacji lub gatunku. Najczęściej charakteryzowana jest jako zróżnicowanie alleli genów w puli genowej danego gatunku. Bogatsza pula genowa wpływa na zdolność do przetrwania poprzez zwiększenie prawdopodobieństwa przystosowania się do zmieniających się warunków otoczenia oraz odporności na czynniki chorobotwórcze.

Więcej o zmienności genetycznej w e‑materiale Źródła zmienności genetycznej.

bg‑turquoise

Zmienność środowiskowa

Zmienność środowiskowa to oddziaływanie czynników środowiska zewnętrznego na efekty warunkowane danymi genami.

Czynnikami warunkującymi występowanie zmienności środowiskowej mogą być: temperatura otoczenia, dostępność światła, wody, pokarmu oraz wolnej przestrzeni. Krótkotrwała ekspozycja na zmianę czynników środowiska nie wystarcza, aby doszło do zmian fenotypowych. Bardzo ważne jest również natężenie tych czynników oraz odchylenie od wartości średnich (fluktuacjafluktuacjafluktuacja), do których przystosowane są organizmy.

RIkgqTL4RI5Oh
Pokrój kosodrzewiny zależy od wysokości, na której rośnie. Im wyżej, tym większa prędkość wiatru, stąd kosodrzewina tworzy mniejsze krzewy. Jest to przykład wpływu warunków środowiska na fenotyp.
Źródło: Andrzej Otrębski, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Czynniki te wpływają na fenotypfenotypfenotyp danego organizmu. Zmiany fenotypowe warunkowane przez zmienność środowiskową nie są dziedziczone przez kolejne pokolenia, co odróżnia zmienność środowiskową od zmienności genetycznej.

bg‑turquoise

Fenotyp – wypadkowa zmienności genetycznej i środowiskowej

Większość cech dotyczących organizmów żywych jest współkształtowana zarówno przez zmienność środowiskową, jak i zmienność genetyczną, która decyduje o zmianach ewolucyjnych. Dzięki niej możliwe jest m.in. zasiedlanie innych obszarów przez organizmy danego gatunku, a także lepsze przystosowanie do zajmowanych terytoriów. Zmienność środowiskowa wpływa na fenotyp organizmów w sposób niedziedziczny, co umożliwia jednak adaptację do zmieniających się warunków środowiska. Jest to szczególnie ważne u roślin, które nie mają zdolności lokomocji.

W przypadku roślin niezmiernie ważne jest zjawisko plastyczności fenotypu - możliwości wykształcenia różnych fenotypów na bazie jednego fenotypu. Forma fenotypu zależeć będzie od czynników środowiskowych. Jest to jedna z możliwości przystosowania się do warunków środowiskowych. Przykładem plastyczności fenotypu jest forma pokroju sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris) w zależności od gęstości występowania. Zjawisko to obserwuje się także na przykładzie kształtu liści  grążela żółtego (Nuphar lutea), który wytwarza liście o różnych kształtach w zależności od zanurzenia ich w wodzie: owalne na powierzchni i sałatowate pod wodą. Zjawisko plastyczności fenotypu obserwowane jest także u zwierząt, gdzie szczególnie często występuje u organizmów bezkręgowych.

Przykładem wpływu zmienności genetycznej i środowiskowej na ukształtowanie fenotypu jest zmiana barwy tłuszczu u królików uwarunkowanej przez parę alleli. U osobników będących heterozygotami oraz u homozygot dominujących obecny jest enzym, który rozkłada ksantofilksantofilksantofil, barwnik odpowiedzialny za żółte zabarwienie tłuszczu – dlatego tłuszcz tych zwierząt jest biały. Homozygoty recesywne są pozbawione tego aktywnego enzymu, co sprawia, że ich tłuszcz jest żółty.

Na barwę tłuszczu mają jednak wpływ również warunki środowiskowe, a dokładniej rodzaj spożywanego pokarmu. Homozygoty recesywne, które otrzymują pokarm pozbawiony ksantofilu, charakteryzują się białym zabarwieniem tłuszczu. Poniżej przedstawiono schemat skrzyżowania osobników heterozygotycznych, oznaczonych jako Aa, pod względem barwy tłuszczu.

A

a

A

AA

Aa

a

Aa

aa

Tabela. Wiersz pierwszy: kolumna pierwsza komórka pusta, kolumna druga duże A, kolumna trzecia małe a. Wiersz drugi:  kolumna pierwsza duże A, kolumna druga dwa duże A, kolumna trzecia duże A małe a. Wiersz trzeci: kolumna pierwsza małe a, kolumna druga duże A małe a, kolumna trzecia dwa małe a

W zależności od podawanej zwierzętom karmy (z ksantofilem lub bez) otrzymano ich różne fenotypy. Bez względu na występujący układ alleli (AA, Aa, aa), wszystkie króliki karmione paszą bez ksantofilu charakteryzowały się białą barwą tłuszczu – warunki środowiskowe wpłynęły zatem na określony fenotyp.

W zależności od podawanej zwierzętom karmy (z ksantofilem lub bez) otrzymano ich różne fenotypy. Bez względu na występujący układ alleli (dwa duże A, duże A małe a, dwa małe a), wszystkie króliki karmione paszą bez ksantofilu charakteryzowały się białą barwą tłuszczu – warunki środowiskowe wpłynęły zatem na określony fenotyp.

Króliki, które karmione były paszą zawierającą barwnik ksantofil, charakteryzowały się zmiennym fenotypem w zależności od alleli. Potomstwo heterozygotyczne (Aa) oraz homozygotyczne dominujące (AA) przy karmieniu paszą z ksantofilem miało biały tłuszcz (osobniki te mają enzym rozkładający barwnik). Z kolei homozygoty recesywne (aa) przy karmieniu pokarmem z ksantofilem charakteryzowały się żółtym tłuszczem – brakowało w ich organizmie enzymu rozkładającego barwnik. Wynika z tego, że przy karmieniu paszą z ksantofilem 75% osobników potomnych ma tłuszcz barwy białej, 25% – żółtej.

Króliki, które karmione były paszą zawierającą barwnik ksantofil, charakteryzowały się zmiennym fenotypem w zależności od alleli. Potomstwo heterozygotyczne (duże A małe a) oraz homozygotyczne dominujące (dwa duże A) przy karmieniu paszą z ksantofilem miało biały tłuszcz (osobniki te mają enzym rozkładający barwnik). Z kolei homozygoty recesywne (dwa małe a) przy karmieniu pokarmem z ksantofilem charakteryzowały się żółtym tłuszczem – brakowało w ich organizmie enzymu rozkładającego barwnik. Wynika z tego, że przy karmieniu paszą z ksantofilem 75% osobników potomnych ma tłuszcz barwy białej, 25% – żółtej.

Krzyżówka opisuje dopełnianie się dwóch typów zmienności w kształtowaniu fenotypów.

RpqVF0qqFgjLm
Kolor futra królika himalajskiego warunkowany jest przez temperaturę otoczenia.
Źródło: Shantel Jang, Flickr, licencja: CC BY-NC-ND 2.0.

Przykładem wykształcenia specyficznego fenotypu przez zmienność genetyczną i środowiskową jest także zmiana barwy futra królika himalajskiego. Jego sierść jest biała – oprócz miejsc najbardziej narażonych na niskie temperatury, takich jak uszy, pysk i łapy, gdzie przyjmuje barwę czarną. Aby udowodnić, że temperatura ma wpływ na barwę futra tego zwierzęcia, dokonano jego strzyżenia w jednym miejscu. Następnie przykładano w nie okład z lodu, który obniżał temperaturę skóry. Po ekspozycji na zimno futro w tym miejscu odrastało, lecz o zmienionym – na czarny – kolorze.

Obserwowane zjawisko świadczy o próbie przystosowania się tych zwierząt do warunków środowiska. Futro barwy ciemnej szybciej się nagrzewa, chroniąc ciało królika przed wychładzaniem się. Białe futro sprzyja też lepszemu maskowaniu się w terenie, który zwierzę zamieszkuje.

Zjawisko współdziałania zmienności genetycznej i środowiskowej w tworzeniu fenotypu można zaobserwować także u ludzi. Przykładem jest fenyloketonuria, choroba dziedziczona w sposób autosomalny recesywny. Osoby chore mają dwa allele recesywne genu odpowiedzialnego za kodowanie hydroksylazy fenyloalaniny. Enzym ten katalizuje przemianę fenyloalaniny do tyrozyny. W przypadku braku jego aktywności dochodzi do akumulacji fenyloalaniny, która następnie zmieniana jest w kwas fenylopirogronowy. Nieleczona fenyloketonuria może prowadzić do szeregu zmian w organizmie, szczególnie w obrębie układu nerwowego. U noworodków przeprowadza się testy na tę chorobę. Nie ma na nią skutecznego lekarstwa – można natomiast zahamować jej rozwój poprzez eliminację produktów bogatych w fenyloalaninę z diety. W ten sposób zmiana czynnika środowiskowego, jakim jest podaż produktów zawierających fenyloalaninę, może modyfikować fenotyp organizmu chorego na fenyloketonurię.

Słownik

crossing‑over
crossing‑over

zjawisko wymiany odcinków chromatyd między chromosomami homologicznymi w czasie pierwszej profazy podziału mejotycznego, co prowadzi do wymiany materiału genetycznego między tymi chromosomami

fenotyp
fenotyp

zespół wszystkich cech danego organizmu; fenotyp warunkowany jest zarówno przez geny, jak i środowisko

fluktuacja
fluktuacja

przypadkowe odchylenia obserwowanych wartości wielkości fizycznych od ich wartości średnich

ksantofil
ksantofil

organiczny związek chemiczny należący do karotenoidów; ksantofile są fotosyntetycznymi barwnikami pomocniczymi i nadają barwę żółtą, pomarańczową i czerwoną wielu kwiatom oraz owocom