Przeczytaj
Warto przeczytać
Dyfuzja to samorzutne rozprzestrzenianie i mieszanie się cząsteczek różnych substancji. Przyczyną jest chaotyczny ruch cząsteczek i ich ciągłe zderzenia. Dyfuzja zachodzi w gazach, cieczach i ciałach stałych. Dyfuzja w ciałach stałych jest bardzo wolna i nie można jej bezpośrednio obserwować. (Więcej o dyfuzji w ciałach stałych przeczytasz w e‑materiale „Na czym polega zjawisko dyfuzji?”) Za to możemy obserwować dyfuzję w gazach i cieczach. To właśnie dyfuzja powoduje, że w powietrzu rozchodzą się zapachy.
Dyfuzję w cieczach obserwujemy często w życiu codziennym. Wiemy, że zaledwie kropla soku z cytryny wpuszczona do szklanki wody zmieni smak całej wody. Jeśli przypadkiem do napoju dostanie się odrobina niejadalnej substancji, na przykład płynu do zmywania, to nie uda nam się jej usunąć – cały napój trzeba wylać. Przyczyną jest zjawisko dyfuzji. Cząsteczki detergentu szybko rozprzestrzeniają się w napoju i nigdy nie powrócą do pierwotnego położenia. Zjawisko dyfuzji jest bowiem procesem nieodwracalnym. Dobrze wiemy, że gdy dwa różne gazy lub ciecze zmieszają się ze sobą, to samoistnie nie rozdzielą się.
Zastanówmy się nad mechanizmem dyfuzji w cieczach. Na Rys. 1a. pokazane jest naczynie, w którym po dwóch stronach przegrody znajduje się woda zabarwiona na różowo i czysta woda. Gęstość obu cieczy jest taka sama. Po usunięciu przegrody (Rys. 1b.) obserwujemy, jak różowe zabarwienie przesuwa się w prawo. Jeśli moglibyśmy śledzić ruch jednej cząsteczki barwnika, to niekoniecznie stwierdzilibyśmy, że przesunęła się w tę samą stronę. Ruch każdej cząsteczki jest całkowicie przypadkowy i żaden kierunek nie jest wyróżniony. Na Rys. 1b. pokazany jest tor przykładowej cząsteczki barwnika, która przesunęła się od punktu 1 do 2, akurat w przeciwną stronę niż kierunek dyfuzji. Jednak większość cząsteczek barwnika przesunęła się zgodnie z kierunkiem dyfuzji i dlatego możemy obserwować efekt rozprzestrzeniania się barwnika. Efekt ten jest skutkiem ogromnej liczby cząsteczek.
Zjawisko dyfuzji obserwujemy w skali makroskopowej jako proces ukierunkowany, prowadzący do wyrównywania stężeństężeń składników cieczy. Jednak przyczyną dyfuzji na poziomie mikroskopowym są chaotyczne i nieuporządkowane ruchy cząsteczek.
Zjawisko dyfuzji łatwo zaobserwować, gdy wpuścimy do naczynia z wodą nieco atramentu. Można wtedy na własne oczy zobaczyć, jak cząsteczki barwnika mieszają się z cząsteczkami wody, tworząc barwne obrazy (Rys. 2.).
Szybkość dyfuzji zależy od temperatury. Cząsteczki o dużych prędkościach mogą w krótkim czasie pokonać duże odległości. Miarą średniej energii kinetycznej cząsteczek jest temperatura. Jeśli więc temperatura jest wyższa, to większa jest średnia energia kinetyczna cząsteczek i tym samym większe ich prędkości.
Szybkość dyfuzji wzrasta wraz z temperaturą.
Wykorzystujemy to zjawisko w życiu codziennym. Dobrze wiemy, że łatwiej zmyć zabrudzenie gorącą wodą niż zimną. Drobinki brudu szybciej zmieszają się z wodą o wyższej temperaturze i mogą być usunięte.
Temperatura określa średnią energię kinetyczną cząsteczek. Ale ich średnia prędkość zależy też od masy cząsteczki. Przyjrzyjmy się wzorowi na energię kinetyczną
Przy tej samej energii większą prędkość ma ciało o mniejszej masie. Wynika z tego, że substancje o mniejszych cząsteczkach w danej temperaturze poruszają się średnio z większą prędkością, więc dyfundują szybciej niż substancje o dużych cząsteczkach.
Popatrz na Rys. 3. Przedstawiono na nim dwa naczynia przegrodzone w połowie i wypełnione wodą. Do jednego naczynia dodano substancję o małych cząsteczkach (a), a do drugiego substancję o dużych cząsteczkach (b). (Oczywiście cząsteczki przedstawione są symbolicznie – proporcje ich rozmiarów i rozmiarów naczynia nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.) W obu naczyniach temperatura jest taka sama, więc jednakowa jest średnia energia kinetyczna cząsteczek, ale średnie prędkości dużych cząsteczek są mniejsze niż średnie prędkości małych cząsteczek. Przykładowe prędkości kilku cząsteczek przedstawione są w postaci wektorów na rysunkach (a) i (b). Gdy przegroda zostanie usunięta, cząsteczki mogą poruszać się w całym naczyniu z wodą. W czasie, gdy szybkie, małe cząsteczki dotrą do końca naczynia (c), wolniejsze, duże cząsteczki przebędą krótszą drogę (d).
Szybkość dyfuzji jest tym większa, im mniejsza jest masa cząsteczkowa substancji.
Zjawisko dyfuzji jest dowodem na to, że materia składa się z atomów i cząsteczek.
Słowniczek
(ang.: concentration) – miara ilości składnika w mieszaninie. Stężenie równe jest stosunkowi masy składnika do masy mieszaniny.
(ang.: birch tar) – produkt o gęstej, smolistej konsystencji powstający w wyniku suchej destylacji drewna.