bg‑turquoise

Tolerancja ekologiczna

Każdy organizm wykazuje tolerancję ekologicznątolerancja ekologicznatolerancję ekologiczną, czyli ma zdolność przystosowywania się do zmiennych warunków środowiska: ilości i natężenia czynników biotycznych i abiotycznych. Różne organizmy, zarówno roślinne, jak i zwierzęce, aby przeżyć, rosnąć i rozmnażać się, wymagają określonych czynników środowiska, np. w zakresie wartości pH gleby, wilgotności powietrza czy nasłonecznienia.

Przedział zmienności określonych czynników środowiska, w których organizm żyje, rozmnaża się i utrzymuje swoje czynności życiowe, to tzw. zakres tolerancji ekologicznej. Zakres ten ma trzy główne punkty: minimum, maksimum i optimum. Wartość czynnika najdogodniejsza do wzrostu, życia i efektywności procesów biologicznych danego organizmu to optimum. Zwykle możliwe jest w nim rozmnażanie, natomiast poza nim – jedynie wzrost i rozwój. Np. zakres temperatur, w których żyje dorsz bałtycki, wynosi od −2 do +6℃, ale rozmnaża się on jedynie w temperaturze od 4 do 5℃. Każdy czynnik, który zbliża się do punktów krytycznych, czyli minimum (dolnego zakresu tolerancji) i maksimum (górnego zakresu tolerancji), albo je przekracza, jest czynnikiem letalnym, tj. takim, który ogranicza występowanie i wzrost danego organizmu. Zakres tolerancji na dany czynnik zależy od płci i wieku organizmu, u młodych osobników jest węższy niż u dorosłych.

R1brAmHyFbgOq1
Tolerancja ekologiczna organizmu na przykładzie jego aktywności w zależności od zakresu temperatury. 
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Na organizmy działa wiele różnych czynników w tym samym czasie. Zakres tolerancji na niektóre z nich może być szeroki, natomiast na inne – wąski. Na przykład myśliwi rozstawiają lizawki (bryły soli kamiennej do wylizywania) dla naszych rodzimych roślinożerców saren i łosi, aby zrekompensować im niedostatek sodu. Jest go zbyt mało w pokarmie roślinnym, a niedobór sodu ogranicza rozród tych zwierząt. Zakres tolerancji na dany czynnik może być różny u różnych gatunków, np. roślina zielna lepnica lepka (Silene viscosa) kiełkuje w temperaturze od 23℃, natomiast roślina zielna firletka poszarpana (Lychnis flos‑cuculi) – od 13℃.

R1ZeDZMlUcq501
Grafika przedstawia klasyfikacje organizmów ze względu na zakres tolerancji ekologicznej. Na wykresie oś y opisana jest jako reakcja organizmu, natomiast oś x jako natężenie czynnika. Wykres pierwszy określa eurybionty. Rozpoczyna się on w 1/10 długości osi x i powoli rośnie aż do osiągnięcia maksimum w połowie długości osi. Następnie powoli opada do osiągnięcia wartości y równej zero w 9/10 długości osi x. Eurybionty spotykamy niemal na całym świecie (np. wróble domowe posiadają szeroki zakres tolerancji na wahania temperatury, spotykamy je niemalże na całym świecie). Poza wykresem pierwszym na schemacie znajdują się trzy parabole określające zakres tolerancji stenobiontów. Stenobionty to gatunki o wąskim zakresie tolerancji (np. koralowce rafy koralowej posiadają wąski zakres tolerancji na wahania temperatury). Na zdjęciu gatunek koralowca. Składa się z licznych podłużnych ramion w kolorze niebieskim. Na zdjęciu dwa ptaki. Siedzą na gałęzi. Mają szaro-beżowe upierzenie, niewielki dziób.
Klasyfikacja organizmów ze względu na zakres tolerancji ekologicznej. U niektórych gatunków zakres tolerancji na określony czynnik jest wąski i są one bardziej wyspecjalizowane – mówimy wtedy o stenobiontach (1); u innych gatunków zakres jest szeroki i mogą one rozwijać się w różnorodnym środowisku – mówimy wtedy o eurybiontach (2). Tolerancja u tego samego organizmu może być wąska w stosunku do jednego czynnika i szeroka w stosunku do innego.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Zakres tolerancji na dany czynnik w środowisku naturalnym może się zmieniać, np. w wyniku zmian klimatycznych albo przemieszczania się organizmu. Organizmy przyzwyczajają się wtedy do danego czynnika i wykazują fizjologiczne reakcje na niego. Zjawisko to nazywamy aklimatyzacjąaklimatyzacjaaklimatyzacją. Przykładem jest łoś, który przed nadejściem zimy z torfowisk i lasów nizinnych przenosi się na wyżej położone tereny, do lasów iglastych – jego reakcja fizjologiczna polega na zwiększeniu przepływu krwi w płucach i produkcji czerwonych krwinek w związku z obniżoną zawartością tlenu na większych wysokościach.

R6mA83sZl9eq41
Aloes (Aloe) należy do sukulentów, czyli form ekologicznych roślin, których zakres tolerancji na suszę jest szeroki. Aloes gromadzi wodę w pokrytych woskowym nalotem liściach.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Organizmy, które mają podobny zakres tolerancji w stosunku do określonego czynnika, nazywamy formami ekologicznymi (np. hydrofity, czyli rośliny żyjące w środowisku wodnym).

Gatunki o wąskim zakresie tolerancji w stosunku do określonego czynnika nazywamy gatunkami wskaźnikowymi (bioindykatorami)gatunki wskaźnikowe (bioindykatory)gatunkami wskaźnikowymi (bioindykatorami). Obecność tych gatunków świadczy o występowaniu danego czynnika w określonym natężeniu w środowisku.

R1JHABjWIR7KC1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Źródło: Macroscopic Solutions, Flickr, licencja: CC BY-NC 2.0.
bg‑turquoise

Prawo minimum Liebiga

Patrząc na ogół czynników środowiska możemy zauważyć, że to, czego w środowisku jest najmniej decyduje o tym, ile mamy osobników na danym terenie. Zależność ta nosi nazwę prawa minimum Liebiga.

Prawo minimum Liebiga to jedno z podstawowych praw ekologii, mówiące o tym, że czynnik, którego jest najmniej (jest w minimum) działa ograniczająco na organizm, bądź całą populację.

Tę zależność możemy zaobserwować na roślinach – niezależnie od tego, jak dużo w glebie znajduje się składników niezbędnych do wzrostu rośliny, kluczowa jest dostępność azotu – jego brak lub zbyt niski poziom będzie ograniczał występowanie tych organizmów w danym siedlisku.

Beczka Liebiga jest rodzajem wizualizacji tego prawa zaproponowanym przez samego uczonego. Pojemność beczki jest ograniczana długością jej najkrótszej klepki. Rozwój organizmu także jest ograniczany czynnikiem, którego jest najmniej.

R19Q37WAjHf3T1
Grafika przedstawia wizualizację prawa minimum Liebiga. Na ilustracji znajdują się dwie beczki. Beczka po lewej posiada klepki różnej długości. Najkrótsza z nich znajduje się w połowie wysokości całej beczki. Wypływa z niej woda. Na beczce znajdują się różne pierwiastki chemiczne. W dole beczki umieszczone są B, Cu, Na, Zn, P, Ca, Fe, K, Mn. W górze zaś Fe, S, Cu, N oraz Mg.  Obok beczki znajduje się zielona strzałka skierowana ku górze opisana jako wygląd i plon. Jest ona długości najkrótszej klepki.  Beczka po prawej stronie posiada klepki schodzące schodkowo do najkrótszej, która ma długość około trzech czwartych wysokości całej beczki. W dole beczki umieszczone są B, Cu, Na, Zn, P, Ca, Fe, K, Mn. W górze zaś Fe, S, Cu, N oraz Mg.  Obok beczki znajduje się zielona strzałka skierowana ku górze opisana jako wygląd i plon. Jest ona długości najkrótszej klepki. Strzałka przy beczce prawej jest znacznie dłuższa od strzałki przy beczce lewej.
Beczka Liebiga - wizualizacja prawa minimum Liebiga. Pojemność beczki jest ograniczana długością jej najkrótszej klepki.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Rozwinięciem prawa minimum Liebiga jest prawo tolerancji ekologicznej Shelforda.

bg‑turquoise

Prawo tolerancji Shelforda

Prawo tolerancji Shelforda mówi o tym, że zarówno niedobór, jak i nadmiar czynnika wpływa ograniczająco na wzrost i rozwój organizmów.

Zgodnie z tym prawem, każdy organizm ma charakterystyczny dla niego zakres tolerancji na dany czynnik środowiska. Zakres ten jest wyznaczany przez dwie skrajne wartości tego czynnika (minimum i maksimum), a między nimi mieści się wartość optymalna (optimum), która jest najkorzystniejsza dla danego organizmu. Przy wartościach przekraczających minimum lub maksimum organizm umiera. Natomiast przy wartości optimum liczba osobników jest największa, a w miarę oddalania się od tej wartości czynnika, liczba osobników sukcesywnie spada.

Słownik

aklimatyzacja
aklimatyzacja

fizjologiczne przystosowanie do zmieniających się warunków środowiska

eurybionty
eurybionty

(gr. eurýs – szeroki) organizmy, które mają szeroki zakres tolerancji ekologicznej w stosunku do określonego czynnika środowiska

gatunki wskaźnikowe (bioindykatory)
gatunki wskaźnikowe (bioindykatory)

gatunki o wąskim zakresie tolerancji w stosunku do określonego czynnika środowiska (stenobionty). Pozwalają one między innymi na określenie stopnia zanieczyszczenia wody, powietrza, zawartości różnych substancji w glebie, np. duże miasta oraz okolice fabryk i innych zakładów przemysłowych, a także dróg są miejscami, gdzie stężenie SOIndeks dolny 2 wynosi powyżej 170 mg/mIndeks górny 3 . Jest to tzw. pustynia porostowa, ponieważ nawet najbardziej odporne porosty nie są w stanie przeżyć w takich warunkach

organizmy kosmopolityczne
organizmy kosmopolityczne

gatunki zwierząt i roślin o bardzo rozległych zasięgach, rozprzestrzenione na wielu kontynentach, zdolne do bytowania i rozrodu w różnych środowiskach i strefach klimatycznych

polip
polip

jedna z dwóch, oprócz meduzy, form życiowych parzydełkowców

stenobionty
stenobionty

(gr. stenós – wąski) organizmy, które mają wąski zakres tolerancji ekologicznej w stosunku do określonego czynnika środowiska

tolerancja ekologiczna
tolerancja ekologiczna

(łac. tolerantia – cierpliwa wytrwałość, od łac. czasownika tolerare – wytrzymywać, znosić, przecierpieć) zdolność organizmów do życia w określonym zakresie zmian czynników biotycznych i abiotycznych