Przeczytaj
Stężenie glukozy we krwi jest względnie stałe i u zdrowego człowieka wynosi 3,9–6,1 mmol/l (70–110 mg/100 ml). Nieznaczne wahania jej stężenia związane są ze spożywanymi posiłkami i płynami, aktywnością ruchową (wysiłkiem fizycznym) czy aktualnym stanem emocjonalnym. Glukoza jest podstawowym substratem do produkcji ATP w procesie oddychania komórkowego, dlatego utrzymanie jej stałego stężenia we krwi jest kluczowe dla organizmu. Znaczne obniżenie stężenia glukozy w osoczu (poniżej 2,8 mmol/l – 50 mg/100 ml) prowadzi do wyraźnych objawów hipoglikemiihipoglikemii – utraty przytomności, drgawek, a nawet śmierci.
Podstawową rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi i regulacji metabolizmu węglowodanów odgrywa aktywność układu wydzielania wewnętrznego. Szczególną funkcję w tych procesach pełni czynność wewnątrzwydzielnicza trzustki i jej dwa podstawowe hormony – insulinainsulina i glukagonglukagon.

Hormonalna regulacja stężenia glukozy we krwi
Komórki beta (beta) wysp trzustkowych, syntetyzujące i uwalniające insulinę do krwiobiegu, są wrażliwe na stężenie glukozy w osoczu krwi. Wzrost stężenia glukozy (np. w osoczu po posiłku) pobudza komórki beta do produkcji i uwalniania tego hormonu. Wydzielenie insuliny do krwi prowadzi do:
zwiększenia tempa przemian węglowodanów i odkładania zapasów glikogenu (glikogenogenezyglikogenogenezy) w mięśniach i wątrobie;
zwiększenia syntezy białek i kwasów tłuszczowych;
przyspieszenia tempa procesów utleniania glukozy w narządach i tkankach.
W wyniku powyższych procesów dochodzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi. Antagonistyczne (przeciwstawne) do insuliny działanie ma drugi hormon trzustkowy – glukagon. Jest on wydzielany przez komórki alfa (alfa) w trzustce w odpowiedzi na spadek stężenia glukozy w osoczu krwi. Glukagon uwalniany jest podczas hipoglikemii, w czasie głodu lub podczas wysiłku fizycznego. Pod wpływem tego hormonu w wątrobie hamowana jest synteza glikogenu, zaczyna zachodzić proces glikogenolizyglikogenolizy – rozpadu glikogenu i uwalniania glukozy do krwi.

Hormon adrenokortykotropowy, produkowany przez przysadkę, pobudza korę nadnerczy do produkcji własnych hormonów. Przez korę uwalniany do krwi jest kortyzol, który wpływa na zwiększenie stężenia glukozy we krwi w sytuacjach stresowych i wymagających większych dostaw tego cukru do komórek. Na wzrost stężenia glukozy w osoczu mają również wpływ adrenalina i noradrenalina (produkowane przez rdzeń nadnerczy) oraz tyroksyna i trójjodotyronina (uwalniane przez tarczycę). Większe stężenie glukozy intensyfikuje procesy oddychania komórkowego w tkankach i narządach.
Zaburzenia hormonalnej regulacji poziomu glukozy
Najczęstszym rodzajem zaburzenia regulacji hormonalnej stężenia glukozy w osoczu jest cukrzycacukrzyca. Powstaje ona na skutek niedoboru insuliny lub zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie tego hormonu.
- Nazwa kategorii: Początkowe objawy cukrzycy
- Nazwa kategorii: osłabienie
- Nazwa kategorii: wzmożone pragnienie
- Nazwa kategorii: zwiększone przyjmowanie pokarmu
- Nazwa kategorii: zwiększone wydalanie moczu Koniec elementów należących do kategorii Początkowe objawy cukrzycy
- Elementy należące do kategorii Początkowe objawy cukrzycy
-
Początkowe objawy cukrzycy
-
osłabienie
-
wzmożone pragnienie
-
zwiększone przyjmowanie pokarmu
-
zwiększone wydalanie moczu
-
Badaniem rozstrzygającym o występowaniu cukrzycy jest pomiar stężenia glukozy we krwi. Gdy jej poziom na czczo przekracza wartość 7 mmol/l (125 mg/100 ml) lub 11,1 mmol/l (200 mg/100 ml) w przypadkowym badaniu, świadczy to o chorobie cukrzycowej.
Nieleczona cukrzyca jest chorobą niebezpieczną, stanowiącą bezpośrednie zagrożenie dla życia pacjenta. W przebiegu cukrzycy może dochodzić do zaburzeń oddechowych, drgawek, uszkodzeń narządu wzroku (retinopatia cukrzycowaretinopatia cukrzycowa – uszkodzenie siatkówki), zaburzeń czucia, objawów tzw. stopy cukrzycowejstopy cukrzycowej (infekcje, owrzodzenia i martwica w obrębie stóp), a nawet zawału mięśnia sercowego.
Na cukrzycę choruje ok. 5% populacji, z czego 95% zachorowań dotyczy cukrzycy typu 2.
Słownik
choroba wywołana niedoborem insuliny lub zmniejszoną wrażliwością tkanek na działanie tego hormonu
rodzaj cukrzycy wywołany brakiem insuliny związanym z procesem autoimmunologicznym uszkadzającym komórki B trzustki
rodzaj cukrzycy spowodowany insulinoopornością (zmniejszoną wrażliwością tkanek na insulinę), może być wynikiem nieodpowiedniego stylu życia – otyłością, brakiem aktywności fizycznej
proces syntezy glikogenu z glukozy
proces rozpadu glikogenu do glukozy
hormon produkowany i wydzielany przez komórki alfa trzustki, prowadzi do szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi, działa antagonistycznie do insuliny
stan obniżonego stężenia glukozy we krwi
hormon produkowany i wydzielany przez komórki beta trzustki, prowadzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi, zwiększa metabolizm węglowodanów, zwiększa syntezę białek i odkładanie tłuszczów w komórkach tkanki tłuszczowej
uszkodzenie siatkówki związane z uszkodzeniami naczyń krwionośnych oka
zespół objawów związany z zaburzeniami ukrwienia i unerwienia stopy; prowadzi do owrzodzenia i infekcji, których skutkiem może być martwica