Stężenie glukozy we krwi jest względnie stałe i u zdrowego człowieka wynosi 3,9–6,1 mmol/l (70–110 mg/100 ml). Nieznaczne wahania jej stężenia związane są ze spożywanymi posiłkami i płynami, aktywnością ruchową (wysiłkiem fizycznym) czy aktualnym stanem emocjonalnym. Glukoza jest podstawowym substratem do produkcji ATP w procesie oddychania komórkowego, dlatego utrzymanie jej stałego stężenia we krwi jest kluczowe dla organizmu. Znaczne obniżenie stężenia glukozy w osoczu (poniżej 2,8 mmol/l – 50 mg/100 ml) prowadzi do wyraźnych objawów hipoglikemiihipoglikemiahipoglikemii – utraty przytomności, drgawek, a nawet śmierci.

R1K75EkL5F0YP
Znaczne obniżenie stężenia glukozy we krwi może powodować wiele niepożądanych objawów, a w konsekwencji doprowadzić do śmierci.
Znaczne obniżenie stężenia glukozy we krwi może powodować wiele niepożądanych objawów, a także prowadzić do śmierci.

Podstawową rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi i regulacji metabolizmu węglowodanów odgrywa aktywność układu wydzielania wewnętrznego. Szczególną funkcję w tych procesach pełni czynność wewnątrzwydzielnicza trzustki i jej dwa podstawowe hormony – insulinainsulinainsulinaglukagonglukagonglukagon.

RmCvndH9mz1Mu
Glukometry są proste w obsłudze i dają natychmiastowe wyniki, dzięki czemu wykorzystuje się je w domowym monitorowaniu glikemii, koniecznym u chorych na cukrzycę.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
bg‑cyan

Hormonalna regulacja stężenia glukozy we krwi

Komórki beta (beta) wysp trzustkowych, syntetyzujące i uwalniające insulinę do krwiobiegu, są wrażliwe na stężenie glukozy w osoczu krwi. Wzrost stężenia glukozy (np. w osoczu po posiłku) pobudza komórki beta do produkcji i uwalniania tego hormonu. Wydzielenie insuliny do krwi prowadzi do:

  • zwiększenia tempa przemian węglowodanów i odkładania zapasów glikogenu (glikogenogenezyglikogenogenezaglikogenogenezy) w mięśniach i wątrobie;

  • zwiększenia syntezy białek i kwasów tłuszczowych;

  • przyspieszenia tempa procesów utleniania glukozy w narządach i tkankach.

W wyniku powyższych procesów dochodzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi. Antagonistyczne (przeciwstawne) do insuliny działanie ma drugi hormon trzustkowy – glukagon. Jest on wydzielany przez komórki alfa (alfa) w trzustce w odpowiedzi na spadek stężenia glukozy w osoczu krwi. Glukagon uwalniany jest podczas hipoglikemii, w czasie głodu lub podczas wysiłku fizycznego. Pod wpływem tego hormonu w wątrobie hamowana jest synteza glikogenu, zaczyna zachodzić proces glikogenolizyglikogenolizaglikogenolizy – rozpadu glikogenu i uwalniania glukozy do krwi.

RyGCkeC7ElP9S
Schemat regulacji stężenia glukozy w organizmie. Po spożyciu pokarmu wzrasta stężenie glukozy we krwi (glikemia), co jest sygnałem dla komórek alfa trzustki do zatrzymania produkcji glukagonu (inhibicja komórek alfa), a dla komórek beta trzustki – do uwalniania insuliny (stymulacja komórek beta). Hormon ten zwiększa transport glukozy do mięśni i wątroby oraz magazynowanie jej w postaci glikogenu, prowadząc do obniżenia glikemii. Spadek stężenia glukozy we krwi wpływa hamująco na uwalnianie insuliny przez komórki beta trzustki oraz stymulująco na produkcję glukagonu przez komórki alfa trzustki. Glukagon powoduje uwolnienie zapasów glukozy z wątroby i wyrównanie jej stężenia we krwi.
Źródło: Przedmiotowy model 3D został opracowany przez Englishsquare.pl Sp. z o.o., w oparciu o materiał źródłowy zakupiony w ramach serwisu: www.turbosquid.com. Jakiekolwiek dalsze użycie tego modelu 3D podlega wszelkim ograniczeniom opisanym w licencji opublikowanej na powołanej stronie internetowej, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Hormon adrenokortykotropowy, produkowany przez przysadkę, pobudza korę nadnerczy do produkcji własnych hormonów. Przez korę uwalniany do krwi jest kortyzol, który wpływa na zwiększenie stężenia glukozy we krwi w sytuacjach stresowych i wymagających większych dostaw tego cukru do komórek. Na wzrost stężenia glukozy w osoczu mają również wpływ adrenalina i noradrenalina (produkowane przez rdzeń nadnerczy) oraz tyroksyna i trójjodotyronina (uwalniane przez tarczycę). Większe stężenie glukozy intensyfikuje procesy oddychania komórkowego w tkankach i narządach.

bg‑cyan

Zaburzenia hormonalnej regulacji poziomu glukozy

Najczęstszym rodzajem zaburzenia regulacji hormonalnej stężenia glukozy w osoczu jest cukrzycacukrzycacukrzyca. Powstaje ona na skutek niedoboru insuliny lub zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie tego hormonu.

Cukrzyca typu I

Jest spowodowana brakiem insuliny, który wynika z uszkodzenia komórek beta trzustki przez proces autoimmunologiczny (organizm sam niszczy komórki trzustki w wyniku nieprawidłowego działania układu odpornościowego). Choroba pojawia się najczęściej u dzieci i osób młodych, a leczenie wymaga ciągłego podawania insuliny przez całe życie pacjenta.

Cukrzyca typu II

Jest najczęstszą postacią tej choroby (ponad 80% wszystkich przypadków). Polega na zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę (tzw. insulinooporności), w wyniku niedoboru lub nieprawidłowego działania receptorów insulinowych w tkankach. Ten typ cukrzycy może być uwarunkowany genetycznie, jednak decydującą rolę w jego powstawaniu pełnią czynniki zewnętrzne – choroba dotyka częściej ludzi otyłych, niepodejmujących aktywności fizycznej.

RdqEXvdDj21gD1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Początkowe objawy cukrzycy
    • Elementy należące do kategorii Początkowe objawy cukrzycy
    • Nazwa kategorii: osłabienie
    • Nazwa kategorii: wzmożone pragnienie
    • Nazwa kategorii: zwiększone przyjmowanie pokarmu
    • Nazwa kategorii: zwiększone wydalanie moczu
    • Koniec elementów należących do kategorii Początkowe objawy cukrzycy

Badaniem rozstrzygającym o występowaniu cukrzycy jest pomiar stężenia glukozy we krwi. Gdy jej poziom na czczo przekracza wartość 7 mmol/l (125 mg/100 ml) lub 11,1 mmol/l (200 mg/100 ml) w przypadkowym badaniu, świadczy to o chorobie cukrzycowej.

Nieleczona cukrzyca jest chorobą niebezpieczną, stanowiącą bezpośrednie zagrożenie dla życia pacjenta. W przebiegu cukrzycy może dochodzić do zaburzeń oddechowych, drgawek, uszkodzeń narządu wzroku (retinopatia cukrzycowaretinopatia cukrzycowaretinopatia cukrzycowa – uszkodzenie siatkówki), zaburzeń czucia, objawów tzw. stopy cukrzycowejstopa cukrzycowastopy cukrzycowej (infekcje, owrzodzenia i martwica w obrębie stóp), a nawet zawału mięśnia sercowego.

Ciekawostka

Na cukrzycę choruje ok. 5% populacji, z czego 95% zachorowań dotyczy cukrzycy typu 2.

Słownik

cukrzyca
cukrzyca

choroba wywołana niedoborem insuliny lub zmniejszoną wrażliwością tkanek na działanie tego hormonu

cukrzyca typu 1
cukrzyca typu 1

rodzaj cukrzycy wywołany brakiem insuliny związanym z procesem autoimmunologicznym uszkadzającym komórki B trzustki

cukrzyca typu 2
cukrzyca typu 2

rodzaj cukrzycy spowodowany insulinoopornością (zmniejszoną wrażliwością tkanek na insulinę), może być wynikiem nieodpowiedniego stylu życia – otyłością, brakiem aktywności fizycznej

glikogenogeneza
glikogenogeneza

proces syntezy glikogenu z glukozy

glikogenoliza
glikogenoliza

proces rozpadu glikogenu do glukozy

glukagon
glukagon

hormon produkowany i wydzielany przez komórki alfa trzustki, prowadzi do szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi, działa antagonistycznie do insuliny

hipoglikemia
hipoglikemia

stan obniżonego stężenia glukozy we krwi

insulina
insulina

hormon produkowany i wydzielany przez komórki beta trzustki, prowadzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi, zwiększa metabolizm węglowodanów, zwiększa syntezę białek i odkładanie tłuszczów w komórkach tkanki tłuszczowej

retinopatia cukrzycowa
retinopatia cukrzycowa

uszkodzenie siatkówki związane z uszkodzeniami naczyń krwionośnych oka

stopa cukrzycowa
stopa cukrzycowa

zespół objawów związany z zaburzeniami ukrwienia i unerwienia stopy; prowadzi do owrzodzenia i infekcji, których skutkiem może być martwica