Przeczytaj
Aminokwasy
Aminokwasy, inaczej kwasy aminowe, to związki organiczne będące pochodnymi kwasów karboksylowych. Ich charakterystyczną cechą jest obecność grupy aminowej (−NHIndeks dolny 22) w miejscu jednego atomu wodoru w cząsteczce. Obecnie znanych jest ok. 300 aminokwasów – tylko 20 z nich współtworzy białka. Noszą one nazwę aminokwasów białkowych.
Funkcje biologiczne aminokwasów
Białka
Białka to ważne związki organiczne stanowiące nawet ok. 20% masy organizmów wyższych. Zbudowane są z reszt aminokwasowych połączonych wiązaniami peptydowymi. Wiązania te powstają między grupami karboksylowymi i aminowymi sąsiednich aminokwasów. Uznaje się, że białkiem można nazwać związek zbudowany z przynajmniej 100 reszt aminokwasowych.
Białka pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji.
Węglowodany
Węglowodany to związki organiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu. Na każdy atom węgla w cząsteczce cukru przypada jeden atom tlenu i dwa atomy wodoru. Jak łatwo zauważyć, stosunek wodoru do tlenu jest taki, jak w cząsteczce wody (HIndeks dolny 22O, czyli 2:1), z czym wiąże się nazwa tej grupy związków organicznych.
Lipidy
Lipidy (tłuszcze) to grupa związków organicznych, do których należą tłuszcze właściwe, zbudowane z glicerolu i kwasów tłuszczowych, fosfolipidy, a także cholesterol.
Kwasy nukleinowe
Słownik
adenozynotrifosforan; związek organiczny, który jest podstawowym, wewnątrzkomórkowym nośnikiem energii; powstaje w procesach fotosyntezy i oddychania komórkowego
proces przekształcania prekursorów niecukrowych (np. aminokwasów) do glukozy
(łac. translatio – przeniesienie) drugi etap biosyntezy białka, podczas którego na podstawie informacji zapisanej w nici mRNA jest syntetyzowany polipeptyd