bg‑azure

Czym jest twardość wody?

Twardość wodytwardość wodyTwardość wody wynika z występowania w niej różnych soli mineralnych, głównie soli wapnia i magnezu. Obecność tych soli w wodach gruntowych jest spowodowana wymywaniem ich z gleby w czasie, gdy wody opadowe, w skład których wchodzą jony, przenikają przez kolejne jej warstwy.

R16r0ISvkuTAD
Zwiększenie ilości wód gruntowych jest spowodowane przenikaniem wód opadowych przez różne warstwy gleby.
Źródło: Tina Reynolds, dostępny w internecie: www.flickr.com, domena publiczna.
bg‑azure

Jakie są rodzaje twardości wody?

bg‑gray1

Twardość węglanowa (Tw)

Twardość węglanowatwardość węglanowaTwardość węglanowa (TIndeks dolny w) powodowana jest głównie przez obecność jonów wapnia i magnezu, które znalazły się w wodzie w wyniku dysocjacji elektrolitycznej wodorowęglanów wapnia i magnezu (sole te są w wodzie dobrze rozpuszczalne). Zatem w wodzie, która charakteryzuje się twardością węglanową, obecne są również aniony wodorowęglanowe HCO3-.

Głównym źródłem wodorowęglanów wapnia i magnezu w wodzie, są procesy chemicznego wietrzenia skał wapiennych. Woda nasycona tlenkiem węgla(IV), reaguje z praktycznie nierozpuszczalnym w wodzie węglanem wapnia, będącym głównym składnikiem skały wapiennej. W wyniku zachodzącej reakcji powstaje dobrze rozpuszczalny w wodzie wodorowęglan wapnia, a sama skała ulega roztworzeniu. Równanie opisanej reakcji chemicznej ma postać:

CaCO3+H2O+CO2CaHCO32

W podobny sposób możemy zapisać równanie reakcji dla węglanu magnezu (sól ta jest głównym składnikiem minerału o nazwie magnezyt, który często towarzyszy pokładom kalcytu, stanowiącego z kolei główny składnik wspomnianych już skał wapiennych):

MgCO3+H2O+CO2MgHCO32

Jak już wspomniano, uzyskane w wyniku chemicznego wietrzenia skał wodorowęglany, ulegają w wodzie dysocjacji elektrolitycznej. Procesy te można opisać równaniami:

CaHCO32H2OCa2++2 HCO3-
MgHCO32 H2O Mg2++2 HCO3-

Twardość wywołana obecnością w wodzie wodorowęglanów różnych metali nazywamy twardością węglanową, a czasem również twardością przemijającą lub nietrwałą. Można ją usunąć m.in. poprzez zagotowanie wody, w efekcie czego otrzymujemy kamień kotłowy, który składa się głównie ze strąconych węglanów wapnia i magnezu oraz wodorotlenku magnezu, osadzających się na dnie i ścianach naczynia lub zbiornika. Równania reakcji usuwania twardości przemijającej wody poprzez jej gotowanie, przedstawiono poniżej:

CaHCO32TCaCO3+H2O+CO2
Ca2++2 HCO3-TCaCO3+ H2O+CO2
MgHCO32T MgOH2 +2 CO2
Mg2++2 HCO3-T MgOH2 +2 CO2
MgHCO32TMgCO3+H2O+CO2
Mg2++2 HCO3-TMgCO3+H2O+CO2
RpE9sS6r6fta6
Kamień kotłowy na dnie czajnika elektrycznego
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray1

Twardość niewęglanowa (Ts)

Twardość niewęglanowatwardość niewęglanowaTwardość niewęglanowa (TIndeks dolny s) jest spowodowana zawartością w wodzie siarczanów(VI) i chlorków (głównie magnezu i wapnia), ale również w mniejszym stopniu azotanów(V) i innych rozpuszczalnych soli wapnia, magnezu i innych metali. Jest to inaczej twardość trwała, której nie można usunąć poprzez ogrzewanie wody, tylko przy zastosowaniu metod chemicznych.

Procesy prania przebiegają z mniejszą skutecznością, jeśli w wodzie wodociągowej obecne jest np. duże stężenie jonów Ca2+ czy Mg2+. Nie zakłóca ich jednak obecność jonów Na+ czy Cl-. Jeśli woda wodociągowa jest bogata w jony Ca2+ lub Mg2+, pochodzące z rozpuszczonych soli, np. CaCl2MgCl2, to do usunięcia twardości generowanej przez te jony można użyć np. węglanu sodu lub fosforanu(V) sodu, które spowodują strącenie kationów wapnia i magnezu w postaci osadów.

R1dC4yvK5w4Kz
Zastosowanie węglanu sodu lub fosforanuV sodu w proszkach do prania umożliwia usunięcie czynników powodujących twardość wody.
Źródło: habelfrank (https://pixabay.com), domena publiczna.

Przeanalizuj poniższe równania reakcji pozwalających na usunięcie nieprzemijającej twardości wody.

Równania reakcji strącania węglanu wapnia:

CaCl2+Na2CO3CaCO3+2 NaCl
Ca2++CO32-CaCO3

Równania reakcji strącania fosforanu(V) wapnia:

3 CaCl2+2 Na3PO4Ca3PO42+6 NaCl
3 Ca2++2 PO43-Ca3PO42

Równania reakcji strącania węglanu magnezu:

MgCl2+Na2CO3MgCO3+2 NaCl
Mg2++CO32-MgCO3

Równania reakcji strącania fosforanu(V) magnezu:

3 MgCl2+2 Na3PO4Mg3PO42+6 NaCl
3 Mg2++2 PO43-Mg3PO42
bg‑gray1

Twardość ogólna (To)

Twardość ogólnatwardość ogólnaTwardość ogólna (To) jest sumą twardości węglanowej i niewęglanowej.

To=Tw+Ts

Twardość wody podawana jest w różnych skalach. Najbardziej popularną skalą są stopnie niemieckie, oznaczane jako °n, °d, °dH lub dGH. 1 °n oznacza, że w 1 dm3 wody znajduje się 10,00 mg CaO, czyli  17,86 mg CaCO3.

Inną skalą są stopnie francuskie (°f), w których 1 °f to 10,00 mg CaCO31 dm3 wody.

Stopnie angielskie (°e), zwane też stopniami Clarka, mogą wydawać się najbardziej skomplikowane, ponieważ stosuje się w nich specyficzne jednostki: 1°f to 1 gran, czyli 64,8 mg CaCO3 w galonie angielskim, który wynosi z kolei 4,55 dm3 wody. Podobnie przelicza się stopień twardości w granach na galon amerykański: 1 gran CaCO3 w galonie amerykańskim, czyli 3,79 dm3 wody. Inną skalą są milivale (miligramorównoważniki) jonów wapnia i magnezu w 1 dm3 wody.

W Polsce twardość wody podaje się w stopniach ogólnoeuropejskich lub w milivalach CaCO3 na 1 dm3 wody. Zgodnie z tym, 1 mvaldm3 odpowiada równocześnie 50 mg CaCO3 na 1 dm3 wody oraz 2,8°n  twardości wody.

Twardość wód naturalnych mieści się w granicach od 8 do 30°n. Najczęstsza wartość twardości wody użytkowej, która występuje w kranach, wynosi ok. 10°n. Według polskich norm, twardość wody pitnej powinna wynosić od 60 do 500 mg CaCO3dm3, czyli 3,4-28,1°n. Zgodnie ze stopniami twardości, wodę klasyfikujemy wg tabeli:

Twardość wody (n°)

Rodzaj wody

0 do 5,6

Bardzo miękka

5,6 do 11,2

Miękka

11,2 do 19,6

Średnio twarda

19,6 do 30,8

Twarda

ponad 30,8

Bardzo twarda

Indeks górny Na podstawie: Hanns‑J. Krause: Aquarienwasser. Diagnose, Therapie, Aufbereitung. 2. verbesserte Auflage, Neuauflage, bede‑Verlag, Kollnburg 1993, s. 35. Indeks górny koniec

Chociaż składniki mineralne są ważne dla zdrowia człowieka, zbyt duża twardość wody jest zjawiskiem niekorzystnym w warunkach gospodarstwa domowego oraz w procesach przemysłowych. Nadmierne ilości soli wapnia i magnezu powodują bowiem mniejsze pienienie się mydła, a w konsekwencji większe zużycie środków chemii gospodarczej. Sole te wpływają też na powstawanie kamienia kotłowego, który powoduje niszczenie instalacji przemysłowych oraz sprzętów gospodarstwa domowego. Sposób na pozbycie się kamienia kotłowego z czajnika jest bardzo prosty. Otóż, wystarczy zagotować wodę w czajniku z dodatkiem kwasu spożywczego (np. octowego lub cytrynowego).

Ciekawostka

Środki chemii gospodarczej to surfaktantysurfaktantysurfaktanty. Innymi słowy, są to substancje powierzchniowo czynne, których drobiny są zbudowane z części hydrofilowej, czyli tzw. „głowy”, i części hydrofobowej, tzw. „ogona”. Ze względu na swoją amfifilową budowę mają zdolność do modyfikowania napięcia powierzchniowego na granicy faz układu cieczy, zmieniając tym samym jej energię swobodną. Polarna część hydrofilowa charakteryzuje się powinowactwem do cieczy polarnych, dzięki czemu surfaktanty ulegają rozpuszczaniu w wodzie i innych cieczach polarnych. Niepolarna część hydrofobowa, zwana też lipofilową, wykazuje powinowactwo do cieczy niepolarnych. Takie ugrupowanie to najczęściej prosty, długi, alifatyczny łańcuch węglowodorowy. Jedną z grup surfaktantów są mydła, które dzięki swojej specyficznej budowie mają zdolności myjące.

RKC0C5wgbVFmz
Budowa surfaktantów
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RKBzoGvKQ9baD
Dzięki swojej budowie, mydła mają właściwości myjące.
Źródło: 165106 (https://pixabay.com), domena publiczna.

Słownik

twardość wody
twardość wody

cecha wody, na którą wpływa obecność w niej soli mineralnych zawierających m.in. jony wapnia i magnezu

twardość węglanowa
twardość węglanowa

twardość, która spowodowana jest obecnością w wodzie wodorowęglanów wapnia i magnezu; nazywana jest inaczej twardością przemijającą

twardość niewęglanowa
twardość niewęglanowa

twardość, która jest spowodowana obecnością w wodzie soli wapnia i  magnezu, m.in. chlorków, siarczanów(VI), a w mniejszym stopniu także azotanów(V) i innych rozpuszczalnych w wodzie soli tych metali; nazywana jest inaczej twardością trwałą lub nieprzemijającą

twardość ogólna
twardość ogólna

suma twardości niewęglanowej i węglanowej

surfaktanty
surfaktanty

(ang. Surface Active Agent) tenzydy, substancje powierzchniowo czynne (ZPC) – związki amfifilowe, których drobiny zbudowane są z części hydrofobowej (o małym powinowactwie do wody) oraz części hydrofilowej (o dużym powinowactwie do wody), dzięki czemu charakteryzują się zdolnościami do modyfikowania napięcia powierzchniowego na granicy faz danego układu cieczy

Bibliografia

Encyklopedia PWN

Hejwowska S., Marcinkowski R., Równowagi i procesy jonowe, Gdynia 2005.

Oznaczanie twardości ogólnej wody za pomocą wersenianu sodu. Instrukcja do ćwiczeń, Katedra Chemii Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, online: http://www.chemia.uni.lodz.pl/kchs/index_pliki/Dokumenty/11.pdf, dostęp: 24.01.2022.