Przeczytaj
Farmer to dzierżawca lub właściciel farmy – czyli gospodarstwa rolnego – w krajach anglosaskich. W Polsce farmerów nazywamy rolnikami.
Polska to kraj nizinny, uprawa ziemi nie napotyka tu więc poważniejszych problemów związanych z ukształtowaniem powierzchni. Wyjątek stanowią obszary górskie, Wyżyna Krakowsko–Częstochowska oraz Roztocze, gdzie istnieje zagrożenie erozją gleby. Niespełna 91% terenów Polski położna jest poniżej 300 m n.p.m., natomiast obszary powyżej 500 m n.p.m. obejmują 3% kraju.
Polskie okręgi przemysłowe są nierównomiernie rozmieszczone. Występują głównie w Polsce południowej, a w mniejszym stopniu w centralnej części kraju. Wynika to:
ze zróżnicowanych cech środowiska, głownie z rozmieszczenia złóż surowców mineralnych i możliwości zaopatrzenia w wodę oraz energię;
z uwarunkowań historycznych: ziemie zaboru pruskiego były objęte industrializacją w znacznie większym stopniu niż ziemie pozostałych zaborów;
z warunków społeczno‑ekonomicznych, do których zalicza się: zasoby siły roboczej, chłonność rynków zbytu, tradycje przemysłowe, stopień rozwinięcia infrastruktury technicznej, dostępność komunikacyjną;
z polityki państwa: w okresie gospodarki centralnie sterowanej po II wojnie światowej dominował przemysł ciężki;
był to okres szczególnego rozwoju górnictwa, hutnictwa, energetyki, przemysłu elektromaszynowego i chemicznego.
Wprowadzenie zasad gospodarki rynkowej wymusiło restrukturyzację wielu okręgów przemysłowych i upadek nierentownych kopalń, hut i innych zakładów przemysłowych.
Liczba okręgów jest uzależniona od przyjętych kryteriów ich wydzielania. Największe okręgi przemysłowe Polski o zatrudnieniu przekraczającym 150 tys. osób to: Górnośląski Okręg Przemysłowy, Warszawski Okręg Przemysłowy i Łódzki Okręg Przemysłowy.
Wśród polskich miast dominują małe miasta – do 5 tys. mieszkańców. 75% miast liczy do 20 tys. mieszkańców. Największe z nich związane są z miejscami krzyżowania się szlaków transportowych. W rozkładzie przestrzennym miast można zauważyć policentryzm, gdzie nie ma wyraźnej dominacji funkcjonalnej jednego tylko miasta. Wielkie miasta tworzą aglomeracje o znaczeniu ponadregionalnym: warszawską, katowicką, krakowską, łódzką, gdańską, wrocławską, poznańską, szczecińską. Bydgoszcz, Toruń, Lublin, Białystok, Częstochowa, Kielce, Bielsko‑Biała, Rzeszów tworzą mniejsze zespoły miejskie.
W Polsce (stan na 2018 r.) dominuje zatrudnienie w sektorze usługowym (58,6%), przemysł stanowi 31,8%, natomiast zatrudnionych w rolnictwie jest 9,6%.
Okres wegetacyjny oznacza czas, kiedy temperatura powietrza atmosferycznego jest wyższa lub równa 5°C. Najkorzystniejsze warunki agroklimatyczne rozwoju rolnictwa występują na południowym zachodzie naszego kraju, najmniej korzystne - na północnym wschodzie. Wynika to przede wszystkim z długości trwania okresu wegetacyjnego, który trwa około 230 dni na Nizinie Śląskiej i tylko 180 dni na Pojezierzu Suwalskim.
Roczne sumy opadów w Polsce wynoszą od 500 mm na Kujawach do 1800 mm w Tatrach (wraz z wysokością zwiększa się suma opadów). Opady nie wpływają zatem niekorzystnie na rozwój rolnictwa. Niekorzystnym zjawiskiem są natomiast wiosenne i jesienne przymrozki oraz niewielka grubość pokrywy śnieżnej.
W Polsce dominują gleby klas średnich i słabych. Zajmują one około 50% powierzchni kraju. Bardzo dobre gleby zajmują jedynie 4% powierzchni Polski. Największy udział mają gleby brunatne i płowe, które występują przeważnie w północnej i środkowej części Polski. Wysoki jest także udział gleb bielicowych i gleb rdzawych. W dolinach rzek występują gleby bagienne i zabagnione. Na Żuławach Wiślanych obecne są także mady. W Górach Świętokrzyskich i na Wyżynie Krakowsko–Częstochowskiej znajdują się rędziny, a na Kujawach, na Równinie Wrocławskiej, w okolicach Pyrzyc i Sochaczewa jedne z najżyźniejszych gleb – czarne ziemie. Czarnoziemy na lessach są charakterystyczne dla Wyżyny Lubelskiej, Roztocza i Jastrzębia Zdroju.
Czynniki pozaprzyrodniczeCzynniki pozaprzyrodnicze ulegają ciągłym zmianom. Jedną z barier uniemożliwiających intensywny rozwój rolnictwa jest duże rozdrobnienie gospodarstw rolnych. Oprócz tego grunty należące do jednego rolnika często są oddalone od siebie, co zwiększa koszty ich uprawy.
Ponad 70% całkowitej powierzchni upraw w Polsce zajmują zboża. Największy areał upraw zajmuje pszenica, która ma najwyższe wymagania ze wszystkich zbóż. Uprawia się ją na Wyżynie Lubelskiej, Żuławach Wiślanych czy na Nizinie Śląskiej, czyli na obszarach o najlepszych warunkach klimatycznych i glebowych.
Mniejszą powierzchnię zajmują uprawy pszenżyta. Zboże to ma mniejsze wymagania niż pszenica, jest bardziej odporne na warunki pogodowe (np. na przymrozki czy susze).
Żyto ma niewielkie wymagania klimatyczne i glebowe, a ze względu na niskie plony areał tego zboża stopniowo zmniejsza się.
Podstawowym produktem żywieniowym (oprócz zbóż) są w Polsce ziemniaki. Ich powierzchnia upraw też się zmniejsza, co jest związane z niskimi cenami skupu oraz mniejszym udziałem tej rośliny w produkcji pasz.
Do najważniejszych roślin przemysłowych uprawianych w Polsce należą buraki cukrowe i rzepak. Rzepak to podstawowa roślina oleista.
Buraki wymagają dobrych gleb, dlatego uprawia się je na Wyżynie Lubelskiej, Żuławach Wiślanych i Pojezierzu Wielkopolskim.
Do głównych zwierząt hodowlanych w Polsce należy bydło, którego największe pogłowiepogłowie występuje w północno–wschodniej części kraju, gdzie znaczny odsetek użytków rolnych stanowią łąki i pastwiska. Ważnym regionem chowuchowu bydła jest też Nizina Wielkopolska.
Trzoda chlewna hodowana jest w całej Polsce, choć jej pogłowie w ostatnich latach znacznie spadło. Największe gospodarstwa znajdują się w województwie wielkopolskim i kujawsko‑pomorskim.
Ogromne znaczenie w naszym kraju ma także hodowlahodowla drobiu, zwłaszcza kurczaków.
Konie hoduje się głównie w celach rekreacyjno‑sportowych. Niektóre polskie stadniny, jak ta w Janowie Lubelskim czy Białce, znane są na całym świecie.
Owce hodowane są głównie na terenach, które odznaczają się mało korzystnymi warunkami klimatycznymi i glebowymi do uprawy roślin, czyli na Podhalu i w Beskidach.
Słownik
zapewnienie zwierzętom użytkowym i hodowlanym prawidłowych warunków bytowania i rozwoju, dzięki którym możliwy jest pełny rozwój pożądanych cech
zespół zabiegów i procesów w wytwarzanych sztucznie optymalnych warunkach dla rozwoju hodowanego zwierzęcia bądź rośliny, mający na celu otrzymanie w warunkach stworzonych przez człowieka organizmów żywych
ogół zwierząt jednego rodzaju, rasy, płci, gatunku lub wieku, występujących w danym okresie na określonym terenie
związane ze strukturą własnościową ziemi (prywatna, państwowa, wspólna), wielkością gospodarstw rolnych, zasobami ludności rolniczej oraz poziomem jej wykształcenia i zasobami kapitału (środków pieniężnych posiadanych przez producentów rolnych), jak również z kulturą rolną – stosowanymi zabiegami agrotechnicznymi
do najważniejszych przyrodniczych uwarunkowań rolnictwa należą:
warunki klimatyczne
warunki glebowe
warunki wodne
ukształtowanie powierzchni