Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑green

Rolnictwo

Zadaniem rolnictwa jest produkcja żywności z upraw roślin i chowu zwierząt. Człowiek od zawsze próbował zwiększyć efektywność hodowli, ulepszając odmiany roślin i rasy zwierząt tak, aby były bardziej odporne na choroby oraz warunki atmosferyczne. Początkowo stosowano w tym celu selekcję genetycznąkrzyżowanie najbardziej wydajnych osobników – proces ten był jednak bardzo powolny. Wykorzystanie nowoczesnych metod inżynierii genetycznej pozwala na szybką modyfikację hodowanych organizmów.

R1Nrfxk5QsrZZ
Choroby i szkodniki również wpływają negatywnie na uprawy i hodowlę zwierząt. Na zdjęciu: mszyca grochowa (Acyrthosiphon pisum), szkodnik upraw.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Ingerencja w materiał genetyczny za pomocą metod biotechnologii umożliwia bezpośrednią modyfikację wartości użytkowej zwierząt gospodarskich. Metody te stosuje się m.in. w celu zwiększenia wydajności produkcji mięsa i mleka o pożądanej jakości i odpowiednim składzie.

ReYloT0U5R0AU1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Genetycznie zmodyfikowany łosoś atlantycki (Salmo salar), określany także mianem łososia AquAdvantage, został stworzony w 1989 r. Dzięki wprowadzeniu do jego genomu genu wzrostu pochodzącego od łososia pacyficznego czawycza (Oncorhynchus tshawytscha), przyspieszono jego wzrost i skrócono okres hodowli. W 2015 r. amerykańska Agencja ds. Żywności i LekówAgencja ds. Żywności i Leków, FDAAgencja ds. Żywności i Leków (FDA) dopuściła go do produkcji, sprzedaży i konsumpcji. Podobną modyfikację dotyczącą zwiększenia produkcji hormonu wzrostu wykonuje się także w przypadku bydła.

Inne sposoby wykorzystywania w rolnictwie organizmów zmodyfikowanych genetycznie

Przyspieszenie wzrostu ryb i świń

Wprowadzenie genów wzrostu pochodzących od innych gatunków do genomu ryb czy świń umożliwia przyspieszenie ich wzrostu.

Techniki inżynierii genetycznej pozwoliły uzyskać większą masę świń przy jednoczesnym mniejszym pobieraniu paszy przez te zwierzęta, a także lepszą jakość wieprzowiny: mięso transgenicznych świń cechuje się mniejszą zawartością tłuszczu. Obecnie prowadzone są również badania nad wzbogaceniem wieprzowiny w nienasycone kwasy tłuszczowe omega‑3. Modyfikowana genetycznie świnia Enviro‑Pig w większym stopniu wykorzystuje dostarczany w pożywieniu fosfor, nie powodując przy tym jego utraty i przedostawania się do środowiska.

Wprowadzony na rynek modyfikowany genetycznie łosoś osiąga rozmiary wymagane do sprzedaży w 18 miesięcy, czyli o połowę szybciej, niż organizm niezmodyfikowany.

Szybszy wzrost organizmów pozwala na zwiększenie produkcji przy stałym obszarze hodowli, a także lepsze wykorzystanie dostarczanych składników pokarmowych. Przenosi się to na większe zyski, a także niższe ceny produktów.

Produkcja wełny i włókien

W wyniku modyfikacji genetycznych udało się uzyskać transgeniczne owce o zwiększonej produkcji wełny. Gatunkiem modyfikowanym w tym celu są merynosy charakteryzujące się naturalnie dużą produkcją wełny. Jednym z genów, które usunięto, aby włókna były dłuższe i lepszej jakości, był czynnik inhibicji wydłużania włókien. Produkcja wełny rośnie także przy modyfikacji szlaku produkcji cysteiny.

Modyfikacje genetyczne mają ponadto na celu zmianę składu chemicznego wełny w taki sposób, aby nie ulegała ona kurczeniu i łatwiej się barwiła. Stworzono także genetycznie modyfikowane kozy, które produkują jedwab pająka w mleku, charakteryzujący się wysoką tolerancją na rozciąganie.

Zwiększenie odporności na choroby ryb i zwierząt gospodarskich

Badania nad wzmocnieniem układu immunologicznego prowadzono głównie u zwierząt hodowlanych i tych o przeznaczeniu spożywczym, w tym ryb (łososia, tilapii i karpia), kur (w zakresie odporności na wirusa ptasiej grypy) oraz krów (w odniesieniu do prionów wywołujących BSEBSE BSE).

Naukowcy z Roslin Institute stworzyli także gatunek świni odporny na zespół rozrodczo‑oddechowy tych zwierząt. Modyfikacje genetyczne owiec miały z kolei na celu zmniejszenie śmiertelności wywoływanej infekcjami bakteryjnymi.

Techniki inżynierii genetycznej wykorzystywane są także u roślin. Głównym celem modyfikacji jest zwiększenie wydajności plonów. Modyfikowane genetycznie rośliny – głównie soja i kukurydza – są przeznaczane na wysokobiałkowe pasze. Obszar upraw transgenicznych roślin stale się zwiększa. Stosowanie pasz GMOGMOGMO zostało uznane za bezpieczne, jednak wciąż prowadzone są badania nad długofalowym wpływem ich spożywania.

Modyfikacje mają także wydłużyć czas możliwego przechowywania produktów roślinnych, jak w przypadku wprowadzonego do komercyjnej sprzedaży pomidora FlavrSavr w 1994 r.

RuT7YNQprUwip1
Ilustracja interaktywna przedstawia różnice między pomidorami modyfikowanymi a niemodyfikowanymi w postaci schematu. Na górze zaprezentowano pomidory modyfikowane FlavrSavr. Po lewej jest kiść z czterema czerwonymi pomidorami. Strzałka w prawo. Pojedynczy, czerwony pomidor. Strzałka w prawo. Cztery czerwone pomidory leżące obok siebie. Opis dla tego punktu: 1. Pomidory FlavrSavr. Pomidory FlavrSavr, dzięki wprowadzeniu do nich antysensowego genu, są bardziej odporne na gnicie i mogą być zbierane dojrzałe, dzięki czemu mają lepszy smak. Produkt wprowadzonego genu powstrzymuje wytwarzanie poligalakturonazy – enzymu, który jest odpowiedzialny za rozkład ściany komórkowej podczas dojrzewania owocu. Na dole ilustracji przedstawiono pomidory niemodyfikowane. Po lewej jest kiść z zielonkawymi i żółtawymi pomidorami. Strzałka w prawo. Obok żółtego pomidora stoi metalowa butla z zaworem i rurką. Z rurki wydobywa się gaz w kierunku pomidora. Strzałka w prawo. Cztery bladoczerwone pomidory leżące obok siebie. Opis dla tego punktu: 2. Niemodyfikowane pomidory. Niemodyfikowane pomidory zazwyczaj są zbierane, zanim dojrzeją. Następnie traktuje się je etylenem, aby dojrzały. Zrywanie niedojrzałych owoców ma wiele zalet: ułatwia ich transport, przechowywanie i wydłuża czas świeżości.
Porównanie pomidorów FlavrSavr i pomidorów niezmodyfikowanych genetycznie.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Kolejnym ogromnym osiągnięciem w dziedzinie modyfikacji genetycznych roślin było rozpoczęcie hodowli złotego ryżu – odmiany ryżu produkującej beta karoten – jako metody walki z niedoborem witaminy A.

R63c6H8ZU9cKM
Złoty ryż (po prawej) w porównaniu z niezmodyfikowanym ryżem (po lewej).
Źródło: International Rice Research Institute (IRRI), Wikimedia Commons, licencja: CC BY 2.0.

Transgeniczne rośliny mogą być także odporne na choroby bakteryjne, grzybowe i wirusowe. Dzięki modyfikacjom genetycznym stworzono odmianę tytoniu niewrażliwą na działanie wirusa mozaiki tytoniu, a także bakterii Pseudomonas syringaeErwinia carotovora. Modyfikowane genetycznie rośliny są ponadto odporne na działanie szkodników, w tym mszycy, jak w przypadku tytoniu. Transgeniczny ziemniak nie jest podatny na niszczący wpływ szkodnika upraw - stonkę ziemniaczaną. Co ważne, wprowadzanie tego typu modyfikacji pozwala na zmniejszenie użycia środków ochrony roślin.

Zmiany klimatyczne oraz pustynnienie ogromnych obszarów sprawiają, że modyfikacje genetyczne roślin w dużym stopniu skupiają się na zwiększeniu odporności na warunki suszy oraz zwiększonego zasolenia gleby. Jest to szczególnie ważne, gdyż niemal 50% wszystkich terenów uprawnych na świecie narażone jest na długotrwałą suszę. Prowadzone badania pozwoliły na opracowanie tytoniu tolerującego większe stężenie soli w podłożu i ryż akumulujący prolinę stanowiącą substancję o charakterze osmoprotektantaosmoprotektantosmoprotektanta. Podobne badania prowadzono także na innych rodzajach zbóż, a także batatach, lucernie i pomidorach.

Rośliny wyższe są także modyfikowane w celu fitoremediacjifitoremediacjafitoremediacji terenów skażonych, m.in. przez metale ciężkie, takie jak kadm, rtęć i ołów. Transgeniczne rośliny mogą akumulować szkodliwe substancje, które następnie są w bezpieczny sposób usuwane. Badania w tym kierunku prowadzono najczęściej na roślinie modelowej Arabidopsis thaliana; nad eliminacją m.in. benzenu czy chlorku winylu zastosowano charakteryzującą się szybkim wzrostem transgeniczną topolę, a trotylu – tytoń.

bg‑lime
Ciekawostka

Aż 85% śrutyśrutaśruty sojowej produkowane jest z roślin modyfikowanych genetycznie.

Znaczenie roślin modyfikowanych genetycznie można także przełożyć na dane statystyczne.

Od wprowadzenia pierwszych upraw modyfikowanych genetycznie roślin do 2018 r. ilość używanych pestycydów spadła o 8,3% (775 tysięcy ton), podczas gdy średnie plony kukurydzy wzrosły o 16,5%, a bawełny o 13,7%.

Modyfikacje genetyczne roślin przyczyniły się do wzrostu światowej produkcji soi o 278 milionów ton, 498 milionów ton kukurydzy i 14 ton rzepaku. Aby utrzymać zapotrzebowanie na te produkty bez użycia GMO, niezbędne byłoby zwiększenie obszarów hodowli o, odpowiednio, 12,3 milionów ha dla soi, 8,1 milionów ha dla kukurydzy i 0,7 miliona ha dla rzepaku.

Ograniczanie obszarów upraw sprzyja z kolei utrzymaniu bioróżnorodności.

bg‑green

Przemysł

Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na niektóre substancje pojawiła się konieczność implementacji nowych rozwiązań w kwestii ich produkcji. Część procesów stosowanych na skalę przemysłową jest związana z ogromnymi nakładami energii, zużyciem wody, a także powstawaniem szkodliwych produktów ubocznych. Dzięki technikom inżynierii genetycznej możliwe było wprowadzenie rozwiązań wykorzystujących organizmy modyfikowane genetycznie.

Przemysłowa produkcja etanolu, stosowanego m.in. jako rozpuszczalnik i biopaliwo, wykorzystuje modyfikowane genetycznie szczepy drożdży Saccharomyces cerevisiae, co pozwoliło na zwiększenie wydajności procesu. Obecnie prowadzone są badania nad wykorzystaniem materiałów lignocelulozowych (np. słomy i odpadów poprodukcyjnych) – ich pozytywne wyniki pozwoliłyby na ograniczenie stosowania surowców niezbędnych w przemyśle spożywczym.

Wprowadzone na drodze modyfikacji genetycznych szlaki biosyntezy barwników do bakterii Escherichia coli pozwoliły na wykorzystanie tych organizmów do produkcji m.in. karotenoidów, indygo, wiolaceiny i antocyjanów. Bakteryjna produkcja niebieskiego barwnika indygo, używanego m.in. do barwienia jeansu, może być alternatywą dla syntezy chemicznej, w której używane są toksyczne związki, np. benzen, formaldehyd i cyjanowodór.

R32NdEZpc5QzO
Barwnik indygo używany np. do barwieniu jeansu.
Źródło: Wikimedia Commons; David Stroe, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑green

Medycyna

Organizmy modyfikowane genetycznie służą także do produkcji wielu biofarmaceutyków. Jednym z największych sukcesów w tej dziedzinie było stworzenie insuliny przez bakterie Escherichia coli – została ona dopuszczona do użycia przez ludzi w 1982 r. Od 1987 r. produkcja ta prowadzona jest także przez drożdże Saccharomyces cerevisiae.

Opracowywane szczepy modyfikowanych genetycznie mikroorganizów mogą w przyszłości posłużyć do produkcji witamin na skalę przemysłową, zastępując syntezę chemiczną:

  • Witamina A – Yarrowia lipolytica,

  • Witamina BIndeks dolny 1 – Escherichia coli, Bacillus subtilis,

  • Witamina BIndeks dolny 2 – Ashbya gossypii, Bacillus subtilis,

  • Witamina BIndeks dolny 12 – Pseudomonas denitrificans,

  • Witamina C – Candida albicans, Zygosaccharomyces bailii,

  • Witamina D – Rhodococcus erythropolis,

  • Witamina E – Euglena gracilis, Saccharomyces cerevisiae,

  • Witamina K – Bacillus subtilis.

Jako biofabryki ważnych w medycynie substancji wykorzystuje się nie tylko mikroorganizmy – modyfikacjom genetycznym często poddawane są zwierzęta hodowlane, które zapewniają duże ilości pożądanego produktu przy niskich kosztach utrzymania. W 2006 r. na rynek wprowadzono preparat ATryn, który stał się pierwszym zaakceptowanym środkiem produkowanym przez zwierzęta transgeniczne. Zawiera on antytrombinę, naturalny antykoagulant hamujący krzepnięcie krwi, otrzymywaną z mleka transgenicznych kóz. Według szacunków jedna zmodyfikowana genetycznie koza produkuje taką samą ilość antytrombiny, jaka znajduje się we krwi 90 tysięcy dawców! Transgeniczne kozy są wykorzystywane także do produkcji lizozymu zdolnego do trawienia ścian komórkowych bakterii oraz kolagenu typu II.

R1Rvazi0UT0VM1
Mikrofotografia spod mikroskopu świetlnego przedstawia stukrotne powiększenie kryształów lizozymu. Kryształy to przezroczyste, wielokątne, niewielkie struktury. Są połączone ze sobą nieregularnie ścianami bocznymi. Mają zielony refleks świetlny. Tło zdjęcia mikroskopowego jest pomarańczowe.
Kryształy lizozymu w obrazie mikroskopowym. Mikroskop świetlny, powiększenie 100×.
Źródło: Zanecrc, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

Zmodyfikowana genetycznie krowa produkująca mleko zawierające ludzki hormon wzrostu może dostarczyć nawet 5 g tego hormonu w litrze mleka! Oznacza to. że niewielka liczba tego typu organizmów może zaspokoić zapotrzebowanie całej populacji ludzkiej na ten hormon. Zarówno krowy, jak i kozy wykorzystywane są także do produkcji laktoferyny, białka o charakterze antybakteryjnym, w mleku.

Do produkcji białka – erytropoetyny – zwiększającego liczbę erytrocytów i stężenie hemoglobiny wykorzystuje się transgeniczne króliki oraz świnie. Transgeniczne zwierzęta hodowlane wytwarzają także czynniki krzepnięcia krwi – owce (czynnik IX) i świnie (czynnik VIII). Uzyskiwanie tych czynników przed wprowadzeniem transgenicznych organizmów możliwe było jedynie poprzez izolowanie ich z osocza dawców.

Modyfikowane genetycznie rośliny stosuje się jako bioszczepionki: dzięki produkcji peptydów wirusowych wywołujących odpowiedź immunologiczną możliwe jest otrzymywanie dużej ilości immunogennych białek przy niskim nakładzie finansowym. Takie roślinne szczepionki otrzymuje się na drodze transformacji z użyciem wirusów roślinnych, np. uzyskano w ten sposób transgeniczny tytoń z peptydem PA toksyny produkowanej przez laseczki wąglika (Bacillus anthracis) oraz pomidory i tytoń z białkiem immunogennym CoV wirusa SARS. Tytoń posłużył także do uzyskania ekspresji białka HEV wirusa zapalenia wątroby typu E, a sałata – do uzyskania odmiany produkującej białko toksyny przecinkowca cholery (Vibrio cholerae) oraz białko immunogenne wirusa polio. Stworzono również transgeniczne pomidory produkujące białko wirusa wścieklizny. Wytwarzanie tego typu szczepionek jest tanie, a wirusy użyte w procesie transformacji nie są niebezpieczne dla ludzi i zwierząt.

Słownik

Agencja ds. Żywności i Leków, FDA
Agencja ds. Żywności i Leków, FDA

(ang. Food and Drug Administration) amerykańska instytucja rządowa będąca częścią Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych (United States Department of Health and Human Services); zajmuje się kontrolą żywności, paszy, suplementów diety, leków, kosmetyków, urządzeń medycznych, urządzeń emitujących promieniowanie, materiałów biologicznych i preparatów krwiopochodnych; wydana przez FDA pozytywna opinia dla danego produktu spożywczego bądź leku uznawana jest za wyznacznik jakości i potwierdzenie braku negatywnego wpływu na zdrowie

alfa‑laktoalbumina
alfa‑laktoalbumina

białko regulujące produkcję laktozy

beta‑laktoglobulina
beta‑laktoglobulina

białko serwatkowe mleka wielu gatunków ssaków (brak go u człowieka); ma właściwości alergizujące; odgrywa rolę w transporcie niektórych substancji hydrofobowych

BSE
BSE

encefalopatia gąbczasta bydła, choroba szalonych krów; zakaźna, neurologiczna choroba bydła wywoływana przez czynniki zakaźne zwane prionami

fenyloketonuria
fenyloketonuria

dziedziczna choroba metaboliczna polegająca na nieprawidłowej przemianie fenyloalaniny (aminokwas), której nagromadzenie w organizmie prowadzi do zaburzeń neurologicznych

fitoremediacja
fitoremediacja

(gr. phyto – roślina, łac. remedium – środek zaradczy) oczyszczanie gleb i wód z zanieczyszczeń przy użyciu roślin

GMO
GMO

organizm modyfikowany genetycznie; organizm, którego genom został zmieniony przy użyciu metod i technik inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fenotypu

kazeina
kazeina

najważniejsze białko mleka; wyróżnia się frakcje alfa, beta, gamma, kappagamma‑kazeina wykazuje działanie immunomodulacyjne, a kappa‑kazeina wpływa na stabilność skrzepu mleka; alfa‑kazeina jest głównym alergenem mleka krowiego

knock‑out genowy
knock‑out genowy

wyciszenie genu; technika pozwalająca na selektywną i całkowitą inaktywację pojedynczego genu i badanie skutków takiej modyfikacji dla komórek w hodowli lub całego transgenicznego organizmu

organizmy transgeniczne
organizmy transgeniczne

organizmy, których genom został zmodyfikowany za pomocą metod inżynierii genetycznej

osmoprotektant
osmoprotektant

substancja, która zapobiegając utracie wody z komórki, nie wpływa na jej metabolizm

śruta
śruta

pasza treściwa stosowana głównie dla przeżuwaczy; produkt otrzymany poprzez jednorazowe rozdrobnienie nasion roślin uprawnych, np. soja