Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑blue

Czym są koloidy?

Układy koloidalne (koloidy) to mieszaniny niejednorodne, które składają się zazwyczaj z dwóch substancji – faz, z których jedna jest rozproszona w drugiej. Faza ciągła to substancja rozpraszająca, zwana też ośrodkiem dyspersyjnym. Faza rozproszona to substancja zawieszona (zdyspergowana) w ośrodku dyspersyjnym i w nim nierozpuszczalna. Średnica cząstek rozproszonych jest rzędu 10Indeks górny -7-10Indeks górny -9 m  (1‑100 nm), a nawet do 10Indeks górny -6 m (1 µmmikrometrµm). Cząstki większe niż 5 · 10Indeks górny -7 m (500 nm) występują w zawiesinach. W przyrodzie spotykamy różne układy koloidalne. Przykładem koloidu tłuszczu w cieczy są: masło, mleko (krople białka i tłuszczu w wodzie), majonez (przykład koloidu żółtek jajka w oleju), mgła (zawiesina kropel wody lub lodu w powietrzu). Mgła jest koloidem typu aerozolu (ciecz w gazie), podobnie jak dym (ciało stałe w gazie). Koloidami są także dymy powstające w procesie spalania oraz roztwory białek.

Podział układów koloidalnych ze względu na stan skupienia przedstawiono w tabeli poniżej.

Faza rozpraszająca

Faza rozproszona

Przykłady

Nazwa układu koloidalnego

gaz

gaz

powietrze

brak

gaz

ciecz

chmury, mgła,
leki w aerozolu

aerozole ciekłe

gaz

ciało stałe

dym, kurz

aerozole stałe

ciecz

gaz

piana mydlana

piana

ciecz

ciecz

mleko, lakier do paznokci,
majonez

emulsja

ciecz

ciało stałe

kolidalne srebro w wodzie

zol

ciało stałe

gaz

styropian, pumeks

piany stałe

ciało stałe

ciecz

opal

emulsja stała

ciało stałe

ciało stałe

szkło rubinowe

zol

Ciekawostka

Wilgotne powietrze i obniżenie temperatury sprzyjają powstawaniu mgły. Gorące powietrze ma większą zdolność ,,przechowywania’’ pary wodnej. Wraz ze wzrostem temperatury, wchodzące w skład powietrza cząsteczki gazów poruszają się coraz szybciej i coraz bardziej odsuwają od siebie, tym samym pozostawiają więcej miejsca na molekuły H2O. Gdy powietrze zaczyna się ochładzać, cząsteczki ścieśniają się i w pewnym momencie (poniżej tzw. punktu rosy) dla pary wodnej zaczyna w nich ,,brakować’’  miejsca. Wtedy właśnie część wody musi się skroplić i w efekcie powstają zawieszone w powietrzu kropelki średnicy poniżej 0,05 mm. W główce szpilki zmieściłoby się ich około tysiąca.

bg‑blue

Cechy układów koloidalnych

Jedną z najbardziej charakterystycznych cech układów koloidalnych są tzw. ruchy Brownaruchy Brownaruchy Browna. Pierwsze nieregularne ruchy i zderzenia małych cząstek pyłków kwiatowych „zawieszonych” w gazach i cieczach zaobserwował w 1827 r. pod mikroskopem optycznym szkocki biolog, Robert Brown. Był przekonany, że drobinki materii poruszają się dzięki „własnej woli”. Wyjaśnienie i opracowanie teoretyczne (matematyczne) ruchów Browna zawdzięczamy Albertowi Einsteinowi oraz polskiemu fizykowi Marianowi Smoluchowskiemu.

Efekt Tyndallaefekt TyndallaEfekt Tyndalla to zjawisko fizyczne opisane w 1859 r. przez irlandzkiego badacza Johna Tyndalla, towarzyszące przepuszczaniu światła przez układ koloidalny. Promienie światła ulegają rozproszeniu na cząstkach fazy rozproszonej, które mają rozmiary mniejsze od długości fali świetlnej. W wyniku uginania się promieni na cząstkach fazy rozproszonej, światło staje się widoczne w postaci tzw. stożka Tyndalla.

R1dSDI7CgiXGh
Rozpraszanie światła w koloidach
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Występowanie efektu Tyndalla jest wykorzystywane do oznaczania mas cząsteczkowych substancji rozpuszczonych w roztworach koloidalnych oraz do wyznaczania stężeń tych roztworów. Można także wyznaczać kierunki poruszania się cząstek, które poddają się bezładnym ruchom Browna.

Ciekawostka

Dlaczego mgłamgłamgła, której fazę rozproszoną stanowią kuliste cząstki cieczy, a fazą rozpraszającą jest gaz lub mieszanina gazowa, nie jest przezroczysta?

R17PPkVAFXl6c
Światło przechodzące przez mgłę ulega odbiciu, dlatego mgła nie jest przezroczysta.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Wiązka światła przechodząca przez krople wody ulega rozproszeniu, odbija się i przechodzi przez nie, zmieniając przy tym kierunek. Czasem zachowuje się tak, jakby odbiła się od powierzchni lustra. Dlatego wjeżdżając w mgłę z włączonymi światłami wydaje nam się, że mgła jest źródłem światła. Takie zjawisko ogranicza widoczność.

bg‑blue

Czym jest dym?

DymdymDym jest układem koloidalnym, w którym fazą rozpraszającą jest gaz, a fazą rozproszoną są cząstki substancji stałych, utworzone przez zestalenie się par, sublimację lub reakcję chemiczną. Dymy powstają z przedostających się do atmosfery stałych produktów podczas spalania paliw, np. z kotłowni, pojazdów lub pochodzących z działalności przemysłowej.

R1VI6savrVcBc
Dymy są efektem działalności przemysłowej człowieka i są m.in. źródłem zanieczyszczeń powietrza.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Stosowanie na polu walki trujących i duszących dymów znane było już w starożytności. Uzyskiwano je zwykle ze spalania smoły, tłuszczu, siarki czy arszeniku. Według kroniki Długosza, zasłonę dymną zastosowali chociażby Tatarzy w bitwie pod Legnicą. Dymy wytwarzane celowo do walki zbrojnej to tzw. dymy bojowe. Dymy i zanieczyszczenia, których głównym źródłem są spaliny samochodowe, cząstki sadzy, popiołu, przemysł ciężki i gospodarstwa domowe (systemy grzewcze), w połączeniu z bezwietrzną pogodą i dużą wilgotnością powietrza – mgłą – tworzą smog. Ze względu na sposób tworzenia, miejsce powstawania oraz skład chemiczny, wyróżnia się smog londyński (występujący głównie w miesiącach zimowych) i smog typu Los Angeles (spotykany głównie w miesiącach letnich).

bg‑blue

Czy w laboratorium można stworzyć mgłę?

Ćwiczenie 1

Zapoznaj się z instrukcją doświadczenia oraz przedstawionymi obserwacjami, a następnie zapisz wnioski.

RiIoAw9GZot3b
Analiza doświadczenia:. Problem badawczy (Uzupełnij). Hipoteza (Uzupełnij). Odczynniki: - stężony Ha Ce el - stężony wodny roztwór eN Ha 3 mnożone przez Ha 2 O. Sprzęt: 2 zlewki 250 centymetrów sześciennych, 2 szkiełka zegarkowe. Instrukcja: Zachowując szczególną ostrożność, do jednej zlewki wlewamy stężony roztwór kwasu solnego, do drugiej wodny roztwór amoniaku. Wyloty obu zlewek przykrywamy używając w tym celu szkiełek zegarkowych. Zlewki zbliżamy do siebie i unosimy szkiełka zegarkowe, tak aby opary ze zlewek zmieszały się. Obserwacje (Uzupełnij). Wyniki (Uzupełnij). Wnioski (Uzupełnij).