bg‑cyan

Składniki organiczne

Pojedyncze komórki i złożone organizmy zbudowane są z organicznych i nieorganicznych substancji chemicznych, w skład których wchodzi około 20 pierwiastków chemicznych. Najważniejsze z nich to węgiel (C), wodór (H) i tlen (O). Stanowią one podstawę do budowy związków organicznych takich jak: aminokwasy, peptydy, białka, cukry, kwasy tłuszczowe i kwasy nukleinowe.

Ropeyp8GHtHCh1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Związki organiczne
    • Elementy należące do kategorii Związki organiczne
    • Nazwa kategorii: Białka
      • Elementy należące do kategorii Białka
      • Nazwa kategorii: Proste
        • Elementy należące do kategorii Proste
        • Nazwa kategorii: Albuminy
        • Koniec elementów należących do kategorii Proste
      • Nazwa kategorii: Złożone
        • Elementy należące do kategorii Złożone
        • Nazwa kategorii: Metaloproteiny
          • Elementy należące do kategorii Metaloproteiny
          • Nazwa kategorii: Hemoglobina
          • Nazwa kategorii: Hemocyjanina
          • Koniec elementów należących do kategorii Metaloproteiny
          Koniec elementów należących do kategorii Złożone
        Koniec elementów należących do kategorii Białka
    • Nazwa kategorii: Lipidy
      • Elementy należące do kategorii Lipidy
      • Nazwa kategorii: Woski
        • Elementy należące do kategorii Woski
        • Nazwa kategorii: Wosk pszczeli
        • Koniec elementów należących do kategorii Woski
      • Nazwa kategorii: Tłuszcze właściwe
        • Elementy należące do kategorii Tłuszcze właściwe
        • Nazwa kategorii: Oliwa z oliwek
        • Koniec elementów należących do kategorii Tłuszcze właściwe
      • Nazwa kategorii: Glikolipidy
        • Elementy należące do kategorii Glikolipidy
        • Nazwa kategorii: Lipopolisacharydy
        • Koniec elementów należących do kategorii Glikolipidy
      • Nazwa kategorii: Fosfolipidy
        • Elementy należące do kategorii Fosfolipidy
        • Nazwa kategorii: Lecytyny
        • Koniec elementów należących do kategorii Fosfolipidy
      • Nazwa kategorii: Steroidy
        • Elementy należące do kategorii Steroidy
        • Nazwa kategorii: Cholesterol
        • Koniec elementów należących do kategorii Steroidy
        Koniec elementów należących do kategorii Lipidy
    • Nazwa kategorii: Węglowodany
      • Elementy należące do kategorii Węglowodany
      • Nazwa kategorii: Monosacharydy
        • Elementy należące do kategorii Monosacharydy
        • Nazwa kategorii: Glukoza
        • Koniec elementów należących do kategorii Monosacharydy
      • Nazwa kategorii: Disacharydy
        • Elementy należące do kategorii Disacharydy
        • Nazwa kategorii: Sacharoza
        • Koniec elementów należących do kategorii Disacharydy
      • Nazwa kategorii: Polisacharydy
        • Elementy należące do kategorii Polisacharydy
        • Nazwa kategorii: Glikogen
        • Koniec elementów należących do kategorii Polisacharydy
        Koniec elementów należących do kategorii Węglowodany
    • Nazwa kategorii: Kwasy nukleinowe
      • Elementy należące do kategorii Kwasy nukleinowe
      • Nazwa kategorii: DNA
      • Nazwa kategorii: RNA
      • Koniec elementów należących do kategorii Kwasy nukleinowe
      Koniec elementów należących do kategorii Związki organiczne
Podział związków organicznych z przykładami.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Aminokwasy – cząsteczki budujące peptydy i białka

Aminokwasy składają się z atomu węgla (C), do którego przyłączony jest atom wodoru (H), łańcuch boczny (R) i dwie grupy funkcyjne: aminowa (-NHIndeks dolny 2) i karboksylowa (-COOH). Aminokwasy różnią się między sobą łańcuchami bocznymi (R), dzięki którym mogą mieć charakter alifatyczny (łańcuchowy) lub pierścieniowy. Wszystkie aminokwasy, z wyjątkiem glicyny, są optycznie czynne, o czym decyduje obecność jednego lub więcej centrów chiralnościchiralnośćchiralności. Aminokwasy, podobnie jak inne związki organiczne mające asymetryczny atom węgla, mogą występować w jednej z dwóch możliwych form izomerycznych, tj. izomeru L (lewoskrętny) lub izomeru D (prawoskrętny). W organizmach występuje 20 różnych aminokwasów białkowych, które są lewoskrętne (są L‑aminokwasami).

R8qeRtLLrJ35h
Ogólny schemat budowy aminokwasu.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Najmniejszym i najprostszym aminokwasem endogennym jest glicyna, w której łańcuch boczny stanowi atom wodoru.

Organizm ludzki wytwarza 10 aminokwasów białkowych (stąd określa się je mianem aminokwasów endogennych). Pozostałe aminokwasy białkowe muszą być dostarczane wraz z pożywieniem (dlatego nazywane są aminokwasami egzogennymi). Aminokwasy względnie egzogenne mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka, ale nie w ilości w pełni zaspokajającej zapotrzebowanie na te aminokwasy.

RJkXI6o5RmJII
Podział aminokwasów.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Peptydy

Aminokwasy łączą się ze sobą przez wiązanie peptydowewiązanie peptydowewiązanie peptydowe, które powstaje pomiędzy grupą karboksylową jednego aminokwasu a grupą aminową drugiego. W wyniku połączenia dwóch reszt aminokwasowych powstaje dipeptyd, w wyniku połączenia trzech reszt aminokwasowych – tripeptyd itd. Nazwy peptydów tworzy się, łącząc nazwy aminokwasów np. glicyloseryna.

Łączenie aminokwasów skutkuje utworzeniem różnej długości łańcuchów peptydowych. Produktem syntezy peptydów z aminokwasów są też cząsteczki wody. Łańcuch liczący więcej niż 10 aminokwasów nazywa się polipeptydem, zaś łańcuch zbudowany z ponad 100 aminokwasów (o określonej strukturze przestrzennej) – białkiem. Skład aminokwasowy polipeptydów przedstawia się za pomocą trójliterowych lub jednoliterowych symboli, które odpowiadają konkretnym aminokwasom, np.:

  • Ala‑Lys‑Gly‑Ala‑Tyr‑Pro‑Ser;

  • ALGATPS.

Obydwa powyższe zapisy przedstawiają skład aminokwasowy tego samego peptydu.

RRnY5GAI01uVh
Przykład dipeptydu – glicyloglicyna, z zaznaczonym na niebiesko wiązaniem peptydowym.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
Białka

Długie, wielkocząsteczkowe łańcuchy polipeptydowe o masie cząsteczkowej od ok. 10 tys. daltonów (unitów) tworzą białka. Białka proste są zbudowane wyłącznie z aminokwasów, natomiast białka złożone mogą zawierać dodatkowe nieaminokwasowe ugrupowania, takie jak cukry i tłuszcze. Wyróżnia się cztery poziomy struktury białek:

  • pierwszorzędową;

  • drugorzędową;

  • trzeciorzędową;

  • czwartorzędową.

Struktura

Charakterystyka

Schemat budowy

Pierwszorzędowa

  • Tworzą ją wyłącznie aminokwasy.

  • Ułożone liniowo aminokwasy są połączone wiązaniami peptydowymi.

  • Ułożenie aminokwasów odzwierciedla kolejność odpowiednich kodonów (sekwencji trzech nukleotydów występujących w mRNA).

REDzt24D1UwWo
Pierwszorzędowa struktura białka.
Źródło: CKRobinson, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 4.0.

Drugorzędowa

  • Wynika ze współzależności między aminokwasami struktury pierwszorzędowej.

  • Powstaje w rezultacie regularnego pofałdowania łańcucha polipeptydowego.

  • Wyróżnia się dwa rodzaje struktury: alfa‑helisę i beta‑harmonijkę.

alfa‑helisa:

  • Wiązania peptydowe układają się spiralnie, natomiast reszty aminokwasowe ułożone są na zewnątrz łańcucha polipeptydowego.

  • Występuje wiązanie wodorowewiązanie wodorowewiązanie wodorowe pomiędzy tlenem grupy karboksylowej a wodorem grupy aminowej, oddalonej o cztery kolejne aminokwasy (grupy te wchodzą w skład wiązań peptydowych).

beta‑harmonijka:

  • Rozciągnięte łańcuchy polipeptydowe.

R18VV0fHurnuw
Drugorzędowa struktura białka.
Źródło: Englishsquare Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Trzeciorzędowa

  • Powstaje w wyniku zwinięcia struktur drugorzędowych w bryły.

  • Stabilizują ją wiązania wodorowe pomiędzy atomami wodoru jednego aminokwasu a atomem tlenu lub azotu innego aminokwasu, wiązania jonowewiązanie jonowewiązania jonoweoddziaływania van der Waalsaoddziaływania van der Waalsaoddziaływania van der Waalsa i mostki dwusiarczkowemostki siarczkowemostki dwusiarczkowe pomiędzy grupami -SH dwóch cząsteczek cysteiny tego samego łańcucha polipeptydowego.

  • Stanowi o właściwościach biologicznych białka.

RcboHgePKCFYh
Trzeciorzędowa struktura białka.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Czwartorzędowa

  • Stanowi najwyższy poziom organizacji białek.

  • Zbudowana jest z więcej niż jednego łańcucha polipeptydowego.

  • Utrzymywana jest przez te same oddziaływania co struktura trzeciorzędowa, które zachodzą także między różnymi łańcuchami polipeptydowymi tworzącymi białko.

RDVvvGensEceX
Czwartorzędowa struktura białka.
Źródło: Zephyris, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ważne!

Połączenie białek z kwasami tłuszczowymi powoduje powstanie lipoprotein, natomiast z cukrami – glikoprotein.

Lipidy

Lipidy to ważna grupa związków organicznych. Mają właściwości hydrofoboweoddziaływania hydrofobowehydrofobowe i rozpuszczają się jedynie w rozpuszczalnikach niepolarnych, takich jak benzen i chloroform. Zbudowane są z węgla, tlenu, wodoru i innych pierwiastków (np. azotu). Wyróżnia się lipidy proste i złożone, a także lipidy o szczególnej budowie, do których zaliczamy np. steroidy i karotenoidy.

R1KEHVs3WHl66
Podział lipidów ze względu na budowę.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Już wiesz

Alkohole są związkami organicznymi, w których grupą funkcyjną jest grupa hydroksylowa (-OH). Ogólny wzór kwasów tłuszczowych to R‑COOH (R – łańcuch węglowodorowy, COOH – grupa karboksylowa).

  • Lipidy proste 
    Lipidy proste są estrami kwasów tłuszczowych i alkoholi. Połączenie kwasu tłuszczowego z glicerolem powoduje powstanie tłuszczów właściwych, tzw. glicerydów. Alkohol ten zawiera trzy grupy hydroksylowe, do których mogą przyłączyć się maksymalnie trzy reszty kwasów tłuszczowych.

R1Cf8bdXLoNvl
Powstawanie triglicerydu (tłuszczu właściwego) z trzech cząsteczek kwasu tłuszczowego i jednej cząsteczki glicerolu. Na żółto zaznaczono wiązania estrowe.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Do lipidów prostych należą również woski. Powstają one w wyniku połączenia się kwasu tłuszczowego z alkoholem monohydroksylowym (zawierającym jedną grupę -OH). Przykładami takich związków są: wosk pszczeli (wosk zwierzęcy), olej jojoba (wosk roślinny) i parafina (wosk mineralny).

RFzaeSvfGSLWD
Pszczela wydzielina służąca do budowania plastrów w ulu (tzw. wosk) znalazła zastosowanie m.in. w produkcji świec, kosmetyków i leków.
Źródło: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
  • Lipidy złożone

Lipidy złożone, oprócz kwasów tłuszczowych i alkoholu, zawierają inne związki chemiczne, np. resztę kwasu fosforowego (fosfolipidy) czy resztę cukru (glikolipidy). Do lipidów złożonych zalicza się również sulfolipidy, których grupa funkcyjna zawiera siarkę, a także lipoproteiny składające się z rdzenia lipidowego, estrów cholesterolu i triglicerydów oraz powłoki zbudowanej z fosfolipidów, wolnego cholesterolu i białka (np. VLDL, HDL, LDL).

RGlHZqRb7HZI5
Schemat fosfolipidu – cząsteczki złożonej z glicerolu oraz kwasów tłuszczowych, reszty kwasu fosforowego(V) i grupy funkcyjnej nadającej im charakterystyczne właściwości.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RgRmvykAphphY
Dipalmitoilofosfatydylocholina jest fosfolipidem stanowiącym główny składnik surfaktantu płucnego.
Źródło: Fvasconcellos, Wikimedia Commons, domena publiczna.
  • Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone

Wśród kwasów tłuszczowych wyróżnia się kwasy nasycone i kwasy nienasycone. Pierwsze z nich charakteryzują się występowaniem pojedynczych wiązań pomiędzy atomami węgla. Przeważają one w tłuszczach zwierzęcych, które mają przez to stały stan skupienia w temperaturze pokojowej. Kwasy tłuszczowe nienasycone przeważają w tłuszczach roślinnych, które w związku z tym w temperaturze pokojowej występują w postaci płynnej – są nimi oleje roślinne. Atomy węgla w kwasach tłuszczowych nienasyconych są połączone przynajmniej jednym wiązaniem podwójnym. Tłuszcze z przewagą kwasów tłuszczowych nasyconych można odróżnić od tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nienasycone w stanie ciekłym, posługując się wodą bromową. Ma ona kolor brązowy, lecz w obecności kwasów tłuszczowych zawierających wiązania podwójne, a więc nienasyconych, dochodzi do jej odbarwienia.

Węglowodany

Węglowodany (sacharydy, cukry) zbudowane są z atomów węgla, tlenu i wodoru. Związki te pełnią zarówno funkcje strukturalne, jak i metaboliczne. Węglowodany dzieli się na cukry proste i cukry złożone.

R1XfLTKmZrbt5
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Podział cukrów.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
  • Cukry proste

Cukry proste (monosacharydy) zbudowane są z kilku atomów węgla (od trzech do siedmiu), grup hydroksylowych (-OH) i grup funkcyjnych. Nie ulegają hydrolizie na prostsze cząsteczki. Ze względu na liczbę atomów węgla wyróżnia się triozy, tetrozy (np. erytroza), pentozy (np. ryboza), heksozy (np. glukoza, fruktoza) i heptozy (np. mannoheptuloza), natomiast ze względu na rodzaj grupy funkcyjnej jednocukry dzieli się na aldozy, w których występuje grupa aldehydowa (-CHO), i ketozy, dla których właściwa jest grupa ketonowa (=C=O).

R1YvMTzr2s2LV
D-glukoza (z lewej) i D-fruktoza (z prawej); zwróć uwagę na grupę aldehydową (z lewej) i ketonową (z prawej) w cząsteczkach.
Źródło: Wikimedia Commons, licencja: CC 0 1.0.
Ważne!

Próba Tollensa (próba lustra srebrowego) wykorzystywana jest do wykrywania grupy aldehydowej. Pozytywny wynik otrzymuje się w przypadku osadzenia lustrzanej powłoki na powierzchni naczynia reakcyjnego. Wytrącenie osadu wskazuje na obecność wolnej grupy aldehydowej w aldozie i jej właściwości redukcyjne.

Cukry, podobnie jak aminokwasy, występują w jednej z dwóch postaci: mogą być prawoskrętne (izomer D) lub lewoskrętne (izomer L). W przyrodzie najczęściej spotykamy D‑cukry.

Niektóre cukry proste w roztworach wodnych tworzą pierścienie. Grupa karbonylowagrupa karbonylowaGrupa karbonylowa łączy się z hydroksylową za pomocą mostków tlenowych. Podczas tworzenia pierścienia tlen z grupy karbonylowej zostaje przekształcony do grupy -OH, która zostaje uwięziona „powyżej” lub „poniżej” pierścienia. Jeśli ta grupa znajduje się po przeciwnej stronie względem grupy -CHIndeks dolny 2OH, mamy do czynienia z formą alfa cukru, a gdy po tej samej stronie, wówczas powstaje forma beta. Odmiany łańcuchowe i pierścieniowe są odmianami tautomerycznymitautomeriatautomerycznymi danego cukru.

R8mu16M0RO0s6
Struktura alfa-D-glukozy (formy pierścieniowej) w projekcji Hawortha.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
RowXIQ109Xmzf
Struktura beta-D-glukozy (formy pierścieniowej) w projekcji Hawortha.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
  • Cukry złożone

Cukry złożone dzieli się na disacharydy, oligosacharydy i polisacharydy. Powstają w wyniku łączenia się monosacharydów za pomocą wiązania glikozydowegowiązanie glikozydowewiązania glikozydowego.

Disacharydy podczas hydrolizy rozpadają się na dwie cząsteczki monosacharydów. Mogą to być cząsteczki tego samego monosacharydu (jak w przypadku maltozy, która rozpada się na dwie cząsteczki glukozy) lub cząsteczki różnych sacharydów (jak w przypadku laktozy, z której powstaje jedna cząsteczka glukozy i jedna galaktozy). Najbardziej rozpowszechnionymi w przyrodzie disacharydami są sacharoza, laktoza i maltoza. Sacharoza występuje w trzcinie cukrowej i burakach cukrowych. Cukier ten jest połączeniem fruktozy z glukozą. Maltozę można spotkać w niektórych pyłkach roślin. Otrzymuje się ją na drodze hydrolizy (rozkładu) skrobi. Zbudowana jest z dwóch cząsteczek tego samego monosacharydu – glukozy, połączonych wiązaniem alfa‑1,4‑glikozydowym. Laktoza z kolei to disacharyd występującym w mleku. Zbudowana jest z D‑galaktozy połączonej wiązaniem beta‑1,4‑glikozydowym z D‑glukozą.

RvXvahZ0EAn2Y
Przykładem disacharydu jest sacharoza, zbudowana z reszt D-fruktozy i D-glukozy połączonych wiązaniem α,β-1,2-glikozydowym (wiązanie zaznaczono na schemacie kolorem żółtym).
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Oligosacharydy (np. maltotrioza) i polisacharydy (np. skrobia) mają bardziej złożoną budowę niż disacharydy. Pierwsze z nich zbudowane są z trzech do dziesięciu monosacharydów, natomiast drugie – z ponad dziesięciu.

Polisacharydy różnią się budową przestrzenną. Przykładem są frakcje skrobi – amyloza i amylopektyna. Amyloza ma łańcuch prosty, w którym monosacharydy połączone są wyłącznie wiązaniami alfa‑1,4‑glikozydowymi, z kolei amylopektyna jest rozgałęziona, a budujące ją monosacharydy połączone mogą być zarówno wiązaniami alfa‑1,4‑glikozydowymi, jak i alfa‑1,6‑glikozydowymi.

R183tvpdN4JBS
Amyloza zbudowana jest z reszt glukozowych połączonych ze sobą atomami tlenu za pomocą wiązań α-1,4-glikozydowych. Wraz z amylopektyną tworzą roślinny polisacharyd – skrobię.
Źródło: Sunridin, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 3.0.
Kwasy nukleinowe

Podstawową jednostką strukturalną kwasów nukleinowych są nukleotydy, zbudowane z reszty fosforanowej i nukleozydu, czyli pentozy (cukru pięciowęglowego) połączonej z jedną z zasad azotowych. Cukrem występującym w DNA jest deoksyryboza, natomiast w RNA – ryboza. W skład nukleotydów budujących DNA wchodzą zasady azotowe dwupierścieniowe (puryny) – adenina (A) i guanina (G) oraz dwie z zasad azotowych jednopierścieniowych (pirymidyn) – cytozyna (C) i tymina (T). W nukleotydach budujących RNA nie występuje tymina, a inna pirymidyna – uracyl (U). Pentoza łączy się wiązaniem fosfodiestrowym z resztą kwasu fosforowego(V) i wiązaniem N‑glikozydowym z zasadą azotową.

RN4a3rCMNdTKW
Przykładem nukleotydu jest adenozyno-5′-trifosforan (ATP), pełniący w organizmie rolę koenzymu i nośnika energii chemicznej. Zbudowany jest z adenozyny z przyłączoną wiązaniem estrowym w pozycji 5′-OH grupą trifosforanową.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Nukleotydy łączą się ze sobą przez wiązania fosfodiestrowe, formując łańcuchy polinukleotydowe. Wiązania fosfodiestrowe powstają pomiędzy resztą fosforanową jednego nukleotydu a cząsteczką cukru kolejnego. RNA zazwyczaj składa się z pojedynczego łańcucha. Jedynie w niektórych rodzajach RNA, np. transportującym RNA (tRNA), występują fragmenty dwuniciowe, a cała cząsteczka przyjmuje skomplikowaną strukturę przestrzenną. DNA jest z kolei dwuniciową cząsteczką, w której obie nici są skręcone helikalnie (śrubowo) wokół wspólnej osi. Struktura dwuniciowa utrzymywana jest dzięki licznym wiązaniom wodorowym łączącym zasady azotowe obu łańcuchów.

Zasady azotowe obu nici łączą się ze sobą zgodnie z regułą komplementarności. Oznacza to, że cytozyna (C) łączy się tylko z guaniną (G), a adenina (A) w DNA z tyminą (T), zaś w RNA z uracylem (U). Pomiędzy G i C występuje potrójne wiązanie wodorowe, zaś pomiędzy A i U oraz A i T – wiązanie podwójne.

Rc9UYl2rlFxPq
Porównanie cząsteczek DNA i RNA oraz występujących w nich zasad.
Źródło: Antilived, Fabiolib, Turnstep, Westcairo; tłumaczenie: Premoń, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 3.0.

Słownik

chiralność
chiralność

właściwość obiektu polegająca na tym, że nie pokrywa się on ze swoim odbiciem w płaskim zwierciadle – obiekt i jego odbicie mają się tak do siebie, jak lewa ręka do prawej; właściwość tę mają cząsteczki niektórych związków chemicznych, zwanych związkami chiralnymi; najprostszą przyczyną chiralności cząsteczki jest obecność w niej tzw. centrum chiralności, którym najczęściej jest atom asymetryczny

grupa karbonylowa
grupa karbonylowa

ugrupowanie atomów będące grupą funkcyjną ketonów; wchodzi w skład innych grup funkcyjnych: aldehydowej i karboksylowej

mostki siarczkowe
mostki siarczkowe

wiązania występujące pomiędzy atomami siarki dwóch reszt cysteinowych

oddziaływania hydrofobowe
oddziaływania hydrofobowe

oddziaływania międzycząsteczkowe; powstają w środowisku wodnym pomiędzy cząsteczkami, które nie są dipolami np. cząsteczki tłuszczów

oddziaływania van der Waalsa
oddziaływania van der Waalsa

oddziaływania międzycząsteczkowe, uwarunkowane dwubiegunową budową cząsteczek oraz przyciąganiem się dipoli położonych blisko siebie

surfaktant
surfaktant

czynnik powierzchniowy zmniejszający napięcie w pęcherzykach płucnych; składa się z cząsteczek lipoprotein, a jego główną funkcją jest zapobieganie nadmiernemu rozciągnięciu pęcherzyków płucnych w trakcje wdechu; ponadto przeciwdziała zapadaniu się i sklejaniu ich ścian w trakcie wydechu

tautomeria
tautomeria

zjawisko występowania stanu równowagi chemicznej między różnymi izomerami strukturalnymi, które przechodzą nawzajem w siebie, najczęściej w wyniku migracji protonów; wędrówce protonów towarzyszy zmiana układu wiązań i rozkładu gęstości elektronowej w cząsteczce; izomery strukturalne pozostające w równowadze noszą nazwę odmian (form) tautomerycznych lub tautomerów

wiązanie glikozydowe
wiązanie glikozydowe

wiązanie kowalencyjne między grupą aldehydową lub ketonową jednego cukru a grupą hydroksylową drugiego, może też łączyć cząsteczkę cukru z aglikonem (cząsteczką niecukrową); występuje w odmianach izomerycznych alfabeta; w wyniku reakcji anomerycznego atomu węgla jednej cząsteczki monosacharydu z grupą hydroksylową, najczęściej przy czwartym lub szóstym atomie węgla drugiej cząsteczki monosacharydu (wiązania alfa‑1,4, beta‑1,4, alfa‑1,6 itp.)

wiązanie jonowe
wiązanie jonowe

wiązanie pomiędzy jonami o różnoimiennych ładunkach, jego istotą jest elektrostatyczne oddziaływanie

wiązanie peptydowe
wiązanie peptydowe

(gr. péptō – trawię) wiązania amidowe między aminokwasami peptydów i białek, które łączy grupę aminową jednego aminokwasu z grupą karboksylową drugiego aminokwasu

wiązanie wodorowe
wiązanie wodorowe

wiązanie między atomem wodoru (naładowanym dodatnio) a innym atomem np. tlenu (naładowanym ujemnie)