Przeczytaj
Składniki organiczne
Pojedyncze komórki i złożone organizmy zbudowane są z organicznych i nieorganicznych substancji chemicznych, w skład których wchodzi około 20 pierwiastków chemicznych. Najważniejsze z nich to węgiel (C), wodór (H) i tlen (O). Stanowią one podstawę do budowy związków organicznych takich jak: aminokwasy, peptydy, białka, cukry, kwasy tłuszczowe i kwasy nukleinowe.
- Nazwa kategorii: Związki organiczne
- Nazwa kategorii: Białka
- Nazwa kategorii: Proste
- Nazwa kategorii: Albuminy Koniec elementów należących do kategorii Proste
- Nazwa kategorii: Złożone
- Nazwa kategorii: Metaloproteiny
- Nazwa kategorii: Hemoglobina
- Nazwa kategorii: Hemocyjanina Koniec elementów należących do kategorii Metaloproteiny
- Nazwa kategorii: Lipidy
- Nazwa kategorii: Woski
- Nazwa kategorii: Wosk pszczeli Koniec elementów należących do kategorii Woski
- Nazwa kategorii: Tłuszcze właściwe
- Nazwa kategorii: Oliwa z oliwek Koniec elementów należących do kategorii Tłuszcze właściwe
- Nazwa kategorii: Glikolipidy
- Nazwa kategorii: Lipopolisacharydy Koniec elementów należących do kategorii Glikolipidy
- Nazwa kategorii: Fosfolipidy
- Nazwa kategorii: Lecytyny Koniec elementów należących do kategorii Fosfolipidy
- Nazwa kategorii: Steroidy
- Nazwa kategorii: Cholesterol Koniec elementów należących do kategorii Steroidy
- Nazwa kategorii: Węglowodany
- Nazwa kategorii: Monosacharydy
- Nazwa kategorii: Glukoza Koniec elementów należących do kategorii Monosacharydy
- Nazwa kategorii: Disacharydy
- Nazwa kategorii: Sacharoza Koniec elementów należących do kategorii Disacharydy
- Nazwa kategorii: Polisacharydy
- Nazwa kategorii: Glikogen Koniec elementów należących do kategorii Polisacharydy
- Nazwa kategorii: Kwasy nukleinowe
- Nazwa kategorii: DNA
- Nazwa kategorii: RNA Koniec elementów należących do kategorii Kwasy nukleinowe
- Elementy należące do kategorii Związki organiczne
- Elementy należące do kategorii Białka
- Elementy należące do kategorii Proste
- Elementy należące do kategorii Złożone
- Elementy należące do kategorii Metaloproteiny
- Elementy należące do kategorii Lipidy
- Elementy należące do kategorii Woski
- Elementy należące do kategorii Tłuszcze właściwe
- Elementy należące do kategorii Glikolipidy
- Elementy należące do kategorii Fosfolipidy
- Elementy należące do kategorii Steroidy
- Elementy należące do kategorii Węglowodany
- Elementy należące do kategorii Monosacharydy
- Elementy należące do kategorii Disacharydy
- Elementy należące do kategorii Polisacharydy
- Elementy należące do kategorii Kwasy nukleinowe
Słownik
właściwość obiektu polegająca na tym, że nie pokrywa się on ze swoim odbiciem w płaskim zwierciadle – obiekt i jego odbicie mają się tak do siebie, jak lewa ręka do prawej; właściwość tę mają cząsteczki niektórych związków chemicznych, zwanych związkami chiralnymi; najprostszą przyczyną chiralności cząsteczki jest obecność w niej tzw. centrum chiralności, którym najczęściej jest atom asymetryczny
ugrupowanie atomów będące grupą funkcyjną ketonów; wchodzi w skład innych grup funkcyjnych: aldehydowej i karboksylowej
wiązania występujące pomiędzy atomami siarki dwóch reszt cysteinowych
oddziaływania międzycząsteczkowe; powstają w środowisku wodnym pomiędzy cząsteczkami, które nie są dipolami np. cząsteczki tłuszczów
oddziaływania międzycząsteczkowe, uwarunkowane dwubiegunową budową cząsteczek oraz przyciąganiem się dipoli położonych blisko siebie
czynnik powierzchniowy zmniejszający napięcie w pęcherzykach płucnych; składa się z cząsteczek lipoprotein, a jego główną funkcją jest zapobieganie nadmiernemu rozciągnięciu pęcherzyków płucnych w trakcje wdechu; ponadto przeciwdziała zapadaniu się i sklejaniu ich ścian w trakcie wydechu
zjawisko występowania stanu równowagi chemicznej między różnymi izomerami strukturalnymi, które przechodzą nawzajem w siebie, najczęściej w wyniku migracji protonów; wędrówce protonów towarzyszy zmiana układu wiązań i rozkładu gęstości elektronowej w cząsteczce; izomery strukturalne pozostające w równowadze noszą nazwę odmian (form) tautomerycznych lub tautomerów
wiązanie kowalencyjne między grupą aldehydową lub ketonową jednego cukru a grupą hydroksylową drugiego, może też łączyć cząsteczkę cukru z aglikonem (cząsteczką niecukrową); występuje w odmianach izomerycznych alfa i beta; w wyniku reakcji anomerycznego atomu węgla jednej cząsteczki monosacharydu z grupą hydroksylową, najczęściej przy czwartym lub szóstym atomie węgla drugiej cząsteczki monosacharydu (wiązania alfa‑1,4, beta‑1,4, alfa‑1,6 itp.)
wiązanie pomiędzy jonami o różnoimiennych ładunkach, jego istotą jest elektrostatyczne oddziaływanie
(gr. péptō – trawię) wiązania amidowe między aminokwasami peptydów i białek, które łączy grupę aminową jednego aminokwasu z grupą karboksylową drugiego aminokwasu
wiązanie między atomem wodoru (naładowanym dodatnio) a innym atomem np. tlenu (naładowanym ujemnie)


















