Przeczytaj
Nawozy
Nawozy są substancjami pochodzenia naturalnego bądź wytwarzane przez człowieka. Stosuje się je w rolnictwie w celu uzyskania lepszych plonów. Nawozy dostarczają do gleby składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego wzrostu uprawianych roślin oraz wpływają na polepszenie właściwości: fizycznych, fizykochemicznych, chemicznych oraz biologicznych gleby. Jakich składników pokarmowych potrzebują rośliny? Nawozy dostarczają zarówno potrzebne roślinom makroelementy, tj.: azot, fosfor, potas, magnez, siarka, wapń, jak i mikroelementy, takie jak żelazo, cynk, miedź, bor, molibden oraz chlor. Nawozy mineralneNawozy mineralne dostarczają substancje bezpośrednio przyswajane przez rośliny lub też takie, których przyswojenie jest możliwe po niewielkich przemianach zachodzących w glebie. Innego rodzaju nawozy poprawiają strukturę gleby lub wpływają na jej odczyn.
Nawozy a środowisko
Stosowanie nawozów może mieć niestety szkodliwy wpływ na środowisko. Nadmierne i niewłaściwe nawożenie jest przyczyną zanieczyszczenia wód gruntowych i powierzchniowych – co powoduje eutrofizację, zmiany roztworu glebowego (zakwaszenie, alkalizacja) lub zasolenie gleb oraz nagromadzenie szkodliwych substancji w roślinach. Nawozy zastosowane w nadmiarze, niewykorzystane przez rośliny, pozostają w glebie i są wypłukiwane z wodami opadowymi do zbiorników wodnych.

Eutrofizacja wód to zjawisko nadmiernego użyźnienia wód w zbiornikach wodnych. Prowadzi do nienaturalnego rozrostu glonów, które, rozkładając się, zużywają tlen niezbędny do życia organizmów wodnych. Następuje także zahamowanie procesów utleniania obumarłych substancji organicznych. Powstają wtedy trujące i cuchnące związki, a zbiornik zarasta. Przyczyną eutrofizacji jest zanieczyszczenie wód pochodzącymi z nawozów oraz ze środków myjących i detergentów – polifosforanami i fosforanami() oraz azotanami() z nawozów azotowych. Eutrofizacja powoduje znaczne trudności w wykorzystaniu tych wód dla potrzeb komunalnych. Azotany() migrują także do wód podziemnych i głębinowych, powodując ich zanieczyszczenie.

Nadmierne nawożenie lub zanieczyszczenia mogą powodować zjawisko nazywane zmęczeniem gleby, czyli stałe zachwianie równowagi w zawartości składników pokarmowych w glebie, które wymusza na roślinach dostosowanie się do zaistniałych warunków. W konsekwencji powoduje ona straty w produkcji roślinnej, dochodzące nawet do .
Pestycydy, czyli chemiczne środki ochrony roślin
Dzięki stosowaniu pestycydów produktywność biosfery zwiększyła się o około , a w przypadku niektórych upraw nawet ponad . Największe znaczenie gospodarcze mają insektycydy (środki owadobójcze) oraz herbicydy (środki chwastobójcze). Ich stosowanie przyniosło wymierne korzyści w gospodarce. Obecnie produkuje się wiele rodzajów pestycydów o szerokim zastosowaniu. Jednak kilkudziesięcioletni okres powszechnego stosowania pestycydówpestycydów, oprócz potwierdzenia ich znaczenia w gospodarce, przyniósł także doświadczenia związane ze szkodliwym działaniem doraźnym i długofalowym. Trwałość pestycydów w środowisku (– lat w glebie) czy biokumulacja – czyli gromadzenie się w tkance tłuszczowej ludzi i zwierząt, spowodowały po latach ich stosowania wiele niepowetowanych strat w populacjach licznych gatunków ptaków i zwierząt. Niektóre z pestycydów, tak jak , mimo, że są już wycofane z użycia w większości krajów świata, ciągle jednak pozostają obecne w środowisku i oddziałują szkodliwie na środowisko przyrodnicze. Niestety często dzięki globalnemu transportowi powietrznemu szkodzą organizmom na terenach, na których nigdy nie były stosowane, tj. obszary arktyczne czy oceany.
był pierwszym zsyntetyzowanym i bardzo skutecznym insektycydem, znanym już w latach –stych wieku. Z powodu swojej trwałości i jego metabolity, czyli i są jednak bardzo niebezpieczne dla środowiska. Nie wykazują wprawdzie wysokiej toksyczności ostrej, ale można jednak obserwować chroniczne efekty działania tych związków. Wykazano, że są one przyczyną zaburzeń reprodukcji u ptaków. W latach –tych wieku w wielu krajach wprowadzono zakaz stosowania , jednak w tym samym czasie wzrosło stężenie innych pokrewnych związków.

Przykładem powszechnie używanych w wielu krajach jako pestycydy, szczególnie fungicydy i bakteriocydy, są chlorofenole.

Lindan – insektycyd, preparat przemysłowy, zawierający izomery heksachlorocykloheksanu () oraz związki z grupy cyklodienów (tj. aldryna, endryna, chlordan), jest kolejnym przykładem niezwykle trwałej trucizny środowiskowej.



Opublikowana na początku lat –tych wieku książka pt. „Cicha wiosna” dokumentowała negatywne skutki dla środowiska spowodowane przez masowe użycie pestycydów. Jednym z nich był gwałtowny spadek populacji ptaków (co zauważalne było szczególnie wiosną, ponieważ zatrucie ptaków pestycydami powodowało uszkodzenie jaj, a w konsekwencji nie pojawiały się pisklęta).
pestycyd, który po wojnie światowej uratował miliony ludzi – był stosowany do zwalczania owadów roznoszących choroby zakaźne, takie jak malaria (komary) czy tyfus (wszy). nadal jest stosowane do zwalczania malarii.

Słownik
sole lub inne związki dodawane do gleby w celu uzupełnienia niedoboru pierwiastków pobieranych przez uprawniane w niej rośliny; mogą być jednoskładnikowe – dostarczają jednego makroelementu, lub wieloskładnikowe – uzupełniają niedobór w glebie kilku składników
(łac. „pestis” zaraza, „cidere” zabijać); chemiczne środki ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, stosowane do niszczenia żywych organizmów uznanych za szkodliwe
Bibliografia
Alloway B. J., Ayres D. C., Chemiczne podstawy zanieczyszczenia środowiska, Warszawa 1999, s. 315‑357.
Litwin M., Styka‑Wlazła S., Szymońska J., Chemia ogólna i nieorganiczna, Podręcznik dla liceum, cz. 2, Warszawa 2005.
Skinder N. W., Chemia a ochrona środowiska, Warszawa 1995.