bg‑azure

Nawozy

Nawozy są substancjami pochodzenia naturalnego bądź wytwarzane przez człowieka. Stosuje się je w rolnictwie w celu uzyskania lepszych plonów. Nawozy dostarczają do gleby składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego wzrostu uprawianych roślin oraz wpływają na polepszenie właściwości: fizycznych, fizykochemicznych, chemicznych oraz biologicznych gleby. Jakich składników pokarmowych potrzebują rośliny? Nawozy dostarczają zarówno potrzebne roślinom makroelementy, tj.: azot, fosfor, potas, magnez, siarka, wapń, jak i mikroelementy, takie jak żelazo, cynk, miedź, bor, molibden oraz chlor. Nawozy mineralnenawozy mineralneNawozy mineralne dostarczają substancje bezpośrednio przyswajane przez rośliny lub też takie, których przyswojenie jest możliwe po niewielkich przemianach zachodzących w glebie. Innego rodzaju nawozy poprawiają strukturę gleby lub wpływają na jej odczyn.

bg‑azure

Nawozy a środowisko

Stosowanie nawozów może mieć niestety szkodliwy wpływ na środowisko. Nadmierne i niewłaściwe nawożenie jest przyczyną zanieczyszczenia wód gruntowych i powierzchniowych – co powoduje eutrofizację, zmiany pH roztworu glebowego (zakwaszenie, alkalizacja) lub zasolenie gleb oraz nagromadzenie szkodliwych substancji w roślinach. Nawozy zastosowane w nadmiarze, niewykorzystane przez rośliny, pozostają w glebie i są wypłukiwane z wodami opadowymi do zbiorników wodnych.

R1Bm9jY7fPZDQ
Eutrofizacja w kanale
Źródło: Sahehco, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

Eutrofizacja wód to zjawisko nadmiernego użyźnienia wód w zbiornikach wodnych. Prowadzi do nienaturalnego rozrostu glonów, które, rozkładając się, zużywają tlen niezbędny do życia organizmów wodnych. Następuje także zahamowanie procesów utleniania obumarłych substancji organicznych. Powstają wtedy trujące i cuchnące związki, a zbiornik zarasta. Przyczyną eutrofizacji jest zanieczyszczenie wód pochodzącymi z nawozów oraz ze środków myjących i detergentów – polifosforanami i fosforanami(V) oraz azotanami(V) z nawozów azotowych. Eutrofizacja powoduje znaczne trudności w wykorzystaniu tych wód dla potrzeb komunalnych. Azotany(V) migrują także do wód podziemnych i głębinowych, powodując ich zanieczyszczenie.

RYscDL07rAB9X
Azotany(V) są prekursorami mutagennych i kancerogennych nitrozoamin powstających w glebie.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Nadmierne nawożenie lub zanieczyszczenia mogą powodować zjawisko nazywane zmęczeniem gleby, czyli stałe zachwianie równowagi w zawartości składników pokarmowych w glebie, które wymusza na roślinach dostosowanie się do zaistniałych warunków. W konsekwencji powoduje ona straty w produkcji roślinnej, dochodzące nawet do 30%.

bg‑azure

Pestycydy, czyli chemiczne środki ochrony roślin

Dzięki stosowaniu pestycydów produktywność biosfery zwiększyła się o około 20%, a w przypadku niektórych upraw nawet ponad 40%. Największe znaczenie gospodarcze mają insektycydy (środki owadobójcze) oraz herbicydy (środki chwastobójcze). Ich stosowanie przyniosło wymierne korzyści w gospodarce. Obecnie produkuje się wiele rodzajów pestycydów o szerokim zastosowaniu. Jednak kilkudziesięcioletni okres powszechnego stosowania pestycydówpestycydypestycydów, oprócz potwierdzenia ich znaczenia w gospodarce, przyniósł także doświadczenia związane ze szkodliwym działaniem doraźnym i długofalowym. Trwałość pestycydów w środowisku (315 lat w glebie) czy biokumulacja – czyli gromadzenie się w tkance tłuszczowej ludzi i zwierząt, spowodowały po latach ich stosowania wiele niepowetowanych strat w populacjach licznych gatunków ptaków i zwierząt. Niektóre z pestycydów, tak jak DDT, mimo, że są już wycofane z użycia w większości krajów świata, ciągle jednak pozostają obecne w środowisku i oddziałują szkodliwie na środowisko przyrodnicze. Niestety często dzięki globalnemu transportowi powietrznemu szkodzą organizmom na terenach, na których nigdy nie były stosowane, tj. obszary arktyczne czy oceany.

Dla zainteresowanych

DDT był pierwszym zsyntetyzowanym i bardzo skutecznym insektycydem, znanym już w latach 30–stych XX wieku. Z powodu swojej trwałości DDT i jego metabolity, czyli DDEDDD są jednak bardzo niebezpieczne dla środowiska. Nie wykazują wprawdzie wysokiej toksyczności ostrej, ale można jednak obserwować chroniczne efekty działania tych związków. Wykazano, że są one przyczyną zaburzeń reprodukcji u ptaków. W latach 70–tych XX wieku w wielu krajach wprowadzono zakaz stosowania DDT, jednak w tym samym czasie wzrosło stężenie innych pokrewnych związków.

R1EoWDzzAARrO
Struktura cząsteczki DDT
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przykładem powszechnie używanych w wielu krajach jako pestycydy, szczególnie fungicydy i bakteriocydy, są chlorofenole.

R1EbTw78eHdO11
Schemat reakcji powstawania chlorofenoli
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Lindan – insektycyd, preparat przemysłowy, zawierający izomery heksachlorocykloheksanu (HCH) oraz związki z grupy cyklodienów (tj. aldryna, endryna, chlordan), jest kolejnym przykładem niezwykle trwałej trucizny środowiskowej.

Rddv3I6AB73KU
Lindan
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1Q8OjJQbu0w7
Aldryna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RqgPx2gdQVuBz
Dieldryna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Opublikowana na początku lat 60–tych XX wieku książka pt. „Cicha wiosna” dokumentowała negatywne skutki dla środowiska spowodowane przez masowe użycie pestycydów. Jednym z nich był gwałtowny spadek populacji ptaków (co zauważalne było szczególnie wiosną, ponieważ zatrucie ptaków pestycydami powodowało uszkodzenie jaj, a w konsekwencji nie pojawiały się pisklęta).

Ciekawostka

DDT pestycyd, który po II wojnie światowej uratował miliony ludzi – był stosowany do zwalczania owadów roznoszących choroby zakaźne, takie jak malaria (komary) czy tyfus (wszy). DDT nadal jest stosowane do zwalczania malarii.

R3feNLVGTDeju
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Słownik

nawozy mineralne
nawozy mineralne

sole lub inne związki dodawane do gleby w celu uzupełnienia niedoboru pierwiastków pobieranych przez uprawniane w niej rośliny; mogą być jednoskładnikowe – dostarczają jednego makroelementu, lub wieloskładnikowe – uzupełniają niedobór w glebie kilku składników

pestycydy
pestycydy

(łac. „pestis” zaraza, „cidere” zabijać); chemiczne środki ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, stosowane do niszczenia żywych organizmów uznanych za szkodliwe

Bibliografia

Alloway B. J., Ayres D. C., Chemiczne podstawy zanieczyszczenia środowiska, Warszawa 1999, s. 315‑357.

Litwin M., Styka‑Wlazła S., Szymońska J., Chemia ogólna i nieorganiczna, Podręcznik dla liceum, cz. 2, Warszawa 2005.

Skinder N. W., Chemia a ochrona środowiska, Warszawa 1995.