Przeczytaj
Chów a hodowla
Według Słownika geografii społeczno‑ekonomicznej J. Wrony, chów zwierząt to utrzymywanie pogłowiapogłowia zwierząt przez człowieka w celu zaspokojenia jego różnorakich potrzeb
. Natomiast hodowla to pojęcie szersze, gdyż obejmuje ogół zabiegów (np. selekcjonowanie, krzyżowanie) mających na celu udoskonalenie zwierząt (jak i roślin) zmierzające do otrzymania bardziej gospodarczo przydatnych odmian
. W krajach, w których występuje rolnictwo intensywne, dochód z chowu zwierząt stanowi nawet 90% całego dochodu z rolnictwa (uprawa roślin dostarcza jedynie ok. 10% tego dochodu).
Typy (systemy) chowu zwierząt
Istnieje wiele klasyfikacji chowu zwierząt. Czynnikami wpływającymi na jego typ są: poziom rozwoju gospodarczego, warunki przyrodnicze, występowanie użytków rolnych, tradycje rolne na danym obszarze, finanse, rozwój technologiczny, zasób wiedzy, tradycja.
- Nazwa kategorii: typy (systemy) chowu
- Nazwa kategorii: „marginesowy”
- Nazwa kategorii: występuje on obok[br] uprawy roślin,[br] lecz ma charakter[br] drugorzędny, słabo[br] z nią powiązany Koniec elementów należących do kategorii „marginesowy”
- Nazwa kategorii: „uczuciowy”
- Nazwa kategorii: odznaczający się [br] celami pozautylitarnymi Koniec elementów należących do kategorii „uczuciowy”
- Nazwa kategorii: bez uprawy roślin
- Nazwa kategorii: obejmuje pasterstwo[br] wędrowne i stacjonarne[br] oraz wypas zwierząt[br] na obszarach suchych,[br] mający charakter towarowy Koniec elementów należących do kategorii bez uprawy roślin
- Nazwa kategorii: związany z uprawą roli
- Nazwa kategorii: chów zwierząt[br] i uprawa roślin[br] mają znaczenie równorzędne,[br] uprawa roślin[br] podporządkowana jest chowowi Koniec elementów należących do kategorii związany z uprawą roli
- Elementy należące do kategorii typy (systemy) chowu
- Elementy należące do kategorii „marginesowy”
- Elementy należące do kategorii „uczuciowy”
- Elementy należące do kategorii bez uprawy roślin
- Elementy należące do kategorii związany z uprawą roli
-
typy (systemy) chowu
-
„marginesowy”
-
występuje on obok[br] uprawy roślin,[br] lecz ma charakter[br] drugorzędny, słabo[br] z nią powiązany
-
-
„uczuciowy”
-
odznaczający się [br] celami pozautylitarnymi
-
-
bez uprawy roślin
-
obejmuje pasterstwo[br] wędrowne i stacjonarne[br] oraz wypas zwierząt[br] na obszarach suchych,[br] mający charakter towarowy
-
-
związany z uprawą roli
-
chów zwierząt[br] i uprawa roślin[br] mają znaczenie równorzędne,[br] uprawa roślin[br] podporządkowana jest chowowi
-
-
- Nazwa kategorii: Typy (systemy) chowu
- Nazwa kategorii: pastwiskowy
- Nazwa kategorii: ekstensywny koczowniczy
- Nazwa kategorii: otgonno-pastwiskowy
- Nazwa kategorii: stacjonarno-pastwiskowy
- Nazwa kategorii: kulturalno-pastwiskowy
- Nazwa kategorii: intensywno-pastwiskowy Koniec elementów należących do kategorii pastwiskowy
- Nazwa kategorii: oborowo-pastwiskowy
- Nazwa kategorii: ekstensywny
- Nazwa kategorii: średnio intensywny
- Nazwa kategorii: intensywny Koniec elementów należących do kategorii oborowo-pastwiskowy
- Nazwa kategorii: oborowy
- Nazwa kategorii: całoroczny oborowy
- Nazwa kategorii: oborowo-zagrodowy Koniec elementów należących do kategorii oborowy
- Elementy należące do kategorii Typy (systemy) chowu
- Elementy należące do kategorii pastwiskowy
- Elementy należące do kategorii oborowo-pastwiskowy
- Elementy należące do kategorii oborowy
-
Typy (systemy) chowu
-
pastwiskowy
-
ekstensywny koczowniczy
-
otgonno-pastwiskowy
-
stacjonarno-pastwiskowy
-
kulturalno-pastwiskowy
-
intensywno-pastwiskowy
-
-
oborowo-pastwiskowy
-
ekstensywny
-
średnio intensywny
-
intensywny
-
-
oborowy
-
całoroczny oborowy
-
oborowo-zagrodowy
-
-
Typy chowu
Ekstensywny
utożsamiany z przebywaniem zwierząt na naturalnych pastwiskach, np. stepach i sawannach,
zwierzęta spożywają rosnącą trawę i inne rośliny,
może mieć charakter stacjonarny (chów pastwiskowy) lub wędrowny (nomadyczny, pasterski),
charakterystyczny głównie dla krajów o mniej korzystnych warunkach klimatycznych (żeby utrzymać zwierzęta przez cały rok na wolnym powietrzu) i krajów wysoko rozwiniętych, o dużej gęstości zaludnienia - dla krajów europejskich (takich jak Belgia czy Holandia) i niektórych krajów Azji Wschodniej i Południowo‑Wschodniej (takich jak Chiny, Wietnam, Indonezja, Tajlandia i Malezja),
dużą produkcję zwierzęcą osiąga się dzięki większej liczbie pogłowia,
udział pasz z gospodarstwa wynosi ponad 10%, natomiast obsadaobsada zwierząt nie przekracza 10 SDSD na 1 ha użytków rolnych.
Intensywny
utożsamiany z przebywaniem zwierząt na wyspecjalizowanych, zmechanizowanych farmach,
w drugiej połowie XX w. przybrał on formę chowu przemysłowego, sprzecznego z poczuciem wrażliwości w stosunku do zwierząt i etyką,
większość czynności jest wykonywana elektronicznie, np. dostarczanie paszy, pojenie, odprowadzanie nieczystości i ubój,
zwierzęta spożywają specjalnie przygotowaną przez człowieka paszę, która powoduje szybki przyrost masy, oraz witaminy i dodatki do pasz, które powodują zwiększenie odporności na choroby,
paszę tę stanowią rośliny pastewne (koniczyna, łubin, lucerna, seradela, bobik) oraz pasze treściwepasze treściwe uzyskiwane z jęczmienia, kukurydzy, soi, słonecznika, wytłokówwytłoków czy mączki rybnej,
może mieć charakter oborowy (zwierzęta pozostają w zamknięciu przez cały rok) lub pastwiskowo‑oborowy (przez część roku zwierzęta przebywają w zamknięciu, a przez drugą część - zwłaszcza latem - na pastwisku; jest to forma pośrednia między chowem intensywnym a ekstensywnym, czasem określana jest jako chów średnio intensywny),
charakterystyczny dla krajów słabo rozwiniętych gospodarczo (np. w strefie Sahelu) oraz krajów o dużej powierzchni użytków zielonych, np. dla USA, Brazylii, Argentyny, Wenezueli, Kolumbii, Urugwaju, Australii, Nowej Zelandii, RPA, krajów Azji Środkowej,
dużą produkcję zwierzęcą osiąga się dzięki zwiększonej obsadzie i większej wydajności osiąganej na skutek szybszego przyrostu masy,
udział pasz z gospodarstwa wynosi mniej niż 10%, natomiast obsada zwierząt przekracza 10 SD na 1 ha użytków rolnych.
Charakterystyka innych wybranych typów (systemów) chowu
Pastwiskowy system chowu zwierząt
Jest to jeden z najstarszych typów chowu. Występuje głównie w rolnictwie pierwotnym i charakteryzuje się najmniejszą wydajnością. Typ ten można spotkać w Azji Środkowej, na Bliskim Wschodzie oraz w północnej i południowej Afryce, gdzie pasterstwem zajmują się nim m.in.: Beduini, Bedża, Berberowie, Fulanie, Hererowie i Hotentoci, Masajowie, Somalijczycy. Może mieć on charakter koczowniczy lub półkoczowniczy (tzw. transhumancja, która polega na sezonowym wykorzystaniu pastwisk w różnych, nawet odległych lokalizacjach, czasem pasterze są zmuszeni do dalekiej wędrówki ze stadami i opuszczenia na długi czas swoich rodzin). System ten jest silnie uzależniony od występowania naturalnych pastwisk, co wymusza wędrówki podczas zmian pór roku. Niestety, przyczynia się to do intensyfikacji procesu pustynnienia.

System otgonny
Jest to udoskonalona forma zwykłego pasterstwa. Występuje przede wszystkim w Azji Środkowej. Tradycyjne pasterstwo prowadzone jest przy użyciu sprzętu mechanicznego. Pasterze budują studnie i dzięki maszynom pobierają wodę i poją zwierzęta. Konstruują również proste budynki ochronne dla zwierząt i gromadzą dla nich pasze w miejscach ich zimowania.
Indeks dolny Źródło: Kostrowicki J., Falkowski J., Geografia rolnictwa świata, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001. Indeks dolny koniecŹródło: Kostrowicki J., Falkowski J., Geografia rolnictwa świata, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
Letnie pasterstwo górskie
Ma ono charakter częściowo wędrowny i jest charakterystyczne dla obszarów górskich w Europie, m.in. w Polsce. Polega na letnim wypasie zwierząt (głównie owiec i bydła) na górskich halach przez członków rodzin rolniczych lub osób przez nich zatrudnionych. Im cieplej, tym zwierzęta wyprowadzane są coraz wyżej. Z kolei w chłodnej porze roku zwierzęta pozostają w budynkach gospodarczych i żywią się paszą zgromadzoną przez rolników w okresie letnim.
Pasterstwo górskie w Polsce zaczęło się rozwijać w 2. połowie XIV w. wraz z napływem Wołochów, którzy początkowo prowadzili koczowniczy tryb życia, od XV w. stopniowo ograniczając zasięg sezonowych wędrówek i w coraz większym stopniu łącząc pasterstwo owiec i kóz z rolnictwem; w maju (po strzyży) odbywał się wypęd (redyk) owiec, kóz i bydła na hale i polany, w październiku następował powrót do wsi. Pod wpływem Wołochów taki typ pasterstwa, zwany redykowym, upowszechnił się częściowo wśród Górali tatrzańskich i w stanie szczątkowym przetrwał do końca XX w. W Polsce występuje również karpackie pasterstwo szałaśnicze.
Indeks dolny Źródło: Encyklopedia PWN Indeks dolny koniecŹródło: Encyklopedia PWN

Chów pastwiskowy reniferów
Jest charakterystyczny dla chłodnych, ubogich w roślinność północnych części kontynentów półkuli północnej. Występują tam ograniczone warunki gospodarowania, w związku z tym często występuje chów reniferów. Ma charakter częściowo wędrowny, w zależności od pory roku - zimą w kierunku tajgi, a latem - w kierunku tundry.

Chów ranczerski
Obejmuje chów pastwiskowy bydła (i w mniejszym stopniu owiec) na obszarach trawiastych w Ameryce Północnej i Południowej, np. na preriach w USA czy pampie w Brazylii, Argentynie i Urugwaju, Wenezueli i Boliwii. Na tych terenach bydło hoduje się głównie w kierunku mięsnym, a owce - na wełnę. Zwierzęta zgromadzone są na specjalnych, ogrodzonych ranczach, składających się z odgrodzonych od siebie fragmentów.

Chów „uczuciowy”
Obejmuje chów zwierząt dla swojej przyjemności, ze względów religijnych, a w ostateczności w celu uzyskania różnych produktów, np. mleka, jaj. Ich uboju dokonuje się tylko w ostateczności. Wówczas pozyskuje się z nich także mięso czy skóry. Zwierzęta karmią się same, wykorzystując naturalne zasoby przyrodnicze. Chów ten nie dotyczy zwierząt domowych.

Słownik
pogłowie przeliczone przez powierzchnię użytków rolnych, podawane najczęściej w sztukach zwierząt na 1 ha użytków rolnych
pasze charakteryzujące się dużą koncentracją energii i składników pokarmowych dzięki obecności tłuszczu lub łatwostrawnych węglowodanów; wyróżniają się względnie wysoką zawartością białka; zawartość energii netto przekracza 4,1 MJ na kg paszy, a ilość włókna surowego nie przewyższa 18%; zaliczamy do nich: ziarno i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych, niektóre pasze przemysłu rolno‑spożywczego, mączki zwierzęce, mieszanki przemysłowe
Indeks dolny Źródło: Pasze stosowane w żywieniu zwierząt, zsckrjablon.pl Indeks dolny koniecŹródło: Pasze stosowane w żywieniu zwierząt, zsckrjablon.pl
ogół zwierząt jednego rodzaju, gatunku, rasy, płci lub wieku, występujących w danym okresie na określonym terenie
Indeks dolny Źródło: SJP PWN Indeks dolny koniecŹródło: SJP PWN
teoretycznie przeliczone sztuki efektywne (fizyczne) zwierząt gospodarskich przy zastosowaniu odpowiednich współczynników, umożliwiające grupowanie zwierząt bez względu na gatunek, rodzaj, wiek, kondycję i typ użytkowy; współczynniki przeliczeniowe na sztuki duże (SD) stosowane są przede wszystkim przy ekonomicznej ocenie ilości inwentarza żywego na jednostkę powierzchni; za podstawę do przeliczenia na sztuki duże przyjmuje się masę ciała 1 krowy, tj. 500 kg
Indeks dolny Źródło: GUS Indeks dolny koniecŹródło: GUS
odpady nasion, owoców pozostałe po wyciśnięciu soku, oleju itp., stanowiące paszę dla bydła
Indeks dolny Źródło: SJP PWN Indeks dolny koniecŹródło: SJP PWN