Przeczytaj
Rolnictwo należy do sekcji A wg podziału Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD), zgodnej z Międzynarodową Klasyfikacją Rodzajów Działalności Gospodarczej, wraz z leśnictwem, łowiectwem i rybactwem. Sekcja ta obejmuje działalności związane z: eksploatacją naturalnych zasobów roślinnych i zwierzęcych, uprawą zbóż i innych roślin uprawnych, chowem i hodowlą zwierząt, pozyskiwaniem drewna i surowców leśnych, pozyskiwaniem zwierząt lub produktów zwierzęcych z gospodarstw rolnych lub ich naturalnego środowiska.
Funkcje rolnictwa:
produkcyjna – produkcja żywności i surowców,
ekonomiczna – udział w tworzeniu PKB i źródło dochodów ludności,
kulturalna – pielęgnowanie tradycji i tradycyjnych metod uprawy,
społeczna – tworzenie odrębnej grupy społecznej – rolników,
przestrzenna – przekształcanie krajobrazu naturalnego w rolniczy,
ekologiczna – ochrona bioróżnorodności.
Typy rolnictwa
Istnieją różne kryteria podziału rolnictwa. Na podstawie wysokości nakładów, ilości plonów, a także średniej powierzchni gospodarstw rolnych i powierzchni obszaru rolniczego kraju wydziela się rolnictwo ekstensywne (zwane drobnotowarowym lub tradycyjnym) i rolnictwo intensywne (znane też jako wysokotowarowe lub uprzemysłowione).
Rolnictwo ekstensywne to gospodarka rolna o niskim poziomie uprawy ziemi, którą charakteryzują niskie nakłady pracy i środków na jednostkę powierzchni gruntu, wynikające m.in. z rezygnacji ze sztucznych (agrotechnicznych i agrochemicznych) środków wspomagających uprawy. Wzrost produkcji odbywa się głównie przez powiększenie areału użytków rolnych, a nie przez lepszą uprawę gruntów, a intensywność zabiegów agrochemicznych i agrotechnicznych jest uwarunkowana dostępnością środków. Ten typ rolnictwa występuje m.in. w Australii, środkowych stanach USA, Kanadzie, Rosji i Argentynie. W krajach słabo rozwiniętych (większość krajów afrykańskich, kraje Azji Środkowej i Południowej, wyspy Oceanii i in.) ma ono charakter prymitywny, polegający m.in. na braku nawożenia, uprawie ręcznej, mało wydajnym przyzagrodowym chowie i uprawie.
Rolnictwo intensywne kapitałochłonne to system produkcji rolniczej ukierunkowany na maksymalny zysk osiągany w warunkach dużego nakładu pracy i środków finansowych. Charakteryzuje je powszechne zastosowanie wysoko wydajnych maszyn, technik uprawy i hodowli, nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. Występuje w Europie Zachodniej, Kalifornii i we wschodnich stanach USA, Japonii, Nowej Zelandii. Natomiast w Korei Południowej oraz na Nizinie Chińskiej, Nizinie Gangesu i w delcie Nilu rolnictwo intensywne powiązane jest z dużym nakładem pracy i wykorzystaniem naturalnych nawozów, co pozwala na wysokie plony i zbiory oraz wielokierunkowość produkcji.
Rolnictwo intensywne pracochłonne jest systemem produkcji rolniczej, w którym stawia się na wysokie plony. Uzyskiwane są one jednak nie dzięki specjalistycznym maszynom i sprzętom, a wykorzystując czynnik ludzki i duże nakłady pracy własnej. Niewielka mechanizacja oraz tradycyjne formy upraw i hodowli przyczyniają się do reprezentowania niezbyt wysokiej kultury rolnej.
Poza wymienionymi systemami produkcji rolniczej istnieje także rolnictwo zrównoważone, polegające na stosowaniu metod umożliwiających racjonalne gospodarowanie zasobami przyrody i ograniczenie negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko; ten sposób gospodarowania wzmacnia procesy sprzyjające wzrostowi i stabilizacji żyzności gleb, a hamuje (eliminuje) procesy degradacji. Podstawowym założeniem rolnictwa zrównoważonego jest bowiem dostosowanie typu i intensywności uprawy do warunków środowiska oraz racjonalne dozowanie i limitowanie środków plonotwórczych na użytkach rolnych w celu redukcji zanieczyszczeń obszarowych powodowanych stratą składników biogennych z terenów rolniczych. Rolnictwo zrównoważone realizuje więc harmonijnie cele produkcyjne, ekonomiczne, ekologiczne i społeczne.
Natomiast rolnictwo ekologiczne jest nastawione na ochronę środowiska i jak najlepszą jakość produktu. Zakłada ono stosowanie naturalnych nawozów w uprawie i pasz w hodowli, ręczne wykonywanie prac, niskie plony, ale wysoką jakość produktów rolnych. Ten typ uprawy występuje na małym areale głównie w Europie, a zwłaszcza w Niemczech.
Ze względu na przeznaczenie produkcji rolnictwo dzieli się zaś na rolnictwo naturalne i towarowe.
Rolnictwo naturalne (samozaopatrzeniowe) – całość lub większa część produkcji służy zaspokajaniu własnych potrzeb żywieniowych rolników i ich rodzin. Występuje głównie w słabo rozwiniętych krajach Afryki, Azji i Ameryki Łacińskiej i na ogół ma charakter uprawy ekstensywnej. Dla tego typu rolnictwa charakterystyczne są:
tradycyjna, na ogół ręczna uprawa rolna,
duże rozdrobnienie gospodarstw,
duża bioróżnorodność upraw,
duże zatrudnienie w rolnictwie,
chów i uprawa tradycyjnych, mało wydajnych gatunków zwierząt i roślin.
Rolnictwo towarowe – produkcja rolna stanowi towar w całości lub znacznej części przeznaczony na rynek. Jest charakterystyczne dla krajów wysoko rozwiniętych.
Dla tego typu rolnictwa charakterystyczne są:
wysoki poziom mechanizacji, nawożenie, ochrona roślin i melioracja,
duża powierzchnia gospodarstw,
przeznaczenie znacznej części wytworzonych produktów na sprzedaż,
specjalizacja produkcji w zakresie upraw roślin oraz chowu zwierząt,
bardzo małe zatrudnienie w rolnictwie,
wprowadzanie nowych odmian roślin uprawnych i ras zwierząt hodowlanych.
Regiony rolnicze świata
Rozmieszczenie regionów rolniczych na świecie jest związane z warunkami glebowymi i klimatycznymi, rodzajami upraw i chowu oraz typem gospodarki rolnej.
Główne makroregiony rolnicze świata:
makroregion angloamerykański (północnoamerykański),
makroregion łacińskoamerykański,
makroregion zachodnioeuropejski,
makroregion śródziemnomorski,
makroregion środkowoeuropejski,
makroregion północnoazjatycki,
makroregion środkowoazjatycki,
makroregion wschodnioazjatycki,
makroregion południowoazjatycki,
makroregion północnoafrykańsko‑zachodnioazjatycki,
makroregion środkowopołudniowoafrykański,
makroregion australijsko‑nowozelandzki.
Znaczenie ekonomiczne rolnictwa
Znaczenie rolnictwa w gospodarce jest odwrotnie proporcjonalne do poziomu jego rozwoju. W krajach najwyżej rozwiniętych gospodarczo w sektorze rolniczym pracuje poniżej 5% ogółu zatrudnionych (najmniej w USA – 0,7%). W krajach o średnim poziomie rozwoju wskaźnik ten zmienia się w szerokim zakresie 5–50%, a w słabo rozwiniętych wzrasta powyżej 50%, osiągając np. w Nigrze i Zambii ok. 90%.
Podobnie kształtują się relacje udziału rolnictwa w tworzeniu PKB. Udział poniżej 5% jest charakterystyczny dla krajów najwyżej rozwiniętych gospodarczo (Wielka Brytania – 0,7%), w przedziale 5–30% mieszczą się kraje o średnim poziomie rozwoju, a powyżej 30% udział występuje w krajach słabo rozwiniętych (Liberia – ok. 75%).
Leśnictwo
Leśnictwo to dział gospodarki narodowej obejmujący zagospodarowanie, pielęgnowanie, ochronę, użytkowanie i odnawianie lasów w celu stałego pozyskiwania drewna i in. użytków leśnych w ramach gospodarki leśnej oraz wykorzystywania zdrowotnych i ochronnych wartości lasów. Nowoczesne leśnictwo uwzględnia podwójną rolę lasów w gospodarce narodowej: produkcyjną (źródło drewna i ubocznych użytków leśnych) oraz pozaprodukcyjną (ochronną i zdrowotną — zapobieganie erozji i powodziom, regulacja bilansu wodnego gleb i rzek, łagodzenie klimatu, wpływ na czystość powietrza, walory rekreacyjne itp.).
Lasy na Ziemi zajmują łącznie ponad 4 mld ha i zajmują ok. 30% lądów. Największą powierzchnię zajmują wilgotne lasy równikowe, wilgotne lasy podzwrotnikowe i monsunowe, lasy liściaste i mieszane strefy umiarkowanej oraz borealne lasy iglaste (tajga).
Lesistość na świecie sukcesywnie się obniża. Od 1990 roku spadła z 31,6% do 30,7%. Przyczyną tego stanu jest przede wszystkim wycinanie na wielką skalę wilgotnych lasów równikowych. Według danych FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) największą lesistością (procentowym udziałem lasów w powierzchni lądowej kontynentu) charakteryzuje się Ameryka Południowa (49%), niższym Ameryka Północna (33%) i Europa (32,2%; razem z Rosją 44,7%), natomiast najniższym Afryka (23%), Australia i Oceania (23%) i Azja (19%). Kraje Unii Europejskiej z powierzchnią lasów wynoszącą 1 61 081,23 tys. ha obejmują około 4% powierzchni lasów świata.
Krajami o największej powierzchni lasów są: Rosja, Brazylia, Kanada, Stany Zjednoczone oraz Chiny. Wymienione kraje charakteryzują się także wysoką lesistością. Najmniejszą powierzchnię lasów i jednocześnie bardzo niską lesistość mają m.in. Egipt, Islandia, Singapur, Malta. W Katarze i San Marino lasy nie występują.
Funkcje lasów
Gospodarcze:
dostarczanie wielu surowców: drewna, kauczuku itp.,
tworzenie miejsc pracy w gospodarce leśnej,
wkład w tworzenie dochodu narodowego,
warunkowanie rozwoju wielu gałęzi przemysłu.
Społeczne:
środowisko życia człowieka,
wpływ na warunki zdrowotne i rekreacyjne,
miejsce wypoczynku i rekreacji,
rynek pracy,
kształtowanie estetyki otoczenia.
Ekologiczne i ochronne:
regulacja obiegu wody w przyrodzie i kształtowanie klimatu,
odnawianie zapasu tlenu i obniżanie stężenia dwutlenku węgla,
oczyszczanie atmosfery z pyłów i gazów,
ochrona gleby przed erozją i stepowieniem,
ochrona zasobów wodnych,
zachowanie różnorodności biologicznej,
współtworzenie i ochrona innych zasobów przyrody.
Gospodarka leśna
Gospodarka leśna to dział gospodarki narodowej obejmujący użytkowanie lasu (głównie produkcję drewna) oraz działania związane z utrzymaniem trwałości drzewostanów w warunkach ich eksploatacji: hodowlę, ochronę, utrzymanie i powiększanie zasobów leśnych, a także gospodarowanie zwierzyną leśną. Dodatkowymi elementami gospodarki leśnej są: pozyskiwanie płodów runa leśnego, roślin leczniczych oraz realizacja pozaprodukcyjnych funkcji lasu, związanych z ochroną powietrza, wód i gleby.
Gospodarkę leśną w krajach wysoko rozwiniętych prowadzi się według zasad: powszechnej ochrony lasów, trwałości utrzymania lasów, ciągłości i zrównoważonego wykorzystania wszystkich funkcji lasów oraz powiększania zasobów leśnych.
Zrównoważona gospodarka leśna polega na:
pozyskiwaniu drewna w sposób planowy (poziom eksploatacji lasu jest zgodny z możliwościami jego odnowy),
pozyskiwaniu drewna głównie w celach przemysłowych,
zachowywaniu bioróżnorodności lasów,
ochronie lasów przed zanieczyszczeniami (np. dzikimi wysypiskami śmieci),
ochronie walorów kulturowych i rekreacyjno‑wypoczynkowych lasu.
W krajach o niskim poziomie rozwoju gospodarka leśna ma często charakter rabunkowy. Polega ona na:
prowadzeniu nadmiernego wyrębu drzew,
przeznaczaniu drewna głównie na opał,
prowadzeniu wycinki lasu pod plantacje, np. bananów, kawowców lub na potrzeby gospodarstw hodowlanych,
pozyskiwaniu szlachetnych gatunków drzew (np. hebanowce, mahoniowce) przy użyciu ciężkiego sprzętu,
nielegalnej wycinki drzew.
Zasoby drzewne świata i ich wykorzystanie
Podstawowym użytkiem lasów jest drewno, którego zużycie na świecie podwaja się co 20‑25 lat. Światowe zasoby drewna w stanie surowym ocenia się na ponad 143 mld m³. Największymi dysponuje Rosja (54,5%), choć jej udział w powierzchni lasów świata nie jest największy, wynosi tylko 22,7%. Dalsze miejsca zajmują łącznie obie Ameryki (20,8%) z udziałem w powierzchni leśnej na świecie równej 40,7% i Azja (17,4%) z udziałem 14,7% (bez Rosji).
Zasoby drewna na świecie
Roczne pozyskanie drewna na świecie wynosi łącznie 3 890,9 mln m³ (w tym drewna użytkowego 1 962,1 mln m³) i jest ono zróżnicowane na poszczególnych kontynentach: Azja – 29,1%, Afryka – 19,7%, Europa – 21%, Ameryka Północna – 15,2%, Ameryka Środkowa i Południowa – 12,9%, Australia i Oceania – 2,1%. Najwięcej drewna w 2019 roku pozyskano w Stanach Zjednoczonych, Indiach i Chinach.
Pozyskanie drewna na świecie
Pozyskanie drewna zależy nie tylko od jego zasobów. Równie ważna jest dostępność i stopień rozwoju gospodarki leśnej. Dlatego też największą produkcją drewna charakteryzują się kraje rozwinięte o dużych zasobach leśnych, ale także kraje rozwijające się, które dysponują gatunkami poszukiwanymi na rynku światowym.
Pozyskanie drewna na świecie w czasie ostatnich kilkudziesięciu lat wykazuje wyraźną tendencję wzrostową na wszystkich kontynentach. Wyjątkiem jest Ameryka Północna, gdzie w pierwszej dekadzie XXI wieku notowany jest wyraźny spadek. Największa produkcja drewna występuje w Azji, jednak najbardziej dynamiczny jej wzrost jest charakterystyczny dla Europy.
Rybołówstwo i rybactwo
Rybołówstwo to dział gospodarki obejmujący pozyskiwanie ryb oraz innych organizmów (np. homarów, langust, krewetek, ostryg, roślin wodnych) z mórz, jezior i rzek do celów konsumpcyjnych i przetwórczych. W miarę rozwoju z rybołówstwa wyodrębniły się rybactwo śródlądowe i rybołówstwo morskie.
Funkcjonuje także inny podział, traktujący rybołówstwo jako połów organizmów żywych występujących w morzach, jeziorach i rzekach, natomiast rybactwo jako chów, hodowlę i połów organizmów hodowanych w morzach i wodach śródlądowych.
Rybołówstwo morskie
Rybołówstwo morskie obejmuje połowy w wodach morskich ryb, skorupiaków, mięczaków i innych zwierząt morskich, połączone z ich przetwórstwem i konserwowaniem, a także pozyskiwanie pozostałych produktów i organizmów znajdujących się w wodach morskich, np.: pereł, gąbek, korali, alg i in.
Czynniki rozwoju rybołówstwa
Czynniki przyrodnicze:
temperatura wody,
zasolenie wody,
przezroczystość wody,
poziom eutrofizacji wód,
kierunki ruchów wody morskiej (zwłaszcza prądów morskich).
Czynniki pozaprzyrodnicze:
stopień rozpoznania łowisk,
wielkość oraz stan techniczny floty i sprzętu rybackiego,
poziom infrastruktury (magazyny, przetwórnie, dystrybutornie),
kwalifikacje kadry.
Występowanie i zasobność łowisk
Najbardziej zasobne w ryby są m.in.:
płytkie wody mórz i oceanów w strefie szelfowej (do 200 m głębokości), do których dociera światło i gdzie łowi się 99% ryb,
strefy upwellingu, związane z wypływaniem zimnych, natlenionych wód głębinowych na powierzchnię,
miejsca mieszania się ciepłych i zimnych prądów morskich,
zimne, dobrze natlenione wody w dużych szerokościach geograficznych.
Do największych łowisk świata należą:
północno‑zachodnia część Oceanu Spokojnego (morza: Ochockie, Japońskie, Żółte, Południowochińskie) związana z prądami morskimi: Kuro Siwo i Oja Siwo,
południowo‑wschodnia część Oceanu Spokojnego (wybrzeża: Peru, Chile, Ekwadoru) związana z Prądem Peruwiańskim,
północna część Oceanu Atlantyckiego (morza: Barentsa, Norweskie, Północne) związana z prądami morskimi: Zatokowym i Grenlandzkim,
szelfowe wody Pacyfiku i Atlantyku u wybrzeży Kanady i Stanów Zjednoczonych związane z prądami morskimi: Kalifornijskim i Labradorskim,
szelfowe wody Morza Arabskiego i Zatoki Bengalskiej związane z Prądem Monsunowym,
wody u wybrzeży Afryki Południowo‑Zachodniej związane z Prądem Benguelskim,
wody wokół Antarktydy związane z Antarktycznym Prądem Okołobiegunowym.
Wielkość połowów morskich, które stanowią około 90% połowów ogółem, wynosi około 83 mln ton (2017). Ich intensywny wzrost występował do lat 90. XX w., czego powodem było zwiększenie zarówno zapotrzebowania na produkty, jak i możliwości połowowych. Dziś utrzymuje się na poziomie ok. 80 mln ton, wykazując niewielkie zmiany w kolejnych latach. Do najczęściej poławianych gatunków należą śledzie, sardynki, sardele.
Największe łowiska występują na wodach terytorialnych i ekonomicznych państw nadmorskich, jednak w ostatnich latach obserwuje się systematyczny spadek ich wydajności. Zmusza to armatorów do eksploatowania odległych akwenów. W miarę obniżania się wydajności łowisk coraz bardziej rozpowszechnioną formą gospodarki morskiej staje się akwakulturaakwakultura i marikulturamarikultura, czyli hodowla różnych organizmów w zbiornikach wodnych naturalnych i sztucznych. Ta forma gospodarowania najbardziej rozpowszechniona jest na Dalekim Wschodzie, przede wszystkim w Chinach (ok. 70% światowej produkcji), Japonii, Malezji i Indonezji. W Chinach połowy z akwakultury 2,5 razy przewyższają połowy morskie.
Rybactwo śródlądowe
Rybactwo śródlądowe obejmuje zagospodarowanie, eksploatację i ochronę naturalnych zasobów rybnych rzek i jezior oraz chów, hodowlę i pozyskiwanie ryb ze sztucznych zbiorników wodnych. Rocznie odławia się około 9 mln ton, co stanowi 10% połowów ogółem. Działania podejmowane w ramach rybactwa śródlądowego mają na celu zwiększenie populacji wartościowych i pożądanych gatunków ryb, ich ochronę, regulację liczebności i składu gatunkowego w zbiornikach wodnych, zapobieganie chorobom ryb i in.
Słownik
hodowla wybranych rodzajów organizmów wodnych, głównie zwierzęcych, w naturalnych lub sztucznych zbiornikach wodnych, słodko- lub słonowodnych
Indeks dolny Źródło: pl.wikipedia.org Indeks dolny koniecŹródło: pl.wikipedia.org
hodowla organizmów wodnych prowadzona w wodzie morskiej w celach konsumpcyjnych i gospodarczych