Przeczytaj
Bakterie należą do królestwa Prokaryota, polifiletycznej grupy obejmującej sinice, bakterie właściwe (eubakterie) i archeony. Są organizmami prokariotycznymi, tj. bezjądrowymi i jednokomórkowymi. Występują pojedynczo lub w koloniach o różnym stopniu organizacji: od skupiska jednakowych morfologicznie komórek do grup komórek różniących się budową i pełnionymi funkcjami. Osiągają niewielkie rozmiary – są najmniejszymi znanymi istotami żywymi.
Zróżnicowanie metabolizmu bakterii
Różnorodność bakterii i ich przewaga ewolucyjna przejawiają się w ich metabolizmie. Mikroby te są przeważnie heterotrofamiheterotrofami, które uzyskują związki organiczne z innych organizmów. Wyróżnia się wśród nich wolnożyjące saprobiontysaprobionty, wykorzystujące do odżywiania martwą materię organiczną. Jest to najliczniejsza grupa bakterii, spełniająca ważną ekologicznie rolę. Do heterotrofów należą również bakterie pasożytnicze, które czerpią pokarm z innych żywych organizmów, wywołując u nich często groźne dla życia choroby, np. gruźlicę, kiłę, cholerę.
Epidemia „czarnej śmierci” w XIV–XV w. wywołana została prawdopodobnie przez bakterię pałeczki dżumy. Bakteria ta dotarła z Azji Środkowej do Europy wraz z kupcami podążającymi jedwabnym szlakiem handlowym.
Z kolei wywoływany przez prątki trąd wciąż stanowi realne zagrożenie – zachorowania na tę chorobę notuje się w wielu rejonach na świecie, np. w Indiach.
Nietypową strategię odżywiania się wypracowały bakterie symbiotyczne, które korzystają z substancji pokarmowych wytwarzanych przez inne organizmy, oddając im w zamian potrzebne im składniki. Bakterie z rodzaju Rhizobium pobierają wytworzone przez rośliny motylkowe związki organiczne, a w zamian dostarczają im przyswajalne związki azotowe. Dlatego fasola i groch są bogate w białko, a rolnicy jako poplon – zielony nawóz – sieją rośliny motylkowe.
Niewielką grupę tworzą bakterie autotroficzneautotroficzne, wytwarzające związki organiczne przy udziale energii świetlnej podczas fotosyntezy. Należą do nich sinice, u których proces fotosyntezy zachodzi z wydzielaniem tlenu. Organizmy te zawierają barwniki asymilacyjne: chlorofil, karotenoidy, fikoerytrynę i niebieską fikocjaninę. Z kolei purpurowe i zielone bakterie siarkowe przeprowadzają fotosyntezę bez wydzielania tlenu do atmosfery.
Oddychanie bakterii
W procesie oddychania komórkowego bakterie także prezentują różnorodność: bakterie tlenowe – aerobyaeroby – pozyskują energię, wykorzystując tlen jako końcowy akceptor elektronów w szlaku utleniania związków organicznych. Bakterie beztlenowe – anaerobyanaeroby – czerpią energię z beztlenowego rozkładu cukrów w procesie fermentacji przeprowadzanej w cytozolu. Wzmianki o wykorzystywaniu fermentacji alkoholowej przez człowieka pochodzą już sprzed 4000 lat.
Wyróżnia się również fermentacje: masłową, mlekową i octową. Bakterie beztlenowe mogą być bezwzględnymi lub względnymi beztlenowcami.
Rozmnażanie się bakterii
Bakterie rozmnażają się w sposób bezpłciowy: przez podział prosty z jednej komórki powstają dwie potomne. Proces ten zachodzi niezwykle szybko – w idealnych warunkach komórki pewnych gatunków dzielą się co 20 min. W takim tempie i przy braku przeszkód z jednej bakterii po zaledwie 6 godz. powstałoby ponad 130 000 komórek potomnych. Co więcej, wcale nie będą one identyczne genetycznie.
Za zmienność genetyczną organizmów eukariotycznych odpowiada proces płciowy. Jego odpowiednikiem u bakterii jest koniugacjakoniugacja: polega ona na przekazaniu z komórki donora do komórki akceptora części materiału genetycznego, najczęściej w postaci plazmidu. Spotyka się także transformacjętransformację, w której fragmenty uwolnione z jednej uszkodzonej komórki są pobierane przez inne bakterie. Z kolei w procesie transdukcjitransdukcji geny bakteryjne przenoszone są do innej komórki wewnątrz bakteriofaga.
Życie utajone bakterii
Bakterie mogą przetrwać w niesprzyjającym środowisku życia, zmniejszając tempo metabolizmu i przechodząc w stan anabiozy. Wytwarzają różne formy przetrwalnikowe, np. cysty i endosporyendospory, które umożliwiają im długotrwałe oczekiwanie na lepsze warunki bytowania.
Szacuje się, że bakterie pojawiły się na Ziemi już ok. 3500 mln lat temu. Przetrwały wiele zjawisk, katastrof, narodzin i wymierań gatunków oraz diametralnych zmian środowiska – do każdej potrafiły się dostosować.
Słownik
(gr. autos – sam, trophé – pożywienie) organizmy, które są zdolne do wykorzystania dwutlenku węgla jako jedynego źródła węgla
(gr. an – przedrostek oznaczający przeczenie, aer – powietrze, bios – życie) organizm, który nie wykorzystuje tlenu w metabolizmie i lepiej się rozwija przy jego braku
(gr. chēmeía – magia, autos – sam, trophé – pożywienie) organizmy, które pozyskują energię w wyniku utleniania związków nieorganicznych i wymagają jedynie dwutlenku węgla jako źródła węgla
(gr. phōtós – światło, autos – sam, trophé – pożywienie) organizmy, które wykorzystują energię światła do przeprowadzenia syntezy związków organicznych z dwutlenku węgla
(gr. héteros – inny, trophé – pożywienie) organizmy, które wykorzystują związki organiczne jako źródło węgla
mechanizm wymiany DNA między komórkami bakterii, podczas koniugacji materiał genetyczny jest przekazywany poprzez pile płciowe (fimbrie)
(gr. endon – wewnątrz, sporos – nasienie) forma spoczynkowa umożliwiająca organizmom przetrwanie niekorzystnych dla nich warunków
(gr. sapros – zgniły, bios – życie) organizmy odżywiające się martwą materią organiczną
(gr. aer – powietrze, bios – życie) organizmy, który rozwijają się w obecności tlenu i wykorzystują go w metabolizmie
proces przenoszenia materiału genetycznego z jednych komórek bakteryjnych na drugie za pośrednictwem bakteriofagów
zmiana cech dziedzicznych danego szczepu bakterii (biorcy) pod wpływem pobranego z otoczenia DNA pochodzącego z rozpadu komórek innego szczepu (dawcy)