Przeczytaj
Metody analizy w chemii analitycznej
Metody analizy jakościowej – jest to zespół technik pozwalających na określenie składu badanej mieszaniny, np. składu pierwiastkowego. W metodach jakościowych wykorzystuje się najczęściej reakcje charakterystyczne, takie jak wytrącanie osadów czy zmiana zabarwienia pod wpływem danego czynnika.
Metody analizy ilościowej – w metodach ilościowych oznacza się ilość danego (znanego) indywiduum w mieszaninie. Do tego celu można wykorzystywać metody spektroskopowemetody spektroskopowe lub klasyczne metody, np. miareczkowanie.
Miareczkowanie
Analiza miareczkowa jest jednym z rodzajów analizy ilościowej, której celem jest określenie zawartości badanej substancji w próbce. Podstawą analizy miareczkowej jest miareczkowanie, które polega na dodawaniu, za pomocą biuretybiurety, roztworu odczynnika o znanym stężeniu, tzw. titrantatitranta, do roztworu zawierającego analitanalit.
Miarą dokładności przeprowadzenia procesu miareczkowania jest pokrycie się punktu końcowegopunktu końcowego (a więc punktu, który obserwujemy) z punktem teoretycznym końca miareczkowania – a więc punktem równoważnikowympunktem równoważnikowym. Do detekcji punktu końcowego miareczkowania służyć mogą zmiany pewnej cechy roztworu.
Przykłady takich zmian przedstawiono poniżej:
zmiana barwy roztworu wywołana zachodzącą reakcją chemiczną (zmiana ta może być wywoływana dzięki obecności odpowiednich wskaźników kwasowo–zasadowych lub być bezpośrednim wynikiem reakcji chemicznej, jak w przypadku miareczkowania roztworem , w czasie którego jony redukują się do jonów );
wytrącenie osadu;
czy też zmiana siły elektromotorycznej zastosowanego ogniwa, składającego się z elektrody wskaźnikowej i elektrody odniesienia.
Możemy wyróżnić kilka metod miareczkowania:
Oznaczanie anionów chlorkowych w obecności chromianu() potasu
Oznaczanie anionów chlorkowych w obecności chromianu() potasu nazywane jest metodą Mohra. Jest to metoda argentometryczna – tzn. wykorzystywany jest w niej kation srebra().
Metoda oznaczania anionów chlorkowych Mohra jest metodą strąceniową. Jako wskaźnik, wykorzystuje się chromian() potasu (). Titrantem jest azotan() srebra, a analitem roztwór anionów chlorkowych. W wyniku dodawania titranta do analitu, zaczyna się wytrącać osad chlorku srebra():

W momencie, gdy całkowita ilość anionów chlorkowych wytrąci się w postaci osadu, kationy srebra() zaczynają reagować z anionami chromianowymi(), tworząc osad o charakterystycznym brunatnoczerwonym zabarwieniu:
Wytrącanie się osadu chromianu() srebra() i zmiana zabarwienia na czerwony oznacza punkt końcowy miareczkowania.

W metodzie Mohra wykorzystuje się różnicę w rozpuszczalności chlorku srebra i chromianu
Metoda Mohra ma pewne ograniczenia, takie jak:
środowisko reakcji powinno być obojętne lub lekko alkaliczne (
w przedzialepH –7 ). W przypadku roztworu o odczynie kwasowym może nastąpić reakcja powstawania dichromianów(10 ):VI
Dichromian(
Obecność innych jonów – Metody Mohra nie można wykorzystywać do oznaczania anionów chlorkowych, gdy w roztworze obecne są:
aniony, które mogą reagować z jonami srebra(
), tworząc osady (np. aniony bromkowe, jodkowe, fosforanowe(I ));V kationy, które mogą tworzyć osady z anionem chromianowym(
) (np. kationy baru, ołowiu(VI ));II jony o właściwościach redukujących, mogące zredukować kationy srebra(
) do srebra.I
Metodą Mohra można oznaczać chlor tylko w postaci anionu chlorkowego. Oznaczanie innych anionów zawierających chlor (np. anionów chloranowych(
Słownik
dział chemii zajmujący się analizą związków i mieszanin pod kątem ich składu i stężenia poszczególnych indywiduów w mieszaninie
metody wykorzystujące różnego rodzaju promieniowanie elektromagnetyczne, badające jego oddziaływanie z materią. W wyniku badań spektroskopowych otrzymuje się odpowiednie widma pozwalające na interpretację składu, stężenia lub budowy związków chemicznych
substancja, której ilość (stężenie) chcemy określić w badanej próbce
roztwór odczynnika o dokładnie znanym stężeniu
szkło laboratoryjne, zazwyczaj w kształcie długiej rurki zakończonej kranikiem z odpowiednio wyskalowaną przedziałką. Służy do dokładnego odmierzania objętości titranta wkraplanego do analitu
punkt miareczkowania (objętość titranta), w którym cały oznaczany składnik przereagował z titrantem zgodnie ze stechiometrią zachodzącej reakcji
punkt miareczkowania (objętość titranta), w którym za pomocą zmiany pewnej cechy roztworu (np. barwy lub
reakcje, w wyniku których następuje zmiana stopnia utlenienia indywiduów
typ analizy strąceniowej, w której wykorzystuje się strącanie trudno rozpuszczalnych związków srebra(
Bibliografia
Lipiec T., Szmal Z. S., Chemia analityczna z elementami analizy instrumentalnej, Warszawa 1976, s. 376–378, wyd. 4.
Marczenko Z., Minczewski J., Chemia analityczna. T. 2. Chemiczne metody analizy ilościowej, Warszawa 2004.