Przeczytaj
Czym jest bruzdkowanie?
Bruzdkowanie to podziały mitotyczne zachodzące we wstępnym stadium rozwoju zarodka, tuż po zapłodnieniu komórki jajowej lub jej aktywacji w przypadku partenogenezypartenogenezy. Z powstających komórek – blastomerów – tworzą się warstwy zarodkowe, z których rozwiną się przyszłe narządy. Bruzdkowanie trwa aż do stadium blastuliblastuli. Stadium poprzedzającym jej powstanie jest morulamorula.
Przebieg bruzdkowania jest charakterystyczny oraz stały dla danej grupy zwierząt.
Morula

Morula to stadium średnio zaawansowanego bruzdkowania całkowitego. Morula może (w zależności od grupy zwierząt) składać się z 8, 16, 32, 64 lub 128 blastomerów. Stadium to poprzedza wytworzenie blastuli, a więc nie zawiera jeszcze pierwotnej jamy ciała – blastocelublastocelu.

Blastula

Blastula to stadium rozwoju zarodkowego powstałe w wyniku bruzdkowania. Budowa blastuli zależna jest od ilości i rozmieszczenia żółtkażółtka w jaju. U większości zwierząt ma ona kształt kulistego pęcherzyka (celoblastula). Jego ściana (blastoderma) jest zbudowana z jednej lub kilku warstw komórek otaczających jamę blastuli (pierwotną jamę ciała – blastocel), która wypełniona jest płynem.
Przeczytaj więcej na ten temat w e‑materiale pt. Typy blastulTypy blastul.

Typy bruzdkowania
Przebieg bruzdkowania zależy od ilości żółtka zawartego w komórce jajowej.
Wyróżniamy następujące typy bruzdkowania:
- Nazwa kategorii: Typy bruzdkowania
- Nazwa kategorii: Bruzdkowanie całkowite
- Nazwa kategorii: równomierne
- Nazwa kategorii: nierównomierne Koniec elementów należących do kategorii Bruzdkowanie całkowite
- Nazwa kategorii: Bruzdkowanie częściowe
- Nazwa kategorii: tarczkowe
- Nazwa kategorii: powierzchniowe Koniec elementów należących do kategorii Bruzdkowanie częściowe
- Elementy należące do kategorii Typy bruzdkowania
- Elementy należące do kategorii Bruzdkowanie całkowite
- Elementy należące do kategorii Bruzdkowanie częściowe
Bruzdkowanie całkowite równomierne
Bruzdkowanie całkowite równomierne zachodzi w przypadku jaj z małą ilością żółtka, czyli tzw. skąpożółtkowych. Są to jaja:
alecytalne – komórka jajowa pozbawiona jest substancji odżywczych (prawie nie zawiera żółtka);
oligolecytalne – komórka jajowa zawiera niewielką ilość substancji odżywczych (żółtka).
Dzielą się one w całości na jednakowe blastomery (2, 4, 8, 16, 32 itd.), wyraźnie od siebie oddzielone.
Ten typ bruzdkowania występuje u jeżowców, osłonic, lancetnika i ssaków łożyskowych.
Bruzdkowanie całkowite nierównomierne
Bruzdkowanie całkowite nierównomierne zachodzi w przypadku jaj o średniej ilości żółtka (jaja mezolecytalne), telolecytalnych – z żółtkiem usytuowanym na jednym biegunie (wegetatywnym), natomiast cytoplazmą na drugim biegunie (animalnym), gdzie tworzy się tarczka zarodkowa (mała grupa komórek w kształcie spłaszczonego dysku).
Podczas bruzdkowania część zawierająca żółtko dzieli się wolniej na większe komórki (makromery), a część bez żółtka szybciej na mniejsze komórki (mikromery).
Ten typ bruzdkowania występuje u płazów i ryb dwudysznych.
Bruzdkowanie częściowe tarczkowe
Bruzdkowanie częściowe tarczkowe zachodzi w przypadku jaj o dużej ilości żółtka (polilecytalnych), telolecytalnych, czyli charakteryzujących się występowaniem żółtka zgromadzonego na jednym biegunie.
Podczas bruzdkowania częściowego tarczkowego podziałowi ulega tylko tarczka cytoplazmy na biegunie niezawierającym żółtka (animalnym). Masa żółtka jest materiałem biernym, który nie ulega podziałowi.
Ten typ bruzdkowania występuje u ptaków, ryb kostnoszkieletowych, stekowców.
Bruzdkowanie częściowe powierzchniowe
Bruzdkowanie częściowe powierzchniowe zachodzi w przypadku jaj o dużej ilości żółtka (polilecytalnych), centrolecytalnych, czyli charakteryzujących się występowaniem żółtka zgromadzonego w środku jaja.
Podziałowi ulega tylko część cytoplazmy pozbawiona żółtka, zlokalizowana na powierzchni jaja (obwodzie). Masa żółtka jest materiałem biernym, który nie ulega podziałowi.
Ten typ bruzdkowania występuje u wielu stawonogów.
Podsumowanie
Więcej na temat klasyfikacji komórek jajowych ze względu na ilość i położenie żółtka przeczytasz w e‑materiale Typy budowy komórek jajowych.
Słownik
jama blastuli; wypełniona płynem pierwotna jama ciała
(gr. skopé – zarodek, związek) powstaje w końcowym stadium procesu bruzdkowania; u większości zwierząt ma kształt kulistego pęcherzyka (celoblastula), którego ściana (blastoderma) jest zbudowana z jednej lub kilku warstw komórek otaczających jamę blastuli
seria wielokrotnych podziałów mitotycznych zachodzących w zapłodnionym lub niezapłodnionym jaju, w wyniku których powstają coraz mniejsze komórki – blastomery
stadium średnio zaawansowanego bruzdkowania całkowitego, poprzedza wytworzenie jamy blastuli; w wyniku dalszych etapów bruzdkowania morula przekształca się w blastulę
(gr. parthénos – dziewica, génesis – powstanie); odmiana rozmnażania, która polega na rozwinięciu się osobnika potomnego z komórki jajowej bez udziału plemnika
proces połączenia gamet (komórki jajowej i plemnika) prowadzący do powstania zygoty
substancja zapasowa komórki jajowej umożliwiająca wzrost i rozwój zarodka