Na rozwój rolnictwa wpływają czynniki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze. Decydują one o tym, że w niektórych regionach na świecie mogły się rozwinąć uprawy i chów zwierząt. Na świecie wyróżnia się 12 makroregionów rolniczych.

R1WAmkUY9KxmF
Makroregiony rolnicze występujące na świecie
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
  1. Makroregion angloamerykański (północnoamerykański, obejmujący obszar Stanów Zjednoczonych i Kanady) – wyróżnia się bardzo wysokim stopniem towarowości; w centralnej części przeważa wielkoobszarowe rolnictwo ekstensywne, silnie wyspecjalizowane w uprawie np. zbóż, roślin przemysłowych i w chowie zwierząt; na wschodzie i południu dominuje gospodarka intensywna.

  2. Makroregion łacińskoamerykański (obejmujący obszar Ameryki Środkowej oraz Południowej) – ekstensywne rolnictwo wielkoobszarowe, zdominowane przez plantacje oraz chów bydła; występują też mniejsze, tradycyjne gospodarstwa indywidualne.

  3. Makroregion zachodnioeuropejski (obejmujący obszar państw zachodniej i północnej Europy) – dominuje wysokotowarowe rolnictwo intensywne typu kapitałochłonnego, produkcja rolna zarówno roślinna, jak i zwierzęca.

  4. Makroregion śródziemnomorski (obejmujący obszar Portugalii, Hiszpanii, Grecji oraz Włoch) – w Europie Południowej rozwija się rolnictwo wysokotowarowe z przewagą kierunku roślinnego (np. uprawa winnej latorośli, roślin cytrusowych, oliwek); mniejszy udział chowu.

  5. Makroregion środkowoeuropejski (obejmujący obszar Polski, Czech, Węgier, Litwy, Łotwy, Estonii, Rumunii, Bułgarii oraz państw byłej Jugosławii) – zróżnicowany stopień towarowości, duża różnorodność typów gospodarki rolnej, od tradycyjnych, rozdrobnionych gospodarstw indywidualnych, przez wielkoobszarowe rolnictwo uspołecznione, po towarowe rolnictwo intensywne; mieszany kierunek produkcji (roślinno‑zwierzęcy).

  6. Makroregion północnoazjatycki (obejmujący obszar państw należących do byłego Związku Radzieckiego oprócz Litwy, Łotwy i Estonii) – zróżnicowany stopień towarowości i powierzchni gospodarstw; w wyniku transformacji spada udział rolnictwa uspołecznionego na rzecz gospodarstw prywatnych; mieszane kierunki produkcji, z przewagą roślinnych w części europejskiej; w Azji rozwija się ekstensywny chów, na sztucznie nawadnianych terenach pustynnych i półpustynnych występują zaś plantacje bawełny.

  7. Makroregion środkowoazjatycki (obejmujący Chiny, Mongolię i Koreę Północną) – w części wschodniej przeważa intensywne rolnictwo typu pracochłonnego o niskim stopniu towarowości; wielkoprzestrzenne rolnictwo uspołecznione o mieszanym kierunku produkcji przechodzi transformację (powszechna jest uprawa ryżu i hodowla trzody chlewnej); w części zachodniej występuje ekstensywna, półkoczownicza i koczownicza hodowla zwierząt.

  8. Makroregion wschodnioazjatycki (obejmujący obszar Japonii i Korei Południowej) – przeważa rolnictwo intensywne wysokotowarowe, powszechna jest uprawa ryżu.

  9. Makroregion południowoazjatycki (obejmujący obszar Indii, Bangladeszu, Filipin, Indonezji oraz Półwyspu Indochińskiego) – wyróżnia się intensywnym rolnictwem typu pracochłonnego, samozaopatrzeniowym, o niskim stopniu towarowości; w produkcji roślinnej dominuje uprawa ryżu; rozwija się też gospodarka plantacyjna (plantacje herbaty, kawy, drzewa kauczukowego).

  10. Makroregion północnoafrykańsko‑zachodnioazjatycki (obejmujący obszar Sahary i zachodniej Azji do Pakistanu) – dominują małe, tradycyjne gospodarstwa chłopskie o niskiej produktywności, najczęściej samozaopatrzeniowe; na bardziej żyznych terenach nawadnianych występuje intensywna uprawa roślin, a na suchych obszarach – pasterstwo koczownicze.

  11. Makroregion środkowopołudniowoafrykański (obejmujący obszar na południe od Sahary) – w krajach Sahelu przeważa ekstensywne pasterstwo koczownicze; w obrębie lasów równikowych rozwija się tradycyjne, samozaopatrzeniowe rolnictwo żarowo‑odłogowe, natomiast w Republice Południowej Afryki powszechne jest intensywne rolnictwo towarowe.

  12. Makroregion australijsko‑nowozelandzki (obejmujący obszar Australii i Nowej Zelandii) – dominuje rolnictwo wysokotowarowe o dużym stopniu specjalizacji w uprawach zbóż lub chowie.

Rośliny uprawne

Wśród roślin uprawnych wyróżnia się:

  • rośliny alimentacyjne, czyli żywieniowe;

  • rośliny pastewne;

  • rośliny przemysłowe.

RvNTtkPm3M5q2
Rośliny alimentacyjne 1) Zboża: pszenica, żyto, jęczmień́, owies, ryż, kukurydza, proso, sorgo;
2) Rośliny korzeniowe (bulwiaste): ziemniaki, bataty (słodkie ziemniaki), maniok jadalny, kolokazja (taro), pochrzyn (jam);
3) Rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica, bób;
4) Warzywa (pomidory, ogórki, kapusta, sałata, kalafior, cebula, papryka) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, brzoskwinie, morele, owoce cytrusowe, banany, arbuzy);
5) Używki (kawa, herbata, kakaowiec, winorośl, tytoń́, chmiel);
6) Przyprawy (pieprz, czosnek, papryka, pietruszka, imbir, koper, majeranek, wanilia, cynamonowiec, muszkatołowiec, goździkowiec)., Rośliny pastewne 1) Koniczyna;
2) Groch;
3) Buraki pastewne;
4) Ziemniaki., Rośliny przemysłowe 1) Buraki cukrowe;
2) Soja;
3) Palma kokosowa;
4) Oliwka;
5) Bawełna.

Zboża

Zboża należą do rodziny traw wytwarzających suche, jednonasienne owoce (ziarniaki), z których otrzymuje się głównie mąkę i kasze. Oprócz zbóż żywieniowych uprawia się zboża pastewne (pasze dla zwierząt) oraz przemysłowe, np. do produkcji alkoholu, skrobi czy oleju (kukurydza).

Część zbóż dzieli się na jare (wysiewane wiosną i zakwitające w tym samym sezonie wegetacyjnym) i ozime (wysiewane jesienią, by ziarna uległy przechłodzeniu przed okresem kwitnienia). Uprawy występują przede wszystkim w klimacie umiarkowanym i podzwrotnikowym.

R1EKj8uxKTA3e
Pole uprawne pszenicy
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/de/photos/ernte-felder-weizenfeld-feld-5032885/, domena publiczna.

Wymagania i warunki uprawy zbóż

zboże

wymagania

pszenica

wysokie wymagania glebowe, uprawiana na żyznych glebach: czarnoziemach, madach, czarnych ziemiach, glebach brunatnych (pod warunkiem intensywnego nawożenia); roślina długiego dnia; okres wegetacyjny dla pszenicy jarej wynosi ok. 130 dni, dla ozimej – ok. 180 dni; nie toleruje zarówno suszy, jak i nadmiaru wody; powierzchnia jej upraw stale się powiększa

jęczmień

małe wymagania klimatyczne i glebowe; część gatunków dobrze znosi niskie temperatury obszarów wysuniętych daleko na północ; ma najkrótszy ze wszystkich zbóż okres wegetacyjny (nawet 55 dni); niektóre gatunki są odporne na susze i upał; nie toleruje zbyt dużej wilgoci

żyto

bardzo małe wymagania glebowe i klimatyczne; odporne na niskie temperatury, dlatego może być uprawiane w górach i w wysokich szerokościach geograficznych; odporne na choroby; po skrzyżowaniu z pszenicą daje pszenżyto; powierzchnia jego zasiewów ma tendencję malejącą

owies

najmniejsze wymagania glebowe i klimatyczne wśród zbóż; krótki okres wegetacji; jego uprawa udaje się zarówno w górach, jak i na nizinach, na lekkich glebach; powierzchnia zasiewówpowierzchnia zasiewówpowierzchnia zasiewów ma tendencję malejącą z uwagi na spadek pogłowia koni używanych jako zwierzęta pociągowe, które żywione są często owsem

kukurydza

wysokie wymagania klimatyczne; długi okres wegetacyjny, przekraczający 200 dni; wymaga dużo wilgoci i słońca (temperatura optymalna wynosi 30°C); wymaga żyznych gleb, np. czarnoziemów lub gleb brunatnych; z uwagi na wszechstronne zastosowanie jest rozpowszechniona na całym świecie; powierzchnia zasiewów systematycznie rośnie

ryż

wymaga gorącego i wilgotnego klimatu (najkorzystniejszy jest klimat monsunowy); temperatury powietrza przekraczające 20°C w okresie dojrzewania; duże nasłonecznienie; wymaga żyznych gleb utrzymujących wilgoć (np. mad); na bardziej suchych obszarach konieczne jest nawadnianie, krótki okres wegetacyjny – ok. 130 dni; roślina wymaga wiele pracy ręcznej; światowi producenci nie są światowymi eksporterami ryżu z uwagi na ogromne potrzeby żywieniowe mieszkańców; powierzchnia upraw ma tendencję wzrostową

proso i sorgo

bardzo niskie wymagania glebowe; rośliny uprawiane są w gorącym klimacie, tolerują susze

1

Rośliny bulwiaste i korzeniowe

Ważną rolę w wyżywieniu ludności w strefie klimatów umiarkowanych, zwłaszcza Polski, Białorusi, Litwy oraz Rosji, odgrywają ziemniaki, a w cieplejszych strefach klimatycznych, w obszarach międzyzwrotnikowych: bataty, maniok, kolokazja (taro) oraz pochrzyn (jam).

RlUMMacnZoc1N
Plantacja ziemniaków
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/no/photos/jordbruk-potet-avling-felt-anlegg-2654157/, domena publiczna.

Ziemniaki mają małe wymagania glebowe i klimatyczne. Nie tolerują jednak skrajnych temperatur oraz nadmiernej wilgoci. Wymagają nawożenia oraz dużych nakładów pracy. Wykorzystywane są nie tylko dla zaspokojenia potrzeb żywieniowych, lecz także mogą być paszą dla zwierząt oraz rośliną przemysłową dla przemysłu kosmetycznego, farmaceutycznego i spożywczego (używane do produkcji mąki ziemniaczanej, skrobi, alkoholu). Największe zbioryzbioryzbiory odnotowuje się w Chinach, Rosji oraz Indiach.

R1D0AkR8p4IpC1
Główni producenci ziemniaków na świecie w 2020 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych https://ourworldindata.org/agricultural-production, licencja: CC BY-SA 3.0.

Maniok jest powszechny na stosunkowo żyznych glebach, w ciepłym klimacie, z temperaturą powyżej 20°C i z wysokimi opadami w ciągu okresu wegetacyjnego. Ma małe wymagania pielęgnacyjne. Krzew ten daje kilkukilogramowe bulwy, które można ugotować lub przeznaczyć na mąkę, skrobię czy spirytus. Kraje o największych zbiorach manioku to Nigeria, Brazylia, Tajlandia.

R4sm4pHimMQLu1
Główni producenci manioku na świecie w 2020 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAOSTAT, licencja: CC BY-SA 3.0.

Bataty (ziemniaki słodkie) uprawia się na zasobnych w wilgoć, żyznych i bardzo żyznych glebach w ciepłych strefach klimatycznych. Najwięcej zbiera się ich w Chinach, Malawi i Nigerii.

R1Vt8MFq2sxXB1
Główni producenci batatów na świecie w 2020 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAOSTAT, licencja: CC BY-SA 3.0.

Owoce

Owoce są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Wśród nich największe znaczenie w handlu międzynarodowym mają: winogrono, owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), daktyle, banany oraz figi.

R1Z1iimjO7KIJ
Plantacja jabłoni
Źródło: dostępny w internecie: https://pxhere.com/vi/photo/1168824, domena publiczna.
1

Używki

Używki (kawa, herbata, kakao, tytoń) nie mają wartości odżywczych (z wyjątkiem kakao), jednak walory smakowe oraz pobudzające właściwości zawartych w nich związków chemicznych zadecydowały o ich powszechnym zastosowaniu.  Produkowane są głównie w krajach słabo rozwiniętych gospodarczo na zmonopolizowanych plantacjach, natomiast spożywane w krajach wysoko rozwiniętych. Stanowią więc ważny produkt wymiany handlowej. Ich uprawa wymaga wysokich nakładów pracy. Najbardziej rozpowszechnioną wśród używek rośliną jest tytoń, który uprawiany jest w wielu strefach klimatycznych – od klimatu umiarkowanego aż po równikowy.

R1KYDseFUjGaP
Uprawy tytoniu
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/no/photos/tobakk-nicotiana-tabacum-blader-4457130, domena publiczna.
1

Rośliny cukrodajne

R1YTooMQ0vUwq
Zbiory trzciny cukrowej
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/nl/photos/suikerriet-oogst-bullock-kar-223437, domena publiczna.

Trzcina cukrowa – roślina wieloletnia, której łodygi wypełnione są miąższem zawierającym ok. 20% cukru; uprawiana na plantacjach w klimacie gorącym i wilgotnym, na żyznych glebach (w Ameryce Środkowej i Południowej, południowej Azji, na Hawajach, Florydzie, Australii, Egipcie i Republice Południowej Afryki). Jest surowcem, z którego produkuje się cukier (główna roślina cukrodajna), paszę, a także  alkohol, papier oraz paliwa do silników spalinowych.

R1HMMs6FInEWA1
Główni producenci trzciny cukrowej na świecie w 2020 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAOSTAT, licencja: CC BY-SA 3.0.

Burak cukrowy – uprawiany jest w klimacie umiarkowanym, głównie ciepłym; odznacza się długim okresem wegetacji; wymaga żyznych i wilgotnych gleb, np. czarnoziemów, dobrego nasłonecznienia w ostatniej fazie dojrzewania, starannej uprawy połączonej z intensywnym nawożeniem i stosowaniem wielu zabiegów agrotechnicznych. Jego średnie plonyplonyplony wynoszą 471 dt/ha. Burak cukrowy jest surowcem, z którego pozyskuje się cukier i paszę dla bydła; jest również stosowany do produkcji spirytusu i drożdży.

Rg71kw3y00Aef1
Główni producenci buraka cukrowego na świecie w 2020 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAOSTAT, licencja: CC BY-SA 3.0.

Rośliny oleiste

R27OeHxSmrQUk
Zbiory soi
Źródło: dostępny w internecie: https://www.pikrepo.com/frxjv/red-and-black-harvester-truck-on-plant-field-at-daytime, domena publiczna.

Rośliny te służą do celów konsumpcyjnych oraz produkcji wysokobiałkowych pasz. Największą zawartością tłuszczu i białka charakteryzują się rośliny uprawiane w gorących i ciepłych strefach klimatycznych, np. orzeszki ziemne, palma oleista, palma kokosowa, sezam, migdałowiec, oliwkisoja. Na obszarach chłodniejszych dużą rolę w światowych zbiorach odgrywają: rzepak, rzepik, słonecznik oraz len oleisty. Największe znaczenie wśród roślin oleistych ma soja, która z powodu dość dużych wymagań termicznych uprawiana jest w klimacie podzwrotnikowym i umiarkowanym ciepłym. Posiada duże wartości odżywcze dla ludzi i zwierząt, stąd powierzchnia jej zasiewów się zwiększa. Ta jednoroczna roślina motylkowa wzbogaca glebę w azot, a jej korzenie poprawiają strukturę gleby.

1

Rośliny włókniste

Rośliny te przeznacza się m.in. do produkcji tkanin, dywanów, sznurków, szczotek, pędzli i mat. Największy udział w światowych zbiorach tych roślin ma bawełna. Mniejsze znaczenie ma juta, uprawiana (ze względu na wysokie opady) głównie w Indiach, Bangladeszu, Chinach i Tajlandii. W gorącym klimacie Brazylii, Meksyku, Chin, Kenii, Tanzanii uprawia się agawę (sizal). W klimacie umiarkowanym istnieją najlepsze warunki do uprawy lnu, którego ok. 60% zbiorów pochodzi z Chin. Pozostałe obszary upraw tej rośliny koncentrują się w Europie, zwłaszcza we Francji, Rosji, na Białorusi oraz w Wielkiej Brytanii.

Światowa produkcja wybranych roślin

Udział państw w światowej produkcji wybranych roślin w 2000 i 2016 roku

wybrane rośliny uprawne

2000

2016

owies

21,2% Rosja
13,1% Kanada
8,3% USA
4,1% Polska

20,7% Rosja
13,1% Kanada
5,9% Polska

jęczmień

10,2% Kanada
10,1% Rosja
9,2% Niemcy
2,1% Polska

12,7% Rosja
6,7% Ukraina
6,4% Australia
2,4% Polska

pszenica

17,2% Chiny
12,9% Indie
10,5% USA
1,5% Polska

17,6% Chiny
12,5% Indie
9,8% Rosja
1,4% Polska

żyto

26,5% Rosja
21,1% Niemcy
20,0% Polska

24,5% Niemcy
19,6% Rosja
17,0% Polska

ryż

31,8% Chiny
22,4% Indie
8,5% Indonezja

28,3% Chiny
21,4% Indie
10,4% Indonezja

kukurydza

42,9% USA
17,8% Chiny
5,4% Brazylia
0,2% Polska

36,3% USA
21,9% Chiny
6,1% Brazylia
0,4% Polska

buraki cukrowe

12,8% Francja
12,1% USA
10,3% Niemcy
5,4% Polska

18,5% Rosja
12,2% Francja
9,2% Niemcy
4,9% Polska

ziemniaki

19,9% Chiny
10,5% Rosja
7,8% Polska

26,3% Chiny
11,6% Indie
8,3% Rosja
2,4% Polska

kawa

25,1% Brazylia
11,1% Wietnam
8,7% Kolumbia

32,7% Brazylia
15,8% Wietnam
8,1% Wenezuela

herbata

25,0% Indie
24,1% Chiny
8,0% Kenia

40,3% Chiny
21,0% Indie
7,9% Kenia

tytoń

36,2% Chiny
10,1% Indie
8,6% Brazylia
0,4% Polska

42,1% Chiny
11,4% Indie
10,1% Brazylia
0,5% Polska

Indeks górny Źródło: GUS, Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej (2001 i 2018). Indeks górny koniec

Słownik

plony
plony

oznaczają wydajność ziemiopłodu z 1 ha gruntów ornych, wyrażoną w decytonach (dt) lub kwintalach (q).

powierzchnia zasiewów
powierzchnia zasiewów

obszar, na którym uprawia się określoną roślinę.

zbiory
zbiory

wyrażona w tonach lub kilogramach wartość zebranego ziemiopłodu z danej powierzchni zasiewów.