Typy rolnictwa – przypomnienie

Przed zapoznaniem się informacjami dotyczącymi poszczególnych makroregionów rolniczych, należy przypomnieć sobie podziały rolnictwa i cechy charakterystyczne różnych typów rolnictwa na świecie.

Typy rolnictwa ze względu na przeznaczenie produkcji

Biorąc pod uwagę przeznaczenie produkcji, wyróżnia się dwa typy rolnictwa:

  • rolnictwo samozaopatrzeniowe (tradycyjne) – występuje w Afryce, Azji, Ameryce Łacińskiej; rolnicy gospodarują tradycyjnymi metodami przede wszystkim w celu zapewnienia żywności własnej rodzinie;

  • rolnictwo towarowe (rynkowe) – występuje w państwach wysoko rozwiniętych; produkcja oparta jest najczęściej na nowoczesnych sposobach gospodarowania i przeznaczona na sprzedaż.

Typy rolnictwa ze względu na wielkość nakładów (kapitału i pracy)

R1cVhZRZIxD1Z
Tytuł nagłówka Treść, Tytuł nagłówka opis WCAG, Tytuł nagłówka ABCDEF, Tytuł nagłówka
  • Pierwszy element listy
  • Drugi element listy
  • Trzeci element listy
ReJJwwVS4M0Ek1
Schemat podstawowych różnic między rolnictwem intensywnym a ekstensywnym
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Z uwagi na zróżnicowanie wewnętrzne, w wielu państwach można spotkać regiony o cechach rolnictwa intensywnego lub ekstensywnego. Zatem rolnictwo jednych państw wyraźnie charakteryzuje się skrajnym typem intensywności, natomiast w innych państwach zaznacza się zróżnicowanie poszczególnych czynników opisujących cechy rolnictwa według intensywności.

Makroregiony rolnicze świata

Na świecie wyróżnia się 12 makroregionów rolniczych w oparciu o typy rolnictwa dominujące na danym obszarze.

  1. Makroregion angloamerykański (północnoamerykański) – wyróżnia się bardzo wysokim stopniem towarowościtowarowość produkcji rolnejtowarowości; w centralnej części przeważa wielkoobszarowe rolnictwo ekstensywne, silnie wyspecjalizowane w uprawie np. zbóż, roślin przemysłowych, hodowli zwierząt; na wybrzeżach i południu dominuje gospodarka intensywna.

  2. Makroregion łacińskoamerykański – ekstensywne rolnictwo wielkoobszarowe zdominowane przez plantacje (latyfundia) oraz chów bydła; występują też mniejsze, tradycyjne gospodarstwa indywidualne.

  3. Makroregion zachodnioeuropejski – dominuje wysokotowarowe rolnictwo intensywne typu kapitałochłonnego, produkcja rolna zarówno roślinna, jak i zwierzęca.

  4. Makroregion śródziemnomorski – w Europie Południowej rozwija się rolnictwo wysokotowarowe z przewagą kierunku roślinnego (np. uprawa winnej latorośli, roślin cytrusowych, oliwek); mniejszy udział hodowli.

  5. Makroregion środkowoeuropejski – zróżnicowany stopień towarowości, duża różnorodność typów gospodarki rolnej od tradycyjnych, rozdrobnionych gospodarstw indywidualnych, poprzez wielkoobszarowe rolnictwo uspołecznione, po towarowe rolnictwo intensywne; mieszany kierunek produkcji (roślinno‑zwierzęcy).

  6. Makroregion północnoazjatycki – zróżnicowany stopień towarowości i powierzchni gospodarstw; w wyniku transformacji spada udział rolnictwa uspołecznionego na rzecz gospodarstw prywatnych; mieszane kierunki produkcji, z przewagą kierunków roślinnych w części europejskiej; w Azji rozwija się ekstensywna hodowla, a na sztucznie nawadnianych terenach pustynnych i półpustynnych występują plantacje bawełny.

  7. Makroregion środkowoazjatycki – obejmuje Chiny, Mongolię i Koreę Północną, w części wschodniej przeważa intensywne rolnictwo typu pracochłonnego o niskim stopniu towarowości; wielkoprzestrzenne rolnictwo uspołecznione o mieszanym kierunku produkcji przechodzi transformację (powszechna jest uprawa ryżu i hodowla trzody chlewnej); w części zachodniej występuje ekstensywna, półkoczownicza i koczownicza hodowla zwierząt.

  8. Makroregion wschodnioazjatycki – w Japonii i Korei Południowej przeważa rolnictwo intensywne wysokotowarowe, powszechna jest uprawa ryżu.

  9. Makroregion południowoazjatycki – wyróżnia się intensywnym rolnictwem typu pracochłonnego, samozaopatrzeniowym, o niskim stopniu towarowości; w produkcji roślinnej dominuje uprawa ryżu; rozwija się też gospodarka plantacyjna (plantacje herbaty, kawy, drzewa kauczukowego).

  10. Makroregion połnocnoafrykańsko‑zachodnioazjatycki – dominują małe, tradycyjne gospodarstwa chłopskie o niskiej produktywnościproduktywnośćproduktywności, najczęściej samozaopatrzeniowe; na bardziej żyznych terenach nawadnianych występuje intensywna uprawa roślin, a na suchych obszarach pasterstwo koczownicze.

  11. Makroregion środkowopołudniowoafrykański – na południe od Sahary, w krajach Sahelu, przeważa ekstensywne pasterstwo koczownicze; w obrębie lasów równikowych rozwija się tradycyjne, samozaopatrzeniowe rolnictwo żarowo‑odłogowe, natomiast w Republice Południowej Afryki powszechne jest intensywne rolnictwo towarowe.

  12. Makroregion australijsko‑nowozelandzki – dominuje rolnictwo wysokotowarowe o dużym stopniu specjalizacji w uprawach zbóż lub hodowli.

Indeks górny Źródło: oprac. na podstawie Repetytorium PWN. Indeks górny koniec

Makroregiony dzielą się na mniejsze regiony.

RKhcdwwcISFhV1
Rolnicze makroregiony świata
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

farma
farma

gospodarstwo rolne nastawione na określony rodzaj produkcji

irygacja
irygacja

sztuczne nawodnienia pól

kultura ryżu
kultura ryżu

typ rolnictwa intensywnego opartego na dużych nakładach pracy rolników pracujących na małych poletkach, na których uprawiają oni mokry ryż padi lub mniej wydajny ryż suchy – górski

plony
plony

efekt produkcji rolnej wyrażony jako stosunek zbiorów określonych płodów rolnych do powierzchni zasiewów, podawane najczęściej są w dt/ha

produktywność
produktywność

wielkość efektu produkcyjnego uzyskanego z danych nakładów

towarowość produkcji rolnej
towarowość produkcji rolnej

stosunek ilości produkcji rolnej przeznaczonej na sprzedaż do ilości produkcji całkowitej, wyrażonej w procentach