Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Przemysł jest działem gospodarki, który zajmuje się wydobyciem surowców mineralnych i pozyskiwaniem płodów rolnych oraz surowców leśnych, a następnie ich przetwarzaniem na produkty służące zaspokajaniu potrzeb człowieka. Dzieje się to przy użyciu maszyn i urządzeń.

Przemysł dzieli się następująco:

Przetwórczy

Wydobywczy

chemiczny,

metalurgiczny,

energetyczny,

elektromaszynowy,

lekki,

drzewno‑papierniczy,

spożywczy,

mineralny.

górnictwo.

RZme0UhLVLYGT1
Wykres pierścieniowy. Lista elementów:
  • Wyroby przemysłu petrochemicznego; Wartość: 21,8; Udział procentowy: 21,78%
  • Artykuły spożywcze; Wartość: 21; Udział procentowy: 20,98%
  • Sprzęt transportowy; Wartość: 13,3; Udział procentowy: 13,29%
  • Maszyny i urządzenia; Wartość: 12,6; Udział procentowy: 12,59%
  • Metale i wyroby metalowe; Wartość: 11,8; Udział procentowy: 11,79%
  • Pozostałe wyroby przetwórstwa przemysłowego; Wartość: 10,2; Udział procentowy: 10,19%
  • Wyroby przemysłu drzewno-papierniczego i poligraficznego; Wartość: 6,6; Udział procentowy: 6,59%
  • Produkty górnictwa i wydobywania; Wartość: 2,8; Udział procentowy: 2,8%
Udział w wartości produkcji sprzedanej wyrobów w 2019 r. według grup działów PKWiU
Źródło: dostępny w internecie: https://bdl.stat.gov.pl/, tylko do użytku edukacyjnego.

O lokalizacji danej branży przemysłu decyduje najczęściej więcej niż jeden czynnik. Im niższy stopień rozwoju gospodarczego państwa, tym większe znaczenie czynników przyrodniczych. W krajach wysoko rozwiniętych rozwój przemysłu zaawansowanych technologii sprawił, że rośnie rola takich czynników jak: kwalifikacja siły roboczej, bliskość placówek naukowo‑badawczych, rozwinięta infrastruktura komunikacyjna, stan środowiska naturalnego.

R1TApPQpS5Jl7
Struktura użytkowania ziemi w Polsce
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R16UMBuMKGSSn
Rolnicza produkcja towarowa w Polsce
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przemysł spożywczy można podzielić na następujące branże:

  • mleczarski (główne ośrodki: Czarnków, Grajewo, Lidzbark Warmiński, Lubawa),

  • mięsny (Ełk, Białystok, Ostróda, Jarosław, Rawa Mazowiecka, Sokołów Podlaski),

  • rybny (Gdańsk, Gdynia, Poznań, Szczecin, Kołobrzeg, Łeba, Grajewo),

  • olejarski i tłuszczowy, (Katowice, Brzeg, Bielsko‑Biała, Warszawa, Gdańsk)

  • cukrowniczy (Werbkowice, Krasnystaw, Glinojeck, Głogów, Ropczyce),

  • cukierniczy (Warszawa, Kraków, Poznań, Gdańsk, Racibórz),

  • przetwórstwa owoców i warzyw (Tarczyn, Pińczów, Łowicz, Dwikozy, Tymbark),

  • młynarski (Warszawa, Wrocław, Jarosław),

  • koncentratów spożywczych (Kotlin, Kalisz, Poznań, Płock),

  • tytoniowy (Kraków, Radom),

  • browarniany (Poznań, Sierpc, Warka, Łomża),

  • spirytusowy (Tychy, Brzesko, Lublin, Białystok).

Do rozwoju przemysłu spożywczego w naszym kraju przyczyniły się: względnie szybka prywatyzacja w latach 90. XX wieku dobra adaptacja do nowych, wolnorynkowych warunków, szybki postęp technologiczny, duże zainteresowanie zagranicznych inwestorów (nakłady kapitałowe się dosyć szybko zwracały), dostęp do bogatej krajowej bazy surowcowej, chłonny rynek wewnętrzny, od momentu przystąpieniu Polski do UE – możliwość handlu na rynkach Wspólnoty. Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej w 2004 r. wymusiło konieczność dostosowania podaży i popytu do rynku europejskiego. Już wcześniej doszło do konsolidacji i przejmowania fi rm przemysłu spożywczego przez inwestorów zagranicznych. Upadły małe firmy, które miały trudności z rosnącą konkurencją. Nastąpiło ożywienie eksportu i poprawa pozycji polskich producentów żywności w UE. Wzrastające wymogi co do jakości produkcji rolnej przyczyniły się do upadku najmniej wydajnych gospodarstw i wymusiły większy stopień specjalizacji oraz wzrost przeciętnej powierzchni gospodarstw. Polscy eksporterzy napotykają następujące bariery: kursy walut (wysokie koszty ubezpieczenia transakcji eksportowych), sytuacja polityczna i niestabilność sytuacji gospodarczej w krajach odbiorcy (lub w UE czy na świecie), uciążliwa biurokracja i niejasne procedury i regulacje prawne, w tym konieczność uzyskiwania kosztownych i czasochłonnych certyfikatów oraz zmienność przepisów celnych regulujących sprzedaż produktów, problemy związane z logistyką (w tym wysokie koszty ubezpieczenia towarów i szczególne wymogi transportowanych towarów), kampanie medialne o negatywnym wydźwięku, niska innowacyjność, niedostateczne wsparcie ze strony władz Polski.

R1OnYrMkLYSF0
Zakłady Tłuszczowe Bielmar w Bielsku-Białej
Źródło: By Silar - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39517658.
R19w6wA6hs1km
Główne firmy polskie w sektorze spożywczym
Źródło: dostępny w internecie: https://www.paih.gov.pl/sektory/spozywczy, tylko do użytku edukacyjnego.
Rii6AvXdQ6lZ8
Główne firmy zagraniczne w sektorze spożywczym
Źródło: dostępny w internecie: https://www.paih.gov.pl/sektory/spozywczy, tylko do użytku edukacyjnego.
RJ9t9nHXLLpqm1
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Miasto: 2004
    • Eksport: 5.2; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 4.4; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 2. zestaw danych:
    • Miasto: 2005
    • Eksport: 7.1; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 5.4; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 3. zestaw danych:
    • Miasto: 2006
    • Eksport: 8.5; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 6.4; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 4. zestaw danych:
    • Miasto: 2007
    • Eksport: 10.1; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 8.1; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 5. zestaw danych:
    • Miasto: 2008
    • Eksport: 11.7; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 10.3; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 6. zestaw danych:
    • Miasto: 2009
    • Eksport: 11.5; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 9.3; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 7. zestaw danych:
    • Miasto: 2010
    • Eksport: 13.5; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 10.9; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 8. zestaw danych:
    • Miasto: 2011
    • Eksport: 15.2; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 12.6; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 9. zestaw danych:
    • Miasto: 2012
    • Eksport: 17.9; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 13.6; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 10. zestaw danych:
    • Miasto: 2013
    • Eksport: 20.4; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 14.3; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 11. zestaw danych:
    • Miasto: 2014
    • Eksport: 21.9; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 15.1; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 12. zestaw danych:
    • Miasto: 2015
    • Eksport: 23.9; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 16.1; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 13. zestaw danych:
    • Miasto: 2016
    • Eksport: 24.3; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 17.3; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 14. zestaw danych:
    • Miasto: 2017
    • Eksport: 27.8; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 19.3; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 15. zestaw danych:
    • Miasto: 2018
    • Eksport: 29.7; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 20.0; Podpis osi wartości: (mld euro)
  • 16. zestaw danych:
    • Miasto: 2019
    • Eksport: 31.4; Podpis osi wartości: (mld euro)
    • Import: 21.7; Podpis osi wartości: (mld euro)
Polski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w latach 2004–2019
Źródło: dostępny w internecie: https://www.kowr.gov.pl/uploads/pliki/analizy/handel_zagraniczny/Polski%20eksport%20rolno-spo%C5%BCywczy%20w%202019%20r.pdf, domena publiczna.

Przemysł spożywczy w Polsce zajmuje pierwsze miejsce, biorąc pod uwagę produkcję sprzedaną oraz drugie miejsce pod względem liczby osób zatrudnionych. Zakłady produkujące żywność dzielą się na duże (np. cukrownie) oraz małe (np. piekarnie). Przemysł żywnościowy rozprzestrzeniony jest na powierzchni całego kraju, a lokalizacja poszczególnych branż związana jest z występowaniem surowców niezbędnych do produkcji. Z tego względu przemysł cukrowniczy ulokowany blisko plantacji buraków cukrowych, a przemysł rybny jest położony blisko łowisk. Taki układ pozwala na zmniejszenie kosztów transportu. Duża liczba zakładów ulokowana jest również na terenie dużych miast, gdzie znajduje się rynek zbytu produktów przemysłu spożywczego oraz dostęp do siły roboczej. Spora liczba zakładów została przejęta przez obcy kapitał (np. cukrownie) z uwagi na brak rentowności, problemy z dostępem do surowców lub braku wystarczających środków finansowych na modernizację zakładów. W Polsce udział artykułów spożywczych w wartości produkcji sprzedanej wyrobów w 2019 r. wyniósł 21%.

Rt9zE3HCysO5r1
Wykres kołowy. Lista elementów:
  • Pozostałe; Wartość: 5; Udział procentowy: 15,92%
  • Żywiec mięso i przetwory; Wartość: 6,5; Udział procentowy: 20,7%
  • Ziarno zbóż i przetwory; Wartość: 3,7; Udział procentowy: 11,78%
  • Tytoń i wyroby tytoniowe; Wartość: 3,7; Udział procentowy: 11,78%
  • Cukier i wyroby cukiernicze; Wartość: 2,3; Udział procentowy: 7,32%
  • Produkty mleczne; Wartość: 2,3; Udział procentowy: 7,32%
  • Ryby i przetwory; Wartość: 2,2; Udział procentowy: 7,01%
  • Warzywa (grzyby i przetwory); Wartość: 1,8; Udział procentowy: 5,73%
  • Owoce (orzechy i przetwory); Wartość: 1,4; Udział procentowy: 4,46%
  • Kawa; Wartość: 0,8; Udział procentowy: 2,55%
  • Nasiona roślin oleistych; Wartość: 0,6; Udział procentowy: 1,91%
  • Soki owocowe i warzywne; Wartość: 0,6; Udział procentowy: 1,91%
  • Alkohol; Wartość: 0,5; Udział procentowy: 1,59%
Struktura towarowa polskiego eksportu rolno-spożywczego w 2019 r. w mld euro
Źródło: dostępny w internecie: https://www.kowr.gov.pl/uploads/pliki/analizy/handel_zagraniczny/Polski%20eksport%20rolno-spo%C5%BCywczy%20w%202019%20r.pdf, domena publiczna.

Zdecydowana większość wszystkich produktów rolno‑spożywczych eksportowana jest do krajów UE (81% w 2019 r.). Największymi odbiorcami są Niemcy, Wielka Brytania, Niderlandy, Włochy i Francja. Spośród rynków spoza UE, największym odbiorcą żywności z Polski jest Rosja, Ukraina, Białoruś, Arabia Saudyjska, USA, Izrael i Chiny.

3. Dodatkowe informacje: 

R1CzFrAFlzEzg
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Państwo: Niemcy
    • Wielkość produkcji żywności: 189.6; Podpis osi wartości: (w mld euro)
  • 2. zestaw danych:
    • Państwo: Francja
    • Wielkość produkcji żywności: 168.4; Podpis osi wartości: (w mld euro)
  • 3. zestaw danych:
    • Państwo: Włochy
    • Wielkość produkcji żywności: 135.9; Podpis osi wartości: (w mld euro)
  • 4. zestaw danych:
    • Państwo: Hiszpania
    • Wielkość produkcji żywności: 125.8; Podpis osi wartości: (w mld euro)
  • 5. zestaw danych:
    • Państwo: Wielka Brytania
    • Wielkość produkcji żywności: 110.7; Podpis osi wartości: (w mld euro)
  • 6. zestaw danych:
    • Państwo: Polska
    • Wielkość produkcji żywności: 102.0; Podpis osi wartości: (w mld euro)
Wielkość produkcji żywności w UE wśród największych producentów (wartość produkcji w mld euro)
Źródło: dostępny w internecie: https://agronomist.pl/artykuly/pozycja-polskiego-przemysu-spozywczego-w-unii-europejskiej, tylko do użytku edukacyjnego.

Wraz z transformacją ustrojową w Polsce doszło do wielu reprywatyzacjireprywatyzacjareprywatyzacji oraz restrukturyzacjirestrukturyzacjarestrukturyzacji, a przemysł spożywczy dokonał znacznego przeobrażenia i był jedną z branż, która najszybciej dostosowała się do nowych realiów, będąc jednym z najważniejszych stymulantów wzrostu gospodarczego. Przeprowadzając modernizację oraz rozwój zakładów, Polska znajduje się w czołówce (szóste miejsce) europejskich producentów żywności ogółem wyprodukowanej w mld euro, stając się tym samym ósmym eksporterem żywności w UE. Czynnikiem, który znacznie przyspieszył rozwój przemysłu spożywczego w Polsce było przystąpienie w 2004 roku do Unii Europejskiej, ponieważ środki finansowe pochodzące z funduszy Wspólnoty pozwoliły na modernizację, unowocześnienie i powstanie nowych zakładów przemysłowych.

R1WCz874tefKE1
Wybrane ośrodki i okręgi przemysłowe w Polsce
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Warszawski Okręg Przemysłowy: dominacja Warszawy jako ośrodka koncentracji przemysłu, przemysł spożywczy: słodycze, tłuszcze.Znaczenie ponadregionalne mają miedzy innymi zakłady przemysłu cukierniczego E. Wedel i zakłady przemysłu tłuszczowego. W ramach zakładów E. Wedel (sprzedanych amerykańskiemu koncernowi PepsiCo) prowadzona jest dotychczasowa produkcja słodyczy (Warszawa, Płońsk) oraz słonych przekąsek (nowy zakład w grodzisku Mazowieckim). Znacznie częściej niż w Warszawie (Np. Danone) nowe inwestycje lokalizowane są w jej strefie podmiejskiej. Takim przykładem są między innymi zakłady tytoniowe w Piasecznie (R.J. Reynolds), palarnia kawy w Markach (Tchibo) czy rozlewnia napojów w Radzyminie (Coca - Cola). Na potrzeby głównie rynku warszawskiego produkują także zakłady miejskie (Warszawa), spirytusowe (Warszawa, Józefów) i piwowarskie.

Gdański Okręg Przemysłowy: główne gałęzie przemysłu związane przede wszystkim z gospodarką morską: elektromaszynowy (metalowy,maszynowy, upadający w ostatnich latach przemysł stoczniowy); chemiczny (zwłaszcza petrochemiczny związany z rafinerią gdańską, produkcja nawozów fosforowych), spożywczy oparty na przetwórstwie rybnym. Gałęzie przemysłu, które nie są związane z gospodarką morską: przemysł elektrotechniczny i elektroniczny, drzewno‑papierniczy, odzieżowy, spożywczy.

Krakowski Okręg Przemysłowy: przemysł hutniczy: huta ArcelorMittal Poland Oddział w Krakowie (nazwa od października 2007 r.; do 2004 r. funkcjonowała nazwa Huta im. T. Sendzimira), koksowniczy na terenie huty, przemysł elektromaszynowy (metalowy, elektrotechniczny i elektroniczny); ważną rolę odgrywa też przemysł chemiczny, zwłaszcza farmaceutyczny i sodowy oraz przemysł tytoniowy i spożywczy; rozwinęły się też zakłady przemysłu mineralnego, produkcja materiałów ognioodpornych, fabryka kabli, przemysł tytoniowy, meblowy (Kalwaria Zebrzydowska).

Łódzki Okręg Przemysłowy: trzeci co do wielkości w Polsce, restrukturyzowany, o małej dynamice wzrostu. Jego powstanie przypadające na początek XIX w. wiąże się z rozwojem przemysłu włókienniczego. Jest to okręg silnie sfeminizowany (110 kobiet na 100 mężczyzn) z uwagi na duże zapotrzebowanie kobiet do pracy w przemyśle lekkim. Ważną rolę pełni przemysł włókienniczy, odzieżowy, wyrobów gumowych, maszynowy (produkcja maszyn włókienniczych), spożywczy, chemiczny (produkcja włókien celulozowych i syntetycznych w Łodzi oraz barwników w Zgierzu, lekarstw, wyrobów przemysłu perfumeryjno‑kosmetycznego).

Górnośląski Okręg Przemysłowy: największy w Polsce, restrukturyzowany; jego rozwój nastąpił w XIX w. na bazie górnictwa węgla, co wpłynęło na strukturę gałęziową przemysłu; główne gałęzie przemysłu: górnictwo, hutnictwo żelaza oraz hutnictwo cynku i ołowiu, przemysł paliwowo‑energetyczny, przemysł elektromaszynowy, zwłaszcza metalowy, maszynowy (maszyny dla górnictwa, hutnictwa, obrabiarki) oraz środków transportu (samochody osobowe w Gliwicach i Tychach, wagony i lokomotywy w Chorzowie), ponadto chemiczny, włókienniczy, spożywczy

Słownik

bioasekuracja
bioasekuracja

działania mające na celu ochronę biologiczną i zdrowotną gospodarstwa.

reprywatyzacja
reprywatyzacja

to powrót do własności prywatnej; polega na oddaniu prywatnym właścicielom lub ich prawnym następcom dóbr przejętych przez państwo w wyniku wywłaszczenia lub nacjonalizacji

restrukturyzacja
restrukturyzacja

to ogół przemian w gospodarce prowadzących do zmiany struktury gałęziowej przemysłu przy zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań technologicznych i modernizacji ciągów produkcyjnych; dotyczy zarówno aspektów ekonomicznych, jak i społecznych oraz środowiskowych