Przepis na…..

1. Cele lekcji

a) Wiadomości

Uczeń

  • zna zasady zapisu skrótów miar i wag

  • zna formę przepisu

  • rozumie znaczenie estetyki pracy

b) Umiejętności

Uczeń

  • potrafi zredagować poprawny przepis

  • potrafi poprawnie zapisać skróty miar i wag

  • dba o czystość miejsca pracy i estetykę wykonania

2. Metoda i forma pracy

Zbiorowa, indywidualna, działanie własne

3. Środki dydaktyczne

Książki kucharskie, kolorowe czasopisma, kartoniki, nożyczki, klej, kredki itp.

4. Przebieg lekcji

a) Faza przygotowawcza

1. Sprawdzenie przygotowania uczniów do lekcji- w ramach pracy domowej mieli przynieść do szkoły różne książki kucharskie oraz porozmawiać z mamą lub babcią na temat przygotowywania ich ulubionej potrawy.

b) Faza realizacyjna

1. Oglądanie książek kucharskich i zwrócenie uwagi zarówno na zawartość merytoryczną jak i na ilustracyjność tych wydawnictw.

2. Wspólne zredagowanie przepisu na ulubioną potrawę dzieci np. zupę pomidorową.

3. Zapisanie przepisu do zeszytów ze zwróceniem szczególnej uwagi na zapis skrótów miar i wag. (załącznik 1)

4. Praca samodzielna uczniów- zapisują przepis na ulubioną własną potrawą na kartonikach i ozdabiają je.

c) Faza podsumowująca

1. Ocena wykonanych prac i utworzenie klasowej książki kucharskiej.

2. Porządkowanie miejsc pracy.

5. Bibliografia

1. Brzechwa J., Akademia Pana Kleksa, KAW, Białystok 1996.

2. Nagajowa M., Jak uczyć języka polskiego w klasach 4‑6, WSiP, Warszawa 1995.

3. Gałczyńska E., Jabłoński R., A słowa jak ziarna…, Zakład Wydawniczo- Usługowy, Płock 1995.

6. Załączniki

Załącznik 1

Przepis na zupę pomidorową

1l wody

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

2 gałązki selera

2 g soli

20 ml przecieru pomidorowego

2g cukru

100g ryżu

Do wody włożyć oczyszczone warzywa, dosypać sól i cukier, gotować ok. pół godziny. Dorzucić przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem (przepis na opakowaniu).

7. Czas trwania lekcji

45 min.

8. Uwagi do scenariusza

R1IqtpfwiFVim

Pobierz załącznik

Plik PDF o rozmiarze 95.56 KB w języku polskim
R1Q0OgDt4TFfw

Pobierz załącznik

Plik DOC o rozmiarze 15.50 KB w języku polskim